zbędnych artykułów. 3. Przechowywanie produktów Przechowuj produkty oddzielnie, najlepiej w osobnych pojemniczkach. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość. 4. Zamroź małe porcje Przygotuj sobie małe porcje mrożonych potraw np. uszka, pierogi, gołąbki. Rozmrażaj tyle ile potrzebujesz. 5. Nie wyrzucaj dojrzałych owoców Często w koszu lądują zbyt dojrzałe owoce. Nie ma powodu aby je wyrzucać! Z bananów można zrobić np. pyszne(...)pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować zupy, zapiekanki, sałatki itp. 10. Jeżeli pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi oraz uszka... A co jeżeli zostanie
Tradycyjna Kuchniafarszu. A jeśli chodzi o ser - to najzwyklejszy polski twaróg , bo uważam, że najlepiej nadaje się do tej potrawy, stanowi rodzaj "wypełnienia" dla farszu, jednocześnie nie dominując smaku, jakby to miało miejsce przy innych serach. Danie jest wegetariańskie . Serdecznie polecam i zapraszam do obejrzenia filmiku -> na końcu posta. * * * Składniki (proporcje na około 4-5 osób): Farsz : 300 g mrożonego(...)muszkatołowa 3 ząbki czosnku Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej ok. 1 szklanki wrzątku (lub trochę więcej) szczypta soli Tutaj mój przepis na Idealne ciasto na pierogi . Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Mrożony szpinak rozdrobniony jest idealny, gdy mrożony jest w takich kawałkach jak widać na zdjęciu, bo wtedy łatwo jest odmierzyć 300 g. 2. Na patelni rozgrzewamy
Kawa z mlekiemtrochę rosołu. Poza tym wyszły bardzo smaczne. Jak zawsze przepis na ciasto pochodzi z „Kuchnia polska” pod redakcją M.M. Kastelik (a dokładniej ze strony 50 z przepisu Pierogi z mięsem), a farsz to mój pomysł. Uszka z mięsem Przygotuj nóż i deskę do krojenia, garnek, łyżkę, sitka, miski (w tym jedną bardzo dużą), kieliszek, wałek do ciasta, stolnicę(...)momentu dokładnego połączenia się składników i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto na pierogi powinno być przede wszystkim elastyczne. Nie może być także zbyt twarde. Wymaga także kilku - kilkunastu minut wyrabiania. Gdy zauważysz, że jego konsystencja nie jest zadowalająca możesz dodać mąki lub wody. Przygotuj też farsz. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jajka sparz. Bułkę przełóż do miseczki, zalej przegotowaną wodą
blog.moje-pasje.infoswoje odczekała w domu.A dzisiaj żałuje, że wcześniej tego nie zrobiłam.Pierogi z soczewicą zrobiłam na dwa sposoby ugotowane z cebulką oraz podsmażone na oleju rzepakowym,pyszne. Składniki: Ciasto 0,5 kg mąki pszennej 1 żółtko 230 ml ciepłej wody 1 płaska łyżka masła szczypta soli Farsz 1 szk czerwonej soczewicy 2 szk wody 1 łyżeczka kucharka(...)zostawić na pół godziny żeby odpoczęło.Ciasto podsypać mąką ,rozwałkować i za pomocą urządzenia do pierogów wykroić kółka ,nałożyć ciasto na urządzenie dodać łyżeczkę farszu i zlepić. Zagotować wodę dodać pierogi i gotować od wypłynięcia około 5 min.Wyjąć łyżką cedzakową. Podajemy polane zrumienioną na oleju rzepakowy cebulką. Jeśli robimy podsmażane odłożyć do ostudzenia.Podpiec na rumiano
Ala piecze i gotujeSzukałam ekspresowej alternatywy dla pierogów ruskich, które uwielbiam ale na których zrobienie nie zawsze mam czas. Miały być gołąbki kresowe ale… nie wyszły. Kapusta w zimie jest za twarda a jak już zmięknie to farsz z ziemniaków i sera białego jest do niczego. Ale nie byłabym sobą gdybym tak odpuściła. Dlatego zrobiłam farsz jeszcze raz i postanowiłam usmażyć
Mama z miastapierogi czuję się jak dziecko, które ma niesamowitą frajdę z tego co robi. Składniki na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami Ciasto: 0,5 kg mąki (dobrej, ja używam Basi) 350 mililitrów ciepłego mleka (nie letniego, ale też nie gorącego) Farsz: 1 kg dobrej kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 4 duże pieczarki 3 cebule olej sól pieprz(...)zgodnie ze sposobem babci, czyli odkrawam część ciasta, roluję w wałeczek, kroję na równe cząstki, które rozwałkowuję tworząc podobnej wielkości okrągłe placuszki. Na powstałe krążki nakładamy łyżką farsz i zlepiamy, formując pierogi. Ciasto jest na tyle plastyczne, że się pięknie zlepia bez żadnych dodatków. Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy, wyciągamy po upływie 3 minut
Rozpustne gotowanieTeż podchodziłam do tego dania dość sceptycznie, póki nie skosztowałam. Pyszne, delikatne, a dodatek sosu chrzanowego dopełnia wysublimowaną smakowo całość. Farsz na pierożki przygotowałam z dorsza z dodatkiem łososia, by przełamać nie tylko smak, ale nadać trochę koloru pierogom. Ryby wcześniej ugotowałam w bulionie, ale można zrobić je również ze zmielonej lub drobno pokrojonej surowej ryby. To już następnym(...)mięsa. Wymieszaj z jajkiem, bułką tartą i posiekaną, przysmażoną cebulką. Dopraw solą i pieprzem cienko rozwałkuj ciasto, wykrawaj pierścieniem metalowym lub szklanką krążki i napełniaj przygotowanym farszem. Dokładnie zlepiaj brzegi i odkładaj pierogi na ściereczke kuchenną gotuj w osolonym wrzątku, licząc po kilka minut od wypłynięcia pierogów nad powierzchnię wody podawaj z przygotowanym dipem chrzanowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wlewamy mleko i gotujemy jeszcze ok. 2 godzin, musimy uważać, żeby papka się nie przypaliła. Ugotowany farsz studzimy. Ciasto: 250g mąki pszennej, 250g mąki żytniej, 200ml wody, sól, ja dodałam jeszcze jajko, zagnieść jak na pierogi(...)ciasta formujemy wałki, które kroimy na kawałki, i z nich robimy placuszki. Wałkujemy je by osiągnęły kształt owalny 10x15cm. Na każdym placuszku kładziemy porcję farszu i zaginamy rogi, zostawiając pierogi otwarte i wyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy ok. 20 min w 250 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika pierogi smarujemy masłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje się
Anioły w kuchniczwartek byłam u Babci na "szkoleniu"z pierogów... Babcia ulepiła około 200 pierogów z kapustą i grzybkami. Cały rok... cała rodzina czeka na te pierogi!!! A ja poznałam ich tajemnicę.... Babcia pokazała mi również jak się lepi uszka i właśnie dziś wykorzystałam tę umiejętność. Zrobiłam 125 sztuk uszek z pieczarkami. Początki były trudne, ale później(...)nakrywamy np. talerzem, żeby nie wyschły i nie traciły ciepła (ja na talerz położyłam czajnik z ciepłą wodą - taki "ciepły kompres".) Rozwałkowujemy i wycinamy literatką kółeczka, nakładamy farsz i lepimy mini pierogi. Rogi pierożków zawijamy na palcu i łączymy. Dociskamy i wywijamy brzeg. I gotowe! :) Sorry za bałagan.... :p Farsz pieczarkowy do uszek. Składniki: 300 g pieczarek
Miksturownikfarszem robiłam całe wieki temu, te domowe z gęsiną smakowały nam wyjątkowo. Do farszu dodałam pieczone jabłko z orzechami (pozostałość po pieczonej gąsce - przepis tutaj )i dodatkową porcję majeranku, smakował znakomicie. Składniki na około 50 sztuk: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej+dodatkowo do podsypania 1/2 szklanki gorącej wody i ciut jeszcze 1 łyżka tłuszczu z gęsi/ oleju sól farsz(...)maką stolnicy rozwałkować pierwszy kawałek ciasta na grubość 2 mm. Foremką lub szklanką wykrawać krążki o ś7-8 cm. Na każdy krążek nakładać po 1 łyżeczce farszu, składacćciasto na pół i zlepiać brzeg pierogów. Tak samo postępować z następnymi partiami ciasta. Pozostałe po wykrojeniu ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i użyć do przygotowania pierogów pierogi partiami wkładać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!solą i pieprzem, przestudziłam. Do zimnego farszu dodałam ziemniaki,ponownie wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części, każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam kółeczka szklanką. Nałożyłam farsz i dobrze skleiłam ( wzorek robiony widelcem ). Pierogi ugotowałam w osolonej wodzie.Przed podaniem posypałam serem żółtym, polałam masełkiem
Darcia w kuchniJest jesień, są i grzyby, dużo grzybów. A więc grzybowe inspiracje czas start! Przepis na te pierogi możemy wykorzystać na 2 sposoby, smażone takie jak poniżej ale mogą być też gotowane. Podczas przygotowania farszu po domu roznosi się najpiękniejszy zapach, grzybów, taki jesienny, leśny a nawet już taki świąteczny bym powiedziała. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej(...)Mieszamy. Na maśle podsmażamy cebulę, następnie dodajemy nasz farsz grzybowy i smażymy razem na wolnym ogniu przez 10 min. Przygotowane ciasto, wałkujemy bardzo cienko, wykrawamy kółka, nakładamy farsz a następnie zlepiamy pierogi. Ich kształt zależy tylko od waszych umiejętności, każde będą idealne. Pierogi wrzucamy po kilka na rozgrzany olej, smażymy z obu stron na złoty kolor
Życie zaczyna się w kuchniascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi dim-sum z kurczakiem i warzywami Składniki – ciasto: Mąką pszenna – 400g Woda – 250g Sól Składniki - farsz: Pierś z kurczaka – 1 sztuka Mieszanka warzyw chińskich – 200g Imbir – kawałek 3cm Papryczka chili – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Sos sojowy(...)żytniej. Wykonanie – farsz: Pierś z kurczaka drobno posiekać lub zmiksować w blenderze razem z czosnkiem, papryczką chili, imbirem i warzywami. Wymieszać z posiekaną kolendrą, sosem sojowym, rybnym i skrobią. Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Gdy będzie się przyklejać, delikatnie podsypać je mąką. Z ciasta wykroić kółka, na które nałożyć kuleczkę farszu i zawinąć. Gotowe pierogi gotować przez
Kuchnia Bon Appetitwlewamy mleko i gotujemy jeszcze ok. 2 godzin, musimy uważać, żeby papka się nie przypaliła. Ugotowany farsz studzimy.Ciasto: 250g mąki pszennej, 250g mąki żytniej,200ml wody, sól, ja dodałam jeszcze jajko, zagnieść jak na pierogi(...)Wykonanie;Z ciasta formujemy wałki, które kroimy na kawałki, i z nich robimy placuszki. Wałkujemy je by osiągnęły kształt owalny 10x15cm. Na każdym placuszku kładziemy porcję farszu i zaginamy rogi, zostawiając pierogi otwarte i wyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy ok. 20 min w 250 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika pierogi smarujemy masłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje
Anioły w kuchninutą kwasowości.... Farsz: 750 g ugotowanych płucek cielęcych *, 1 sucha kajzerka, 40 g cebuli, 40 g tłuszczu (masło lub olej rzepakowy), sól, pieprz, ciasto: 400 g mąki, gorąca woda, sól. Farsz : bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Płucka i bułkę dwukrotnie zemleć. Cebulę posiekać, poddusić na tłuszczu. Dodać do mięsa, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto na pierogi : mąkę przesiać(...)ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 2 - 3 minuty od zagotowania. Gdy pierogi
królestwo garów