szklanki mąki * 1 i 1/3 szklanki wody * szczypta soli i odrobina cukru * żółtko * łyżka oleju do ciasta * 1/2 l oleju do smażenia * łyżka octu lub spirytusu Do farszu: * 50 dkg mięsa mielonego * duża cebula * 1/2 szklanki kefiru * 3 ząbki czosnku * przyprawy: sól, pieprz kolorowy, pół łyżeczki papryki słodkiej i połowę tego ostrej - no chyba, że ktoś lubi odwrotnie(...)Wlałam 1/3 szklanki gorącej wody. Wyrobiłam ciasto. Bardzo fajnie wyrabia się ciasto parzone. Jest takie cieplutkie i plastyczne. Rozwałkowałam grubiej niż na pierogi. Z tej porcji wyszło mi 8 kółek wyciętych talerzykiem do kawy. Zrobiłam farsz. Cebulkę pokroiłam i to dość grubo. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Kefir, cebulę i czosnek dodałam do mięsa mielonego. Przyprawiłam i wyrobiłam wszystko
Pieprzyć z FantazjąCiasto na pielmieni robiłam z mojego przepisu na ruskie pierogi, nie jest to więc typowe ciasto na pielmieni. Ale wyszły smaczne, a to jest najważniejsze :) Można je podać na dwa sposoby: po prostu ugotować i polać masełkiem, lub podsmażyć i posypać osobiście wyhodowaną, na parapecie, dymką :D Składniki: na farsz: 1 pierś z kurczaka (u mnie było 365 gramów(...)ciasto, w dziurki, nakładamy farsz małą łyżeczką i bardzo delikatnie dociskamy (ja w niektórych miejscach nałożyłam za dużo farszu i kilka pierożków mi pękło - trzeba więc uważać) Następnie wałkujemy 1/3 ciasta i nakładamy ją na farsz. Bardzo dokładnie wałkiem dociskamy ciasto i wałkujemy przejeżdżając kilkakrotnie po cieście. Zdejmujemy resztki ciasta (ja z resztek uformowałam zwykłe pierogi). Jeśli chcemy mieć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTargosz pt : KIPI KASZA trafiłam na fany przepis. Wiadomo ja jak to ja, musiałam coś zmodernizować, ale przepis nieźle mnie zainspirował. I tak to pierogi stały się bohaterem pewnego poniedziałkowego obiadu. Nie tylko wykorzystałam przepis, ale i zużyłam po niedzielne resztki, aby nic się nie zmarnowało. A zmarnować nie ma się prawa(...)pokrojoną w kostkę papryką i doprawiamy do smaku. Następnie wbijamy jajko, dokładnie mieszamy. Z cienko rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka , nakładamy po łyżce farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy wolno w osolonym wrzątku pięć minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Pieczarki kroimy w plasterki, smażymy na maśle aż się ładnie zarumienią. Gdy spróbowałam pierogów byłam zachwycona smakiem. Ale czekałam
Dieta moja pasjaroku mamy swoją własną prywatną wigilię :) na której podaję tradycyjne składniki w trochę inny sposób:) Pierogi z karpiem milickim SKŁADNIKI: Na ciasto: 2 szklanki mąki ciepła woda wody 1 łyżka oleju szczypta soli Nadzienie: 500 g filetów z karpia (bez skóry) 2 ząbki czosnku 1 duże jajko 1 cebula 1 łyżka masła 3 czubate łyżki posiekanej natki pietruszki sól(...)kawałki rozwałkować cienko. Za pomocą dużej szklanki wykrawać okręgi. Na każdy ułożyć sporą kulkę nadzienia i rozciągając nieco brzegi ciasta, szczelnie zakleić farsz dookoła ciastem. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, wrzucać pierogi i gotować ok.2-3 minuty od wypłynięcia. Okrasić masełkiem z pieprzem. Pyszniutkie
MarciochaKucharzybyć za grube (jeśli będzie grube to po ugotowaniu może być twarde) ani za cienkie (farsz może "wypłynąć"). Za pomocą szklanki wycinać koła. Na każdy kawałek ciasta umieścić farsz twarogowo-jagodowy. Następnie każde kółko zgiąć na pół i za pomocą palców zlepić. Przygotowane pierogi umieścić na obsypanym mąką talerzu i: - ugotować we wrzącej, osolonej wodzie; przed podaniem polać
Ugotowaćzastanawialiście się kiedyś skąd taka nazwa? Czy orzechy włoskie pochodzą z Włoch? A może jest tak, jak z pierogami ruskimi czy french fries? Okazuje się, że orzech włoski, nie tylko nie jest włoski, ale też nie jest orzechem :) Botanicznie orzech (nux) to rodzaj suchych zamkniętych owoców, odpadających od rośliny matecznej w całości. Orzechy mają twardą, zdrewniałą owocnię, niezrośniętą(...)posiekane orzechy stanowią nieodzowny składnik wigilijnej kutii. Orzechy wykorzystywane są również do przygotowania dań wytrawnych . W kuchni polskiej przygotowuje się farsz z orzechami na przykład do nadziewania kaczki, ale także do pierogów, czy naleśników (orzechy miesza się na przykład z twarogiem). Coraz modniejsze są sałatki, w których wykorzystuje się orzechy, jednak jest to dodatek sałatkowy, który za naszą wschodnią
Trzeci talerzwygląd sprawność fizyczną i seksualną. Mogliśmy także poznać markę herbat Basilur. Pani Moniko dziękuję za opowieść o Sri Lance! Szef kuchni Akademii Smaku przygotowała dla nas przepis na: Pierogi lub uszka nadziewane Pastą z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre” ze smażoną cebulą i młodymi liśćmi szpinaku Składniki: • 200 g Pasty warzywnej z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre(...)lodówki. Na blacie posypanym mąką pszenną rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Okrągłym naczyniem lub metalowym pierścieniem wykrawamy placki o średnicy ok. 10 cm. Farsz: Na wykrojone ciasto układamy niewielką ilość pasty z ciecierzycy i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie. Dodatki: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem oleju lnianego, soli i świeżo mielonego
AZgotuj!Zapraszam :) Składniki na ciasto : około 410 g mąki 250 ml ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju płaska łyżeczka soli Farsz: 250 g kaszy bulgur Piątnica http://piatnica.net/ około 10 pieczarek 1 ugotowana pierś z rosołu z kaczki lub kurczaka ( może też być udko czy nóżka ) 2 cebulki sól. pieprz do smaku(...)być elastyczne i nie kleić się do rąk. Ciasto rozwałkować dość cienko , wykrawać równe kwadraty nakładać po łyżce lub łyżeczce farszu , zlepiać najpierw rogi po ukosie a potem boczki . W garnku zagotować wodę , wrzucać partiami pierogi , gotować jeszcze około 4 minut od wypłynięcia. Pierogi wyłożyć na sito i przelać zimną wodą. Na patelni rozgrzać 2 łyżki
Sama słodycz i szczypta chilimąka. Wszystko zależy od rodzaju mąki, wilgotności i temperatury pomieszczenia w którym wyrabiamy ciasto. I jak uważają Włosi, im jest chłodniej tym lepiej. Pełnoziarniste ciasto na pierogi Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej + mąka do podsypania 1 żółtko 1 łyżeczka oliwy lub oleju szczypta soli ok. 1/2 szklanki gorącej(...)czasie ciasto wyjmujemy, odkrawamy z niego kawałek i wałkujemy na omączonym blacie na cienki placek. Wykrawamy z niego kółka, napełniamy ulubionym farszem. Gotujemy w dużym garnku w posolonej wodzie około minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch
Kulinarne przygody GatityPierogi ostatnio bardzo często u nas goszczą. Może dlatego, że w sklepach i restauracjach nie są dostępne i zaczynamy tęsknić za naszymi polskimi smakami. Wpadłam w ciąg lepienia i tylko z farszami eksperymentuję. Tym razem spróbowałam z wołowiną na ostro. Składniki (ok 35szt) -500 g mąki pszennej -1 jajko -1 szkl. ciepłej wody -4 łyżki oleju rzepakowego(...)oleju i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli istnieje potrzeba można podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. na środek kłaść farsz i zalepiać pierożki. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i dodać pół łyżeczki oleju. Pierogi kłaść na gotującą się wodę. Gotować ok 3 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubioną zasmażką (u mnie zeszklona cebulka
Zielona KuchniaNadzienie do tych pierogów to przepis mojej mamy- pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Są idealnym daniem na poniedziałek, kiedy z niedzielnego obiadu zostają nam mięso i ziemniaki. Składniki: na ciasto: 300 g mąki 250 ml gorącej wody 30 ml oleju szczypta soli na farsz: 200 g mięsa z rosołu 2-3 gotowane ziemniaki cebula ząbek czosnku(...)mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Składniki ciasta zagnieść na stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i zlepiać brzegi. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podawać okraszone podsmażonym boczkiem i pospane szczypiorkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnialaskowymi, podane na powidłach z cebuli (33 zł). Jakie to było pyszne! Musze przyznać, że dawno nie jadłam w restauracji tak pysznych pierogów. Ciasto cienkie, miękkie i elastyczne z bardzo duża ilością mięsnego farszu. Sam farsz bardzo smaczny, delikatny i nieprzesuszony. Idealny! Drugim daniem były policzki wołowe podane z puree z pieczonego czosnku i ziemniaka, w akompaniamencie grillowanej
Kulinarne przygody GatityPrzepyszne pierogi pieczone w piekarniku ! Ten przepis na pierożki drożdżowe z pieczarkami przygotowałam specjalnie dla moich dzieci. Puszyste i delikatne pierogi z pieczarkami to super pomysł na pyszny obiad. Do przestudzonego farszu pieczarkowego można też dodać tarty żółty ser lub kawałki sera mozzarella. Wówczas pierożki będą jeszcze lepsze
AniaGotuje.plpaluszek (paluszek ma wystawać poza koło), na środku kół kłaść po mniej więcej łyżeczce mięsnego farszu. Koło nie może być całe zakryte farszem, ponieważ wtedy się nie zlepi. Zlepić końcówki kół tak jak pierogów . Przeciąć każdego pieroga na pół. Każde "udko" maczać w roztrzepanym jajku, następnie obtaczać w bułce tartej i smażyć z każdej
Moje domowe kucharzeniePierogi pieczone , pyszne na ciepło, ale na zimno też zdadzą egzamin. Farsz: 12 g grzybów suszonych, 250 g kapusty lekko ukiszonej, 1 nieduża cebula, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 1 łyżka masła, sól, pieprz, cukier, ciasto: 250 ml kwaśnej śmietany (u mnie 36%), 500 ml mąki pszennej*, jajko, Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli
królestwo garów