było ciężko. Próbowałam się mierzyć z ciastem bezglutenowym , ale to była ciężka przeprawa, wielki wysiłek i raczej mizerny skutek. Można było się natrudzić, ale przy farszu dość zwartym, który by nie wyciekał bokami, bo pierogi się ciężko kleiły i rozpadały i w ogóle wychodziło ich całkiem mało. A mnie oprócz ruskich marzą się i inne pierogi, z serem(...)wyrabia, dobrze wałkuje i nieźle skleja i jest wdzięczne nawet z trudnymi farszami. A prawie idealne dlatego, że może jednak pokombinuję jeszcze w przyszłości i stworzę ciasto naprawdę idealne. Bo przecież nie ma rzeczy niemożliwych, są tylko utrudnione. Polecam mój przepis :-) * * * Składniki (proporcja na około 50-60 pierogów): 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka skrobi
Kawa z mlekiemniemal na każdą okazję. Połączenie pieczarek, kapusty oraz ciekawej przyprawy nadaje "pierogom" niezwykle oryginalnego i wyjątkowego smaku. Pierogi Szwedzkie -Składniki: Ciasto: 500 g mąki tortowej 2 płaskie łyżki miodu 260 ml wody 30 g drożdży łyżeczka soli Farsz: 500 g pieczarek 2 duże cebule połowa kapusty oregano czosnek w proszku sól, pieprz ponadto(...)milimetrów i kroimy paski o wielkości ok. 7 cm x 33 cm. Na środek każdego z pasów wykładamy farsz, sklejamy ciasto i odwracamy. Kroimy na paszteciki o długości ok. 5-7 cm. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego pieroga smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy czarnuszką. Pieczemy do zrumienienia - ok. 10-15 minut (w zależności
Słodka StronaFARSZ: 500 g sera białego tłustego lub półtłustego 500 g ziemniaków 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki, twaróg, cebulkę, sól i pieprz wrzucamy do dużej miski i ugniatamy ugniataczem do ziemniaków do uzyskania gładkiego farszu. Nie mam w domu praski, ale robiąc to ugniatakiem również można uzyskać super efekt. Sklejenie pierogów
ClauditteMissCookingtakiego pierogi nachodziło mnie już od pewnego czasu, ale ciągle wypadało coś innego... Są jednak bardzo smaczne, więc na pewno jeszcze kiedyś je zrobię:) Składniki: Na ok 40 pierożków Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki letniej przegotowanej wody 1 małe jajko 1 płaska łyżeczka soli szczypta kurkumy Farsz: 100g szpinaku rozdrobnionego (mrożony) 100g serka ricotta 50g pokrojonego w pół(...)4x4cm). 2. Farsz: Odmrożony szpinak łączymy z pokrojonym porem i serkiem ricotta. Doprawiamy solą do smaku. 3. Na każdym kwadracie dajemy po odrobinie farszu i zlepiamy. Możemy dodatkowo przygnieść boki widelcem. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę i gotujemy ok 3 minuty od momentu jak wszystkie wypłyną na wierzch. Podajemy polane śmietanką 30%. Ps. By farsz
Kuchnia w czekoladzieCiasto al dente, pachnący grzybami farsz, całość zawinięta w kształt aniołka. Polecamy Wam nasz patent na lepienie wigilijnych pierogów. Czas: 1,5 godziny w tym pół godziny na leżakowanie ciasta Poziom trudności: Średnie „Św. Jacku z pierogami módl się do Boga za nami, żeby na stole zawsze pierogi były i nas od głodu chroniły” – modlitwa(...)aniołkami. W każdym razie jakieś podobieństwo jest, a już na pewno jakaś odmiana. Poza tym dzięki temu sposobowi pierogi nie rozklejają się podczas gotowania. Jak się je lepi? Wycinamy kwadrat z ciasta, nakładamy na środek farsz, zlepiamy bok do boku, tworząc prostokąt, a następnie łapiemy dwa rogi, ściągamy do siebie i zlepiamy.. Polecamy Wam ten sposób, bo jest
Niedzielny kucharzspis potraw jaki zamierzam zrobić wraz z harmonogramem co i kiedy zacząć przygotowywać lub zrobić, tak aby w wigilię dosłownie tylko podgrzewać potrawy. Zupa krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi z kaszą gryczaną przepis kulebiak z kapustą kiszoną pieczarki faszerowane pęczakiem bigos z jarmużu przepis boczniaki po kaszubsku przepis boczniaki w sosie śliwkowym seler pierniki sernik na spodzie piernikowym(...)zrobić farsz do pieczarek 22.12.2015: wtorek: upiec sernik, upiec ciasto czekoladowe 23.12.2015:środa: ugotować seler; upiec makowiec, przygotować krem z pieczonych buraków, pieczone pierogi (wyrastanie ciasta na zimno w lodówce) Usmażyć pieczarki, napakować do nich farszu i umieścić w żaroodpornym naczyniu Przygotować ciasto drożdżowe na kulebiaka i zostawić do wyrastania na zimno w lodówce 24.12.2015: Upiec pierogi
greenscarfjednocześnie polecam Wam niezawodne ciasto pierogowe, które uwielbiam. Jest z dodatkiem oliwy z oliwek. Przy okazji zachęcam do wypróbowania wielu przepisów na przeróżne farsze: Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierogi(...)Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Ciasto na pierogi / 30 sztuk Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Ze składników podanych powyżej przygotowujemy ciasto. Rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek.. Wykrawamy okręgi. Farsz nakładamy na środek ciasta i zlepiamy. Powtarzamy, aż wykorzystamy cały. Gotujemy
Moja smaczna kuchniaBardzo zaintrygowało mnie połączenie mięsa i surowych ziemniaków dlatego polecam dzisiaj bardzo smaczne i inne pierogi. Pierogi z mięsem i ziemniakami Ciasto na pierogi 1/2 kg mąki 1/2 litra maślanki Farsz 1/2 kg tłustszego mięsa ( u mnie boczek ) 4 średnie ziemniaki 2 średnie cebule sól, pieprz Mąkę wymieszać z maślanką i ciasto na pierogi gotowe. Mięso
Pieguskowa KuchniaMałe kulki farszu ziemniaczano-cebulowego zawinięte w kruche, listkujące ciasto. Bomba węglowodanowa, istna eksplozja smaku. To właśnie jest knysza. Knysze, w odróżnieniu od większości pierogów, są otwarte. Ciasto formuje się dookoła farszu. W Polsce i Rosji niemal zapomniane, we Francji często spotkać można je pod nazwą „pirożki”, ale tak naprawdę swoją
Gotuj z Blue Ravensolą i pieprzem. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy podsypując mąką, za pomocą szklanki wycinamy krążki, na środek każdego krążka nakładamy farsz. Składamy na pół, zlepiamy brzegi pierogów robiąc falbankę. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy od momentu aż pierogi wypłyną na wierzch przez 3-4 minuty
Bajeczna KuchniaPowinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać małą szklanką kółka (średnica ok. 6 cm). Ciasto nadziewamy farszem i sklejamy jak klasyczne uszka. Chyba, że wymyślicie inaczej :) Przygotowane pierogi wrzucamy na wrzącą wodę, mieszamy od czasu do czasu i po wypłynięciu gotujemy na małym ogniu jeszcze 2-3 min. Wyławiamy na talerze
vegetanieDostałam pyszne piękne buraczki od mojej znajomej. Buraczki rosną na polu i nie ma w nich ani trochę chemii. Gotując barszcz postanowiłam zrobić paszteciki. Byliśmy zachwyceni
Kuchnia PokoleńCześć! Dla lubujących się w pierogach będzie to rarytas :) Pierożki z wątróbką, kaszą gryczaną i grzybami. Bardzo smaczne a okraszone masłem albo stopioną słoninką z cebulką powodują szybsze bicie serca....nie z nadmiaru tłuszczu a dlatego, że pyszne te pierożki! Składniki na farsz: * 40 dkg wątróbki * 10 dkg kaszy gryczanej * 20 g suszonych grzybów * 1 duża cebula(...)Dolałam łyżkę oleju do ciasta. Zagniotłam wszystko aż uzyskałam plastyczną masę. Rozwałkowałam, w miarę potrzeby podsypując mąką i szklanką wykrawałam kółka. Nakładałam po łyżeczce przygotowanego farszu na wycięte kółka z ciasta i zalepiałam pierogi. Gotowałam w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju przez 2 minuty od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Ugotowane pierogi delikatnie puchną
Pieprzyć z Fantazjąznaleźliśmy inspirację. Przepis z zamierzchłych czasów z babcinych zapisków. Oczywiście zmodyfikowaliśmy go nieco i wyszły nam pierogi z ziemniakami z dodatkiem jabłek i sosem z musu jabłkowego na styl indyjski :) Zobaczcie jak pięknie wyszły :) receptura poniżej :) Ziemniaczano-jabłkowe pierogowe trójkąty :) (4osoby) Farsz: 6-7 średnich ziemniaków 1 winne jabłko nie zbyt soczyste 1 por 3 łyżki płatków owsianych(...)Mąki wymieszać i dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać kwadraty i nakładać farsz, po czym składać w trójkąty i docisnąć krawędzie widelcem. Będą ładnie wyglądać. Sos: 300 ml musu jabłkowego 100 ml słodkiej śmietanki 12% 1 łyżeczka pasty
vegetaniePodzielić ciasto na prostokąty i nałożyć farsz 11. Zwinąć paszteciki 12. Posmarować paszteciki jajkiem 13. Posypać paszteciki czarnuszką Poprzedni 1 z 13 Następny Pierogi, uszka i paszteciki to potrawy, gdzie wykorzystuję farsz z kapusty i grzybów. Jeżeli znasz potrawę gdzie jeszcze można wykorzystać taki farsz to podziel się tym proszę ze mną
KuchniaWeDwoje.pl