przygotowania 1. Mieszamy mąkę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy i wycinamy krążki. 3. Przygotowujemy farsz: miksujemy żółtko z cukrem i dodajemy do twarogu. 4. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy. 4. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 min. 5. Pierogi podajemy ze świeżymy owocami. Pierogi z twarogiem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachchodzi o pieczone pierogi te są moimi ulubionymi od dwóch lat. Nie robię ich często, może z dwa razy do roku. Porcja jest solidna, a na raz nie zje się więcej niż kilka sztuk, reszta ląduje w zamrażalniku i kiedy przychodzi na nie ochota odgrzewam je w piekarniku. Pyszne ciasto i dobrze doprawiony, pikantny farsz. Przepis znaleziony na stronach(...)przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Przed dodaniem jajka farsz smakujemy, musi być mocniej przyprawiony i tłustszy, ponieważ trafi do drożdżowego ciasta, które zniweluje jego moc. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na blat, rozwałkować na ok. 3 mm , lekko posypując mąką. Z ciasta wyciąć kółka, nakładać farsz i zlepić. Przygotowane pierogi smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym
Plate of Joyjedna szklankę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto... Jak ciasto sobie odpoczywa i rośnie, przygotowujemy farsz :) Mielimy/ blendujemy kiełbasę, cebulę, czosnek, dorzucamy jajko, trochę bułki... coś zielonego i mieszamy do połączenia się składników... Zagniatamy ciasto, dzielimy, wałkujemy i wycinamy kółka, nakładamy farsz i już :) Polepione pierogi układamy na blacie posypanym mąką, potem dzielimy na przeznaczone do gotowania
chleba naszegoZauważyłam, że ostatnio mam fazę na smażenie naleśników na obiad :) Tym razem padło na "ruskie" naleśniki. Ruskie, bo z farszem takim jak w pierogach ruskich, jednak przez to, że są zawinięte w placek znacznie szybciej się je robi. W blogosferze kulinarnej to dość popularne danie i podczas szukania pomysłów na obiady często wpadałam na ten przepis, więc nie było(...)wyjścia w końcu trzeba było go wypróbować. Teraz z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że naleśniki z "ruskim" farszem są pyszne, bardzo nam smakowały i myślę, że będę wracała od czasu do czasu do tego dania na przykład w piątki, kiedy to staram się przygotowywać obiad bez mięsa :) Składniki na ok. 8 sztuk: (inspiracja: " My simple kitchen ") Naleśniki: 1 jajko
Simply Foodtego co widzę jest wśród Was wielu smakoszy pierogów ! To dobrze , bo i ja się nich zaliczam …. i na blogu pierogi na pewno będą bardzo często gościły! Dziś mam dla Was mniej tradycyjną … ale wcale nie mniej smaczną wersję – z soczewicą , cebulką … i chrupiącą skórką! Powiem Wam , że wyszły obłędne! Dawno nie wyszły(...)pyszne! SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka – 250 g - jajko – 1 szt - olej – 1 łyżka - ciepła woda – 100 ml - sól – 1 łyżeczka FARSZ: - soczewica czerwona – 100 g - cebula – 3 szt - natka pietruszki – 1 pęczek - majeranek – 1 łyżka - sól – 1 łyżeczka - pieprz – 1 łyżeczka DODATKOWO: - olej do smażenia – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkochwilę na bok w misce (czas przygotowania farszu i nagrzania wody). Farsz: Do miski wkładamy kostkę sera półtłustego 200 g. W małym rondelku roztapiamy 3 kostki czekolady Mister Ron Goplana 90g z 2 łyżeczkami śmietanki 30%, cały czas kręcimy. Roztopioną czekoladę łączymy widelcem z serem. Etap końcowy: Czekoladowe ciasto na pierogi wałkujemy cienko na podsypanym mąką blacie, wykrawamy(...)kółka. W każde umieszczamy farsz (u mnie 1 1/2 łyżeczki - zależne od wielkości pieroga). Brzegi smarujemy białkiem i zlepiamy pierogi. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody i wyciągamy po 2-3 s od czasu wypłynięcia na wierzch. Podajemy same lub z ulubionymi dodatkami. * przepis własny, uwielbiam łączyć czekoladę z tradycyjnymi daniami i serem Smacznego
Słodkie okruszkimoże to i prawda, niemniej warto się ofiarować i je przyrządzić, gdyż warte są tego zachodu, smakują wyśmienicie, mięta nadaje im ciekawego, specyficznego smaku, a na dodatek farsz przepięknie wygląda Ciasto na pierogi Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 1 szklana letniej wody sól Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz letnią wodę. Łączymy wszystkie składniki i wygniatamy(...)dodajemy do farszu, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, pieprzem ziołowym oraz miętą. Wszystkie składniki dobrze wyrabiamy na jednolita masę. Odstawiamy w chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, szklanką w cieście wycinamy kółka, na środek nakładamy po jednej pełnej łyżce farszu.Ciasto składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układamy
kgwjanczewoDodaj nasiona chia i ponownie wyrabiaj kilka minut, aż będzie elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wystygnięcia. 3. W tym czasie przygotuj farsz - wszystkie składniki zmiksuj blenderem, dopraw do smaku. 4. Podziel ciasto na pierogi na kilka części. Wysyp odrobinę mąki na stolnicę, następnie rozwałkuj jedną partię ciasta maksymalnie cienko, tak żeby(...)była lekko przezroczysta. Czekające na swoją kolej ciasto przykryj ściereczką, żeby nie wyschło. 5. Wycinaj niewielkie kółka szklanką, na każde z nich nakładaj niecałą łyżeczkę farszu (chyba że zmieścisz więcej). Sklejaj delikatnie brzegi pierogów, następnie układaj je na blacie lub stolnicy. 6. Gotuj pierogi we wrzątku ok. 40-60 sekund od wypłynięcia. Rób to małymi partiami
Powiedz dietom niePierogi ruskie to jedne z najpopularniejszych rodzajów pierogów. Ja polecam je w towarzystwie sosu z cebuli, maggi i śmietany. Ten duet jest naprawdę rewelacyjny. Ciasto: 600 g mąki 300 ml wrzątku sól Farsz: 1 kg ziemniaków 300 g białego tłustego twarożku 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Sos: oliwa cebula maggi śmietana 18% Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać(...)twarożek, dodać cebulę i doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Pierogi: Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia. Sos: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Doprawić
Mama Gotujeposmakują każdemu. Od klasycznych pierogów z serem różnią się kwadratową formą. Możecie przygotować ciasto według swojego ulubionego przepisu, lub skorzystać z przepisu na pierogi poniżej. Ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Następnie zrobić farsz z sera na słodko i nałożyć na ciasto. Teraz sklejamy ciasto
dolcevitainmykitchenchcielibyście urozmaicić swoje menu o nowe danie, to szczególnie polecam te pierogi. Moja rodzina zachwycona – a wiedzą co dobre:). Dzięki Olu za wspaniały przepis! Pierogi z jajkami i pieczarkami Farsz 5 jajek ugotowanych na twardo 0,5 kg pieczarek 2 średnie cebule 1 jajko 2 łyżki masła sól, pieprz Ciasto 0,5 kg mąki(...)Jajka pokroić w kostkę, dodać do nich ostudzone pieczarki z cebulą i surowe jajko. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto, zlepić brzegi i ugotować w osolonej wodzie. Podawać ze zrumienioną cebulką. Artykuł Pierogi z jajkami i pieczarkami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 500 g mozzarelli, 50 g parmezanu, 350 g mrożonego szpinaku, 16 połówek suszonych pomidorów w oliwie, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa z pomidorków, Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto(...)Przełożyć do miski i wymieszać z mozzarellą i parmezanem, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem (ja użyłam pieprz kolorowy.) Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gdy pierogi się zagotują, podnieść przykrywkę
królestwo garówWigilię, zamiast je zamrozić jak planowaliśmy. Dziś nadzieniem do raviolo będzie ser z kaszą gryczaną i szczypiorkiem. Składniki na każdą porcję: ciasto jak na pierogi – 2 duże kółka wycięte miseczką lub dużym kubkiem farsz: 2 łyżki twarogu wymieszane z 2 łyżkami ugotowanej kaszy gryczanej szczypiorek szczypta świeżo zmielonego pieprzu surowe żółtko Przepis na raviolo z surowym żółtkiem, kaszą(...)blacie. Układamy na nim kopczyk z farszu z wymieszanych razem twarogu, kaszy, szczypiorku i pieprzu tak żeby zostawić brzegi wolne. W farszu robimy wgłębienie wielkości żółtka i wbijamy w nie żółtko. Zalepiamy 2 kółkiem z ciasta, przykładając je od góry i zlepiając brzegi. Gotujemy w gotującej się wodzie 2 minuty od wypłynięcia pieroga na wierzch. Podajemy od razu. Lubisz
Ugotowane pozamiatanePierogi z soczewicą czerwoną Przyznam się szczerze, że nigdy nie robiłam takich pierożków z soczewicą. Gdy otrzymałam pyszne i zdrowe produkty, w tym czerwoną soczewicę od firmy TARGROCH, postanowiłam spróbować, no i to był strzał w dziesiątkę. Teraz już na stałe soczewica zagości, w moim domu Przepis został zaczerpnięty ze strony, przepisy Tesco. Składniki: Ciasto : mąka - 80 g gotowana(...)Cebulę obrać, pokroić w kostkę przesmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki, nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać. Wrzucać pierogi na osoloną wodę, gotować ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze. Podawać polane tłuszczem z cebulką. Smacznego
Kuchnia Danusi