mnie ochota na pochłonięcie kilku apetycznych pierożków, więc zakasuje rękawy, chowam moją apatię pierogową pod dywan i zaczynam lepić pierogi :) A dzisiaj proponuję pierogi z ciasta kruchego, pieczone w piekarniku, chrupiące, z farszem z mięsa i aromatycznymi , świeżymi ziołami. Składniki: ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany roztrzepane jajko(...)poddusić, następnie dodać posiekane jajko, pietruszkę i majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać i podsmażyć. Farsz ostudzić. Rozwałkować jedną kulę na grubość około 3-5 mm, wykroić krążki, nałożyć farsz i dokładnie zlepić brzegi. To samo zrobić z drugą kulą. Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego
na moim stole...mogą stanowić danie główne . Zapraszam do wypróbowania. składniki na 24 pierogi ciasto 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej jajko 2/3 szklanki gorącej wody farsz 40 dag mięsa mielonego łyżka oleju do smażenia 2 cebule(...)wilgotne można dodać odrobinę mąki . Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek na stolnicy wysypanej mąką i wycinamy krążki za pomocą szklanki . Na każdy krążek nakładamy farsz wielkości orzecha włoskiego i mocno zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni . Pierogi podajemy ze skwarkami
Smakowite Daniaciasto rękami. Odciąć kawałek ciasta, resztę przykryć ściereczka/owinąć w folię, aby nie obsychało. Rozwałkować ciasto i kieliszkiem wycinać kółka. Na środek każdego koła nakładać farsz, a następnie zlepiać jak pieroga, po czym złączyć ze sobą rogi - najlepiej zrobić to przykładając naszego pierożka do palca i wtedy "owijając" dookoła skleić rogi. Postępować tak wykończenia ciasta/farszu. Gotować w lekko
chili & sugarMamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują. Poziom trudności: średni Czas: 1,5 h (z czego 1 h to czas na odpoczywanie ciasta) Pomysł na to danie jest inspirowany przepisem(...)pizzę, ale z dodatkiem jajka. Zrobiliśmy też inny farsz. Wędzonego łupacza (nazywany też plamiakiem, albo wątłuszem) zastąpiliśmy wędzonym pstrągiem. W roli farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś, ryba maślana lub węgorz. Do nadzienia dodaliśmy też trochę pomidorków koktajlowych. Efekt jest absolutnie wspaniały: rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Sprawdź też przepis na calzone z warzywami
Niedzielny kucharzMamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują. Poziom trudności: średni Czas: 1,5 h (z czego 1 h to czas na odpoczywanie ciasta) Szacowany koszt dla 2 osób: około(...)pizzę, ale z dodatkiem jajka. Zrobiliśmy też inny farsz. Wędzonego łupacza (nazywany też plamiakiem, albo wątłuszem) zastąpiliśmy wędzonym pstrągiem. W roli farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś, ryba maślana lub węgorz. Do nadzienia dodaliśmy też trochę pomidorków koktajlowych. Efekt jest absolutnie wspaniały: rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Sprawdź też przepis na calzone z warzywami
Niedzielny kucharznaleśników z serem, ani też nie pakujemy do nich kurczaka... Dziś propozycja czegoś neutralnego, czyli naleśniki z kapustą i pieczarkami. Podobnie możemy serwować pierogi, czy krokiety z podobnym farszem. Tym razem naleśniki z pieczarkami... :) Składniki na farsz: 0,5-0,6 kg pieczarek 2 kg kiszonej kapusty 3 cebule tłuszcz do smażenia sól i pieprz
Dieta Rozdzielna i Zdrowieodpoczęło. Rozwałkuj ciasto partiami na blacie podsypanym mąką. Wycinaj koła za pomocą małego okręgu, ja do tego celu wykorzystałam wąski kieliszek. Na okręgach połóż odrobinę farszu i zwiń ciasto jak pieroga. Na sam koniec sklej ze sobą końcówki pierożka, uzyskując e ten sposób uszko. Uszka gotuj we wrzątku do czasu wypłynięcia. Podawaj z czerwonym barszczem, zachęcam aby skorzystać
nietylkopasta.plzwłaszcza, że ciągle znajduje miejsce na warzywnych straganach. Jest bardzo wszechstronny w zastosowaniu, bo nie tylko jako samodzielne danie ale również skład jajecznicy, wytrawnych muffin czy farsz do lazanii, krokietów, czy pierogów. Dzisiaj moja ulubiona wersja na szybko. Składniki: 1 kg szpinaku ( po usunięciu łodyżek 70 dkg ) 4 jajka 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2-3 ząbki czosnku kilka płatków
Gosia gotujeposiekaną natkę pietruszki. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm. Na środek każdego kawałka ciasta nakładamy porcję farszu. Końce zlepiamy jak w pierogach zostawiając środek otwarty. Łódeczki układamy na papierze do pieczenia. Do piekarnika wstawiamy dużą blachę. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni z blachą w środku, po nagrzaniu
Smak mojej kuchniciasto, a farsz przestygnie dodajemy do niego kefir i mieszamy. 6. Dzielimy ciasto na kulki wielkości jajka i rozwałkujemy. 7. Nakładamy plaster sera żółtego, przygotowany farsz i lepimy jak dużego pieroga. 8. Smażymy na głębokim oleju. Świetnie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym :) Smacznego
FITBUuKmiejsce wsypać mąkę. Dodać tą 1/4 część oraz jajko. Połączyć składniki. Łyżką nabrać masę ziemniaczaną i w dłoni rozpłaszczyć ją. Na środek nałożyć farszu, złożyć na pół jak pieroga i skleić. Uformować kotlecika.Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor
Amatorka kuchennalepić się do ręki). Ciasto rozwałkowujemy cienko na lekko obsypanym blacie. Wycinamy małe kółka. Brzegi kółka smarujemy palcem zamoczonym w ciepłej wodzie. W środek wkładamy farsz. Zlepiamy brzegi jak na pierogi. A następnie zawijamy końce wokół palce tworząc kształt uszka i zlepiamy ze sobą końcówki. Tak postępujemy z każdym uszkiem. Uszka wrzucamy na gotującą się (nie za mocno) wodę
Słodkie okruszkicukrem i cynamonem.Owoce podsmażyć na masełku,aby sok odparował. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy.Za pomocą szklanki wykrawać kółka.na każdym krążku układać po łyżeczce farszu z jabłek,dokładnie zlepić.Pierogi wrzucać na gotującą się wodę i gotować 2 min. aż wypłyną.Na patelni roztopić masło ,lekko przyrumienić dodać bułkę tartą i cynamon.Gorące pierożki polać masełkiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidoprawić domową przyprawą do sera białego ewentualnie doprawić do smaku solą, wymieszać. Z ciasta francuskiego za pomocą szklanki wycinamy koła, na środku układamy około 1 łyżeczki farszu, a następnie sklejamy boki. Pierogi ułożyć na papierze do pieczenia na stojąco i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Przepis na domową przyprawę do sera
Ciastka - domowe słodkościmałe i większe przyjęcia. Sprawdza się świetnie, wszystkim smakuje. Przygotowuje się ją niezwykle łatwo i szybko, a jak? Od dłuższego już czasu, gdy robię w domu pierogi i zostanie mi nieco farszu, odkładam go do małego woreczka i wkładam do zamrażarki. To świetny sposób na domowy "półprodukt" - gotowy farsz można później wykorzystać w wielu różnych, "jedno-porcjowych", szybkich potrawach
6niebomieloną gałką muszkatołową , wymieszaj dokładnie. Z podanych składników na ciasto zagnieć elastyczne ciasto pierogowe. następnie rozwałkuj je na cienki placek, wykrawaj krążki, nakładaj małą łyżeczką farsz i dokładnie zlepiaj. Gotowe pierogi wrzuć na wrzącą , osoloną wodę i ugotuj. Podawaj gorące polaną stopioną słoniną
Przepisy i porady kulinarneCiasto dzielimy na mniejsze porcje i dokładnie je wałkujemy - na grubość 2 mm. Odciskamy kółka o średnicy około 6,5 cm. Na środku każdego nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy dokładnie tak jak pierogi, a następnie zawijamy na palca robiąc pierścionek. I tak bez końca :D Powodzenia! :) PS. Moje uszka przed gotowaniem zamroziłam - najpierw jeden obok drugiego, a następnie przesypałam
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!dzielimy przygotowane ciasto na 3-4 części. Każdą część wałkujemy cienko i wykrawamy niewielki kółka (o średnicy 3cm - 4cm). Na środek każdego kółka nakładamy niewielką porcję farszu, następnie zaklejamy ciasto jak pierogi. Teraz owijamy pieroga wokół najmniejszego palca u dłoni i zlepiamy w uszko. Tak przygotowane uszka umieszczamy na desce podsypanej mąką. Po przygotowaniu gotujemy w osolonej wodzie
Mango PapajaFantastyczne i delikatne pierogi. Zarówno ciasto jak i farsz zawierają dodatkowy składnik, który nadaję im wyjątkowego smaku.Polecam wypróbować kaszę jaglaną z wiśniami firmy Eco Blik, to ekologiczny i smaczny produkt. Składniki ciasto ok. 350 g mąki 1 żółtko 1 łyżeczka … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyzostawiłam je do podrośnięcia na około 15 minut. Następie kolejno każdą kulę spłaszczałam dłonią, można też rozwałkować na około 1 cm. Na środek nakładałam po łyżce farszu jagodowego. Zlepiałam placki jak pierogi. Podsypywałam mąką i rolowałam. Nadawałam im kształt owalnych bułeczek. Układałam jagodzianki złączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiłam do wyrośnięcia na około
potrawyregionalnetaki mój spontaniczny wypiek, bo miałam ochotę upiec coś, ale nie mogłam się zdecydować co. Taki duży "pieróg" nadziany po brzegi wytrawnym farszem będzie świetny na kolację, do zabrania ze sobą w podróż lub jako danie imprezowe. Można podać z ketchupem lub innymi dipami, my zjedliśmy je z sałatką z kapusty pekińskiej i warzyw. Najlepiej smakują na ciepło
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazawiera konserwantów , chemii i innego świństwa , ja używam jej jako sosu , tak jak pisałam we wstępie , do zupy grzybowej , do mięsa , a czasem nawet do zaprawiania farszu grzybowego w krokietach czy pierogach… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Proste i zdrowe " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 11 części. Lekko rozwałkować lub dłonią lekko rozpłaszczyć. Położyć na każdy kawałek ciasta dość sporo farszu. Ciasto zlepić, tak jak pierogi - najlepiej mieć mąkę pod ręką by często posypywać nią dłonie. Kłaść na wysmarowaną tłuszczem blaszkę ( ja na blaszkę używam silikonu) łączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić na 25min
W kuchni u MonikiCiasto rozwałkować na papierze do pieczenia na placek grubości ok 5-7 cm. Szklanką o średnicy ok 9 cm wycinać kółka. Na każde nakładać dużą łyżkę farszu. Złożyć na pół jak pierogi, brzegi DOKŁADNIE zlepić. Posmarować rozbełtanym jajkiem ( lub zwilżyć wodą ) i posypać mieszanką sezamu, maku i soli himalajskiej. Do piekarnika wstawiamy pustą blachę na najniższy poziom piekarnika, nagrzewamy
Atlas Smaków