pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:96/164)

Jak uniknąć strat po świętach 52

mrozić: gotowane, pieczone, wędzone mięsa, wędliny, ryby pasztety mięsne i warzywne zupy np żurek, chrzanowa, barszcz – choć można też je zawekować by nie zajmowały miejsca w zamrażarce bigos, kapusta z grochem, gulasz pieczywo ciasta np babki, mazurki, serniki, makowce oprócz tych z galaretką czy z kremem czekoladę – jeśli dostaniecie nadmiar czekoladowych zajączków pierogi, uszka śledzie

Dorota Smakuje
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem 72

puddingu z chałki, ulepić pierogi albo ugotować kisiel albo kompot. Warzywa najczęściej dodaje się do zup, zarówno kremowych, jak i tradycyjnych, ale również mogą być świetnym dodatkiem do sosów, omletu czy potraw typu kaszotto. W sezonie oczywiście można, a nawet zachęcam, by zastąpić je świeżymi. Pomysł na szybki obiad, a przy okazji wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka oraz szpinaku

Obiad gotowy
Tosty francuskie z awokado i jajkiem 206

Tosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasteczka z wróżbą 180

niczym na pierogi. Szybko i energicznie.  Uzyskaną masę rozwałkujemy na cienki placek i wycinamy szklanką kółka (jeżeli jest to konieczne podsypujcie lekko mąką ciasto przy rozwałkowaniu). Do wyciętych szklanką kółek wkładamy pozawijane karteczki i "lepimy pierożki"  I tak postępujemy z resztą ciasta.  Poklejone ciasteczka wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy przez

W Moim Magicznym Domu
Szybkie ciasto z truskawkami 161

temperaturach i pojedynczo [jak pierogi]) sprawią, że jesienne i zimowe ciasta nabiorą wyjątkowego smaku. A może wolicie owoce z syropu? Decyzję pozostawiam Wam. Zapraszam na szybkie ciasto z truskawkami. Składniki na szybkie ciasto z truskawkami : 3 jajka 200 g masła 1/2 szklanki gęstego jogurtu 120 g cukru 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo

Słodkie Przyjemności
Bułki z kapustą i pieczarkami. 143

zlepić, tak jak pierogi - najlepiej mieć mąkę pod ręką by często posypywać nią dłonie. Kłaść na wysmarowaną tłuszczem blaszkę ( ja na blaszkę używam silikonu) łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić na 25min. W tym czasie rozgrzać piekarniki do 190stopni.  Tak wyglądają bułki po 25min.   Jajko wymieszać z łyżką mleka i posmarować bułki. Piec przez 25min. Bułki

W kuchni u Moniki
Krupiak (pieróg biłgorajski) 161

biłgorajskiego  - krupiak, czyli pieróg biłgorajski. Krupiak pochodzi prosto z Lubelszczyzny, jest na Liście Produktów Tradycyjnych. U mnie w domu zawsze przygotowujemy go na dużą blachę - ponieważ nie ma osoby, która go nie lubi. Jedzony na ciepło obowiązkowo z mlekiem, zawsze kojarzy mi się z domem i tym wspaniałym zapachem, który unosi się podczas pieczenia. Jak pamiętam u babci był

psgotujemy
Nieco inne pierogi 223

tradycyjne pierogi) i wycinamy z niego okręgi, np. dużą szklanką. Następnie każdy krążek nieco rozciągamy w bardziej podłużny kształt. Na jego środku układamy porcję farszu (u mnie była to pełna, a nawet kopiasta łyżeczka) i dokładnie sklejamy. Brzegi możemy docisnąć widelcem, bo pierożki lubią się rozklejać. Gotowe smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku (w 220 stopniach Celsjusza przez

Ratunku obiad
Czas na śniadanie! #4 - Bułeczki czosnkowe 153

spłaszczyć, zlepić jak pierogi i znów spłaszczyć i nadać kształt bułeczki. Złączeniem układać na wyłożonej papierem blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut.  Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać resztę masła i wymieszać. Posolić. Bułeczki posmarować mlekiem. Nożem naciąć głębokie kieszonki w bułeczkach i do każdej włożyć nadzienie. Piec ok. 15 minut

Pasja Smaku
Marcepanowe serniczki. I skarby z bazaru 162

ruskich pierogów; długo się nie zastanawiałam, co z nim zrobić. Sernik, ot co! Twarogu było mało, postanowiłam więc przygotować mini serniczki w formie na muffiny. Smaki...? Miałam otwarte powidła śliwkowe, potem mój wzrok padł na marcepan... To musiało być dobre połączenie! Zajrzałam do Siankoo , i od niej wzięłam pomysł na spód w stylu granoli, z pieczonych z miodem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe gryczane pierogi z dynią :) 116

powie o wyrobach kuchennych swoich Mam - w końcu kto gotuje lepiej niż one same :) Podczas ostatnio przygotowywanych przez Mamę pierogów postanowiłam przyrządzić swoje, bardziej inne, ale nadal pierogi. Są w pełni bezglutenowe i wegańskie.  Co prawda ciasto trochę sprawiało mi trudności, ale wybrnęłam i powstałe pyszne kluski wypełnione dyniowo-jaglanym farszem, który przerósł moje oczekiwania, był przepyszny(...)mąki gryczanej (2 szklanki) 100 g mąki ziemniaczanej (ok. 1/2 szklanki) 500 ml wrzątku  1/2 łyżeczki soli himalajskiej (Look Food) Farsz: 100 g kaszy jaglanej  1/2 małej pieczonej dyni Hokkaido  1/2 dużej cebuli 1 ząbek czosnku  1 czubata łyżka oleju palmowego (Look Food)  przyprawy: curry, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, papryka słodka, sól himalajska (Look

Zdrowie na języku :P
Suszone kanie smażone w panierce 36

kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie) Uszka z grzybami (wegańskie) Quiche z kurkami i serem Zobacz wszystkie przepisy z grzybami leśnymi ! Jeszcze więcej wegetariańskich przepisów! Pizzerinki na serku wiejskim Fritatta ze szpinakiem (keto) Sos serowo-śmietanowy Naleśniki bez mąki na mascarpone (keto) Kotlety z buraka (wegańskie) Chaczapuri adżarskie Tortilla hiszpańska Pieczone placki z cukinii

WegePrzepis
Niebanalne drugie śniadania- różyczki z ciasta francuskiego 135

krokietów, lub pierogów, albo pieczarek (wcześniej ugotowanych), czy czegokolwiek innego na co po prostu macie ochotę. Na surowym cieście wystarczy jedynie ułożyć jeden obok drugiego plastry szynki, a na nie zetrzeć ser żółty. Wszystko to zwinąć ściśle w roladę i pokroić w centymetrowej grubości porcje. Ułożyć je następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (tak jak na zdjęciach poniżej

Arbuziaki
“Retrowarzywa” – recenzja 137

wiśnie jako dekoracja pierogów czy barszczu, albo gravlax jagodowy. Co bym ugotowała z tej książki? Na pewno przetestuję tartę z botwiny i koziego sera, pizzę z buraczanym pesto i kaszanką, makaron z jeżynami i kurkami, kompot z rabarbaru i truskawek z zielonym pieprzem, pasztet z musem z rabarbaru, śledzia z rabarbarem lub ze skorzonerą, pieczoną skorzonerę z boczkiem

Ugotowane pozamiatane
Zestawienie moich najlepszych przepisów na Święta! 210

pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami Świąteczne choinki bezowe Śledzie wigilijne Obłędne Śledzie w sosie curry Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg. Marthy Stewart Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy Pierogi ze szpinakiem, grzybami

karmelowy
Racuchy z jabłkami bez drożdży 283

RACUCHY Z JABŁKAMI BEZ DROŻDŻY - SZYBKIE I NIESŁYCHANIE SMACZNE! CIASTO: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 duże jajko 1 łyżka oleju (dodana do ciasta

Calzonella.com
Zestawienie świątecznych przepisów 133

pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami Świąteczne choinki bezowe Śledzie wigilijne Obłędne Śledzie w sosie curry Piernikowe ciasteczka z białą czekoladą wg. Marthy Stewart Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy Pierogi ze szpinakiem, grzybami

karmelowy
Golas z Kaszy Gryczanej - Pieróg z Kaszy Gryczanej 162

dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Golas powinien ładnie się zrumienić . Po upieczeniu od razu nie wyjmuję golasa z foremki tylko odstawiam go na około 15 minut aby przestygł , następnie wybijam go z foremki na deseczkę – golas jest gotowy . Golas z kaszy gryczanej – pieróg z kaszy gryczanej jest gotowy

Uwaga Babcia Gotuje
Zajazd „Gniewko” – kuchnia kociewska 155

sposób jako kompozycja pieczonego ziemniaka i sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem, mój mąż z drobiowymi żołądkami – równie dobrze jednak polecić wam mogę ich wersję ze śledziem w śmietanie. W karcie znajdziecie zawsze bogaty wybór zup. Ja polecam wam kociewski żurek – uwierzcie mi, że jest pyszny. Próbowaliśmy też pierogów i nigdy się

Smaki Ewy
Złociste talarki ziemniaczane 174

                 I jeszcze jedna moja propozycja na grill - pyszne talarki ziemniaczane. Można je wykonać z ziemniaków pozostałych z

Kuchnia Prezydentowej
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 325

Gnocchi to danie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od

codojedzenia
Pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną 767

Pieróg biłgorajski to potrawa regionalna Lubelszczyzny. W 2005 roku potrawa ta została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych tego regionu. Można go jeść  z masłem, z mlekiem, ketchupem , z sosem z grzybów, zarówno na ciepło i na zimno, jak kto woli. Ja najbardziej lubię z masełkiem jak widać na załączonym foto. Czas pieczenia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia

Proponowane wyszukiwania