Pierogi ostatnio bardzo często u nas goszczą. Może dlatego, że w sklepach i restauracjach nie są dostępne i zaczynamy tęsknić za naszymi polskimi smakami. Wpadłam w ciąg lepienia i tylko z farszami eksperymentuję. Tym razem spróbowałam z wołowiną na ostro. Składniki (ok 35szt) -500 g mąki pszennej -1 jajko -1 szkl. ciepłej wody -4 łyżki oleju rzepakowego(...)oleju i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli istnieje potrzeba można podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. na środek kłaść farsz i zalepiać pierożki. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i dodać pół łyżeczki oleju. Pierogi kłaść na gotującą się wodę. Gotować ok 3 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubioną zasmażką (u mnie zeszklona cebulka
Zielona KuchniaNadzienie do tych pierogów to przepis mojej mamy- pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Są idealnym daniem na poniedziałek, kiedy z niedzielnego obiadu zostają nam mięso i ziemniaki. Składniki: na ciasto: 300 g mąki 250 ml gorącej wody 30 ml oleju szczypta soli na farsz: 200 g mięsa z rosołu 2-3 gotowane ziemniaki cebula ząbek czosnku(...)mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Składniki ciasta zagnieść na stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i zlepiać brzegi. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać okraszone podsmażonym boczkiem i pospane szczypiorkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialaskowymi, podane na powidłach z cebuli (33 zł). Jakie to było pyszne! Musze przyznać, że dawno nie jadłam w restauracji tak pysznych pierogów. Ciasto cienkie, miękkie i elastyczne z bardzo duża ilością mięsnego farszu. Sam farsz bardzo smaczny, delikatny i nieprzesuszony. Idealny! Drugim daniem były policzki wołowe podane z puree z pieczonego czosnku i ziemniaka, w akompaniamencie grillowanej
Kulinarne przygody GatityPrzepyszne pierogi pieczone w piekarniku ! Ten przepis na pierożki drożdżowe z pieczarkami przygotowałam specjalnie dla moich dzieci. Puszyste i delikatne pierogi z pieczarkami to super pomysł na pyszny obiad. Do przestudzonego farszu pieczarkowego można też dodać tarty żółty ser lub kawałki sera mozzarella. Wówczas pierożki będą jeszcze lepsze
AniaGotuje.plpaluszek (paluszek ma wystawać poza koło), na środku kół kłaść po mniej więcej łyżeczce mięsnego farszu. Koło nie może być całe zakryte farszem, ponieważ wtedy się nie zlepi. Zlepić końcówki kół tak jak pierogów . Przeciąć każdego pieroga na pół. Każde "udko" maczać w roztrzepanym jajku, następnie obtaczać w bułce tartej i smażyć z każdej
Moje domowe kucharzeniePierogi pieczone , pyszne na ciepło, ale na zimno też zdadzą egzamin. Farsz: 12 g grzybów suszonych, 250 g kapusty lekko ukiszonej, 1 nieduża cebula, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 1 łyżka masła, sól, pieprz, cukier, ciasto: 250 ml kwaśnej śmietany (u mnie 36%), 500 ml mąki pszennej*, jajko, Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli
królestwo garówPyszne pierogi z nadzieniem dla miłośników dań wegetariańskich. Szpinak będący głównym składnikiem farszu ma właściwości lecznicze i jest źródłem wielu witamin oraz minerałów. Idealnie smakuje w połączeniu z czosnkiem i wszelkiego rodzaju serami. Ja osobiście najbardziej preferuję połączenie z serem feta nadającym fantastyczny słony posmak. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaPieczarki pokroić i podsmażyć (muszą puścić sok) . Sok odlewamy a pieczarki miksujemy i przekładamy je do papryk. Dokładnie mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Farsz kładziemy łyżką na kotlet i składamy go na pół , jak pieroga. Moczymy w jajku i bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron . Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika 160 stopni
Eli Gotowaniedodaj startą marchew. Pod koniec dodaj szpinak i niech się blanszuje. Dopraw solą i pieprzem. 3. połącz składniki farszu dokładnie mieszając ręką. 4. Przygotuj ciasto. 5. Rozwałkuj i lep pierogi. 6. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. J a podałam je z bazyliowym masełkiem
AZgotuj!odstawiamy by masa troszeczkę przestygła. Masę dzielimy na cztery równe porcje. Na desce układamy kotleta, na nim porcję farszu (zostawiamy około centymetrowy rant bez farszu), na nim plaster sera, składamy na pół (ma wyglądać jak pieróg) i dociskamy brzegi, by się skleiły. Tak postępujemy z każdym kotletem. Do głębokiego talerza wbijamy jajko, dodajemy ok 1/3 łyżeczki pieprzu czosnkowego i mieszamy
Rozpustne gotowaniesklejają pierogi, a tata podjada i ocenia czy potrzeba więcej soli, czy pieprzu. Najlepsze pierogi robiła moja babcia. Zazwyczaj proces lepienia pierogów trwał kilka dni. Ja wraz z kuzynkami podjadłam różnego rodzaju farsze, biegając z drewnianą
wegetalerzekulki. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy, za pomocą szklanki wycinamy krążki i na środek każdego krążka nakładamy farsz . Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy przez 3-4 minuty od momentu aż pierogi wypłyną na wierzch
Bajeczna KuchniaDzieciaki chcą aktywnie spędzać czas na świeżym powietrzu, wraca do nas energia. Mam dla Was dzisiaj przepis na bajeczne pierogi prosto z pieca i prosto z książki Malki Kafki "God Food". Nie sa trudne w przygotowaniu, mają pyszny farsz i super ciasto. Dawno nie pracowałam z tak elastycznym i gładkim ciastem! polecam je Wam także jako przekąskę na zimno(...)idealna na wycieczkę, biwak czy przejażdżkę rowerową :) Wegańskie pieczone pierogi z ziemniakami i groszkiem ciasto: 2-3 szkl maki pszennej 1 szkl. ciepłej wody 4 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli nadzienie: 1 szkl. ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 1/2 szkl. czerwonej cebuli drobno pokrojonej niepełna szklanka mrożonego groszku 5 łyżek
Dzieje kuchennej Wiewiórymąki, 2 jajek, 2 szkl. wody i 1 łyzki soli. Do farszu oprócz szpinaku dodałem gotowane ziemniaki, cebulę, czosnek,sól, pieprz ziołowy, jajko. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy ... farsz przepuszczamy przez maszynkę lub używamy blendera... Jak już jesteśmy przygotowani, wałkujemy, wykrawamy, nakładamy i lepimy pierogi. Ja oczywiście żeby pierogi były "męskie" robię je bardzo duże
chleba naszegobędę mieć sentyment do pierogów, których podczas zajęć na studiach z gastronomii nalepiłam z kolegami bez liku! Pozdrowienia dla Was moi kochani! :) Ciasto - receptura na 55 sztuk dorodnych pierogów: 500 g mąki pszennej około 1/4 l letniej wody 50 g miękkiego masła 1 całe jajo 2 żółtka 1 łyżeczka drobnej soli Mąkę łączymy z rozpuszczonym ciepłym masłem. Dodajemy(...)żeby odpoczęło (przykrywając ściereczką, by nie wyschło). Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy koła ringiem. Na każde kółeczko nakładamy kulkę dowolnego farszu w takiej ilości, aby po złożeniu wypełniła wszystkie przestrzenie. Składamy i lepimy pierogi. Możemy zrobić ładne warkoczyki, jak na dzyndzałkach. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do ich wypłynięcia. Podajemy z okrasą z cebulki
Sajkofanka smaku