sosie. Piątek: PIECZONE PIEROGI Z PSTRĄGIEM Zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują. Artykuł Menu na tydzień: 4 szybkie dania i jedno w stylu wolnym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzTradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami- nie tylko na Wigilijny stół. Farsz jest doskonały do łazanek, pasztecików, krokietów czy naleśników. Składniki na ciasto na ok. 35 pierogów: 35 dkg mąki pszennej płaska łyżeczka soli 2 żółtka 150 ml ciepłej wody łyżka masła ( wersja postna - olej lub masło roślinne) Farsz: 40 dkg kapusty kiszonej
Maślane ciasteczkoChinkali, to oprócz chaczapuri , jedno z tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Pierożki te robione są z takiego samego ciasta, jak nasze polskie pierogi , różni je natomiast sposób zaklejania - podczas gdy my tworzymy półksiężyce, Gruzini zlepiają sakiewki. Do chinkali wkłada się surowe mięso wyrobione z dość dużą ilością rosołu, co sprawia, że wnętrze gotowych pierożków jest bardzo soczyste, wręcz pływa(...)Ciasto podsypywać mąką, rozwałkować na grubość 2 mm i wykrawać (np. szklanką, chociaż ja preferuję szerszy kufel do chinkali) okrągłe placuszki. Na środek placuszka nakładać po łyżce farszu i zawijać, tworząc sakiewkę. Pierogi wrzucać na wrzącą wodę, a kiedy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze przez trzy minuty. Podawać gorące z odrobiną masełka i dekoracją z natki pietruszki. Pysznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyinstant (lub 70g świeżych) - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 400g kwaśnej śmietany - 250g margaryny - 227g masła - 2 całe jajka - 2 żółtka - 1 jajko dodatkowo do smarowania pasztecików Farsz: - taki sam jak na pierogi Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże instant i proszek do pieczenia, mieszamy (jeżeli używamy drożdży świeżych rozkruszamy(...)żółtka wbijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem, wlewamy do mąki – zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części i po kolei wałkujemy formując prostokąt o grubości ok. 4 mm. Nakładamy farsz, pozostawiając 2 cm wolne od dłuższego brzegu i zwijamy. Kroimy na porcje, jakie nam odpowiadają. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do poieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika
mojewypiekiinietylkokilka weg(etari)ańskich propozycji znajdziesz TUTAJ , a dzisiaj dodatkowo proponuję pierogi ze szpinakiem i wędzonym tofu. RAZOWE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM TOFU przepis autorski // 12 pierogów ~60g mąki pszennej razowej ~50g mąki pszennej 'zwykłej' ~ok.1/3 szklanki ciepłej wody ~łyżeczka oleju ~1/2 łyżeczki soli Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić(...)umieścić w rondelku i odparować z niego wodę. Dodać przyprawy i rozgniecione widelcem tofu. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko wyrobić i rozwałkować cienko. Szklanką wycinać koła, nakładać farsz i sklejać brzegi. Gotowe pierogi wrzucać do gotującej się wody i gotować ok. 1-2 minuty od momentu wypłynięcia. Smacznego! :) Przygotowałeś kiedyś jakąś potrawę z przepisu na blogu? Masz jej zdjęcie
chili & sugarmiętę. Do tego prosto z ogródka przed domem! Kiedy przygotowuje pierogi z serem to kupuję go w większych ilościach, robię od razu kilka farszów. I tak za jednym zamachem powstają np. serowe pierogi: - z miętą, szczególnie latem, - z miętą i cynamonem, - ze szczypiorem i dużą ilością pieprzu, - na słodko: z cukrem trzcinowym i szczyptą cynamonu, - z cebulką(...)boczkiem. Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej 1 jajko 125 ml wody mineralnej sól Składniki na farsz: ok. 1 kg białego sera (półtłustego lub tłustego) 4 łyżki śmietany szczypta soli 4 łyżeczki cukru lub opcjonalnie więcej/mniej wg uznania garść świeżej mięty Przygotowanie: Do mąki wbijamy jajko, wlewamy wodę. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i całość zagniatamy na gładkie, elastyczne
Zasmakuj Kuchnikokosowe wymieszać z cukrem i podprażyć na maśle, dopóki cukier się nie rozpuści. Dodać posiekane daktyle i podsmażyć jeszcze około 1 minuty. Lekko przestudzony farsz nakładać na środek każdego krążka i zlepiać tak jak pierogi. Smażyć na głębokim oleju lub we frytkownicy, aż nabiorą złocistego koloru lub piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury około 190 stopni(...)lepić pierogi trzy warianty lepienia arabskich pierożków z daktylami Ta wersja jest dokładnie tak jak w przypadku lepienia naszych tradycyjnych pierogów. Z ciasta wycinamy okręgi o średnicy około 7-8 cm, napełniamy je je farszem, składamy na pół i sklejamy brzegi dociskając je np. widelcem (żeby lepiej się skleiły można je posmarować cienką warstwą mąki rozmieszanej w niewielkiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzypominam sobie, żeby ktoś wtedy coś mówił o nadchodzącym weekendzie. Na temat pierogów można toczyć długie dyskusje, czy tylko ruskie czy inne farsze również są dopuszczalne. Czy na słodko to ciągle pierogi i czy zwać je można daniem obiadowym, bo znam takich, którzy naleśniki i ryż z jabłkami traktują jak deser. Pierogi z owocami tym bardziej. Czytaj
bistro mamapoprzednie, są wręcz bajeczne w smaku. Najlepsze w świecie ciasto, które zapożyczyłam od uszek z grzybami i cudownie aromatyczny, niebiański w smaku farsz.... cudo, cudo, cudo... Polecam :-) Z podanych składników wyszło mi 80 sztuk. Ciasto na pierogi: - 550g mąki orkiszowej typ750 - 315g (ml) gorącej wody - 10g masła klarowanego - 1/2 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej W misie miksera umieścić mąkę, dodać(...)rozwałkowywać, a następnie wycinać koła, u mnie metalową obręczą, o śr.7cm. Na każdym kawałku ciasta ułożyć pełną łyżeczkę farszu, następnie skleić dokładnie brzegi i odstawić na podsypany mąką blat lub na papier do pieczenia (również delikatnie podsypany mąką). Gotowe pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok.2 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek
Smaczne Zdroweszklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 0,5 szklanki ciepłej, przegotowanej wody 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz : 5 ugotowanych ziemniaków 500g sera białego 4 cebule (+ 4na patelnię) sól, pieprz, przyprawa Maggi 2 łyżki masła Przygotowanie : Farsz : Zaczynamy od farszu, ponieważ wszystkie składniki muszą ostygnąć :) 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie(...)gości naprawdę wynagradzają wszystko ! A co wtedy, kiedy zostanie Wam trochę farszu ? Mój teść jadł go z… chlebem i bardzo chwalił sobie smak ! Można też z kolei nagrzać piekarnik, do naczynia żaroodpornego wrzucić farsz, przykryć ziemniakami i serem i zapiekać. Mini gratin a’la pierogi ruskie ;) Pierogi to był ewidentny gwóźdź programu. Jednak zaopatrzona
Kitchens Alphabetsię śmiejemy. Wracając do pierogów zwykle robię je z samymi truskawkami,więc tym razem dokonałam małej zmiany. Połączyłam truskawki i ser,nic odkrywczego,ale wyszło pysznie. PIEROGI z TRUSKAWKAMI i SEREM Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju 1 szczypta soli 1 kostka sera białego (ok.200 g) 2 łyżki cukru pudru(...)mielimy, dodajemy do niego cukier i pokrojone na ćwiartki truskawki. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość około 0,4 cm. Z ciasta wycinamy krążki, na które nakładamy farsz, zawijamy i zlepiamy brzegi pierogów. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody, podajemy ze śmietanką
Bon appetit mon amieDzisiaj pierogi na słodko, z kaszą jaglaną ugotowaną na sypko, z dodatkiem cukru waniliowego, rodzynek, z pysznym musem truskawkowym - ja używałam swoich truskawek mrożonych, które przed zamrożeniem zmiksowałam, ale można użyć innych owoców lub słodkiej śmietanki. Dzieci zajadały się bardzo, szczególnie takimi ciepłymi, wyjętymi prosto z wody. 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki rodzynek 1 łyżka cukru waniliowego(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Kaszę, rodzynki, cukier i ew. miód wymieszać. Z mąki i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać krążki szklanką. W każdy krążek nałożyć trochę farszu i zlepić tworząc kształt pieroga. Zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Surowe pierogi wrzucać delikatnie do wrzątku, krótką chwilkę pogotować i wyjąć dużą łyżką cedzakową. Ułożyć na talerzu każdy
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepowiem wam ze wyszły bardzo pyszne.Ciasto jest mięciutkie i fajnie się lepi pierogi.Farszem w tych pierogach jest biała kiełbasa,czosnek,cebula. SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml) 2 szklanki wrzącej wody łyżeczka soli 7 łyżek oleju Farsz: ok.400g białej kiełbasy cebula 2 ząbki czosnku pieprz masło do podsmażenia cebula masło klarowane WYKONANIE Zaczynamy od przygotowania(...)mieszamy łyżką i zostawiamy do przestygnięcia.Po wystygnięciu zagniatamy ciasto ,jeśli się klei podsypujemy mąką.Ciasto wałkujemy cienko i wykrawamy koła np.szklanką dajemy do środka farsz i zlepiamy. Gdy zrobimy wszystkie pierogi ,wrzucamy do garnka z gotującą się wodą osoloną :) można dodać łyżkę oleju do wody wtedy pierogi się nie skleją.Gotujemy po wypłynięciu ok.1 min.Po
Mała w garnku mieszapierogi, kto ich nie lubi. Dziś mam przepis na pierogi z serem i borówkami. Ciasto jest mięciutkie i fajnie się z nim pracuje. A farsz dodajemy jaki nam się wymarzy. Dziś pierogi na słodko a niebawem przepis na ruskie ale z prażoną cebulką. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPierogi możemy podać na kolację Wigilijną, lub na piątkowy obiad jako dodatek do barszczu. Składniki: Farsz: 2 kilogramy kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 4 cebule sól,pieprz olej lniany lub rzepakowy Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy(...)kapusty i grzybów.Doprawiamy solą i pierzem. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy,za pomocą szklanki wycinamy krążki i na środek każdego krążka nakładamy farsz .Składamy na pół i zlepiamy brzegi pierogów, robiąc falbankę. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż pierogi wypłyną na wierzch przez 3-4 minuty
Bajeczna KuchniaSmak z dzieciństwa takie pierogi robiła moja babcia robi mój tato i mama i teraz robię i ja . Mężowi posmakowały, zniknęły jako pierwsze córka woli z serem ale może kiedyś jeszcze się przekona. Składniki: około kilograma ziemniaków 2 duże cebule 20-30 dag boczku wędzonego (może być też kiełbasa) majeranek szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Boczek kroimy(...)tarce o małych oczkach, odciskamy na sicie. Wrzucamy na patelnie i smażymy, aż ziemniaki zsinieją (usmażą się) i będą szkliste. Na koniec doprawiamy dobrze solą i pieprzem. Farsz studzimy i napełniamy nim pierogi. Ciasto na pierogi zawszę robię z tego przepisu . Podajemy ze skwarkami i tłuszczem lub odsmażane. Smacznego
Mam apetyt na ...