mnie, powinien być on dość pikantny, lekko kwaskowaty, wyrazisty i powinien mieć piękną, głęboką barwę. Poza tym, barszcz bez aromatu majeranku to nie barszcz, a brak uszek, pierogów, czy pasztecików do niego – to jak krupnik bez kaszy. U nas w rodzinie, na Wigilię zawsze przygotowujemy dwie zupy – grzybową z suszonych grzybów oraz czerwony barszcz. Barszcz już zapasteryzowany(...)paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami Buraki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki lub ćwiartki jeżeli są duże. Każdą część pojedynczo zawijamy w folię aluminiową, matową stroną na zewnątrz. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę, studzimy. Marchewki, pietruszki, selera obieramy i razem z porem kroimy w kawałki, przekładamy do garnka. Cebule kroimy na pół i opalamy nad palnikiem
Be Fit Be Strongjaglaną. Smak identyczny z oryginałem. Do tego skwarki z pietruszki i obiad idealny gwarantowany :) Musimy poświęcić chwilkę na lepienie, ale potem będziemy już tylko jeść i jeść :D Przepis: Pierogi "ruskie" z kaszą jaglaną 4. Najprostszy dal z soczewicy Kolejne egzotyczne danie, które nasyci wasze brzuchy i rozsmakuje podniebienie. Dal z soczewicy jest nie tylko prosty, łatwy i przyjemny(...)wyboru, do koloru :) Przepis: Najprostsze wegańskie naleśniki 7. Paszteciki z ciasta francuskiego Gotowe ciasto francuskie nadziewamy farszem z kaszy jaglanej (bądź innej) i ulubionymi warzywami. Robimy farsz, lepimy i pieczemy chwilę. Obiad gotowy! Przepis: Paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PoleKuskus, pęczak, gryczana czyli 21 pomysłów na kasze. Z czym podać kuskus? Czy owoce cytrusowe można połączyć z kaszą gryczaną? Jaki deser przygotować z kaszy dla
Moja smaczna kuchniaKolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!można zrobić z resztek kurczaka (w którym pokazaliśmy przepisy na aromatyczną zupę pho na bulionie z kości, makaron z kurczakiem w karmelu wietnamskim, tortille, ravioli i pierogi z nadzieniem z kurczaka z rosołu) – okazał się hitem na blogu i do dziś jest jednym z najczęściej czytanych. Dlatego dziś pokażemy jeszcze więcej naszych patentów jak spożytkować smaczne kawałki drobiu. Zobaczcie(...)się nie do poznania. Konia z rzędem temu, kto odgadnie, że to był ugotowany kurczak. Zupa won ton Pierożki won ton to jeden z naszych ulubionych sposobów na recykling pieczonego lub gotowanego kurczaka. Drobno pokrojone resztki z pieczonego drobiu (w tej roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami, tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie
Niedzielny kucharzMuffinki z czekoladą mają dla mnie kilka niepodważalnych zalet. Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania
Cztery FajeryPowróciła codzienna rutyna ale smakowite wspomnienia pozostały. Zapraszam Was dzisiaj na foto rajd po sudeckich pysznych miejscach, relację z wizyty w jednej z praskich knajpek oraz ze smakowania mazurskich pierogów. Wędrowaliśmy z dzieciakami dzielnie po górach późnym popołudniem lądując w okolicznych miasteczkach. Pierwszym z nich była Szklarska Poręba. Jedliśmy wówczas w Restauracji Krokus . Jedzenie było smaczne(...)Bolesławcu... i te niebieskie krzesła... bajka! Kolejna kulinarną wycieczkę odbyliśmy do czeskiej Pragi. Samochód zaparkowaliśmy na obrzeżach miasta i przemieszczaliśmy się metrem. Zwiedzanie zaczęliśmy od zjedzenia tradycyjnych drożdżowych ciastek pieczonych na obracających się rusztach czyli Trdlo. Skusiliśmy się na wersję tradycyjną bez dodatków. Niebo w gębie i zapas sił na dalsze wędrówki! Kawa popijana w drodze pod górę, Hradczany
Dzieje kuchennej Wiewióryciekawe, pomocne i bardzo szybko się uczą. Chustę jakiś czas temu zamieniliśmy na krzesło ale wkrótce będziemy mieć profesjonalny kitchen helper - wykonany przez tatę Szkrabiny (napewno Wam pokażę). Pierogi można zjeść bez niczego, można podać z surówką, sosem pomidorowym, czy polać roztopionym masłem Składniki: Ciasto : - 2 szklanki mąki grochowej - 5 łyżek oliwy z oliwek - 1 szklanka wrzątku(...)będzie plastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Formujemy kulkę, przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy. Połówkę dyni kroimy na pół. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Soczewicę płuczemy, dodajemy poszatkowaną cebulę i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy do miękkości soczewicy. Gdyby soczewica była jeszcze twardawa dolewamy po 1/3 szklanki wody. Gdy przesadzimy
Szkrab Je SamŚwięta, święta i po... no właśnie! Po wszystkich moich postanowieniach! Dawno nie zjadłam tyle słodkości, a w Wigilię nie szczędziłam sobie na dokładkach kapusty z grzybami czy pierogów. Ale nie żałuję, bo taka "wyżerka" zdarza się raz w roku. Czas powrócić do normalności i dlatego tym wszystkim, którzy nie mogą patrzeć na ryby i inne cuda proponuję marynowanego(...)Mieszamy. Odstawiamy na minimum 20 minut do lodówki. Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Zajmie to ok. 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180'C, kurczaka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez ok. 16-18 minut. Warzywa wrzucamy do zimnej, lekko osolonej wody. Od momentu wrzenia gotujemy ok. 6-8 minut, aby nie zrobiło się z nich purée. Kurczaka
Kitchens Alphabetkremowy barszcz przygotowałam z zakwasu, buraków i włoszczyzny. Aby nie wyrzucać ugotowanych warzyw, pozostałości z czystego barszczu wszystko zmiksowałam zupę na krem. A tym którym nie chce się robić pierogów -uszek lub po prostu nie styka czasu proponuję jako dodatek gwiazdki z ciasta francuskiego. Smakuje obłędnie. Składniki: włoszczyzna - porcja buraki gotowane na parze - 2 opakowania zakwas z buraków(...)solą. Gotować 5 minut. Wlać zakwas i zagotować. Dodać pieprz oraz cynamon i miksować na krem. Przelać do szklaneczek i dekorować pestkami dyni. Krem można podać z pieczarką z pieca, panierowanym boczniakiem lub gwiazdkami z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie rozmrozić (ok. 10 minut) z ciasta wyciąć dowolne kształty np. gwiazdki i piec w 220 stopniach C ok. 10-15 minut
AZgotuj!czego Wam trzeba ;-). Nasz pierwszy wpis z przepisami na resztki z kurczaka (na aromatyczną zupę pho na bulionie z kości , makaron z kurczakiem w karmelu wietnamskim , tortille , ravioli i pierogi z nadzieniem z kurczaka z rosołu ) – okazał się hitem na blogu i do dziś jest jednym z najczęściej czytanych. Dlatego dziś pokażemy jeszcze więcej naszych przepisów z resztek kurczaka(...)rzędem temu, kto odgadnie, że to był ugotowany kurczak. Przepisy z resztek kurczaka – zupa won ton Pierożki won ton to jeden z naszych ulubionych sposobów na recykling pieczonego lub gotowanego kurczaka. Drobno pokrojone resztki z pieczonego drobiu (w tej roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami, tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie ciasto
Niedzielny kucharzjakoś trzeba racjonalnie nim gospodarować, by być zadowolonym ze swojego życia. Oj, rozpisałam się - wracajmy do tematu :) Miało być pyszne i szybkie danie, które nazwałam: pieróg z ciasta francuskiego Pieróg z ciasta francuskiego Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pół piersi z kurczaka opakowanie mozzarelli pół opakowania mrożonego szpinaku jedna cebula 2 ząbki czosnku Przygotowanie: 1. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy(...)Palcami lub widelcem delikatnie dociskamy brzegi obu warstw ciasta do siebie. (jak ktoś lubi, może posmarować wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem, ja tego nie robię) 5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 220 stopniach. 6. Smacznego!!! *** Uwielbiam ciasto francuskie, przede wszystkim dlatego, że jest uniwersalne i można je przygotować na słodko i na słono
dobra gospodyni dom wesołym czyniludowej czy kiermasz produktów regionalnych. Nie zapominając, że Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów to ogólnopolski konkurs, jury wybrało jako numer jeden zupę jarzynową z jagnięciną i jagnię pieczone, faszerowane kaszą (Restauracja Nato, Stara Wieś). sernik nałęczowski tarta jagodowa z bezą produkty z róży pasztety, ciasta i pieczywo drożdżowe, wino z tarniny nalewki owocowe - o niebo lepsze(...)innymi: placki i pączki kapuściane, amoniaczki, rogacze, chleb krzczonowski, kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej. kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej Jednak moim faworytem były dzisiaj: zupa sałacianka, pierogi z bobem, kotlet z łosia z kaszą gryczaną, ciasto cebulowe oraz nalewka krem cytrynowy. Oczywiście na koniec musiały być zakupy - do plastikowej siaty trafiły gęsie pipki (szyje) nadziewane wątróbką
Right Behind The KitchenSkładniki: Składniki: (średnica około 30 cm złożona na pół; 1 duży pieróg Calzone) ciasto: 340 g mąki 10 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody farsz: 200 g startego sera żółtego 20 g parmezanu czarne oliwki suszone prawdziwki (opcjonalnie pieczarki) 20 g pora 1 duży pomidor(...)będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką tartą. Rozwałkować ciasto- bądź rozprowadzić ręką ciasto na blasze. Formować w okrąg około 30 cm średnicy. Nakładać sos tylko na połowie ciasta. farsz: Suszone grzyby zalać
KreatywnePinymrożonymi to już nie to samo.. Dlatego gdy jest sezon, powinniśmy korzystać z nich tak często jak to tylko jest możliwe. Nie mówię, żeby codziennie lepić pierogi z jagodami, bo chyba nikt by nie dał rady (no chyba, że tak zarabia na życie). Mówię o dużo prostszym i zdecydowanie szybszym pomyśle - przygotowaniu na przykład takiej Tarty Jagodowej(...)jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko łączymy - ja przygotowuję ciasto za pomocą robota kuchennego - dzięki czemu szybko otrzymuję kruszonkę której już dodatkowo nie zagniatam, tylko wysypuję nią formę do pieczenia którą wstawiam do nagrzanego do 180`C piekarnika i piekę około 10-12 minut do zarumienienia. Jeżeli wolicie tradycyjną metodę (choć wtedy ciasto będzie miało inną konsystencję i wygląd) gotowe
Słodkie Przyjemności