wody letniej Wszystko umieszczamy w misie miksera z hakiem i włączamy aż zrobi się kula. I gotowe, wałkujemy po kawałku ciasto tak jak na pierogi, tyle że musi być bardzo cienkie i kroimy na kwadraciki. Na kwadraciku umieszczamy wybrany przez nas farsz i sklejamy tak jak chcemy :) czyli klasycznie w pierożka, w stojącego pierożka(...)więcej znajdziecie na youtube jak kleić pierożki ( TU ) Potem zostaje nam tylko ugotowanie na parze naszych pierożków. Gotujemy w koszyczku wyłożonym papierem ( u mnie zwykły papier do pieczenia ) i gotujemy około 10-12 minut jedną porcję, podajemy gorące wraz z naszym sosem. I na końcu zdjęcie oczekujących na zrobienie zdjęcia ;) i może poczęstujesz, bo pięknie
Kuchnia na wzgórzuZamiast gotowych mieszanek przypraw możemy w domu zrobić doskonałą przyprawę piernikową. W jej skład wchodzi 6 składników. Taką przyprawę można stosować zarówno przy pieczeniu piernika, jak i świątecznych pierniczków. 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki goździków 2 łyżeczki imbiru mielonego 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 5 kulek ziela angielskiego szczypta pieprzu Goździki i ziele angielskie wrzucamy do młynka elektrycznego lub moździerza(...)rozdrabniamy na proszek. Mieszamy z cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i pieprzem. Gotowe! Sprawdźcie też inne wigilijne przepisy! Kapusta wigilijna z pieczarkami (idealna dla dzieci) Wigilijne pierogi dla dzieci (z kapustą i pieczarkami) Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa Wigilijny barszcz czerwony z uszkami (doskonały dla dzieci) Kompot z suszu – prosty, tradycyjny przepis Pasztet z żurawiną Kruche mini rogaliki makowe Brownie
Dieta bez mlekadodajemy przesiane suche składniki, wyrabiamy ciasto. Na początku mieszamy za pomocą dużej np. drewnianej łyżki, a gdy ciasto będzie stawiało opór, wyrabiamy ręką. Powinno być luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek). Ciasto przykrywamy ściereczką, pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. Ciasto rozwałkowujemy na grubość(...)moim przypadku od szklanki, bo to mini proziaki. . Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować. Pieczemy z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli ciasto będziemy piec na mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe
Moniki Smakołykiustawionych w dwóch rzędach drewnianych domków, w których mieszczą się kramiki sprzedawców. Asortyment standardowy jak na tego typu imprezach: słodycze, ciasta, grzane wino, wędliny, chleby, propozycje prezentów, a także pierogi, bigosy i kiełbasy. Tylko jakoś tak mało tego i całość można obejść w 15 minut. Z ciekawych stoisk to serdecznie polecam Wam Czekoladowy Warsztat sprzedający perfekcyjnie oddane narzędzia wykonane(...)posypce. Taka jadalna suwmiarka czy klucz francuski może być fajnym prezentem dla niejednego majsterkowicza. My także skusiliśmy się na zakup takiego nietypowego upominku :) Zawitałam też do budki sprzedającej pieczone kasztany , świąteczny przysmak z południa Europy. Jedliśmy je z Mężem po raz pierwszy - smakowały jak skrzyżowanie ziemniaka i orzechów :) Spodobały mi się też urocze "ciasteczka-bałwanki" w jednej
Chilli Czosnek i Oliwaokoło 40 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części. Każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek i położyć na nim obraną z folii parówkę. Złożyć jak pieróg i zlepić brzegi, szczelnie przyciskając parówkę do ciasta. Naciąć w poprzek na 6-8 części w zależności od długości parówki, tylko w miejscu w którym jest parówka(...)zacząć rozkładanie - jeden kawałeczek kładziemy na lewą stronę, następny na prawą i tak na przemian. Uzyskamy kształt a'la gąsieniczka. Piekarnik nagrzać do 180 C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem. Piec około
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPączki z jabłkami najlepszy przepis na pączki z nadzieniem z prażonych jabłek. Pączki z jabłkami kupowałam jeszcze będąc dzieckiem w osiedlowej cukierni. Duże owalne pączki z
Cztery Fajeryzrobione krokiety będą trzymać kształt i nie rozwiną się w trakcie smażenia. Jak mrozić krokiety ze szpinakiem? W przypadku mrożenia krokietów zawsze stosuję tę samą metodę co przy pierogach. Najpierw należy ułożyć je na tacy, tak aby się nie dotykały i nie posklejały. Dopiero kiedy wstępnie się zamrożą, należy przełożyć je do worka strunowego lub szczelnie zamykanego pojemnika. Dzięki(...)krokietów warto postawić na cierpliwość i po prostu pozostawić je na noc w lodówce lub przynajmniej kilka godzin w temperaturze pokojowej. Dopiero rozmrożone krokiety można wkładać do podgrzania w piecu lub na patelni. Stosując tę metodę, zyskasz pewność, że krokiety nie spalą się z zewnątrz, podczas gdy w środku pozostaną zamrożone. krokiety ze szpinakiem Przepis na krokiety ze szpinakiem Składniki
okolicepalnika.plKopytka z batatów dla dzieci Pierogi, pyzy, kopytka, kluski to dania, które uwielbia moja rodzina. Kopytka to smaczna, delikatna propozycja dla amatorów klusek, dla poszukiwaczy nowych smaków, dla alergików, wreszcie dla dzieci, które cenią sobie wyjątkowy kolor kopytek. Ich fajne kształty ro zasługa wspólnego poranka z dziećmi ich aktywności w kuchni. Jeśli lubicie bataty wypróbujcie przepisy na frytki(...)batatów , chipsy , humus z batatem , zupę z batatów , bataty pieczone . To również kolejna inspiracja jak wykorzystać ugotowane ziemniaki , które zostały z obiadu. PRZEPIS NA KOPYTKA Z BATATÓW DLA DZIECI Składniki : 500 g batatów ugotowanych lub upieczonych (zobacz Jak upiec bataty ) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki 1 szkl mąki orkiszowej (lub pszennej) lub kukurydzianej
Dorota SmakujePaszteciki z pieczarkami są zawsze u mnie na święta. Podaję je z czerwonym barszczem. Można je przygotować wcześniej zamrozić po upieczeniu i wystudzeniu. Najlepiej rozmrażać w
O kuchni z uczuciemJak przygotować grilla - to pytanie najczęściej pada przed długim majowym weekendem, a ten zbliża się wielkimi krokami. Zanim jednak zostaniemy mistrzami grillowania, warto przypomnieć sobie
Cztery FajeryDopadła mnie ochota na tuńczyka, więc kontynuuję publikowanie przepisów z jego udziałem. Dziś danie główne inspirowane kuchnią grecką - chrupiące pakieciki z tuńczykiem i ricottą. Rukoli, mięcie
Weekendy w domu i ogrodziemetalową obręczą koła (moje miały średnicę 7cm). Na środku każdego krążka układamy wróżbę złożoną na pół i następnie zrolowaną lub poskładaną na kilka warstw. Ciasto sklejamy tak jak pierogi, jest bardzo elastyczne i lekko lepkie więc nie ma z tym problemu. Dlatego nie podsypywałam ciasta mąką, część podsypałam mąką wewnątrz (by wróżba się nie przykleiła), ale nie było(...)klei nam się do blatu, można go delikatnie przesmarować oliwą. Gotowe ciastka przewiesić na chwilę na rancie miski, by nabrały kształtu. A następnie odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika ciasteczka posmarować rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C na termoobiegu ok.20 minut. Pamiętajmy przy przed skonsumowaniem przełamać ciacho na pół i wyjąć wróżbę
Smaczne Zdrowepół szklanki mąki zrobić ciasto maślane, uformować z niego kwadrat. Z 50 dkg mąki,jajka,octu i wody zrobić ciasto. Powinno mieć ono konsystencję trochę wolniejszą niż ciasto na pierogi. Obydwa ciasta włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wyjąć oba ciasta rozwałkować na prostokąt i złożyć na trzy, znów rozwałkować na prostokąt i złożyć na cztery, następnie znów złożyć(...)cztery. Gotowe ciasto włożyć na godzinę do lodówki w celu schłodzenia. Po tym czasie możemy wałkować ciasto na stolnicy podsypując od czasu do czasu odrobiną mąki. Możemy piec z tego ciasta blaty na kremówki, robić rożki z serem, szlafroczki z jabłkami oraz wiele innych słodkich pyszności. Gorąco polecam ten wypróbowany przepis
Przepisy i porady kulinarneSos musztardowy Przepis na sos musztardowy na ciepło i na zimno Sos musztardowy na ciepło lub na zimno należy do najbardziej uniwersalnych sosów domowej roboty, a
Cztery Fajerybędziemy dodać masła. Napoleonka to ciasto, które dość długo zachowuje swoją świeżość, jednak wymaga tego, aby była trzymana w lodówce. W internecie znajdziecie również przepis na Napoleonkę bez pieczenia, ja Wam pokażę jak przygotować klasyczną wersję tego ciasta. Na moim blogu kulinarnym znajdziecie również przepis na kremówkę z bitą śmietaną, która jest bardzo podobna do napoleonki, jednak z dodatkiem bitej(...)przez 1 godzinę W tym czasie z 1 jajka, pozostałej części mąki, octu i wody, zagniatamy ciasto. Wody dajemy tyle aby ciasto było dość elastyczne i przypominało ciasto na pierogi. Tak przygotowane ciasto należy rozwałkować. Na środku układamy wyjęte z lodówki ciasto i składamy brzegi do środka (w kopertę). Ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt. Następnie składamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!