pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:83/164)

715. Cukinia, kokos, mascarpone.. & i znów jedzeniem was dręczę. 174

całym moim życiu *.* kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior  pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladą cukinia faszerowana ryżem jaśminowym gotowanym z mleczkiem kokosowym i łososiem  półowsiane cukiniowe placki cytrynowe podane z jogurtem naturalnym,  borówkami i miodem   żytnie pierogi nadziane ricottą z batatem drożdżówki ze śliwkami i kruszonką, przed

More food, love and dreams
Dyniowe naleśniki ze śmietaną z puree 141

Pyszne żółte naleśniki dyniowe z bita śmietaną też dyniową. Wykorzystałam dynię hokkaido która bardzo ładnie barwi. Najlepsza jest pieczona bo nie ma wtedy wody. 

wesoła kuchnia
Drop scones wg Aleex i Blog Roku 2014 116

Czy wiecie, że dzisiaj jest obchodzony Dzień Pancake’a? Każdego roku, 40 dni przed Wielkanocą, mieszkańcy Wysp pieką słodkie placuszki i zajadają się nimi bez opamiętania

W mojej kuchni
Mini pizza calzone 115

koła *** *** Na połowie ciasta wykładamy porcje farszu *** *** Pizze składamy na pół jak pierogi i dokładnie zalepiamy brzegi *** *** Z wierzchu pizze smarujemy jedną łyżką sosu pomidorowego i delikatnie oprószamy suszoną bazylią. Całość posypujemy pozostałym startym serem *** *** Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180″C i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE

Blog z Apetytem
Krakersy - krakersiki 121

Następnie dodajemy siemię lniane, mąkę pszenną i wyrabiamy gładkie ciasto (jak na pierogi). W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody. Ciasto, od razu wałkujemy jak najcieniej i wycinamy małe kwadraciki, za pomocą foremki, nożyka do ciasta  lub pizzy.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 225°C ok. 8 – 10 min. Pozostawiamy

Moniki Smakołyki
Jagodzianki z czekoladą 101

bułkę rozpłaszczyć na dłoni i na środku umieścić łyżkę farszu. Zlepić brzegi jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220 ºC przez około 15 minut.  Wystudzić na kratce. Polukrować

Atlas Smaków
Drożdżówki Babci 183

dłoni,    nałożyć nadzienie, zalepić jak pieroga    i potem złożyć rogi do środka tworząc kuleczkę.  Uważać żeby nie ubrudzić ciasta z boków nadzieniem bo nie będzie się chciało skleić.     Odstawić do wyrośnięcia.    Bułki posmarować białkiem i posypać kruszonką.     Piec w 180 stopniach pół godziny.    Próbowałam zrobić

W kuchni bez szafek
Rogaliki kokosowe z nutą migdałową 101

ponadto:   cukier puder do oprószenia, mąka do podsypania. Przygotowanie: Przygotowujemy tekturowy trójkąt równoramienny : podstawa ok. 8 cm, wysokość 16 cm. Blachy od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy rozkruszone drożdże, cukier puder, cukier migdałowy i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sól, jajka, wiórka kokosowe, mieszamy za pomocą robota z haczykiem (można też dużą(...)części, nie używane przykrywamy np. folią spożywczą, żeby nie obsychało. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości min. 16 cm i dowolnej długości, nieco grubsze niż ciasto na pierogi. Ciasto można delikatnie podsypać mąką (najlepiej sprawdzi się stolnica sylikonowa) . Od trójkątnej tekturki, nożykiem do pizzy, kroimy ciasto. Podstawę trójkątnego ciasta w połowie nacinamy na długości ok 2 cm. Ciasto zwijamy

Moniki Smakołyki
Drożdżowe bułki z nadzieniem owocowym 151

dżemów. Jeżeli są bardzo soczyste, bo świeże, to wystarczy wymieszać je z łyżką lub dwoma mąki ziemniaczanej, która wchłonie nadmiar wody i nie dopuści do rozciapciania się ciasta podczas pieczenia. Czarne porzeczki podrasowałam cukrem różanym i tak oto wieczorem w całym domu rozszedł się słodki zapach drożdżowego ciasta i z 12 sztuk dziś rano zostały dwie, bo Misiek postanowił się(...)nadzienia (kopiasta łyżka) i zlep brzegi. Takiego nieforemnego „pieroga” pokulaj na blacie, uformuj w owal i zlepieniem do dołu umieść na blaszce. Uformowane buły, przypominające wyglądem ziemniaki odstaw pod przykryciem jeszcze na 10-15 minut, a między czasie rozgrzej dobrze piekarnik do 180 C (bez termoobiegu!). Piecz na środkowej półce piekarnika przez około 20 minut (do średniego

greenscarf
Parówkowa fantazja 178

parówki, złożyć powstałe placuszki w kształt pieroga zlepiając jak pieróg z jednej strony. Ponacinać w dwu centymetrowe odcinki nie przecinając do końca od strony złożenia, następnie skręcać na przemian każdy kawałek ciasta z zawartością, tak by ładnie było widać paróweczkę w cieście, posypać żółtym serem. Łopatką przenieść na blaszkę wyłożoną papierem, piec w piekarniku 15 min do roztopienia się

kgwjanczewo
Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie 156

Dzisiaj wraca z książką Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie . I jest to jedna z najlepszych, jaką widziałem! Jeśli lubicie podejmować gości z zagranicy czymś więcej niż pierogami i wódką, koniecznie musicie ją mieć. Chociaż zachodzi wówczas prawdopodobieństwo, że goście zmienią się w domowników. Ja karmiony tak dobrze, zostałbym na zawsze. Zuza zebrała przepisy, które niby pamiętają czasy(...)owoców dzikiego bzu. W Zupach jest i chłodnik litewski, i barszcz ukraiński, i zupa ze słodkich migdałów. Królika pieczonego po czesku z kminkiem znajdziecie obok wątróbki z ćwikłą w Potrawach mięsnych . Nie zabrakło też Ryb , a pośród nich makreli pieczonej z wiśniami i łososia w piernikowej sałatce. A to nie koniec, bo w Warzywach, roślinach strączkowych i kaszach

GRUBY WAŁEK
Krokiety z pieczarkami i szpinakiem 43

Zorientowałem się, że nie mam na blogu przepisu na krokiety. To o tyle dziwne, że naprawdę lubimy krokiety. W zasadzie wszelakie. Z kapustą i grzybami (albo

Marder&Marder Manufacture
Szkoła gotowania #3: Dlaczego warto kupić automat do pieczenia chleba? 169

funkcje, które są bardzo przydatne. Ten pomocnik kuchenny wyrobi za Ciebie każde ciasto, które musiałbyś zagniatać ręcznie. Przygotujesz w nim w chleb, ale także ciasto na pizzę, chałkę czy pierogi. Mój automat ma nawet program do konfitur, dzięki czemu nie muszę ich dusić w garnku. Jeżeli robisz w domu dżemy to wiesz, ile wymaga to wysiłku - owoce w trakcie(...)formie automatu i wybieram odpowiedni program. To urządzenie wykonuje za mnie wszystkie czynności takie jak zagniatanie ciasta czy podgrzewanie mleka lub wody, wyrastanie ciasta oraz jego pieczenie.   Początkowo swoje chleby piekłam w automacie, ale teraz wolę upiec je w piekarniku i nadać pieczywu taki kształt, jaki chcę.   Mimo wszystko wyrabianie ciasta w automacie pozwala zaoszczędzić bardzo dużo czasu

Fabryka pomysłów
Drożdżowe bułeczki z jagodami 593

serkiem mascarpone podpatrzyłam na blogu Gotuję bo lubi . Jak dla mnie ciasto drożdżowe nie istnieje bez kruszonki. Polecam! Drożdżowe bułeczki z jagodami Temperatura pieczenia: 220 o C | Czas pieczenia : ~25 min | Ilość : ok. 16 szt. Skłaniki ( na podstawie: MW ) 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka(...)środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce (ja umieściłam na wysypanej mąką) i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut.  Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
„Śledziowa” sałatka z burakami na Święta – wegańska sałatka z boczniakami 60

eBooku? Zupa grzybowa z uszkami Zupa a’la rybna z lanymi kluskami Pierogi z tofu i pieczarkami Kapuśniaczki z białą fasolą Ryba po grecku z serca palmy Tofu-ryba w galarecie Sałatka a’la śledziowa z buraczkami Rolada z suszonymi śliwkami i orzechami Pasztet pieczony z żurawiną Drożdżowa rolada makowa Korzenny sernik jaglany z nerkowcami Czekoladowe pierniczki nadziewane

Via Gusto