pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:122/164)

PIZZA CALZONE 122

Pizza calzone jest przygotowywana na kształt dużego pieroga, dzięki czemu farsz jest zamknięty w środku. Można przygotować je z różnym nadzieniem, pieczarkowym, szynkowym lub serowym, u mnie dzisiaj wersja z farszem mieszanym. Polecam(...)placek.  Placki smarujemy ketchupem i na każdym rozkładamy porcję pieczarek, szynki, salami, kukurydzy i sera. Brzegi ciasta dobrze sklejamy, wierzch pierożków posypujemy serem. Calzone przekładamy na blaszkę i pieczemy w 190 *C, przez około 20 minut aż ładnie wyrosną i się zarumienią.  Podajemy ciepłe z ulubionym sosem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Grzebyki Marysi 147

Mąka już na pierwszy rzut oka wydaje się być bardziej puszysta niż ta, którą zwykle używałam. Ta najlepiej nadaje się do wypieku ciast drożdżowych, ucieranych oraz do naleśników czy pierogów. Dodatkowym jej atutem jest to, że pochodzi ze zbóż najwyższej jakości. Polecam :) 500g mąki pszennej Młynomag t550 + do podsypania 250g margaryny 1/3 kostki smalcu 25g drożdży 5 żółtek(...)rozwałkowanego ciasta. Otrzymamy rulon, który nacinamy co 5 mm ale nie do końca. Następnie dzielimy go na ok 8cm części i lekko wyginamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy ok 15 minut w 180st. Studzimy

Smakołyki Asi
Zupa dyniowa krem z kukurydzą 102

Zupa dyniowa krem z kukurydzą to kolejna propozycja na jesienne, deszczowe dni. Wykorzystuję każdą okazję, aby w naszej kuchni pojawiły się jakieś kolorowe potrawy, bo szarości

Cztery Fajery
Placki pełnoziarniste z bananem (Małpie placki) 171

Małpie placki z bananem W sumie wszystko co istotne jest w tytule. Mogę dodać jeszcze, że placki najlepsze są od razu po przygotowaniu. Pomimo dodatku mąki

Pełny talerz
Smaki Bieszczadów 192

Owoce oczywiście zbierane w pobliskim lesie. Po takim śniadaniu miało się zapas siły by ruszać dalej na szlak. Jagody też są wszechobecne w dzisiejszej kuchni Bieszczadów. Od jagodzianek, przez pierogi, naleśniki (szczególnie te Gigantyczne, ale o nich innym razem), aż po rozmaite przetwory. A jeśli w głowie wam coś na ochłodę, tuż obok “Paśnika” w Wetlinie, usadowił się drugi(...)wracać do cywilizacji i nie zdążyliśmy skorzystać. Nie zapominajmy również o pstrągach. Również mocno rozpoznawalnym przysmakiem Bieszczad. Każdy szanujący się zakątek dla łasuchów ma w ofercie pstrąga. Najczęściej z pieczonymi ziemniaczkami, pachnącego ziołami.. Ech dość,bo już ślinka mi cieknie

Gotuj z Rumcajsem
Smaki BieszczadówOczywiście na głównych skrzyżowaniach turystycznych szlaków znajdziecie to, co w każdym kurorcie: pizze, 116

Owoce oczywiście zbierane w pobliskim lesie. Po takim śniadaniu miało się zapas siły by ruszać dalej na szlak. Jagody też są wszechobecne w dzisiejszej kuchni Bieszczadów. Od jagodzianek, przez pierogi, naleśniki (szczególnie te Gigantyczne, ale o nich innym razem), aż po rozmaite przetwory. A jeśli w głowie wam coś na ochłodę, tuż obok “Paśnika” w Wetlinie, usadowił się drugi(...)wracać do cywilizacji i nie zdążyliśmy skorzystać. Nie zapominajmy również o pstrągach. Również mocno rozpoznawalnym przysmakiem Bieszczad. Każdy szanujący się zakątek dla łasuchów ma w ofercie pstrąga. Najczęściej z pieczonymi ziemniaczkami, pachnącego ziołami.. Ech dość,bo już ślinka mi cieknie

Gotuj z Rumcajsem
Bułki nadziane farszem z kapusty i pieczarek 108

Pyszne bułki z farszem, który bez problemu może być dodany do pierogów czy krokietów. Smakują wspaniale! Składniki: 12 bułek 1kg mąki ( używam mąki bułkowej od Młynu Kopytowa ) 100g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 400ml ciepłego mleka 6 łyżek masła 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła do farszu 1 łyżeczka kminku(...)formuję dwa wałki. Każdy tnę na 6 kawałków, w rękach formuję małe kulki i rozciągam je na kształt bułki. Tak przygotowane porcje układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - na jednej blaszce układam 6 bułek. Przykrywam ręcznikiem kuchennym i przygotowuję farsz. Na patelni roztapiam masło (3 łyżki), dodaję pokrojone na kawałki pieczarki, szczyptę soli oraz szalotkę pokrojoną w kostkę

Gotowanie i blogowanie
Pyszne rogaliki z nadzieniem orzechowym 76

prosty, poradzi sobie z nim dziecko, więc jeśli nie znacie, albo chcecie wypróbować z tą wersją nadzienia, to bardzo polecam. Jeśli nie umiecie rolować rogalików, zróbcie ciastka w formie pierogów. Nie macie ochoty na nadzienie? Nic straconego, kubkiem wycinajcie okręgi, można je posypać grubym cukrem, nasionami czy zostawić gołe. Farsz możemy rozsmarować po całym okręgu, przed podzieleniem jeszcze(...)rozłożyć farsz w taki sposób, aby większość była bliżej brzegów okręgu lub wykładać farsz miejscami, tak aby szedł nam tylko do środka rogalików. Zawijać rogaliki i gotowe posmarować jajkiem. Piec na złoty kolor w 180 stopniach Artykuł Pyszne rogaliki z nadzieniem orzechowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Tahina 128

dalszej części odkryjesz fantazyjne, wyszukane sposoby łączenia składników, przepisy na babeczki, kruche ciastka z owocami, kolorowe smoothie, lody, owocowo-warzywne koktajle, bułeczki drożdżowe i mazurki, sorbety i jagodzianki, pierogi i musy, gofry, konfitury, lemoniady, torty i szarlotki... Słowem, wszystko dla prawdziwego łasucha. W dodatku zdrowe, słodkie, choć bez cukru, i dające pole do popisu domowym eksperymentatorom kulinarnym(...)ilości sezamu, podana proporcja jest jedynie orientacyjna,aby wyobrazić sobie stosunek ziaren do gotowej pasty) Z tej porcji uzyskamy 1 słoiczek. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika pokryj papierem do pieczenia. Wysyp sezam i równomiernie rozprowadź. Wstaw do uprzednio nagrzanego piekarnika na 200 stopni i praż przez 3 minuty. Nie można dopuścić do przypalenia! Sezam ma byc tylko lekko zrumieniony. Wyjmij

Z Kuchni Do Kuchni
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 230

zastanawialiście się kiedyś skąd taka nazwa? Czy orzechy włoskie pochodzą z Włoch? A może jest tak, jak z pierogami ruskimi czy french fries? Okazuje się, że  orzech włoski, nie tylko nie jest włoski, ale też nie jest orzechem :) Botanicznie orzech (nux) to rodzaj suchych zamkniętych owoców, odpadających od rośliny matecznej w całości. Orzechy mają twardą, zdrewniałą owocnię, niezrośniętą(...)sposób. Jeśli orzechy wyłuskane zostały na świeżo, czyli w krótkim czasie od zebrania ich, muszą zostać uprzednio wysuszone. Wystarczy wysypać je do dużego płaskiego pojemnika, lekko przykryć papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. W międzyczasie raz dziennie orzechy mieszamy, by równo schły. Jeśli orzechy były przechowywane w łupkach, po wyłuskaniu można je od razu schować

Trzeci talerz
Najlepsze Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 873

Wigilia: Pierogi z Kapustą i Borowikami Pierogi z Kapustą i Grzybami Pierogi z Pieczarkami Tradycyjny Karp Smażony - w Chrupiącej Panierce Krokiety z Kapustą i Grzybami Łazanki z Kapustą i Grzybami Kutia z Pęczakiem Makiełki Drożdżowe Paszteciki z Kapustą i Grzybami Kapuśniaczki z Ciasta Francuskiego Kapuśniaczki Drożdżowe Śledzie po Kaszubsku według Gessler Śledzie w Śmietanie (a'la Lisner(...)Kokosowo - Ananasowe Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji Nutella Cake Nigelli Lawson Proste Ciasto Czekoladowe Ciasto "Krówka" Miodownik Kokosowo-Orzechowe z Powidłami S. Anastazji Brownies z Migdałami Ciasto "Krówka" - bez pieczenia Ciasto "3Bit" - bez pieczenia Ciasto Rafaello - bez pieczenia Ciasto Cappuccino - bez pieczenia Ciasto "Snickers" - bez pieczenia Kremówka z Toffi - Krówka Najlepsza Karpatka Karpatka Królewska Najlepsze Ciasto Świata Najlepsza Kremówka Torty

Słodka Strona
Kulebiak z rybą 117

Kulebiak-to potrawa kuchni kresowej. Jest to duży pieróg nadziewany farszem z mięsa , lub  farszem z ryb. Potrawa pochodzi z Ukrainy.  Składniki: 500 g  ciasta francuskiego 700 g filetów z mintaja 1 l bulionu warzywnego 500 g pieczarek 3 jajka 1 żółtko 1 szklanka ugotowanego ryżu sok z 1 cytryny 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego sól(...)posłuży do zrobienia dekoracji. Wyłożyć farsz zostawiając margines 2 cm po bokach. Przyłożyć drugim płatem ciasta i skleić ze wszystkich stron. Udekorować resztkami ciasta i posmarować całość żółtkiem. Piec w 200 stopniach C około 45 minut. Podawać na ciepło z barszczykiem. Inspiracja : Gazeta Sól i pieprz

O kuchni z uczuciem
Tarta dyniowa na słodko 107

Sezon na dynię w pełni. Dla odmiany od pierogów, zup i tym podobnych zapraszam na tartęna słodko. Przepis według Jamiego Oliviera jest banalnie prosty, ale zachwyci każdego :-) Do farszu można wedle uznania dodać też startą skórkę z pomarańczy albo sok z cytryny. Składniki na ciasto -250 g mąki tortowej -125 g zimnego masła -50 g cukru pudru -1 duże(...)pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka. Dodać cukier, wanilię i mleko. Zagotować. Zmniejszyć ogień i podgotować dynię do miękkości. Przestudzić. Piekarnik nagrzać do 180st. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać obciążniki (lub. np. ziarna grochu). Podpiec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążniki i piec przez kolejne 15 minut. Dynię zmiksować blenderem. Dodać jajka, ponownie zmiksować. Masę

Zielona Kuchnia