czasie wyjmujemy ciasto francuskie i kroimy na kwadraty. Gdy ser topiony się rozpuści ładnie połączy pozostałe składniki wyłączamy ogień. Farsz nakładamy na kwadraty i zlepiamy rogi ciasta tak jak to się robi do pierogów. Wkładamy w nagrzany do 210 st piekarnik i pieczemy ok 20 minut. Poniższe zdjęcie pokazuje pierożki z 1 opakowania ciasta francuskiego
Państwo Wojtczuk gotująkwadraty. Poniższe zdjęcie pokazuje pierożki z 1 opakowania ciasta francuskiego. Gdy ser topiony się rozpuści i ładnie połączy pozostałe składniki wyłączamy ogień. Farsz nakładamy na kwadraty i zlepiamy rogi ciasta tak jak to się robi do pierogów. Wkładamy w nagrzany do 210 st piekarnik i pieczemy ok 20 minut
Państwo Wojtczuk gotująDziś zapraszam Was na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Pyszne, bardzo aromatyczne i koniecznie z dużą ilością grzybów. Są idealne na wigilijny stół, ale również idealnie pasują na inne okazje. Zapraszam!!! Składniki na ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej wody, szczypta soli Składniki na farsz: 1kg kapusty kiszonej, 0,5 kg suszonych(...)dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie miał problem ze sklejaniem pierogów można sobie pomóc widelcem. Gotowe pierogi układamy na tacy, tak aby się nie skleiły. Pierogi gotujemy
Passion of CookingKażdy z nas ma swój przepis na ciasto do pierogów. Większość używa składników na oko, nie odmierzając proporcji. Wszystko bowiem zależy od tego jakiej użyjemy mąki, wtedy ilość wody trzeba dobrać tak, aby ciasto nie było za luźne ani za twarde. Ja np. pomijam dodawanie jajka, bowiem powoduje ono, że ciasto jest twardsze. Dodaje podczas wyrabiania odrobinę oleju, ciasto(...)dosyć cienko, pozostałe przykrywamy ściereczką, aby nie wysychały. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy, najlepiej szklanką, krążki, łyżeczką nakładamy na środek farsz, składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi. Uważamy, aby nadzienie nie dostało się między brzegi. Pierogi wtedy łatwo pękają podczas gotowania. Zlepione pierogi układać na deseczce posypanej mąką, przykryć, aby nie wysychały. W dużym garnku
Kulinarne przemysleniabrak jest koncepcji, pomysłu. Przecież jestem taka jak Ty . Wtedy muszę wrócić do tradycyjnych dań, które bardzo rzadko lądują na moim stole. Składniki: 500g mąki 125 ml wody sól śmietana Farsz: 1 kg truskawek przekrojonych na pół, na cztery w zależności od wielkości zostawić kilka do musu cukier wedle uznania Sposób: Przenosimy mąkę na stolnicę, robimy dołek, wlewamy(...)cienki placek. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Dużym kubkiem, szklanką odciskujemy koła ,i odkładamy na bok. Następnie nadziewamy farszem w tym przypadku truskawki i sklejamy opuszkami palców , a następnie przyciskamy widelcem. Są specjalne maszynki do robienia pierogów które uformują nam nasze pierogi. Ja osobiście nie lubię tego wynalazku. Wrzucamy do posolonego wrzątku około 7 minut
Viola cooks with passionkremową masę. CAŁOŚĆ: Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi ( ok. 9 cm ) i na każdy układamy po łyżeczce farszu. Zlepiamy do góry tworząc „sakiewki”. Na garnku z wodą ustawiamy sito wysmarowane olejem, układamy pierogi ( uwaqżając by się nie przykleiły do siebie ) i gotujemy na parze przez ok.20 minut pod przykryciem. Podajemy na ciepło! Smacznego
Ostra na Słodkogorącej wody, szczypta soli Składniki na farsz: 1kg twarogu, 4- 5 łyżek cukru, 1 op. cukru waniliowego, 2 żółtka Wykonanie: Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Dokładnie ugniatamy ciasto. W razie konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić. Wszystkie składniki farszu przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie(...)dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie miał problem ze sklejaniem pierogów można sobie pomóc widelcem. Gotowe pierogi układamy na tacy, tak aby się nie skleiły. Pierogi gotujemy
Passion of Cookingpierogach można dużo mówić, a jeszcze więcej ich zjeść. Dziś jemy pierogi z białym serem i malinami. Zapraszam więc do robienia i degustacji. Składniki Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej łyżka masła szklanka gorącej wody szczypta soli Farsz: 0,5 kg białego półtłustego sera cukier waniliowy 2 żółtka Polewa: śmietana maliny Połączyłam mąkę z miękkim masłem, szczyptą soli
potrawyregionalnewięcej tego dnia nie będziecie w stanie zrobić. Po prostu rozpłyniecie 😍. Składniki: farsz Ziemniaki z obiadu ok. 25 dag twarogu 1 czerwona papryka 2 duże cebule Ser żółty w plastrach (ilość wedle uznania) Pęczek szczypiorku Sól Pieprz czarny mielony Pieprz cayenne ciasto na pierogi Mąka Woda ciepła ok. pół szkl. oleju jajko (ilość jajek wedle uznania) Wykonanie: Wyrobić(...)ciasto na pierogi. Ziemniaki zmielić z twarogiem i przełożyć do dużej miski. Paprykę i cebule pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię, dodać pieprzu czarnego - wedle uznania i odrobinę pieprzu cayenne. Podsmażyć aż zrobią się lekko rumiane. Ser w plastrach pokroić na drobniejsze części i wrzucić do smażącej się cebuli z papryką. Kiedy ser się rozpuści, przełożyć wszystko
Ukojenie PodniebieniaWitam Was Serdecznie i zapraszam na pyszne , kruche pierogi z kurczakiem , papryką w sosie BBQ. Robi się je szybko, smakują wyśmienicie. Idealne na szybką przekąskę na imprezę czy rodzinne spotkanie. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ SKŁADNIKI(...)kostkę dodaję do mięsa. Na koniec dodaję świeża bazylię. Farsz przekładam do miski, dodaję ketchup i sos bbq. Mieszam dodaję ser żółty tarty. Z ciasta kruchego wykrajam kółka. Za pomocą łyżki nakładam farsz na środek i zaklejam jak pierożki. Każdy pierożek układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi smaruję mlekiem. Piekę ok 30 min w 180 stopniach
Gotowanie PatkiPierogi z leśnymi grzybkami.. to już ostatni dzwonek. Ja użyłam zielonek. Ty możesz użyć każdych innych. Grzyby czyścimy,kroimy, myjemy i obgotowujemy w osolonej wodzie minimum 10 min. Na farsz przygotowujemy - jedną dużą cebulę - 200 g mozzarelli - 100 g twarogu opcjonalnie - 500-600 g grzybów - sól, pieprz, liść laurowy, olej do smażenia Cebulę kroimy w małą kostkę(...)wałkujemy na 2-3 mm.Wykrawamy kółka np. szklanką.(ja używam pół litrowy słoik) Nakładamy farsz, zwijamy i wrzucamy partiami na wrzącą wodę. Nie podsypuj za bardzo mąką, gdyż wtedy wysuszasz ciasto. Gotuj ok. 7-8 min.długość zależy od grubości ciasta . Ugotowane pierogi wyrzucamy na naoliwioną blachę, nie będą się wtedy sklejać. Jako ostatni akcent do naszego dania potrzebujemy
Pasje JolkiMiskę z ciastem przykrywamy np. folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zając to może godzinę, w zależności od tego w jak cieplarnianych warunkach będzie przechowywane ;) Farsz pieczarkowy: 1 kg pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego chilli w proszku majeranek zioła Prowansji się sól Pieczarki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce, na grubych(...)potrwa. Po czym doprawiamy według gustu. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i wałkujemy jak na ciasto na pierogi. Grubość około 3 mm. Z ciasta wycinamy nożem prostokąty około 5x12cm. Na jedną część nakładamy łyżeczkę farszu i przykrywamy drugą polową. Lekko dociskamy ciasto wokół farszu i końce traktujemy widelcem dociskając do blatu. Układamy na blasze wyłożonej papierem
MamaOskarkajest prosty ! Na farsz: 100g. ugotowanej kaszy gryczanej ( ja użyłam prażonej) 250 g. serka mascarpone sok i skórka starta z 1/2 limonki szczypta imbiru w proszku sól do smaku Kaszę gryczaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odsączyć, ostudzić. Dodać serek mascarpone i sok i skórkę a połowy limonki, sól i imbir. Całość wymieszać. Ciasto na pierogi: 150 g. mąki(...)krążki ( od szklanki lub innego okrągłego naczynia). Na każdy krążek nakładać po łyżeczce lub więcej farszu ( tyle, aby łatwo było zlepić brzegi ciasta). Do dużego garnka wlać wodę, zagotować. Gotującą się wodę osolić i dolać oliwy lub oleju. Do garnka wrzucić kilka pierogów, gotować około 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzić, można przelać zimną wodą, aby pierożki
apetytnapieczeniepiekarniku. Każdą cząstkę lekko spłaszczyć i rozciągnąć, w miarę równomiernie, żeby ciasto było jednej grubości. Nałożyć na środek łyżeczkę farszu (można więcej, ale nie za dużo, żeby bułeczki nie pękły. Zawinąć całość i skleić jak sakiewkę lub pierogi. Potem taką "kulkę" jeszcze delikatnie toczyć po blacie, żeby bułeczka się zaokrągliła. Można formować kulki lub podłużne bułeczki. Gotowe bułeczki ułożyć(...)jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w 180C przez 25 minut, aż będą rumiane z wierzchu. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i ułożyć na drewnianej desce. Poczekać aż lekko ostygną - farsz w środku jest gorący. marcelina
Czerwony Gupikdwie części i z każdej utoczyć wałeczek, odcinać po plastrze ciasta, nakładać na środek rozwałkowanego placuszka łyżkę, bądź nawet więcej, farszu i zlepić brzegi. Można też rzeczone brzegi „zawinąć” w kilku miejscach, jak przy klasycznych pierogach, będą wtedy ładnie się prezentować. Piec w temperaturze 160 C przez 25 minut, pod koniec, na pięć ostatnich minut można przełączyć piekarnik
Przepysznik - BLW i nie tylko