Składniki: 50 dag mąki pszennej 300 ml ciepłej przegotowanej wody 1 łyżka oleju Farsz: 1 litr jagód 10 dag cukru Sos: gęsty jogurt (grecki) lub śmietana 18% cukier puder do smaku Sposób wykonania: Jagody delikatnie płuczemy na sitku. Gdy przeschną oprószamy je cukrem. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej wodę, olej i sól. Zagniatamy miękkie, sprężyste ciasto, które nie powinno(...)się kleić do rąk. Ciasto wałkujemy w miarę cienko i wykrawamy z niego kółka (np. przy pomocy filiżanki). Na kółka nakładamy jagody i sklejając ich brzegi formując pierogi. Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody z paroma kroplami oleju. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze około 2 minut. Pierogi podajemy ze słodkim jogurtem
Qchnia po prostuwarzywami i serem przygotuj makaronową zapiekankę. Planując kolejne potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej(...)sałatkę – jak znalazł na kolację. Wymienione warzywa z puszki mogą stanowić również dodatek do warzywnych zapiekanek , gulaszów czy farszów tak więc nie ma obaw, że otwarta puszka nie zostanie szybko wykorzystana. Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw. W lodówce zalega ser twarogowy? – pora usmażyć razowe naleśniki z serkiem i owocami. Być
moj przepis najuż u nas nie było pierogów. Tym razem tradycyjne ruskie ale z świątecznym rzeżuchowym sosem SKŁADNIKI: kilka ziemniaków 250g białego sera 1 cebula mąka tortowa ciepła woda olej rzepakowy sól, pieprz, czerwona papryk, masło sos: rzeżucha jogurt lub śmietana łyżeczka chrzanu 1 ząbek czosnku sól pieprz Na początek zabieramy się za zrobienie farszu. Najczęściej robię go dziś wcześniej(...)cienki placek. wycinamy koła i nakładamy na środek kulkę farszu. Składamy na pół, zlepiamy ranty i wykonujemy falbankę. Gotujemy w osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia. W tym czasie przygotowujemy sos. Siekamy garść rzeżuchy dokładamy do jogurtu. Mieszamy doprawiając chrzanem, solą, pieprzem i ząbkiem czosnku.. Pierogi okrasić roztopionym i podajemy z sosikiem :) Dla mnie pierogi na obiad
MarciochaKucharzyPierogi ze szpinakiem i fetą Składniki na ciasto pierogowe: ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Składniki na farsz:1 kg mrożonych brykietów szpinakowych25-30 dag fety3 ząbki czosnkusól, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie ciasta: Ciasto(...)odkładamy na bok.Wykonanie farszu:Brykiety wsypujemy na patelnię i podgrzewamy do całkowitego rozmrożenia i odparowania wody. Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy do szpinaku, przyprawiamy. Patelnię zdejmujemy z kuchenki i do masy szpinakowej wrzucamy pokrojoną w kostkę fetę. Delikatnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.A potem to już tylko sama przyjemność: wałkujemy, nadziewamy i kleimy pierogi. W dużym garnku gotujemy
Kulinarne przygody Gatitynaszego stołu (puszka była za mała). Do tego podano wino Odeskie czarne Kolonist. Niestety nie sprostało pasztetowi. Pierogi z czarną kapustą, sandaczem oraz z mięsem zajęczym i orzechami leśnymi. Piękna niestandardowa prezentacja. Świetne cienkie ciasto i mocne aromatyczne farsze. Dobrze skomponowały się z winem Cabernet Merlot Kolonist. Chiken Kyiv – kotlet z kurczaka po kijowsku. Danie dobre, smaczne, poprawne
królestwo garówPierożki przygotowałam z cieniutkiego ciasta na bazie mąki, wody i oliwy, które w zasadzie przypomina ciasto na "nasze"pierogi z tą tylko różnicą, że zawiera więcej tłuszczu. Można je upiec albo usmażyć, a ich przygotowanie rozłożyć w czasie i farsz zrobić dzień wcześniej. Ważne, jest, aby dobrze skleić brzegi pierożków, gdyż w przeciwnym razie podczas smażenia lub pieczenia
cool and mintyoraz cebulkę Mieszamy w misce, nasze grzybki, kapustę, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Robimy ciasto na pierogi; Mąkę przesiewamy, solimy i jajko wbijamy Ugniatamy powoli podlewając wodą i tak aż ugnieciemy ciasto. Wycinamy górą szklanki kółka , nadziewamy farszem i kleimy palcami. Wrzucamy do gotującej się wody, osolonej i polanej olejem
pichcisztocebulki. Danie idealne na obiad albo kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * dynia – 200 g * czerwona soczewica – 150 g * duża cebula – 1 szt * czosnek
Ostra na Słodkocebulki. Danie idealne na obiad albo kolację na ciepło! Polecam! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * dynia – 200 g * czerwona soczewica – 150 g * duża cebula – 1 szt * czosnek
Ostra na Słodkoteż randkę. Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * szpinak- ok. 250 g * ser ricotta – 100 g * orzechy włoskie – 50 g * czosnek – 2 ząbki * sól
Ostra na SłodkoStolnice podsypać lekko mąką. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrajać kółka np. brzegiem szklanki i nakładać na ich środek łyżeczkę farszu. Ciasto złożyć i zlepić. Gotowe pierożki układać luźno aby sie nie skleiły. Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Pierogi po ostudzeniu
Atlas SmakówTortellini to małe pierożki z różnym rodzajem nadzienia. Ja miałam z farszem serowym. Podałam je z sosem śmietanowym , pieczarkami i kurczakiem. Składniki: 250 g tortellini z
O kuchni z uczuciemtych pierogów rozpoczęła się moja wielka miłość do dyni. Kiedy robiłam je po raz pierwszy, miałam poważne obawy co do smaku, ale farsz z dyni, cebulki i orzechów okazał się pyszny! W każdym bądź razie mnie i mojemu Połówkowi bardzo smakowały :) I nadmienię, że zostały laureatem konkursu organizowanego przez jeden z portali kulinarnych... Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytypieprz gałka muszkatołowa Wykonanie ciasta: Z podanych składników zagnieść ciasto i cienko rozwałkować. Wycinać małą literatką kółka. Wykonanie farszu: Cebulę, wędlinę i mięso zmielić, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Nakładać na wcześniej przygotowane ciasto formując pielmienie (zlepiać jak pierogi). Gotować w osolonej wodzie około 10 minut. Pielmienie podawać np. z rosołem, sosem lub polane klarowanym masłem
Tradycyjna KuchniaCalozone jest typową potrawą kuchni włoskiej, jest to pieróg pieczony z ciasta drożdżowego czyli takiego jak na pizze. Przepis na ciasto znajdziecie w przepisie na pizzę. Jeżeli chodzi o farsz do calzone to mamy pełną dowolność, ja zrobiłem go z szynki, pomidora, sera żółtego i topionego. Możecie dodać także rukolę, ricotte oraz wiele innych ulubionych składników. Ważne jest
Full Smaku