pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:98/198)

Pierogi z kapustą i grzybami 158

minut, dokładnie odciśnij. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedź, razem z kapustą zmiel w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach na patelni na oleju zesmaż cebule, dodaj do farszu. Składniki farszu dobrze wymieszaj, dodaj sól i pieprz do smaku mąkę przesiej na stolnicę, zrób wgłębienie, dodaj sól i olej. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę wyrabiaj ciasto, zagarniaj mąkę do środka wgłębienia(...)wodę w garnku na gotowanie, posól i dodaj odrobinę oleju ciasto podziel na 4 części, kolejno rozwałkuj na placki, szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi lub użyć urządzenia do wycinania i ładnego sklejania pierogów jakie nabyłam za 3 zł z agd gotuj do miękkości, przez 5 minut podawaj

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pierogi z soczewicą, kiełbasą i cebulą 126

Pierogi robię dość często i często robię różne farsze. Dziś pierwszy raz zrobiłam z soczewicą, ale dodałam kiełbasę i cebulkę. Co prawda soczewica zastępuje mięso ale moi faceci to mięsożercy i to dosłownie. Dodałam więc trochę kiełbasy. Jak wiadomo domowe pierogi zawsze są najlepsze nie to co ze sklepu. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Świąteczne pierożki 159

Składniki: ciasto: 75 dag mąki 2 jajka 1,5 szklanki ciepłej wody szczypta soli farsz:  50 dag mielonego 1 duża cebula garść suszonych grzybów 1 bułka 1 jajko sól, pieprz ponadto: tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (najlepiej przez noc). Gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na tłuszczu. Do mielonego dodajemy(...)czasu aż mięso straci smak surowizny. Miksujemy za pomocą blendera. Mąkę, jajka wkładamy do miski. Dosypujemy sól. Dolewamy ciepłej wody. Zagniatamy ciasto na pierogi. Cienko wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.  źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 45 pierożków Czas wykonania: 1 h Koszt wykonania

Pobite gary Barbary
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 115

pierogowego - to coś, co lubię! :-) Tutaj nadzieniem jest farsz przygotowany z białego sera i kaszy gryczanej. SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 300 gr mąki - ok. 250 ml ciepłej wody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2-3 łyżki oleju farsz: - 1 szklanka kaszy gryczanej - 30 dag sera białego - 2 cebule - sól - pieprz Przygotowuję ciasto na pierogi- do mąki stopniowo dolewam ciepłą wodę, solę(...)mieszam początkowo łyżką, po koniec wyrabiam i mieszam dokładnie ręką.  Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywam je ściereczką i odkładam na 10 minut. Przygotowuję farsz - mieszam ugotowaną kaszę gryczaną z białym serem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko.  Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam na nie farsz, zlepiam i gotuję w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną

Wielopokoleniowo
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 162

pierogowego - to coś, co lubię! :-) Tutaj nadzieniem jest farsz przygotowany z białego sera i kaszy gryczanej. SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 300 gr mąki - ok. 250 ml ciepłej wody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2-3 łyżki oleju farsz: - 1 szklanka kaszy gryczanej - 30 dag sera białego - 2 cebule - sól - pieprz Przygotowuję ciasto na pierogi- do mąki stopniowo dolewam ciepłą wodę, solę(...)mieszam początkowo łyżką, po koniec wyrabiam i mieszam dokładnie ręką.  Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywam je ściereczką i odkładam na 10 minut. Przygotowuję farsz - mieszam ugotowaną kaszę gryczaną z białym serem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko.  Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam na nie farsz, zlepiam i gotuję w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną

Wielopokoleniowo
Pierogi z soczewicą i bryndzą. 171

muffinki z soczewicą . Chociaż nie próbowałam żadnej potrawy Maćka, a każda na pewno byłaby tego warta, to w pierwszej kolejności skusiłabym się na jego tajską zupę . Dzisiaj zaś przygotowałam pierogi z zieloną soczewicą i bryndzą. Polecam, bo są naprawdę smaczne :) To moje ostatnie danie z warzyw strączkowych. Z niecierpliwością czekam na hasło następnego tygodnia ! Ciasto: 350 g mąki pszennej(...)ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne. Ugotować soczewicę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Ugotowaną soczewicę, bryndzę, cebulę i jajko połączyć. Farsz doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, lepić pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia

zadanie-gotowanie
#9 Gruzińskie pierożki - chinkali 169

miało to być chaczapuri, jednak ostatecznie wybór padł na chinkali. Może wyglądają na skomplikowane, ale ich przygotowanie zajmuje mniej więcej tyle, co naszych polskich pierogów :) Z podanego przepisu wychodzi ok. 28 sztuk. Składniki na farsz: 500g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 500g mięsa mielonego wołowego  pęczek natki pietruszki (pół do farszu, pół do posypania) kilka gałązek(...)sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, jak ciasto na pierogi. Odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3mm, wykrawamy duże koła (ja robiłem to miseczką o średnicy 11-12cm). Na środek nakładamy łyżkę farszu i zawijamy. Tradycyjny sposób zawijania chinkali to taki, w którym robimy zakładkę z ciasta

Taste of imagination
Empanadas- meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym 375

Lubicie na ostro...?! Tak?! W takim układzie te pierożki są idealne dla Was:) Same w sobie pikantne za sprawą chili w farszu, a dodatek sosu dodatkowo je "napędza". Spróbujcie koniecznie :) Składniki: Na 6 pierogów: Ciasto: 2 szklanki mąki + do podsypywania przy wałkowaniu 1 małe jajko 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju Farsz: 30dkg mięsa mielonego

Kuchnia w czekoladzie
PIEROGI Z KURKAMI 134

grzyby, duś ok 10-15 minut wystudź dopraw , dodaj bułkę tartą i jajko , dokładnie wymieszaj. Z podanych składników zagnieć ciasto, rozwałkuj, szklanką wycinaj kółka, nałóż farsz i dobrze zaklej. Układaj na blasze. Pierogi posmaruj rozkłóconym żółtkiem z wodą. piecz w temperaturze 160 stopni przez 25 -30 minut. Podawaj z barszczykiem

Darcia w kuchni
Pierogi ruskie 153

wykorzystać z poprzedniego dnia. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pierogi, które polecam. Jeśli przygotowaliście jakieś danie z moich przepisów to podzielcie się opinią w komentarzach, pochwalcie się czy smakowało. Ciasto 3 szklanki mąki 1,5 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli Farsz 1 kg ugotowanych ziemniaków 400 g twarogu 2 duże cebule(...)minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek. Wyciąć szklanką kółka i na każde kółko nałożyć farsz po czym złożyć na pół i skleić pieroga W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzącej wody wrzucać pierogi. Zamieszać delikatnie drewnianą łyżką. Od momentu , kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować

O kuchni z uczuciem
Ciasto na pierogi 156

już makaronowe. Niezależnie od tego jakiego jesteście zdania warto poznać kilka sprawdzonych przepisów. Przybliżam zatem kilka z których sama korzystam i uważam za godne polecenia. Klasyczne ciasto na pierogi Składniki: 300 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1/4 łyżeczki soli Do miski wsypać mąkę i sól. Następnie dolewać stopniowo ciepłą wodę i mieszać łyżką. Kiedy mąka z wodą(...)dwie części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga. Zalety: bardzo smacznie, dobrze się wyrabia i łatwo rozwałkowuje (nie cofa się przy wałkowaniu) i lepi. Ciasto na maślance: Robiłam je  z ciekawości

Pyry na Gaz
Różowe pierogi z serem 190

białego sera - 100 mililitrów soku malinowego - 1 jajko - 250 mililitrów śmietany Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Rozcieramy biały ser, dodajemy jajko i 40 mililitrów soku malinowego (radzę powoli, żeby farsz nie był zbyt płynny). Mieszamy i ucieramy na jednolitą masę.  Zagniatamy ciasto na pierogi: przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą, dodajemy jajko, powoli dolewamy wodę - wyrabiamy ciasto(...)grubość 5-7 milimetrów. Wycinamy krążki o średnicy 6-7 centymetrów. Na każdy nakładamy farsz, składamy na pół i starannie zlepiamy brzegi (można zwilżyć je letnią wodą, to będą się dokładniej i łatwiej sklejały). W garnku zagotowujemy wodę z solą i gotujemy w niej pierogi. Kiedy wypłyną, odkrywamy, mieszamy i trzymamy na średnim ogniu jeszcze przez 1-2 minuty

Życie zamknięte w smaku
Krokiety z serem i ziemniakami 169

przypuszczam, że na wymienionych imprezach nikomu nie robi to różnicy. Najczęściej z kapustą i grzybami albo mięsem. Ja proponuje wam krokiety z serem i ziemniakami. Farsz podobny do takiego, jaki mamy w pierogach ruskich, pikantny pachnący cebulką i ziołami. Dla mnie krokiety występują nierozerwalnie jako para z czystym, czerwonym barszczem. Podany przeze mnie przepis wystarcza na 30 sztuk wypasionych(...)bardziej puszyste. Smażymy cieniutkie naleśniki. Ja smażę na patelni naleśnikowej, jeśli nie macie, to rozważcie zakup. Naleśniki i wszelkiego rodzaju małe placuszki wychodzą genialnie. Usmażone naleśniki odstawiamy do ostygnięcia. Farsz: 1 kg białego, półtłustego sera, zmielonego lub rozgniecionego 1 kg ziemniaków ugotowanych i przepuszczonych przez praskę 6 dużych cebul łyżeczka majeranku łyżeczka cząbru łyżeczka lubczyku 3 ząbki czosnku sól, pieprz

ladykitchen
Pierogi z jagodami 224

Pierogi z jagodami... Idealnie miękkie i puszyste ciasto. Soczyste jagody otulone cukrem. Całość oblana śmietaną i oprószona cukrem. Niebo w gębie! Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej; 2 surowe żółtka jaj; 125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 125 ml gorącej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g świeżych jagód; 5 łyżek białego cukru(...)wyrabiam ciasto robotem kuchennym przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Jagody oczyścić i wymieszać z cukrem. Ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, wycinać szklanką koła, nakładać farsz (jagody z cukrem) i formułować palacami pierogi. Pierogi gotować partiami w osolonej, wrzącej wodzie. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody gotować je jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Wyjmować łyżką

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania