pierogi pieczone - 2458 przepisów (strona:129/164)

Torcik bezowy z bitą śmietaną 118

Po upieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze

Cztery Fajery
Kryzysowa wigilia 183

pierogi z kapustą i grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami w jednym czyli pierogi z ciastem buraczanym z kapustą kiszoną i grzybami. Nie wiem co symbolizuje kapusta, podobno kiszona odrodzenie co w kontekście nowego roku byłoby logiczne natomiast z grzybami jest ciekawsza historia(...)kasza jęczmienna i śliwki. Połączenie śliwek z fasolą jest bardzo popularne na południu Polski. Składniki: - paczka fasoli - woreczek kaszy jęczmiennej - opakowanie suszonych śliwek - szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Fasolę moczymy przez kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy do miękkości. Po ostygnięciu miksujemy. Dodajemy pokrojone śliwki, mąkę, ugotowaną kaszę oraz proszek do pieczenia i wstawiamy do piekarnika

Kryzysowa Książka Kucharska
Barszcz czerwony przepis i świąteczne dekoracje z filcu 113

Coraz bliżej święta… Dlatego jak co roku w grudniu będę dzieliła się z Wami najróżniejszymi świątecznymi inspiracjami i przepisami. Dziś mam dla Was przepis na

Słodkie okruszki
Jabłko w cieście drożdżowym. 127

zmieniły się proporcje.  Jabłka jest więcej... a ciasta mniej. :) Bez wątpienia do mojej kategorii "comfort food", nie należą tylko domowe wypieki, ale również wszelkiego rodzaju kluseczki, naleśniki, pierogi oraz... słodycze.  Również te kupne.  Jednymi z moich ulubionych od zawsze były Delicje, Katarzynki, baton Picnic i Kitkat, Prince Polo, Ptasie Mleczko, a także Toffifee .  Od czasu(...)koła za pomocą szklanki. Wydrążone jabłko nadziać masłem i syropem. Przykryć drugim płatem ciasta i dokładnie, ale delikatnie oblepić ciastem owoc. Całość obtoczyć w poppingu z canihua/amarantusa i cynamonie. Piec około 20 minut w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem. Gdy się przyrumieni, wyjąć, udekorować i podawać. Smacznego! ENGLISH VERSION: APPLE COATED IN YEAST DOUGH 1 large, hollowed out apple

Poranek na słodko
Kulebiak z kapustą i grzybami 202

Jedną z naszych wigilijnych potraw jest kulebiak, koniecznie z kapustą i grzybami. Kulebiak to taki staropolski wielki pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi borowikami przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto:  30g świeżych drożdży, 2 szklanki mąki pszennej(...)rozwałkować na kształt prostokąta. Na środku ułożyć farsz. Złożyć wszystkie brzegi do środka i delikatnie zlepić.  Ułożyć w natłuszczonej formie keksówce. Posmarować rozkłóconym białkiem i posypać kminkiem.  Piec około 35-40 min w temp. 160st

Z miłości do słodkości
Tarta ze szparagami i chorizo 146

bowiem na 2-3 nietuzinkowe obiady :) Czar jednak szybko pryska, bo pozostałe gęby mniejsze i większe też trzeba nakarmić. Na ratunek przychodzą wtedy zamrożone gołąbki od teściowej albo kupne pierogi ruskie.  Tartę polecam bardzo. Porcja nie jest wielka,  starcza na dwie większe lub trzy mniejsze porcje. Jest idealna również na zimno i z powodzeniem można ją zabrać(...)kawałki. Śmietanę mieszamy z jajkami, startym serem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy chorizo i kawałki szparagów.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 15 minut (masa śmietanowo-jajeczna powinna się ściąć). Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego

bistro mama
drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem 196

taki mój spontaniczny wypiek, bo miałam ochotę upiec coś, ale nie mogłam się zdecydować co. Taki duży "pieróg" nadziany po brzegi wytrawnym farszem będzie świetny na kolację, do zabrania ze sobą w podróż lub jako danie imprezowe. Można podać z ketchupem lub innymi dipami, my zjedliśmy je z sałatką z kapusty pekińskiej i warzyw. Najlepiej smakują na ciepło(...)środek nałożyć farsz. Zlepiać brzegi formując kształt pieroga.Układać na blaszce wyłożonej papierem.  Smarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wyroby domowe. Domowa biała kaszanka zapiekana 230

wykorzystujemy krwi w trakcie obróbki cieplnej ciemnieją tak jak te w przepisie na domową białą kaszankę z kaszą pęczak . Polecam również przepis na kotlety z kaszanki i przepis na pierogi z kaszanką. Domowa biała kaszanka zapiekana z cebulą i tymiankiem: Składniki: 1,5 szklanki o poj. 250 ml kaszy jęczmiennej perłowej 3 szklanki domowego rosołu 1 duża cebula(...)jeść na zimno, ale ja przygotowałam kaszankę zapiekaną w piekarniku z cebulką i tymiankiem. Na blaszce wysmarowanej tłuszczem układamy porcje kaszanki, pomiędzy nimi układamy ćwiartki cebuli i świeży tymianek. Pieczemy kaszankę w 150 stopniach ok. 30 minut, aż kaszanka będzie złota. Smacznego! The post Wyroby domowe. Domowa biała kaszanka zapiekana appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe bułeczki z jagodami 65

Skoro jesteśmy już przy jagodach to może dzisiaj przepis na coś co lubię tak bardzo jak... pierogi z jagodami.:)  Domowe jagodzianki. Małe bułeczki, przy których jest trochę pracy i wymagają cierpliwości, której często mi brakuje (szczególnie gdy trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie) , ale warto się czasem poświęcić dla czegoś dobrego. :) DOMOWE BUŁECZKI Z JAGODAMI JAGODZIANKI   Składniki: ciasto(...)stolnicę łączeniem do spodu. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika.  Pieczmy 25 minut w 190 stopniach

Bon appetit mon amie
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 537

truskawek i zrobiłam z nich: sos do makaronu, galaretkę z truskawkami, sok truskawkowy (przepis na niego postaram się opublikować niebawem), kompoty na zimę, kompot do picia na bieżąco, pierogi, drożdżówki, które widzicie poniżej, no i 1,5 kg zamroziłam. Nie jest to może wielki wyczyn, ale przynajmniej udało mi się wszystko przerobić i nic się nie zmarnowało. Dla kogo(...)pokrojone truskawki. Surowe ciasto smarujemy białkiem rozbełtanym z mlekiem. Wykonanie kruszonki: Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy rękami, aż powstaną okruszki.    Posypujemy drożdżówki kruszonką i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.   Wykonanie w Thermomixie Wykonanie ciasta:   Do naczynia Thermomix dajemy mleko, cukier, jajko, żółtko i drożdże. Mieszamy i podgrzewamy wszystko czas

Mania Wypiekania
Kulebiak z kapustą i grzybami 211

pomysł na wyczyszczenie lodówki ze świątecznych resztek. Zwykle zostaje mi sporo ugotowanych grzybów i ugotowanej kiszonej kapusty, a zrobienie kulebiaka jest znacznie mniej pracochłonne niż przerabianie ich na kolejne pierogi. Każda odmiana jest zresztą mile widziana. Proporcje kapusty i grzybów są tak naprawdę dowolne. Miałam dużo grzybów, więc mój kulebiak był dosyć grzybowy. Wystarczy ugotować czerwony barszczyk i pyszny(...)Można też ciasto wyrobić w robocie. Oderwać niewielki kawałek ciasta, wielkości orzecha, do ozdobienia kulebiaka. Pozostałe ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie lub od razu na papierze do pieczenia, na prostokąt o grubości ok 0,5 - 1 cm. Na środek nałożyć  wzdłuż nadzienie  w kształcie podłużnego pasa. Dwa dłuższe boki prostokąta ciasta połączyć dokładnie u góry, ozdobnie zaginając

Stare Gary
Włoski chleb ciabatta 146

Włoski chleb ciabatta przepis na ciabattę z dodatkiem mąki orkiszowej.  Włoski chleb ciabatta wyglądem przypomina płaską, podłużną bułkę i idealnie sprawdza się do kanapek. Dodatek

Cztery Fajery
Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) 111

Ten przepis, opracowany przez Monikę Mrozowską, nie jest na naszym blogu nowością, publikowałam go już w ubiegłym roku, ale tym razem dostosowałam do wykonania w robotach

Cztery Fajery
Swojski makaron ;) 147

ilość zwrotna. 5 jaj woda Do mąki dodajemy jaja lub nie i dolewamy dobrze ciepłą wodę,  tak aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Podobnie jak na pierogi.  Nie dodajemy oleju do ciasta makaronowego. Musi być bardziej twardsze niż pierogowe.  Jeżeli ktoś jeszcze nie robił takiego ciasta to chyba jedyne, co mogę podpowiedzieć to:  ostrożnie z wodą(...)ususzyć. Ja ususzyłam sobie na święta:) Do tego celu potrzebna nam jest spora powierzchnia, na której możemy rozłożyć makaron  do wyschnięcia. Miejsce to wykładamy papierem do pieczenia lub gazetami.  Rozsypujemy tam makaron z mąką i zostawiamy do wyschnięcia.  Cieniutki będzie suchy już na drugi dzień. Z grubszym pewnie będzie trochę dłużej. Wysuszony makaron przesiewamy z mąki

Ukojenie Podniebienia
Tydzień w moim telefonie XXXV 70

możecie polubić blogowego facebooka . Z kwestii organizacyjnych to dzisiaj piekłyśmy Red Velvet Cupcake w większym, blogerskim gronie. Wszystkie babeczki są śliczne - dziękuję Wam za chęć i czas na wspólne pieczenie. Przechodząc do zdjęć zapraszam Was na skrót tego co zobaczycie na blogu w nadchodzącym tygodniu. Będzie na pewno coś na Dzień Mamy, deser z kremem ciasteczkowym, coś ze szparagami(...)Czego się najbardziej boisz? Burzy i węży   10) Czego byś nigdy nie zjadła? Pewnie jakiś robali  11) Jaka jest, Twoim zdaniem, najlepsza i najgorsza potrawa? Najlepsza to pierogi z kapustą i grzybami oraz wszystkie makarony, a najgorsza pewnie coś z kuchni mojej teściowej

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania