pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:81/198)

Sfogliatelle frolle - neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą 165

stężała. Formowanie ciastek i pieczenie sfogliatelle  Z gotowego ciasta uformuj kulki o wadze ok. 70 g. Każdą kulkę rozwałkuj na podłużny placek. Na środek nałóż farsz i ciasto zlep jak pierogi. Następnie szklanką lub radełkiem odkrój nadmiar ciasta, formując sfogliatelle. Możesz również całe ciasto rozwałkować i powycinać okręgi. Wtedy nałóż czubatą łyżeczkę farszu na jeden okrąg i przykryj

Food Square
Pierogi z serem - krok po kroku 149

Ciasto, lepienie, farsz, gotowanie oraz pyszne dodatki :-) Pierogi z serem od początku do końca, czyli krok po kroku dla każdego miłośnika pierogów! Przepis z filmem :-) Łączny czas robienia:  1-1,5 h Ilość pierogów:  do 50 sztuk Składniki na ciasto: • 500 g mąki pszennej tortowej • 300 ml bardzo gorącej wody • płaska łyżeczka(...)soli Składniki na farsz: • 500 g twarogi mielonego • nasiona z laski wanilii lub łyżka esencji waniliowej • 2 łyżki cukru pudru • owoce i jogurt naturalny Pomoce: drewniana stolnica, wałek, okrągła wykrawaczka do ciastek, bawełniana ściereczka, olej, duży garnek, cedzak z sitkiem

AniaGotuje.pl
Pierożki z botwinką 161

botwinki zbliża się wielkimi krokami. Właśnie wyjęłam ostatnią paczkę mrożonej botwiny z zamrażarki. I naszła mnie ochota na pierogi. Pewnie się dziwicie, jak to z botwiną? Ano tak, są przepyszne. Do tego sos czosnkowy i wychodzi super danie:) Składniki: na farsz: pęczek botwiny pęczek szczypiorku 2-3 ząbki czosnku około 150 g sera typu feta pieprz łyżka masła(...)malaksera, robot całą mozolną, brudną robotę robi za mnie:)  Wyrobione ciasto, wykładamy na stolnicę obsypaną mąką, i wałkujemy cienkie placki. Wykrawamy kółka szklanką, nakładamy po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy pierożki. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie po około 4 min. Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie i polewamy nim pierożki wyłożone na talerzu. Smacznego

na moim stole...
Pierogi wielkanocne - pierogi z białą kiełbasą i kapustą kiszoną 361

miksujemy na miazgę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu, dodać kiełbasę z kapustą. Chwilę poddusić, doprawić. Ciasto wałkować podsypując mąką, układać na nim porcję farszu, przykrywać ciastem i wycinać pierogi. Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować około 4-5 minut. Następnie pierogi podsmażyć na złoty kolor z obu stron.    zastawa

królestwo garów
Złociste pierogi z mięsem i kaszą gryczaną 242

problemu co zrobić z gotowanym, porosołowym mięsem. Na pierogi czy krokiety zawsze są chętni więc zwykle mielę takie mięso na farsz. Wystarczy dobrze je doprawić, dodać trochę zieleniny, warzyw i gotowe. Jeśli chcę zwiększyć ilość nadzienia dodaję jeszcze np. ugotowaną kaszę. Takie pierogi są smacznym i sytym daniem obiadowym. Jeśli nie zjemy wszystkiego od razu resztę odsmażam następnego(...)dnia albo mrożę. Farsz zwyczajny, ale zobaczcie jaki piękny kolor ma ciasto ! Zaraz wyjaśni się dlaczego. Zobacz przepis na Pierogi z mięsem i kuskusem albo Pierogi z kaszanką . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
PIEROGI Z MIĘSEM KAPUSTĄ I GRZYBAMI 181

grzyby suszone / ewentualnie pieczarki cebula szklanka rosołu gotowana marchewka sól,pieprz Ciasto: 500 g mąki łyżka miękkiego masła gorąca woda szczypta soli Ilość składników zależy od tego ile chcemy zrobić pierogów. Ja zużyłam mięso z gotowanego wcześniej rosołu. Obrałam ugotowany kawałek pręgi,skrzydło z indyka  i mięso wołowe na rosół. Wykorzystałam również parę ugotowanych marchewek. Zmieliłam je Podsmażyłam(...)Teraz ciasto na pierogi. Do mąki dodałam miękkie masło,szczyptę soli i ugniatałam dolewając gorącej wody. Rozwałkowałam ciasto,wykraiwałam szklanką koła i nadziewałam farszem. Gotowałam w osolonym wrzątku z dodatkiem kropli oliwy, aż pierogi wypłynęły na powierzchnię wody. Można je jeść od razu po ugotowaniu,ale równie pysznie smakują podsmażone na patelni na smalcu ze skwarkami i cebulką

potrawyregionalne
Zielone pierogi z żółtym sosem. 141

Farsz też w nieco innym spojrzeniu i wyszło naprawdę niecodziennie. No to spójrzcie co nam wyszło, a może będziecie chcieli ich wypróbować.   Zielone pierogi z selerowo-imbirowym żółtym sosem. (ok. 5 osób) Składniki farsz : 10 ziemniaków 1/4 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1/4 szklanki krojonych migdałów curry, kmin rzymski, estragon, pasta sambal oelek, pieprz, sos sojowy(...)rozdrobnić. Przesypujemy pestki do ziemniaków i doprawiamy pieprzem, estragonem, pastą sambal oelek i sosem sojowym. Wszystko mieszamy i jeśli farsz jest zbyt twardy (to zależy od ziemniaków) możecie dolać nieco oliwy z oliwek, żeby był bardziej aksamitny. Tak przygotowany farsz standardowo nakładamy do pierożków i gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z sosem. W naszym przypadku żółtym :) Składniki sos : 1 słodka

vegetanie
Krokiety z kapustą i pieczarkami 161

zabraknąć na wigilijnym stole. Trzy tygodnie przed Świętami to dobry czas na przygotowanie farszów z kapusty kiszonej. Przemrożona jest po prostu smaczniejsza! Można już zrobić gotowe pierogi i krokiety lub naszykować tylko farsz. Dziś zapraszam na krokiety mojej teściowej - chrupiąca skórka i smakowity farsz! 10 naleśników ( można wykorzystać naleśniki wcześniej usmażone ) 0,5 kg poszatkowanej kapusty kiszonej

Atlas Smaków
Pierogi ruskie 151

smaku) 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu ziołowego lub czarnego 1 łyżeczka majeranku 1 cebula i 2 łyżki masła lub smalcu do podsmażenia Przygotowanie: Przygotować ciasto na pierogi z podwójnej ilości składników. Farsz: – ziemniaki obierz, opłucz, włóż do garnka, dodaj sól, zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedź, włóż z powrotem do garnka(...)nadzienia, wymieszaj wszystko razem. Szklanką lub specjalną pierogwonicą wycinaj kółka z ciasta, na środek nakładaj po porcji farszu – tyle ile się zmieści. Składaj ciasto na pół i zlepiaj dokładnie brzegi, uważaj aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Gotowe pierogi układaj na stolnicy lub blacie podsypanych mąką. Przykryj ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły. W dużym

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pierogi ruskie (ciasto bez jajek) 187

wody (3 min niech postoi zanim się ją wleje), szczypta, dwie mielonej kurkumy.   na farsz: ok. 2 kg ziemniaków,  ok. 250 g twarogu półtłustego, sól, pieprz do smaku, 1 średnia biała cebula, 2 łyżki masła, ponadto: mąka do podsypania, masło do omaszczenia pierogów. Przygotowanie: ciasto: Mąkę   przesiewamy, mieszamy z solą, kurkumą. W osobnym naczyniu mieszam(...)cebulkę, doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Całość ponownie ugniatamy do zmieszania wszystkich składników. Ciasto porcjami cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz i sklejamy w dowolny sposób. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierogi polewamy stopionym masłem

Moniki Smakołyki
Zdrowe święta - razowe pierogi ze śliwkami 163

święta - razowe pierogi ze śliwkami. Nie są typowe, pod względem sklejania raczej przypominają włoskie ravioli. Nie mam wprawy w lepieniu pierogów, dlatego robię to po swojemu - nakładam na siebie dwa wycięte kółka (jedno z farszem), po czym łączę palcami. Można też spróbować innego sposobu, który pozwoli na uzyskanie podobnego efektu - ciasto wałkujemy, dzielimy na pół. W równych odstępach(...)żeby się nie kleiło, podsyp wałek i blat niewielką ilością mąki). Wycinaj kółka - moje miały średnicę 5,5 cm. Na jedno kółko kładź farsz, następnie przykrywaj drugim i sklejaj boki. 5. Wrzucaj po kilka sztuk pierogów na wrzącą wodę z łyżką oleju. Wyjmuj łyżką cedzakową po ok. 30 sekundach od wypłynięcia na wierzch. 6. Gotowe pierogi polej sosem

Powiedz dietom nie
Pierogi z kapustą i grzybami 143

studzimy i mocno odciskamy z wody. Dodajemy do niej grzyby i zeszkloną cebulę. Całość doprawiamy solą i dość mocno pieprzem oraz dokładnie mieszamy. Farsz powinien być dość mocno doprawiony, ponieważ jeszcze się "przegryzie". Przygotowanie ciasta i pierogów: Składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się miękkie, sprężyste i przestanie się lepić do rąk. Jeśli ciasto(...)czasie ciasto dzielimy na 3 części i po kolei cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką. Z ciasta wykrajamy krążki, na środku których układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Ja na koniec, brzegi każdego pieroga dociskam widelcem, dzięki czemu powstają "ozdobne" ząbki. Po ulepieniu pierogów przygotowujemy garnek z wodą do ich ugotowania oraz cebulkę do ich okraszenia

Smak mojego domu
Ruskie krokiety 190

Nazwałam je ruskie, bo naleśniki wypełniłam farszem, którego używam do ruskich pierogów. Ruskie krokiety Składniki na naleśniki: 250 g mąki 3 jajka 250 ml mleka woda mineralna szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego masła  Składniki na farsz: 1/2 kg białego sera 1 duża cebula 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do panierowania: 1 jajo

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi soczewicą i kiełbasą 179

pierogi pachną....dobrze podsmażoną kiełbaską :) Farsz pozytywnie zaskoczył nawet sceptycznie nastawionych facetów do soczewicy itp. Pomidorowa nuta dodaje charakteru. Są przepyszne ! Rozpaliły we mnie miłość do soczewicy, z której wcześniej robiłam tylko zupę ( no i jadłam gulasz na Woodstocku :P ) Składniki: Farsz: 250 g soczewicy ( ja użyłam 180 zielonej i resztę czerwonej) 2 kawałki kiełbasy 100 g koncentratu pomidorowego(...)proszku Ciasto :  1 szklanka ciepłej wody 0,75 szklanki oleju 3 szklanki mąki ( + nieco więcej do podsypania ) sól łyżeczka papryki słodkiej w  proszku Tajemniczo wyglądający farsz :)  Wykonanie farszu : Soczewicę płuczemy, następnie gotujemy do miękkości w bulionie. Następnie przelewamy soczewicę przez bardzo gęste sito i odstawiamy do ostygnięcia. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i mocno podsmażamy na patelni

CynamonemPoOczach
PIEROGI RUSKIE 203

pokrojoną w kostkę i zeszkloną cebulę. Wyrobić farsz i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku. Ciasto rozwałkować na stolnicy. Wykrawać krążki i na każdy krążek układać farsz. Zlepić boki ciasta formując pierogi. Gotować ok. 5 minut w osolonej wodzie. Na koniec polać podsmażoną cebulką lub stopioną słoniną. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą

Proponowane wyszukiwania