pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:105/198)

Wiosenne pierogi z botwiną 201

buteleczki oraz podczas "obróbki." Polecam z całego serca. Jeśli chcesz go wypróbować, kliknij w poniższe zdjęcie. :) To jemu pierogi zawdzięczają swój piękny i zaskakujący kolor. Składniki farszu również nie są typowe - farsz powstał z połączenia botwiny, komosy ryżowej (quinoa) i ricotty. Komosę także poczęstowałam koncentratem - dzięki niemu wygląda jeszcze piękniej i zyskała cudowny, rubinowy kolor. :) Składniki na ciasto(...)szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 1 żółtko 2 łyżki stołowe oleju  5 łyżek stołowych koncentratu barszczu czerwonego Ogródek Dziadunia - klik 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: 0,5 szklanki komosy ryżowej (quinoa) 1 szklanka wody 2 łyżki stołowe koncentratu barszczu czerwonego Ogródek Dziadunia - klik  2 duże lub 3,4 średnie młode buraczki z botwiny liście

Garniec Magalie
Pierogi z mięsem + filmik 178

wywaru, tylko by to dobro znalazło się w pierożku. Polecam Wam taki sposób i zapraszam do przepisu wraz z filmikiem :-) * * * Składniki na kilkadziesiąt pierogów: *Ciasto: 3 szklanki mąki ok. 1 szklanka wrzątku szczypta soli *Farsz: ok. 800 g surowego mięsa 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera (korzeń) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 5 liści laurowych(...)oczkach. 8. Następnie dodajemy wystudzoną usmażoną cebulkę, solimy, pieprzymy, dodajemy jeszcze trochę majeranku, jajko,mieszamy i farsz gotowy. 9. Teraz czas na ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę soli, gorąca woda i zagniatamy. Po dokładny przepis zapraszam tu:  Idealne ciasto na pierogi  . 10. Gdy już mamy zagniecione ciasto, to ono musi odpocząć w misce pod talerzem

Kawa z mlekiem
Pierogi z pieczonymi burakami, fetą nutą tymianku i soku z limonki 184

wody ( ilość zależy od mąki jakiej użyjemy) 1 łyżeczka soli  2 łyżki oliwy (używam oleju rzepakowego) farsz 4 buraki średnie  1/4 kostki fety  sok z limonki (do smaku) tymianek świeży do posypania  2 łyżki masła do polania pierogów   SPOSÓB WYKONANIA : (przepis autorski) - buraki myjemy osuszamy, jeśli są duże przekrawamy na pół. Owijamy w folie(...)staramy się, aby nie podsypywać za dużo mąki, aby nie zrobić zbyt mącznego posmaku. Ja wycinałam serduszka nakładałam na jedno farsz a drugiem sercem przykładałam i sklejałam za pomocą widelca. Ale czy zrobimy z tego tradycyjne pierogi czy w innym kształcie to już należy do nas. Gotujemy do wypłynięcia, ja po gotowaniu nakładam na ręcznik papierowy, aby odsączyć

Basia w kuchni
Pierogi „Szwaby wiejskie” – kuchnia podkarpacka 1254

połowie ugotowanych, w połowie surowych, startych na tarce o drobnych oczkach. Tradycyjne szwaby wypełnione są farszem z białego sera i ugotowanych ziemniaków. Na północy Podkarpacia przygotowuje się podobne danie, tyle że wypełnione masą z białego sera. Taka lasowiacka wersja szwabów nosi nazwę kacapoły. Pierogi „szwaby wiejskie” różnią się od szwabów tradycyjnych tym, że ciasto przygotowane jest jedynie z ugotowanych(...)Farsz: 0,5 kg ziemniaków 200 g białego sera (twarogu) 1 łyżka roztopionego masła sól i pieprz Ziemniaki na ciasto i na farsz obieramy i gotujemy razem w posolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Ziemniaki dzielimy na 4 części, z których 1 będzie bazą do farszu, a pozostałe 3 użyjemy do ciasta. Ziemniaki na farsz

Trzeci talerz
Carskie pierogi z okrasą 303

Carskie pierogi z okrasą Pyszne carskie pierożki , robione na bogato . Z parzonego ciasta z dodatkiem kurkumy , która kiedyś w dawnych czasach mogła gościć tylko na carskim stole , tak cenną przyprawą była .Kurkuma daje nie tylko piękny złoty kolor , niczym sztukaterie z carskiego pałacu , wzbogaca też smak, subtelnie , delikatnie , ale jednak … " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)widelcem tylko tyle ,żeby składniki się połączyły , ale staramy się nie ugniatać zbyt długo bo farsz wyjdzie kleisty . Następnie , ciasto , które odpoczęło , rozwałkowujemy , okrągła formą lub szklanką , wycinamy kółka , na każde nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i zaklejamy . Formując pierożki , uciskając brzeg widelcem . Gotowe pierogi , wrzucamy do gotującej się wody , jak wypłyną na wierzch , zazwyczaj są gotowe . Polecam odłowić jednego

Ogrodnik w podróży
Pierogi z grzybami i soczewicą 219

Domowe pierogi to poezja smaku. Mięciutkie ciasto a w środku jakiś pyszny, dobrze doprawiony farsz. Tym razem farsz czarny bo zrobiony z lejkowców dętych nazywanych kominkami albo wronimi uszami oraz z czarnej soczewicy. Tworzą super duet więc pierogi zniknęły bardzo szybko. Zarówno lejkowce dęte jak i czarna soczewicą są naprawdę czarne lub prawie czarne. Trzeba pamiętać, że wrzucone

Smaczna Pyza
Pierogi z żółtym serem+ film 142

urozmaicenie drugiego dania, swoim niebanalnym smakiem zauroczą niejedno podniebienie, polane roztopionym masłem zaspokoją głód na długie godziny.   Składniki na około 30 pierogów : ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko szklanka gorącej wody sól farsz 300 g ostrego żółtego sera 2 jajka 2 łyżki bułki tartej pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól opcjonalnie roztopione masło do polania pierogów

Smakowite Dania
Pierogi z żółtym serem+ film 215

farsz 300 g ostrego żółtego sera 2 jajka 2 łyżki bułki tartej pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól opcjonalnie roztopione masło do polania pierogów przepis Do miski ścieramy na tarce o małych oczkach żółty ser i dodajemy do niego bułkę tartą. Natkę pietruszki drobno siekamy i wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami, dodajemy jajka i całość doprawiamy szczyptą soli

Smakowite Dania
Wigilijne uszka z grzybami-pyszne 208

kurczy? Podaję przepis na moje ukochane i najpyszniejsze  uszka na świecie,uszka z domu rodzinnego.Są bardzo delikatne w smaku,a to za sprawa farszu.Oprócz grzybów,część farszu stanowią mianowicie zmielone wraz z grzybami warzywa pozostałe z gotowania wywaru do barszczu.I to właśnie stanowi o ich aromatycznym i wyjątkowym smaku.Są na pewno również lżej strawne,dzięki temu(...)wręcz zyskują głębię smaku.Może i Wam spodoba sie mój przepis? Ciasto jest oczywiście równiez musi być odpowiednio cieńsze i delikatniejsze niż to na pierogi,choć z tego samego pierogowego przepisu. Składniki na farsz do okolo 120 uszek: 5 dkg suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki) 1 malutka cebula ugotowane warzywa z wywaru na barszcz:1 marchewka,kawałek pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotleciki ruskie, czyli pierogi inaczej 156

lepienie to często mozolna robota, a jeśli coś nam nie wyszło dowiemy się dopiero, kiedy otrzymamy w czasie gotowania wspaniałą paćkę z wypływającego farszu. Jest na to jednak sposób. Poniżej przedstawiam Wam sposób na ruskie pierogi inaczej, czyli w sumie "Ruskie Kotlety". Składniki: 1kg ziemniaków 250g twarogu 1 duża cebula wafle (zwykłe prostokątne, "andruty") 1 jajko sól, pieprz bułka(...)siekamy bardzo drobno i podsmażamy na oleju. Twaróg mielimy lub dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy podsmażoną cebulę i twaróg do ziemniaków i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy równomiernie wafle farszem. Zostawiamy wafle by nasiąknęły nieco, należy pamiętać by nie zostawiać brzegów bez farszu, bo suchy wafel będzie nam później nie pękał. Kiedy wafle z farszem nam zmiękną, zwijamy je delikatnie

Gotuj z Rumcajsem
Kibbeh 151

wspolnie przygotowac kibbeh. Jest to danie pochodzace z krajow Lewantu, czyli krajow polozonych we wschodniej czesci basenu Morza Srodziemnego, jednak uwazany jest za narodowe danie Libanu. Kibbeh to rodzaj "pieroga" wykonanego z bulguru, a wypelnionego miesa milonym z roznymi dodatkami. Ja postanowilam przygotowac tradycyjny kibbeh z wolowiny w  formie cygara, jednak nie smazylam go na glebokim tluszczu(...)nabierac masy zewnetrznej, formowac z nej kulke mieszczaca sie w dloniach, nastepnie zrobic w niej zaglebienie i nieco rozgniesc ciasto, formujac maly placuszek, lyzeczka nakladac farsz, ugniesc, a nastepnie zlepic warstwe zewnetrzna tak jak pierog, dokladnie zagniesc, wygladzic i ukladac na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut. Podawac z sosem czosnkowym lub jogurtowo-mietowym

Codzienne Gotowanie
Smażone pierogi z wołowiną na ostro /mięso 190

Moja wersja pikantnych pierogów, którą uwielbiam. Mielona wołowina z pomidorami, wolno duszona w czerwonym winie oraz suszone pomidory, chilli i ser pleśniowy… Wszystko razem tworzy niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: Z podanego przepisu wyjdzie około 48-50 sztuk. Ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 400 g mielonej wołowiny (użyłam mocno zmielonej(...)się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Ugotowane pierogi smażymy

Oryginalny smak
Pierogi ze szpinakiem. 162

góra dwa obiady. Te z farszem szpinakowym bardzo mi smakowały, mąż jeszcze nie próbował, a dzieciaki uznały farsz za co najmniej kontrowersyjny (cytowanie ich sobie daruję ;) Jeżeli lubicie szpinak, to na pewno będziecie zadowoleni, polecam. Składniki:  Ciasto: 350 g mąki pszennej - 0,80 zł 125 ml wody 1 jajko - 0,70 zł sól Farsz: 400 g szpinaku świeżego(...)patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać szpinak, smażyć do czasu aż nadmiar płynu odparuje. Przestudzić. Szpinak wymieszać z twarogiem, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, lepić pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia

zadanie-gotowanie
Pierogi ze szpinakiem i serem fata 120

Bardzo lubię połączenie sera feta i szpinaku – postanowiłam wykorzystać oba te składniki podczas robienia pierogów. Pierogi mają bardzo lekkie – mają cienkie ciasto, a dzięki temu smak farszu jest doskonale wyczuwalny. Można je jeść i jeść:) Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 3 (21 sztuk) Składniki: Ciasto: 150 g mąki 100 ml wody ½ łyżeczki

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi ruskie 102

ciepłego mleka • 2 łyżki oleju • 1 jajko • mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki • szczypta soli Farsz • 500 g sera twarogowego • 1 kg ziemniaków • 1 cebula • 3 łyżki oleju • sól, pieprz do smaku Do gotowania • sól • 1 łyżka oleju Wykonanie: Farsz • Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie, po czym odcedzić i wystudzić. • Cebulę(...)jeśli za twarde, dolać wodę. • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie pierogów • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki. • Ja robię ozdobną falbankę – jak na zdjęciu. • Zagotować wodę w dużym garnku

To co kocham