maślanki naturalnej Farsz 0,5 kg ugotowanych podrobów 1 duża cebula sól, pieprz olej Z mąki i maślanki wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i powycinać kółka. Podroby zmielić przez maszynkę do mięsa, cebulkę podsmażyć na oleju, dodać do podrobów, doprawić. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto, zlepić brzegi i ugotować w osolonej wodzie. Podawać ze zrumienioną cebulką. Artykuł Pierogi z podrobami pochodzi
Pieguskowa Kuchniaszklanka wody Farsz serowy: 70 dag sera 2 jajka cukier do smaku Wszystkie składniki farszu łączymy na jednolitą masę. Do przesianej mąki dodajemy jajka. Doprawiamy solą i stopniowo dodajemy wodę. Zagniatamy ciasto, aby było jednolite i gładkie. Ciasto podsypujemy mąką i cienko rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy krążki, a na środek kładziemy wcześniej przygotowany farsz serowy i zlepiamy brzegi. Farszu nie może(...)być za dużo, aby nie popękały podczas gotowania. Tak przygotowane pierogi porcjami wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy ze śmietanką, cynamonem i cukrem. Smacznego
Salonik smakówziemniaczanej sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa Składniki na farsz : 4 spore pieczarki 1 cebula, sól, pieprz do smaku Przygotowanie farszu : Pieczarki i cebulę pokroić drobno, przesmażyć na tłuszczu, dodając sól i pieprz do smaku Przygotowanie pierogów: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do nich jajko, mąkę i przyprawy, wyrobić jak na kopytka, ale moje ciasto było trochę(...)odkrawałam po kawałku i rozgniatałam ręką na okrągłe placuszki Rozłożyć na nich wystudzony farsz, sklejać brzegi Umoczyć w rozmąconym jajku, potem w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, ja o tym zapomniałam, ale pierogi też były smaczne i wyglądały apetycznie Podawać gorące z sałatami, u mnie z czerwonym barszczykiem, polane tłuszczem
Proste Potrawykapustą i pieczarkami Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Składniki: na ciasto do pierogów: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli mąka do posypania blatu na farsz: opakowanie świeżego szpinaku baby 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek nasiona chia, wiórki grana padano i płatki chili(...)odparuje. Na koniec doprawiamy do smaku. Przekładamy farsz do miski. Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy sól, robimy zagłębienie, wlewamy oliwę z oliwek, roztrzepane jajko i stopniowo wyrabiając ciasto wodę. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy z osolonym wrzątku. Ugotowane i odcedzone pierogi podajemy posypane nasionami chia z dipem
Moja smaczna kuchniaprostu uwielbiam, robię go na trzy sposoby dzisiaj mój ulubiony. Puree z groszku może służyć, jako dodatek do mięs, ryb, może również pełnić rolę farszu czy to naleśników, czy to do pierogów. Jest aromatyczne, pyszne i sycące. PUREE Z ZIELONEGO GROSZKU - 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku (zazwyczaj 500 g) - 1-2 ząbki czosnku - 2 solidne łyżki masła - 1 łyżka
SMYKWKUCHNIwiele zastosowań, dlatego warto przygotować jej więcej. Kapustę podajemy jako postne danie wigilijne, jest smacznym dodatkiem do pieczonych mięs i ryb, może także stanowić farsz. Wystarczy ją drobniej posiekać i nadziewać pierogi, krokiety, kulebiaki i bułeczki drożdżowe. Podane z łazankami to następne tradycyjne danie wigilijne. Po przepis zapraszam w nstępnym poście. O smaku tak prostego dania stanowią oczywiście składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne, sycące pierogi przygotowane z kruchego, półfrancuskiego ciasta. Wypełnione farszem z pieczonej kaczki doskonale komponują się z żurawinowym dipem. Zaletą tych pierożków jest to, że można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealna przekąska np. podczas oglądania meczu. Składniki na ciasto (50 szt pierożków): 200 g masła 500 g mąki pół łyżeczki soli 3 jajka
Kierunekuchniaporcje i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek na wysypanej mąką stolnicy. Następnie wykrawaj kółka szklanką, na każde takie kółko nałóż farsz około 1 łyżeczki i zlepiaj jak pierogi, a następnie złącz końce pierogów ze sobą, tak aby powstał kołdun ( które de facto wygląda tak samo jak uszko wigilijne) w dużym garnku zagotuj wodę z olejem
Oka w rosole czyli KaFka gotujebułeczek : Ciasto podzielić na 16 części, każdą część uformować w kulkę, rozgnieść dłonią po czym lekko rozwałkować na niewielkie koło. Ciasto położyć na dłoni, nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić jak pierogi. Następnie układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepieniem do spodu. Zachować odstępy. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, aby urosły. Piekarnik nagrzać
Codzienne Gotowanieząbki z całej główki czosnku. Barszcz zostawić na kilka godzin, aby naciągnął – w tym czasie nabierze koloru i smaku. 5. Podawać z uszkami lub z pierogami. Smacznego. Uwaga: * gotując suszone grzyby na farsz do uszek, odlewam ½ litra wody, w której się gotowały. W ten sposób otrzymujemy wywar grzybowy; *jeśli podgrzewacie barszcz, nie dopuśćcie do zagotowania, straci wówczas kolor
W mojej kuchniopcją na przemycenie nieco warzyw do codziennej diety, zwłaszcza zimą, kiedy brakuje tych świeżych. Ciasto, żeby było zdrowsze, przygotowujemy z mąki pełnoziarnistej. Następnie rozwałkowujemy, nakładamy farsz i zawijamy - coś na kształt dużych pierogów. Następnie smażymy na dużej patelni
Milion Smakówmają sino-szarą barwę, przez co kapusta staje się ciemna i szarawa. Tak przygotowaną kapustę podajemy do ziemniaków i ryby, ale po odciśnięciu jest doskonałym farszem do kulebiaka albo kapuśniaczków, czy pieczonych pierogów. Kapustę z grzybami najlepiej przygotować dzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu, a przed podaniem podsmażyć na maśle na patelni. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej
Trzeci talerzczęści. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga. Dwa przeciwległe części pierogów sklejamy owijając pieroga wokół kciuka i formując uszko. Najlepiej gotują się pierogi mrożone, dlatego tez warto umieścić
Pyry na Gazpomidorów z puszki - łyżka koncentratu pomidorowego - świeża bazylia - sól Pomidory zmiksuj, dodaj bazylie posiekaną i dopraw. Ciasto rozwałkuj na blat na połówce ułóż farsz, polej sosem pomidorowym, przykryj i uformuj pieroga- calzone. Pieczemy w temp. 180 stopni C. Aby pierogi upiekły się na złoty kolor posmaruj żółtkiem! Smacznego
SMYKWKUCHNIjuż idzie ekspresowo. Potrzebny nam będzie dodatkowo wałek do ciasta. Przyrząd ma karbowaną krateczkę i otworki. Na przyrząd kładziemy płat ciasta czy to na pierogi czy francuskie, w miejsce otworków kładziemy farsz łyżeczką, która jest dołączona do urządzenia, brzegi przecięć smarujemy jajkiem i kładziemy drugi płat ciasta. I teraz wałek i mamy piękne ravioli, no moje nie są takie
Ewa w kuchni