pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:110/164)

Fougasse mistrza Hamelmana 173

podłużne nacięcie, zaś po bokach po trzy nacięcia z każdej strony. Delikatnie rozciągną, by nacięcia się otworzyły (jak na zdjęciu).  Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczeniaPiec około 20minut w temp. 230st.  W akcji brały udział: Aciri Bajkorada Aga W sezonie  Amber Kuchennymidrzwiami.pl Ania Jswm AniaW Magnolia i rozmaryn Ankawell Życie od kuchni Alucha(...)jedzenia Kamila Ogrody Babilonu Łucja Fabryka Kulinarnych Inspiracji  Małgosia Akacjowy blog Magda Konwalie w kuchni Marghe Po prostu Marghe Marzena Zacisze kuchenne MarcinH Grahamka,weka i kajzerka… Mimbla Pierogi ruskie raz! Renata Forks’n'Canvas Wisła Zapach chleba Żabka Healthy Craving

Z miłości do słodkości
Kopytka ziemniaczane - przepis podstawowy 242

Kopytka ziemniaczane - przepis podstawowy Kopytka, kluski, kluchy. Znają je i lubią chyba wszyscy. Mi przynajmniej nie przychodzi do głowy ani jedna osoba, która nie lubiłaby kopytek

Pełny talerz
Twarogowe racuszki bez laktozy z truskawkami 149

truskawkowy Świeże truskawki Twarożek włożyć do miski, wbić żółtka, dodać szczyptę soli, wlać mleko, wsypać cukier puder i zmiksować na kremową masę. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy twarogowej, delikatnie wymieszać.  Białka ubić na sztywno wmieszać w masę serową, delikatnie rózgą. Porcje ciasta nakładać na lekko natłuszczoną patelnię, formować niewielkie racuszki, smażyć z każdej strony(...)przez konsumentów cierpiących na nietolerancję laktozy. Są smaczne i lekkostrawne, stanowią podstawę każdej zbilansowanej diety. Doskonałe na każdą porę dnia i każdą okazję: zarówno na codzienne kanapki, do tradycyjnych pierogów, naleśników, jak również do smakowitych ciast i deserów. Polecam

Wanilia i Kardamon
Gnocchi jaglane z palonym masłem – bez jajka i bez glutenu 167

się wytrącać widoczne, dużo ciemniejsze drobinki białek a masło zyska orzechowy zapach – około 2-3 minut.   W tym momencie wyłączamy gaz pod patelnią i albo zlewamy gorące jak piekło masło do osobnego naczynia, albo zostawiamy je na patelni. W pierwszym wypadku uzyskamy brązowe masło, w drugim – palone. Fragmenty białek na gorącej patelni będą w dalszym ciągu łapać temperaturą(...)otoczone w tłuszczu gnocchi przekładamy na dużą patelnię z grubym dnem i karmelizujemy na średnim ogniu – te kluseczki nie mają wiele własnego cukru i nie zbrązowieją tak mocno jak pierogi czy gnocchi ziemniaczane, ale wytworzy się na nich lekka skorupka.   Rozdzielamy porcje podgrzanych gnocchi między talerze – to dwie duże porcje albo 4 mniejsze, na lunch – polewamy gorącym palonym

Karo in the Kitchen
Drożdżowe pierożki-serduszka 148

Pyszne pierożki z farszem na ostro.Takie pierożki w kształcie serduszek może zrobić na kolację np. Walentynkową . Składniki: Ciasto:  szklanki mąki pszennej 3,4 szklanki ciepłej

Bajeczna Kuchnia
Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem 97

Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem to świetna propozycja dla miłośników bezglutenowych wypieków. Idealnie kruche, z  mocnym aromatem kokosa będą dobrym dodatkiem do popołudniowej herbaty

Cztery Fajery
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 172

rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto(...)drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami Książka w księgarniach do kupienia od 8 czerwca

WojnaNaSmaki.pl
Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie 387

łyżka cukru pudru 1 mały cukier waniliowy nadzienie: 2 jabłka (użyłam odmianę Ligol), cynamon, cukier muscovado Przygotowanie Z podanych składników zagnieść ciasto (moje było dość zwarte, jak na pierogi). Przełożyć je do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do powolnego wyrastania na noc. Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki (u mnie rosło w sumie 16 h) . Ciasto(...)pizzę, na każdym trójkącie kłaść małe cząstki jabłka, odrobinę cynamonu i cukru. Zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formując rogalika. Ciastka układać na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut (piekłam ok. 30 min), aż rogaliki będą rumiane. Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek i piekarnika. Podawać posypane cukrem pudrem. Rada

coolinarnastrefa.blogspot.com
Strudel smażony – kuchnia podkarpacka 73

racji tej bogatej lokalnej historii jednym ze specjałów, które się tutaj przygotowuje od kilku pokoleń, jest smażony strudel z jabłkami. Ciasto na strudel przygotowuje się podobnie do ciasta na pierogi – z mąki pszennej, gorącej wody, oleju i soli. Tak przygotowane ciasto jest elastyczne i łatwo się formuje. Na rozwałkowane ciasto wykłada się drobno pokrojone jabłka z cynamonem, które posypuje(...)stron na oleju. Upieczone ciasto jest chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Podaje się je posypane cukrem pudrem. W okolicy przygotowuje się również strudel w wersji galicyjskiej, tj. pieczony w piecu, a nie smażony na tłuszczu. Przepis na smażony strudel otrzymałam od Katarzyny Kaczanowskiej. W jej rodzinie specjalistą od tego specjału był dziadek Józef, według rodzinnych opowieści wnuk

Trzeci talerz
Kurczak w panierce z płatków owsianych 117

Przesypujemy rozdrobnione płatki do miseczki, dodajemy sól pieprz i obydwie papryki. Obtaczamy w tej panierce pałki z kurczaka,kładziemy je do blaszki włożonej folią aluminiowa i zapiekamy w piecu koło godziny w 200 stopniach. Krok 2  Pomidory sparzmy, zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę, cebule tez kroimy w kostkę. Dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz do smaku(...)jest cennym źródłem białka, doskonałym dodatkiem do wszystkich rodzajów mięsa. Można ją jadać na słodko, ugotowaną na mleku z dodatkami świeżych owoców. Świetnie sprawdza się jako farsz do pierogów czy naleśników tworząc doskonałe połączenie smakowe.  Dlatego polecam wam jeść kaszę, dla waszego zdrowia i po prostu z przyjemności

Różowa kuchnia
Tacos – pszenno- kukurydziane muszle do nadziewania 290

bardzo drobno z powodzeniem można zrobić tortillę i naleśniki, a także desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną (bogatą w gluten) mąką pośród mąk niechlebowych – warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz. Grubiej mielona jest idealna do panierowania produktów przed smażeniem. Można nią też zagęszczać zupy i sosy. Na rynku dostępna(...)zagniataniu kilka razy podsypujemy je mąką. W dotyku powinno przypominać ciasto na makaron – jedwabiste i lekko suche, jak ludzka skóra, ale powinno być miększe. Jak ciasto na makaron czy na pierogi, tak i to zawijamy w folię i odkładamy na pół godziny na blat. Dzielimy ciasto na 6 porcji (ja używam wagi), następnie każdą z nich na pół. Porcje

Karo in the Kitchen
Gęś pieczona z faszerowanymi jabłkami 199

jabłka, którymi nadziałam gęś nafaszerowałam wcześniej posiekanymi orzechami włoskimi z miodem. Jabłka pomimo wielogodzinnego pieczenia zachowały kształt i były prawdziwą ozdobą talerza. A jakie pyszne! Sugestia, by czas pieczenia gęsi liczyć po 45-60 minut na każdy kg należy traktować tylko jako wskazówkę. Swoją gęś piekłam ponad 4 godziny. Przekroczyłam podane normy czasowe, ale gęś wyszła idealnie, skórka cieniutka(...)zachować!) usunąć pokrywę i dopiekać gęś około 20 minut, aż  się zrumieni. Odwrócić gęś na "plecy" i piec kolejne 1,5-2 godziny do zrumienienia, już bez przykrycia. Można gęsiarkę  obrócicćo 180`, bo domowe piekarniki nie pieką równomiernie. W międzyczasie można kilkakrotnie podlać gęś wytopionym tłuszczem upieczoną gęś wyjąć z piekarnika i porcjować dopiero po koło 10 minutach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Boże Narodzenie w Europie 58

mogły stanowić pokarm dla aniołów i dusz przodków. Przygotowują 12 postnych potraw wigilijnych . Na stole królują ryby – karp, szczupak i śledzie na różne sposoby. Jada się też pierogi z kapustą i grzybami, makiem oraz śliżyki, czyli pierożki lepione z ciasta drożdżowego z dodatkiem maku. Nie może zabraknąć kisielu z żurawin i z płatków owsianych. Posiłek popija się kompotem(...)Jedzą potrawy mięsne. Na rozpoczęcie Wigilii spożywają kapustnicę, czyli kapuśniak, potem kotlety schabowe. Na stole znajdziemy też gotowaną kiełbasę, ćwikłę z chrzanem oraz knedle z bryndzą. Spożywa się też pieczone ryby m.in. karpia z sałatką ziemniaczaną. Słowacy zajadają się również słodyczami m.in. ciastami np. struclą z makiem, ciastkami, orzechami, owocami, haluszkami z makiem i piją kompot z suszu

ProstePesto.pl