pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:62/198)

Jesienne pierogi z grzybami 141

poście Delikatne pierogi z jagodami . Co do farszu, to sprawa jest bardzo prosta. Przepis na przepyszny, aromatyczny farsz podsunął mi Sylwester, specjalista od grzybobrania ;) Składniki farszu: ok. 500g grzybów leśnych 1 cebula 1 jajko oliwa z oliwek sól i pieprz Do dzieła: Ciasto przygotowujemy wg. tego przepisu . Farsz: grzyby gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną. Cebulę kroimy w kostkę(...)oliwy z oliwek, aż się zeszkli. Gotowe grzyby i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, dodajemy jedno jajko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ta da :) Farsz gotowy. Teraz wystarczy ulepić milion pysznych pierogów! :) Wszystkie wskazówki dotyczące "klejenia" i gotowania znajdziecie w przepisie na pierogi z jagodami :) Pierogi z grzybami podawałam gorące, podsmażone na odrobinie oliwy

Spektrum Smaku
Pierogi z mięsem drobiowym 137

Zastanawiałem się co zrobić z resztą upieczonego kurczaka...wyszły pierogi. Składniki 500g mięsa z pieczonego kurczaka cebula łyżka smalcu 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa maggi sól ,pieprz Ciasto: 500 g mąki szklanka gorącej wody jajko sól Przygotowanie   Mięso z kurczaka mielimy ,dodajemy posiekaną natkę pietruszki ,podsmażoną na smalcu cebulę. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem oraz przyprawą maggi. Przygotowujemy(...)wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na ulubioną grubość ,wycinamy kółka. Na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy. Pierogi gotujemy ok. 3 min od wypłynięcia na wierzch

R'n'G Kitchen
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 211

suszonych grzybów 100g grzybów leśnych mrożonych 1 sztuka cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól, pieprz *opcjonalnie do farszu można dodać kapustę kiszoną (patrz farsz do pełnoziarnistych pierogów z kapustą i grzybami) Uszka:   Z mąki, jajka i wody, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą, odkładamy na około 30 minut do lodówki. Grzyby suszone zalewamy wodą(...)przez chwilę ciągle mieszając. Dodajemy odrobinę wody po ugotowaniu grzybów i doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na kwadraty. Na każdy kawałek nakładamy łyżkę farszu, ciasto sklejamy tak, aby powstał trójkąt, następnie sklejamy ze sobą dwa końce trójkąta, owijamy uszko wokół palca, powstaje " pierścionek". Do dużego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy z łyżką soli, na wrzątek

Przepysznik - BLW i nie tylko
pyszne pierogi z kurkumą i mięskiem rosołowym i kaszą jaglaną... 180

podsypaną mąką, krótko wyrobić i nakryć ściereczką kuchenną na 15 minut ciasto podzielić na porcje, z każdej wałkować cienkie ciasto, wykrawać szklanką do koktajli większe placki, nakładać farsz i zlepiać pierogi pierogi wrzucać do wrzątku z łyżką oleju i łyżeczką soli, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3 minuty, wyjmowac cedzakiem i pod zimną wodą z kranu

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z groszkiem i feta-tani obiad 159

być miękkie. Oczywiście nadzienie to przysłowiowa kropka nad „i”. Wybierzecie pierogi z groszkiem i feta na pewno nie pożałujecie! Przepis na pierogi Składniki: ok. 50 pierogów 250 g mąki 1 żółtko ½ łyżeczki soli 100 ml gorącej wody Nadzienie 200 g zielonego groszku, u mnie mrożony 100 g sera feta, owczego 1 łyżka świeżej mięty pieprzowej(...)wraz z feta. Dodaj drobno pokrojoną miętę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Na stolnicy rozwałkuj cienko ciasto i szklanką lub foremką wykrawaj kółka. Na każdym kółku połóż porcję farszu i zlepiaj pierogi. Zagotuj wodę z solą i wrzucaj pierogi na wrzątek. Gotuj pierogi do wypłynięcia pod powierzchnię wody czyli około 3-4 minut. Układaj pierogi

codojedzenia
Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną 163

wypróbować. Moje już się studzą i czekają na wigilijny wieczór. Pierogi z kapustą, grzybami, orzechami i żurawiną Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki ciasto 0,5kg mąki 1 jajko gorące mleko ( (w ilości do uzyskania konsystencji plastycznej masy)) 1/4 szkl oliwy 1 łyżeczka soli farsz 1kg kapusty kiszonej (kiszonej, nie kwaszonej! jeśli za słona(...)Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podlewamy odrobinę wodą, aby się nie przypalało. Krok 4 Dusimy, aż wszystko będzie miękkie. Krok 5 Zagniatamy ciasto na pierogi, wałkujemy, wycinamy kółka. Nakładamy na kółka farsz i zaklejamy tworząc falbankę. Krok 6 Gotujemy pierogi aż będą miękkie. Nigdy nie mierzyłam tego czasu, robię to na oko.   function load(url, callback

CoolinarniePL
Wegańskie pierogi z soczewicą, Pod Norenami 179

drugi raz w życiu, jak robiłam pierogi J . Pracy trochę było, ale warto, a to nadzienie: rewelacyjne (można też je wykorzystać jako pastę do chleba ). Udały się, dzięki poradom mojej teściowej oraz  Lilii i Ali . Składniki na nadzienie: 1 szklanka zielonej soczewicy 2 cebule kilka łyżek oleju majeranek, mielony kminek, kumin sól, czarny pieprz Ugotuj soczewicę. Drobno pokrój(...)minut pod przykryciem. W tym czasie w dużym garnku zagotuj wodę i posól. Następnie cienko rozwałkuj ciasto, podsyp mąką. Wycinaj koła (np. szklanką), napełniaj każde ok. 1 łyżką farszu i sklejaj. Pierogi wrzucaj do wrzącej wody, gotuj kilka minut do wypłynięcia. Pod Norenami (Kraków, Krupnicza) Bardzo smacznie, jedzenie świeżo przygotowywane, dlatego czas oczekiwania dosyć długi. Na zdjęciach: pikantna zupa

Qlinarnie i Qlinarnie
Pierogi z groszkiem i pieczarkami 179

pieczarek. Mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do miski. Dolewamy trochę wody. Mieszamy i ugniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wyciskamy kółka. Do każdego dajemy łyżkę farszu i lepimy pierogiPierogi gotujemy w posolonej wodzie przez ok 6 - 8 min. Odcedzamy i wykładamy na talerz

Weganka gotuje
PIEROGI Z MIĘSEM I KISZONĄ KAPUSTĄ 141

Nastał ostatni dzień mojego Czterodniowego Festiwalu Pierogów, choć uwierzcie mógłby trwać zdecydowanie dłużej. Nie chce was jednak dłużej zamęczać. Pomysłów na farsze mam w zanadrzu jeszcze kilka, ale zostawię to na inny czas. Dzisiaj na zakończenie proponuję pierogi w wersji podsmażanej. Dzień(...)sposób ułatwi nam sklejanie pierogów, a także  zapobiegnie ciągnięciu się kapusty podczas konsumpcji. Farsz dobrze doprawić solą, pieprzem i ziarenkami smaku. Całość dokładnie wymieszać na jednolita masę. Tak przygotowany farsz wykładać na wykrojone z ciasta ( Jak zrobić ciasto na pierogi ) krążki i lepić pierogi. Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie do momentu, aż wszystkie pierogi

Kuchnia w opałach
Chińskie pierożki z wieprzowiną i krewetkami 210

siekamy i mieszamy z mięsem i pozostałymi składnikami farszu. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Podsypujemy mąką i wałkujemy na bardzo cienki placek. Wycinamy krążki ciasta, nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Stawiamy je "po chińsku" falbanką do góry. Pierożki gotujemy przez około 8 minut na parze w bambusowym koszyku wyłożonym papierem do pieczenia. Papier wcześniej nacinamy w kilku miejscach

Smakowity Blog Kulinarny
pierogi z kaszą,twarogiem,śmietaną... 191

ciasto było sprężyste, nakryć ściereczką kuchenną na 15 minut, porcje ciasta wałkować cienko na podsypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawać krążki na każdy krążek nakładać czubatą łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi w dużym garnku zagotować wodę z solą do smaku i z 2 łyżkami oleju, pierogi partiami wkładać na wrzątek, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 2 minuty

W Mojej Kuchni Lubię
czebureki po raz drugi 211

Jakiś czas temu pokazywałam już czebureki . Bardzo pyszne były. Tym razem nieco inny, ale tak samo dobry przepis, z gazetki "Przepisy czytelników". Czebureki to rodzaj pierogów z ciasta, na które parzy się mąkę, nadziane mocno doprawionym mięsem, smażone w głębokim tłuszczu. Wbrew pozorom nie są trudne ani zbyt czasochłonne, za to smaczne, pożywne i sycące. Świetne danie obiadowe bądź(...)ognia, dołożyć jogurt oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, odstawić do przestudzenia. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, wykrawać kółka o średnicy ok 10 cm, na środek nakładać łyżkę farszu, sklejać jak pierogi. Na głęboką patelnię wlać ok centymetra oleju, na gorący wkładać pierogi, smażyć po kilka minut, z obu storn, na złoto. Wyjmować i osączać na papierowym ręczniku

6niebo
Pierogi z soczewicą 116

wlewamy 1/2 szklanki wody. Ugniatamy ciasto. Jeżeli trzeba dolewamy jeszcze trochę wody. Ciasto wałkujemy i przy pomocy szklanki wykrawamy z niego kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi. Pierogi wrzucamy do gotującej się posolonej wody i gotujemy aż wypłyną na powierzchnie. Wtedy odcedzamy i nakładamy a talerz. Dobrze smakują również w wersji odsmażanej

Weganka gotuje
Pierogi zapiekane ze szpinakiem i kurczakiem 265

Postanowiłem zrobić pierogi z piekarnika, które nadziałem farszem ze szpinaku z kurczakiem i serem gorgonzolą. Bardzo lubię te połączenie składników, bo przede wszystkim jest zdrowe. Składniki na ciasto na pierogi: 2,5 szklanki Maki pszennej, 30 g drożdży, 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 2 jajka, Szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz(...)smażenia Przygotowanie ciasta na pierogi: W letnim mleku rozkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka i dodajemy olej z oliwek,  mieszamy dokładnie. Dodajemy również nasz zaczyn i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy kuchenna ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce . W tym czasie przygotowujemy nasz farsz. Filet płuczemy, kroimy w  kostkę

cookpl
Pierogi ruskie 170

pewna czy moje maluchy skosztują ruskich pierogów, ale tak im zasmakowały, że nawet jedli je zimne. Składniki:     ciasto:      250g mąki      pół szklanki gorącej wody      1 łyżka masła      szczypta soli      farsz:      250 g twarogu(...)następnie składniki łączymy dłońmi. Ciasto musi być elastyczne i gładkie. Trzeci etap to lepienie pierogów: Ciasto wałkujemy cienko. wykrawamy n. szklanką kółka i nakładamy na środek farszu. Im więcej tym lepiej. Pierogi sklejamy. Ja dodatkowo sklejone miejsce pieroga dociskam małym widelcem. Oprócz tego, że mam pewność iż mi się nie rozkleją wygląda to ładnie. Czwarty etap: Pierogi

Amatorka kuchenna

Proponowane wyszukiwania