folią spożywczą. Składniki na farsz: 250 g białego sera półtłustego 200 g sera feta 180 g tofu naturalnego 500 g ugotowanej kaszy (gotuję naraz kilka rodzajów kasz, polecam ten przepis) 2 duże garści liści pokrzywy 1 duży por 1 łyżeczka kozieradki sól morska świeżo mielony czarny pieprz olej rzepakowy tłoczony na zimno woda do gotowania pierogów Przygotowanie: Wszystkie rodzaje(...)patelni. Studzimy. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy w dużej misce, starannie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto orkiszowo - żytnie cienko wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka i nadziewamy je pysznym pokrzywowym farszem. Pierożki dokładnie sklejamy i odkładamy na ściereczkę. W dużym garnku gotujemy potrzebną ilość wody, solimy ją i dodajemy 2 łyżki oleju, po ugotowaniu pierogi nie sklejają się. Pierogi
Naturalna KuchniaZazwyczaj kiedy lepimy pierogi zostaje trochę ciasta i nie wiadomo co z nim zrobić. Jedni dorabiają farszu inni po prostu wyrzucają. Mój sposób jest bardzo szybki i smaczny. Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko ok 1 szkl wody 3 łyżki oleju 2 szczypty soli Ciasto które zostanie rozwałkowujemy na małe placuszki i gotujemy w lekko osolonej wodzie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniabezglutenowego i bezjajecznego, a po drugie byłam pewna, że udawany farsz nie będzie już tak samo smakował. A jednak... Nie widziałam takiego przepisu na żadnym z blogów, być może ktoś już wcześniej wymyślił takie połączenie składników. Jeśli tak było, to żałuję, że go wcześniej nie znalazłam. Bo z pewnością, "pierogi ruskie" w tej wersji gościć będą u nas często(...)doprawiamy. Każdy arkusz papieru moczymy kilka sekund pod bieżącą wodą, wykładamy na talerz, nakładamy 1 łyżkę farszu i składamy (jak na zdjęciach poniżej). Smażymy kilka minut z każdej strony. Są pyszne i smakują prawie identycznie jak tradycyjne smażone ruskie pierogi
Smakuje zdrowoskładniki na około 30 pierogów ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko szklanka gorącej wody sól farsz 200 g suszonych grzybów(...)drobną kostkę. Posiekaną cebulę przesmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem od czasu do czasu mieszając. Do większego naczynia przekładamy posiekane grzyby i podsmażoną cebulkę, dodajemy bułkę tartą i jajko, farsz doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem, całość starannie mieszamy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę ze szczyptą soli, dodajemy żółtko, stopniowo wlewamy gorącą wodę i wszystko mieszamy łyżką żeby się nie poparzyć
Smakowite Dania, którą od naszych polskich odróżnia nie tyle ile ciasto (różnica jest naprawdę minimalna), ale głównie forma sklejania i kształt. Podczas gdy my pierogi wycinamy i sklejamy, tworząc półksiężyce - Włosi nakładają na siebie ciasto poprzekładane farszem, przyciskają i dosłownie rozkrawają je nożem, czy radełkiem, formując w bardzo prosty i szybki sposób cały blat ravioli. Oczywiście można użyć specjalnych(...)posiadacie maszynkę do makaronu, warto teraz z niej skorzystać. Na jednej połowie ciasta ułożyć w odległości około 3 cm od siebie farsz, a drugą połowę ciasta posmarować roztrzepanym białkiem jaja. Tę posmarowaną część nałożyć na tę z farszem i docisnąć, pilnując, by z ravioli uszło całe powietrze (najlepiej zacząć sklejać od środka). Następnie, gdy ciasto jest złączone, za pomocą
Poezja Smaków - blog kulinarnyciasta do dłoni nakładam na niego troszkę farszu ( około 1/2 łyżeczki ) i go składam na pół po skosie tak żeby powstał trójkąt z farszem w środku . Następnie brzegi zlepiam palcami tak jak zlepia się pieroga . Rożki podstawy trójkąta łączę ze sobą na palcu ( teraz uszko przypomina wyglądem pierścionek :) , uszko jest gotowe – dokładnie widać to na filmie . Gotowanie uszek
Uwaga Babcia Gotujegrzybami kojarzą mu się m.in. ze świętami. Postanowiłam, że spróbuję je zrobić. Efekt? Sami zobaczcie :) Składniki na pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami (około 50 sztuk): Ciasto: mąka 800 g jajko łyżeczka oleju łyżeczka soli kubek ciepłej wody około 300 ml Farsz: 2 torebki kaszy jęczmiennej suszone grzyby około 500 g masło około 2 łyżek 3 cebule sól pieprz(...)minut. Obficie doprawić. Farsz ten potrzebuje dużo soli i pieprzu, aby miał wyrazisty smak. Zioła każdy reguluje według uznania. Na koniec dodać kaszę i dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać literatką. Na kółka nakładać dużo farszu, pamiętając, by zostało tyle miejsca, aby dały się one dobrze skleić. Gotować 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów. Można podawać z podsmażoną
Karola gotujewigilijne ze śliwką i orzechami - kuchnia podkarpacka Jeśli w Waszych domach tradycją jest przygotowywanie pierogów na Wigilię, zachęcam do odłożenia części ciasta i przygotowania z niego wigilijnych pierogów ze śliwką, orzechami i miodem. Są słodkie, aromatyczne, a jeśli użyjecie śliwek wędzonych, będą miały naprawdę wyjątkowy smak. Przepis pochodzi z okolic Krosna, z gminy Korczyna, a udostępniły(...)elastyczne ciasto. Orzechy, śliwki i miód dokładnie mieszamy (ja część orzechów pokroiłam zamiast zmielić). Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krążki, na które nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi. W garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy i wrzucamy pierogi (po 10-12 sztuk za jednym razem). Od momentu wypłynięcia gotujemy je jeszcze około 5 minut. Wyciągamy łyżką cedzakową na talerz i okraszamy
Trzeci talerzSezon dyniowy w pełni. U każdego na blogu królują zupy, sosy z jej dodatkiem, serniki.... Dynia na słodko, wytrawnie... A u mnie przygoda
Malinowe PocałunkiMój odwieczny problem - co zrobić z kurzyną z rosołu. Zawsze można ją oczywiście przerobić na pierogi albo kotleciki z kurczaka . To bardzo smaczne rozwiązania, jednak wymagają nieco więcej czasu. Pomysł na naleśniki z farszem znają pewnie wszyscy. Ale cała rzecz polega na tym aby farsz był odpowiednio wilgotny i dobrze doprawiony. Myślę, że udało mi się
Stare GaryThermomix przepisy. Chinkali. Gruzińskie pierogi z mięsem. Składniki na gruzińskie pierogi z mięsem Chinkali: Składniki na ciasto: 500 g mąki 2 żółtka szczypta soli ciepła wody 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz: 300 g mielonej wołowiny 200 g mielonej wieprzowiny 1 cebula plus masło klarowane do podduszenia cebuli 1 szklanka bulionu mięsnego 1 łyżeczka ziaren kolendry(...)farszu (najlepiej zrobić sobie kulki) Następnie ciasto zwijamy na kształt sakiewki. Gotowe chinkali wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 4 minuty od wypłynięcia pierożków na wierzch wody. Chinkali wyciągamy z wrzątku, przekładamy na talerz. Przed jedzeniem upewnijmy się, że chinkali nie są w środku gorące. Po przegryzieniu ciasta wylewa nam się aromatyczny rosołek. Nie poparzmy się. The post Chinkali gruzińskie pierogi
Themo przepisyMoje ukochane, ulubione pierogi ze szpinakiem i serem feta. Składniki: 1 opakowanie sera feta 270 g paczka mrożonego szpinaku 450 g sól, pieprz 1 ząbek czosnku Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g ciepłej wody około 1 mała łyżeczka soli 1-2 łyżki oleju Wykonanie: Szpinak podsmażamy na patelni aby osuszyć go z nadmiaru wody. Przekładamy szpinak do miski(...)doprawiamy solą i pieprzem i wszystko rozdrabniamy i mieszamy widelcem. Ciasto wyrabiamy z podanych składników. Wałkujemy ciasto na placek, wykrajmy kółka, nadziewamy je farszem i formujemy pierożki. Gotujemy w gotującej się wodzie do chwili wypłynięcia pierogów, trzymamy je jeszcze tak z kilka minut i wyciągamy je z wody. Do przegryzania idealnie nadają się pomidorki koktajlowe :) Do pierogów można
W Moim Magicznym DomuDo przygotowania uszek potrzebujemy: farsz: – grzyby – cebulę – sól, pieprz Grzyby moczymy przez noc. Cebulę siekamy i podsmażamy na patelni po czym dodajemy odcedzone
Szybko Tanio SmacznieDzisiaj chciałam Wam pokazać przepis na pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Składniki ciasto - 2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka oleju - szczypta soli - 1/2 szklanki ciepłej wody farsz - 3/4 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej - 200 g sera białego - 2 małe cebule - 1 łyżka masła - sól i pieprz Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, olej oraz sól. Zagniatamy(...)Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy krążki. Na środek każdego z nich nakładamy przygotowany farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Gdy będzie się gotować porcjami wrzucamy pierogi, delikatnie mieszamy łyżką by się nie posklejały. Po wypłynięciu pierogów do wierzchu gotujemy je jeszcze 3 minuty. Możemy
Zainspirowana w kuchniKażdy na pewno znajdzie sobie jakąś, która zaspokoi jego oczekiwania smakowe. Ja od dziecka wprost przepadałam za pierogami ruskimi. Pamiętam, że nigdy nie mogłam się doczekać, aż ten wspaniały obiad będzie w końcu na stole. Uwielbiałam pomagać w ich lepieniu, a farsz bardzo często lądował w mojej małej buzi zamiast w przygotowanym cieście. Składniki: (około 80-90 sztuk) Ciasto(...)wykrawać kółka. Farsz: Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na złoto. Ugotowane ziemniaki i biały ser przecisnąć przez praskę (lub ugnieść ugnieść). Dodać podsmażoną cebulę i doprawić solą i pieprzem (farsz powinien być dobrze doprawiony). Wymieszać. Farsz nakładać na wycięte kółka i zlepiać (ja używam do tego celu odpowiedniego narzędzia, ale można to robić ręcznie). Pierogi wkładać na gotującą się
Słodkie okruszki