pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:116/198)

Pierogi na słodko z białym serem i kaszą jaglaną podane z sosem truskawkowym 179

smaczne pierogi z serem na słodko. Te wyszły genialne! Nie będę skromna, bo mi smakowały niesamowicie. Mąż bardzo je sobie chwalił, a nie lubi obiadów na słodko, więc to gdy zjadł prawie dwie porcje widoczne na zdjęciu byłam wniebowzięta. Zuzia też zasmakowała w pierożkach. Polane gorącym sosem, z aromatem wanilii w środku... Musicie spróbować! Samo zrobienie farszu jest proste(...)nutelli, jak zwykle. Na każdy placek nałóż na środek ok 1 łyżeczkę farszu i zlep brzegi. Uważaj, by nie dostał się tam farsz. Mi nie zawsze to wyszło, za szczęście nie rozklejały się. Możesz brzegi udekorować widelcem; efekt widać na zdjęciach. Gotuj pierogi w dużej ilości wody, lekko posól. Ja dałam ok pół łyżeczki na jakieś 3-4 litry

Anioszek w kuchni
Pierogi z jarmużem i wędzonym serem 135

mieć delikatną zdrową wersje obiad. Jak dla mnie obie wersie pyszne, polecam. Składniki: farsz 300 g jarmuż 250 g wędzonego białego sera 1 cebula 2 ząbek czosnku masło/olej do smażenia czosnek niedźwiedzi sól, pieprz ciasto na pierogi  tu dodatkowo cebula kawałek boczku Wykonanie: Jarmuż umyć, osuszyć, powycinać nerwy i porwać na mniejsze(...)wystudzić. Do przestygniętego jarmużu dodajemy pokruszony ser, doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć łyżkę farszu, zlepić formując pierożki. Wrzucić na osolony wrzątek, gotować około 3-4 minuty. Podawać z cebulą i skwarkami lub masłem

magiczna kuchnia Kasi
Ruskie z kleikiem ryżowym 114

ryżowego. Zamiast smażonej cebulki dodałam prażoną ale domową. Wbrew pozorom przygotowanie takiej cebuli nie jest trudne. Kleik fajnie związuje farsz gdy okaże się, że jest zbyt luźny za sprawą złego gatunku ziemniaków. Tak więc do dzieła i lepimy pyszne, domowe pierogi. ruskie z kleikiem ryżowym

Ewa w kuchni
Schlützkrapfen inaczej 131

Mąkę przesiewamy i stopniowo dodajemy letniej wody, aż będzie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne. Wkładamy je do pojemnika lub woreczka i odkładamy - niech odpocznie. Teraz czas na farsz! Ziemniaka ugotować. Jarmuż kupiłam już umyty i poszatkowany. Wrzucamy go na patelnię z odrobiną oleju i dusimy. Ważne by usunąć wszystkie łodygi, które mogą się zawieruszyć w takiej gotowej paczce(...)odpoczęło, to czas najwyższy je rozwałkować i wykrawać nasze pierożki. Możemy użyć szklanki, nożyka do pizzy lub czego tylko używamy do lepienia pierogów. Ja wykrawałam kwadraty nożykiem do pizzy. Nakładamy na środek mniej więcej łyżeczkę farszu i zlepiamy. Gotowe ravioli gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Gdy już pływają dajemy im 2-3 minuty

Karczma Honorietty
PIEROGI CHLOPSKIE Z ZIEMNIAKAMI I KIELBASA DO BARSZCZU 221

rzepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl  SKŁADNIKI : na farsz: 1 kg ugotowanych wystudzonych ziemniaków 300g dobrej, wędzonej kiełbasy 50g surowego, wędzonego boczku 1 posiekana cebula 2 łyżki tłuszczu do smażenia ziarenka smaku Winiary, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oliwy(...)niewielkiej średnicy, gdyż takie 'na raz' są najlepsze) , na każdy nakładamy porcje farszu, dokładnie zalepiamy, na koniec łączymy końce pierożków, tak aby powstały niewielkie okrągłe pierożki. Krok 4. Gotowe pierożki wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem odrobiny masła, gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi podajemy do barszczu białego z jajkiem,obficie  posypane posiekaną zieleniną

Moja Książka Kucharska
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI NA MACE ORKISZOWEJ 216

himalajską - 30g masła klarowanego  (w wersji wegańskiej olej kokosowy) Farsz z kapusty: - kapusta kiszona (u mnie niezbyt kwaśna) - grzyby suszone, borowiki lub podgrzybki (ilość wedle uznania, u nas czym więcej tym lepiej) - świeżo mielony pieprz - olej kokosowy bezwonny, Ja gotuję od razu 2kg kapusty, Część dodaję do pierogów, część zjadamy samą. Kapustę kroję na mniejsze kawałki, zalewam wrzątkiem(...)mnie metalową obręczą, o śr.7cm. Na każdy krążek wykładamy farsz i dokładnie sklejamy. Odkładamy na blat, ja wyłożyłam papier i podsypałam go delikatnie mąką, by się nie przyklejały. Ścinki ciasta zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy i wycinamy koła, nadziewamy, sklejamy i odkładamy. I tak aż do wyczerpania ciasta. Gotowe pierogi wrzucam na wrzącą, osolona wodę i gotuję od zagotowania

Smaczne Zdrowe
PIEROGI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ. 179

rzeczy! A zamiast tego, woli lepić pierogi z przyjaciółmi. Tyle w tym frajdy... Zdecydowanie woli tak spędzać czas. PIEROGI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ. /własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz: 500g wędzonej makreli 6-8 niewielkich ogórków kiszonych pieprz świeżo mielony 300g kremowego serka (smak dowolny, najlepiej naturalny lub ziołowy(...)Grubość to około 3-4 mm. Wycinam za pomocą szklanki koła, na które nakładam porcje farszu i zlepiam brzegi, nawilżając je odrobiną wody. W tym samym czasie w wielkim garnku zagotowuję wodę z niewielką ilością oleju i soli. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucam pojedynczo pierogi, aby się ugotowały. Mieszam delikatnie zawartość garnka, by zapobiec przywarciu pierogów

W kuchni Karmel-itki
Pierogi z bobem i boczkiem 122

pierogi i uwielbiam bób, a połączenie tych dwóch zaowocowało pysznym daniem... z boczkiem i cebulką - absolutna pychotka. Do około 45 pierogów potrzebujemy ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli gorąca woda farsz: około 300 g bobu kawałek wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz     Do mąki dodać sól i wlać gorącą(...)następnie zblendować na gładką masę.   Cebulkę poszatkować, podsmażyć na maśle, dodać boczek, przesmażyć a na końcu dodać bób. Przyprawić solą i pieprzem.   Z ciasta wykrawać krążki na pierogi, faszerować masą, wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu 3 minuty, od czasu wypłynięcia na wierzch

Jadło i czytadło
USZKA Z BOROWIKAMI OTULONE PARMEZANOWĄ PIANĄ 135

sól i czarny pieprz do smaku Parmezanowa piana mleko 3,2% 200 ml parmezan 50 g Ciasto na pierogi • mąka typ 500 3 szklanki • rozpuszczone masło 1 łyżka • ciepła woda 300 ml • sól 1 łyżeczka Sposób przygotowania Farsz Mrożone borowiki gotujemy w wodzie 10 minut. Odcedzamy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Szalotkę oraz grzyby kroimy w drobną kostkę

chefintheforest
Najlepsze na świecie pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 143

Ręka w górę, kto nie lubi pierogów, jest ktoś taki? Oczywiście, można lubić jedne bardziej od innych, ale nie oszukujmy się- delikatne ciasto z pysznym farszem to połączenie idealne, któremu ciężko się oprzeć. Przywędrowały do nas, najprawdopodobniej, w XIII wieku z Chin. W najstarszej polskiej książce kucharskiej jej autor, mistrz Czerniecki, przytoczył wiele przepisów na pierogi, co oznacza

Pichceniomania
domowe pierogi z serem i jagodami 176

cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy jagody i mieszamy. Cukru ewentualnie możemy dodać więcej do smaku. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy posypane cukrem np. z masłem lub śmietaną

Domowy Smak Jedzenia
Pierożki ze szpinakiem i serem lazur 108

Wydawałoby się, że pierogi to czasochłonna i żmudna robota (tak twierdzi moja mama:)), nieprawda! wystarczy godzina i pięćdziesiąt pierożków gotowe. Oczywiście, jeżeli mamy gotowy, wystudzony farsz. Proces stygnięcia niestety znacznie wydłuża przygotowania, ale warto! Pierożki są delikatne i aromatyczne. Nawet wróg szpinaku się do nich przekona. U mnie w formie uszek, ale można nie sklejać rożków i pozostawić tradycyjny(...)następnie odstawić do ostygnięcia. Gdy ciasto odpocznie, a farsz ostygnie, wykrajać szklanką koła, na każde nałożyć farsz i zlepić brzegi. Można też skleić rożki, aby otrzymać formę uszek. Ciasto będzie lepiej się kleić, jeżeli zwilżymy je pomoczonym w ciepłej wodzie palcem. Pierogi gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie z odrobiną oleju (aby zapobiec sklejaniu). Pierogi będą gotowe

Cook&Love
Maultaschen 215

sobą , gdybym tych tradycyjnych ” pierożków ” nie zrobiła po swojemu. Po mojemu czy nie , wyszło niesamowicie smacznie! Farsz ( u mnie nie mielony a siekany ) z najlepszych cielęcych parówek , z dodatkiem złotej cebulki i aromatycznego szpinaku … zamknięty z delikatnym pierogu zrobionym z ciasta makaronowego …. a podany gorący z tradycyjnym sosem niemieckim Grüne Sauce na bazie świeżych ziół(...)podniebieniu. SKŁADNIKI: ( dla 4 osób ) CIASTO NA MAULTASCHEN: * mąka pszenna – 200 g * jajko – 2 szt * oliwa extra virgin – ok. 2 łyżki * sól – 1 szczypta FARSZ: * szpinak świeży – 150 g * parówki cielęce – 200 g * boczek – 50 g * cebula – 2 szt * oliwa – 2 łyżki * sól * pieprz * gałka muszkatałowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO NA MAULTASCHEN

Ostra na Słodko
Pierogi z mięsem 141

skromnie, że nie przepadam akurat za pierogami z mięsnym nadzieniem, ale te bardzo mi posmakowały. A w połączeniu z podsmażoną cebulką to już niebo na talerzu. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ) i się nie zawiodłam :)   Składniki: Ciasto: 375 g mąki 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 350 g mięsa mielonego 1 średnia(...)więcej mąki, jeśli za gęste, odrobinę ciepłej wody. Ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać trochę farszu i zlepiać brzegi. W garnku zagotować wodę z 2 łyżeczkami soli i 2 łyżkami oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek. Zmniejszyć gaz.Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię gotować je około 10 minut (w zależności od wielkości - ja miałam

My simple kitchen
rosół z gęsi z kołdunami 146

kości po ugotowaniu wywaru i część warzyw zamieniły się w farsz do kołudnów. Pycha <3 Składniki: - 2 litry wody - duża marchew - korzeń pietruszki - 1/2 selera - średnia cebula - porcja rosołowa z gęsi - natka pietruszki wg uznania - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy kołduny: - ciasto jak na pierogi (1/2 porcji)  klik - obrane mięso z porcji rosołowej - gęsi smalec(...)cebulą pozostałą po gotowaniu rosołu. Do zmielonego farszu dodaję dwie łyżki gęsiego smalcu, aby był bardziej soczysty. Ciasto robię wg przepisu  klik . Małą szklanką wycinam kółeczka, na środek nakładam łyżeczkę farszu i sklejam boku dookoła (u mnie w trochę innej wersji, z bokami sklejonymi tylko z jednej strony - jak tradycyjne pierogi). Gotowe kołduny najlepiej ugotować w rosole. Smacznego

Cook&Love