pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:103/164)

Porosołowy pasztecik gotowany na parze 152

reguły pasztet piekłam. Tyle , że ostatnio staje się to po prostu nie racjonalne .Jakoś nie bardzo wyobrażam sobie pieczenie 30 dag pasztetu ( a tyle było by mi potrzebne). Mrozić pasztetu nie lubię ( to znaczy mroziłam -ale to był pasztet mało dietetyczny - takiemu przemrożenie nie szkodziło ). No i tak już się porobiło, że nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam pasztet. Obierałam mięso(...)wyjęte z rosołu ( kurczak i indyk) .Odłożyłam większe kawałki na II Danie ( w jakiś sos) . Drobne miały iść jak zwykle do zmielenia na farsz do pierogów itp. Przypomniałam sobie , że mam zamrożone kilka wątróbek- czemu by więc nie zrobić delikatnego paszteciku ugotowanego na parze ? Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kiszona kapusta – przepis 213

Kiszona kapusta – przepis Jakiś czas temu pisałam Wam o garnku hermatycznym z kamionki ( tutaj ), który nabyłam w sklepie Zagroda . Dziś przyszedł czas na przepis na

Słodkie okruszki
Ciekawe restauracje w Krakowie – Gdzie warto zajrzeć ? 57

się pochwalić  wyróżnieniem ze strony Michelina. W bogatym menu nie brak dań mięsnych i rybnych, przy czym na liście firmowych specjałów królują najprostsze dania. Pielmieni z wiejską śmietaną, pieczona kiszka ziemniaczana oraz cepeliny (z farszem mięsnym, bryndzą lub grzybami) – oto najważniejsze rarytasy. Na uroczysty obiad można zamówić kaczkę z jabłkami po staropolsku lub Przysmak Jaremy (stek z sosem(...)salami i ogródkiem letnim) to wielkie walory restauracji, znanej z wybornych win i ciekawych spotkań przy muzyce na żywo. Kto odwiedzi to miejsce, ten odkryje również bogactwo niezwykłych smaków. Pierogi z różnymi farszami, sałaty z kozim serem lub wędzonym filetem z gęsi oraz pyszny żurek – oto propozycje na początek uczty. Na większy głód świetnie sprawdzi się filet z sandacza

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą 136

nakrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 25 minut, aż ładnie zbrązowieją. Po wyjęciu bułeczki studzimy i posypujemy cukrem pudrem. [caption id="attachment_8015" align="aligncenter" width="1024"] Drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą[/caption] Zobacz(...)Pieczarkami Drożdżowe Rogaliki Z Budyniem Idealne Jagodzianki Bułki Drożdżowe Z Serem Paszteciki Z Kapustą I Grzybami Meksykańskie Pierożki Drożdżowe Drożdżowe Ślimaczki Z Serem Ciasto Drożdżowe Z Jagodami I Kruszonką Pierogi Drożdżowe Z Serem I Pieczarkami [caption id="attachment_8013" align="aligncenter" width="801"] Drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą[/caption] Artykuł Drożdżowe bułeczki odrywane z marmoladą pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Dwa rodzaje konsumentów 173

potykam :) Druga sprawa: Trend slow food  się rozwija, ale rozwija się również druga gałąź - gotowe jedzenie. Czasami aż oczy przecieram jakie rzeczy widuję w sklepowych zamrażarkach: ciasto na pierogi, ciasto na piernik, gotowe spody do pizzy, desery, ciasta gotowe do zapieczenia i tak dalej i tak dalej. Kiedyś z gotowców w mojej pamięci utkwiło ciasto francuskie, jakieś amerykańskie(...)mega fabryki produkujące soki, obiadki i deserki dla dzieci od 3 go miesiąca życia, a teraz? Teraz praktycznie jakby się uparł to nie trzeba nawet umieć gotować, kupujesz rozwijasz, pieczesz i patrz "perfekcyjne ciasto od ..... Pani Domu". Czyli tu też musi być zapotrzebowanie na te produkty, skoro firmy produkują je na taką skalę. Nie każdy przecież lubi gotować, nie każdy

Blondynka Gotuje
Rabarbarowe Ciasto Barbary :) 145

której słowa brzmią: Raz Barbara szła do baru wypić kompot z rabarbaru. A w tym barze: "Żal nam, ale dziś kompotu nie ma wcale!" Jest barszczyk z uszkami i pieróg z rogami, jest sękacz z sękami i kołacz z kołkami, jest rosół z okami, zakalec na palec, lecz kompotu z rabarbaru dla Barbary nie ma wcale! A u mnie(...)budyniowego ciasta ! :) Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 300 g masła 0,5 szklanki cukru 1 całe jajko 2 żółtka 180 g śmietany 12 % 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia   Masa: 1,1 litra mleka 3 budynie waniliowe  (bez cukru) 7 łyżek cukru  Oraz:  8 łodyg rabarbaru ( ok 1 kg) Przygotowanie: Mąkę wraz z miękkim masłem

Taste Therapy
Pierogi z dynią 175

Pierogi , pierożki  uwielbiam. Gorzej jednak z ich robieniem. Nie lubię ich kleić. Siedzę jak ten świstak i kleję, kleję .... Aż tu patrzę jest 100 sztuk. Zawsze robię z podwójnej porcji ciasta i mrożę. Czasami warto mieć rezerwę w lodówce, kiedy nie ma się ochoty na gotowanie lub brak czasu. Wyciągam woreczek, gotuję i obiadek gotowy. Dzisiaj zrobiłam pierożki(...)wsypać bułkę. Smażyć aż się przyrumieni stale mieszając. Jak przygotować puree z dyni Dynię podzielić na mniejsze kawałki wraz ze skórą. Włożyć do naczynia żaroodpornego , nakryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C około 1 godziny lub dłużej, zależy od wielkości naszych kawałków dyni. Można sprawdzić czy dynia już upieczona, wkładając wykałaczkę w miąższ. Musi wejść

O kuchni z uczuciem
Bułki nadziewane 54

Bułki  prosto z domowego pieca -zawsze smaczne -jak ktoś nie lubi niech żałuje. Przygotuj sobie takie bułki .......... na piknik lub w podróż, ...czy do pracy Skład: mąka pszenna typu 480 /1 kg / 6 szkl. , drożdże świeże 40-50 g,  woda  b.ciepła 2 szklanki tj. +/- 450ml, sól kamienna 1 łyżka, cukier 1 łyżka. --  Zaczyn: 2 szkl(...)części, żeby powałkować i powycinać porcje na bułki. -- -- Podzielone na cztery części ciasto wałkujemy na grubość około 1,0cm - 1,5cm, potem wycinamy szklanką lub wykrawaczem do pierogów równe  kółka, które po rozwałkowaniu napełniamy wcześniej przygotowanym farszem. FARSZ- 500g pieczarek-umytych i pokrojonych wg uznania, 3 cebule pokrojone,  solimy i pieprzymy i dusimy na patelni z niewielką

chleba naszego
Słomka ptysiowa 70

Słomka ptysiowa Paluszki ptysiowe z ciasta parzonego. Słoma ptysiowa czyli paluszki ptysiowe są jednym z najprostszych domowych dodatków do kawy. Robię ją z prawie takiego samego

Cztery Fajery
Wyśmienite pierożki w góralskim stylu. 141

Witajcie :) Jakiś czas temu robiliśmy pastę w stylu karpackim TUTAJ . Dzięki niej powstały nasze dzisiejsze pierożki. Natchnęła nas do zrobienia na jej bazie farszu, który oczywiście musieliśmy przerobić na pierogi jako starzy "pierogarze" :) Góralska kuchnia to proste dania z ciekawymi smakami. Oczywiście z reguły tłusta z dużą ilością mięsa, ale to twardzi ludzie ciężko pracujący, więc też i kuchnię(...)naszych Tatrach czy w każdych innych górach. One zawsze są piękne. Zatem bierzmy się do pracy, bo trochę czasu nam to zajmie. Efekt za to jest oszałamiający.   Pieczone pierożki na góralską nutę (5 osób) Składniki farsz: 200 g serka twarogowego w typie bałkańskim 100 g tartego serka wędzonego a'la oscypek 1 serek wiejski (odcedzony) 3 ziemniaki

vegetanie
Odrywane bułeczki drożdżowe z pieczarkami i mozzarellą 128

tarce o drobnych oczkach ser mozzarella. Farsz dokładnie mieszam i doprawiam do smaku. Z wyrośniętego ciasto formuję placek o grubości około 2 cm. Szklanką wycinam koła ( jak na pierogi ) . Łyżeczką nakładam farsz, zlepiam bułeczkę i układam na wysmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu. Bułeczki układam jedna koło drugiej, bez odstępów. W małej miseczce mieszam jajko z przecierem lub keczupem(...)oczkach serem żółtym. Bułeczki odstawiam na około 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni ( grzanie góra/dół ) Bułeczki wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 30-40 minut. Do zrumienienia. Takie bułeczki smakują najlepiej jeszcze ciepłe, choć na zimno są również smaczne. Podaję je z sosem czosnkowym. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Święta Bożego Narodzenia - jak sprawnie je przygotować 181

Jest sporo potraw, które spokojnie mogą zostać zrobione wcześniej, a potem zamrożone lub zawekowane. Na ostatnią chwilę pozostawiajmy sobie tylko to, co naprawdę jest najlepsze tylko na świeżo. Bigos, pierogi, uszka, barszcz czy choćby kapusta z grzybami - mogą spokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe(...)dodawania majonezu przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Gwarantuję, że nic im się nie stanie przez ten czas. Sama ten patent stosuję od wielu lat. Mięso na pieczenie można przyprawić dużo wcześniej, a po przyprawieniu zamrozić. Dzień przed pieczeniem wystarczy wyjąć je z zamrażarki i rozmrozić w lodówce (proces rozmrażania trwa wtedy wolniej, co jest korzystne dla mięsa

Codzienna kuchnia niecodzienna
PROZIAKI – kuchnia regionalna 2329

mąka do podsypania. Przygotowanie: Do naczynia wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy delikatnie roztrzepane jajka, sól, cukier, sodę i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Powinno być luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby dodajemy mąki, (zależy to od wielkości jajek).  Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką pozostawiamy w temperaturze pokojowej na ok. 30 min.  Ciasto rolujemy(...)kulę i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm. Rada: ciasto na proziaki można rozwałkować i pokroić na prostokąty, każdy kształt jest dobry, mają po prostu smakować.  Pieczemy z dwóch str. na średnio rozgrzanej patelni, bez tłuszczu do zrumienienia. Pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: jeśli ciasto będziemy piec na mocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie

Moniki Smakołyki
Ciasteczka miętowe 180

niesamowitą fanką połączenia mięty z czekoladą... a zresztą co tam!!! Samej mięty! I to w ogromnych ilościach. Jest mi jej wiecznie mało! Dodaję ją do herbaty, do nadzienia ruskich pierogów, do deserów i wielu wielu innych pyszności. Jej smak jest cudowny i nic ani nikt nie spowoduję abym zmieniła zdanie na ten temat. Ciasteczka te są wspaniałe - ich cudowny(...)CIASTECZKA CZEKOLADOWE ZE ŚWIEŻĄ MIĘTĄ łatwe 5 minut - przygotowanie ciasta 30 minut - mrożenie ok 25-30 sztuk Składniki * 1 szklanka mąki pszennej (musiałam dodać więcej) * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka cukru pudru (dodałam 3/4 szklanki) * 1/2 szklanki gorzkiego kakao * 1/2 szklanki drobno posiekanej świeżej mięty * szczypta soli * 2 jajka * 1/4 szklanki topionego masła

sierotka maRysia w kuchni
Miodowe pancakes 97

Był śledź, pierogów masa i spore kawałki sernika. Dopiero teraz łapię oddech po świątecznym przejedzeniu. Odprężam się przy muzyce i smażeniu naleśników. Oczywiście wersja lekkostrawna, bo z otrębami i miodem :) Miła odmiana po dużej dawce kapusty, uszek i niekończącym się paśmie filmów rodzinnych, gdzie plastikowi bohaterowie przeżywają swoje wzloty i upadki. Teraz łóżko, mandarynki i wyczekiwanie na lato(...)Składniki (na ok. 10 sztuk placuszków) 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów owsianych 2 jajka 1/3 szklanki oleju 200 ml mleka 2 łyżki miodu masło do smażenia migdały do posypania góry Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i otrębami. W oddzielnej misce jajka wymieszać z olejem, miodem i mlekiem. Przelać masę

pink envelope