pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:123/198)

Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. 208

mąką (nie sypiemy mąki bezpośrednio do ciasta, aby nie dodać jej za dużo). Ciasto rozwałkowujemy. Wykrawamy koła, na środek nakładamy farsz i sklejamy pierożki (brzegi można przyozdobić widelcem, choć wzorek będzie mało widoczny po upieczeniu Przy dużych pierogach lepiej go widać). Pierożki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem. Pierogi pieczemy w nagrzany

Słodkie okruszki
Uszka z grzybami 790

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uszka z grzybami tuż obok pierogów z kapustą i grzybami są niezastąpionym elementem na naszym wigilijnym stole. Idealnie komponują się z barszczem czerwonym :) Uszka z grzybami – Składniki: Na farsz: 100g suszonych grzybów 2 małe cebule (140 g) olej rzepakowy do smażenia pieprz, sól do smaku Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 g) szczypta

Kulinarne Przeboje
Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem 162

zwanych- Czebureki. No cóż, trzeba przyznać, że pierogi, robione pierwszy raz, wyszły doskonałe i smakowite. Wprawdzie danie kaloryczne i ciężkie na żołądek, ale raz na jakiś czas możemy sobie na nie pozwolić. SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki 2 jaka 1 szklanka wody 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu szczypta soli Farsz: 25 dag mięso mielonego z karkówki(...)mąki. Dobrze wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce. Przygotowanie farszu: Cebulkę lekko podduszamy na łyżce oleju. Ostudzoną dodajemy do połączonych mięs, wlewamy kefir.     Dodajemy posiekaną pietruszkę, majeranek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Robimy pierogi: Ciasto ponownie wyrabiamy. Wałkujemy na cienkie okrągłe placki. By były równe wykrawamy, np. średniej wielkości miseczką

W kuchennym oknie Ewy
Pierogi kapuściane z kaszą 170

Pierogi mojej Babci a zwłaszcza z nadzieniem z kapusty są wyborne. Składniki na ciasto: 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju 60 dag maki Składniki na farsz: 1 kg kapusty białej 2 białe cebule 1 łyżka smalcu sól i pieprz ziołowy do smaku ½ szklanki kaszy jęczmiennej Wykonanie ciasta: Z podanych składników zarobić ciasto, rozwałkować na stolnicy wysypanej(...)mąką i wykroić szklanką krążki. Wykonanie farszu: Kapustę posiekać, ugotować i dobrze odcisnąć. Kaszę ugotować według opisu na opakowaniu. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na smalcu. Po czym dodać do kapusty, przyprawić do smaku, dodać ugotowaną kaszę, wymieszać i nadziewać pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać okraszone zrumienioną cebulką lub posoloną kwaśną śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Pierogi z łososiem i kaparami 148

pousuwać ewentualne ości. dodać łososia wędzonego, serek. Przyprawić ( jeśli łosoś wędzony i ser okażą się słone- nie solić farszu :)). Na koniec dodać kapary i delikatnie wymieszać. Jak zawsze ciasto pierogowe przygotować wg sprawdzonego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Tym razem lepienie pierogów, wg wzoru babci Wojtka. Dłużej się lepi, ale cudny efekt :) Pierogi wrzucić na osolony wrzątek. Gotować

MarciochaKucharzy
Pierożki w rosole 234

pierozków: Farsz : ugotuj rosół na około 0,25 dag wołowiny i 0,25 daj drobiu, ugotowane mięso wyjmij z rosołu ostudź i zmiel przez maszynkę. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle (50g), nie dodawaj oleju ! Następnie dodaj cebulę do mięsa, przypraw solą i pieprzem do smaku (najlepiej mieszając ręką) Ciasto na pierogi

Niezły Młynek
Pierogi z serem i jagodami 203

zapobiec wysychaniu. Przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę farszu i sklejamy brzegi uważając, aby farsz nie dostał się w miejsce łączenia. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i odrobinę oliwy. Doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy partię pierogów. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Po ponownym zagotowaniu się wody i wypłynięciu pierogów

Wędrówki po kuchni
Święta zero waste – jak nie marnować żywności na Boże Narodzenie 154

się marnują, bo wolimy sprawdzone dania, które już znamy. Minimalizuj Kto powiedział, że musisz mieć różne nadzienie do pierogów, uszek i osobny bigos wigilijny? Przecież można przygotować wielki gar kapusty wigilijnej z grzybami i część przerobić na farsz a część podać jako bigos na Wigilijny stół. Z suszonych owoców, które trafiły do kompotu z suszu można zrobić pyszny deser(...)się zapasami dopóki są jeszcze świeże i zjadliwe. Kreatywne gotowanie zero waste Mam też kilka sprawdzonych przepisów na pyszne dania, które można zrobić przy okazji produkcji zakwasu na barszcz, pierogów, wigilijnego bigosu czy jeśli zostanie nam trochę śledzi. Jeśli rozłożymy sobie prace nad daniami świątecznymi na poszczególne dni, to z resztek będziemy mieć jeszcze obiad na każdy dzień tydzień

Ugotowane pozamiatane
Ravioli z grzybami 186

Ravioli, pierogi...moja córka je lubi...ja zresztą też. 25 dkg maki  100 ml gorącej wody 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju dowolne nadzienie [ u mnie grzyby] Mąkę wysypać na blat, wbić jajko i dodać wody, z tym, że nie dawać całej wody za jednym razem. Zagniatać ciasto tak, aby było elastyczne, nie może być zbyt suche(...)ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - pasztet, lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić  Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką. Wrzucać porcjami na osolony wrzątek [ dodatkowo dodałam kostkę rosołową]i gotować

Moje domowe kucharzenie
Placuszki z kaszy gryczanej – kuchnia podkarpacka 185

sposobów. W najprostszej formie podawana jest jako dodatek do mięs i sosów. Jednak równie często wykorzystuje się ją jako główny składnik farszu do gołąbków ( gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami , gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami ), czy pierogów ( dukielskie pierogi z kaszą gryczaną i mięsem ). Kaszą gryczaną nadziewa się również drób ( kaczka nadziewana po chłopsku ). Bywa ona także

Trzeci talerz
Pierogi z białym serem - na słodko. 116

cukru i całość mieszamy. Mąkę, jajko, sól i wodę ugniatamy na miękkie, elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienkie ciasto i wykrawamy kubkiem krążki. Farsz układamy na środku i składamy ciasto na pół dociskając je widelcem. Wodę zagotować z solą. Pierogi gotujemy ok. 2 minuty od wypłynięcia.Polewamy roztopionym masłem. Z przepisu wychodzi ok. 60 pierogów. Smacznego

Magia jedzenia.
Pierogi z białym serem, suszonymi pomidorami i kaparami 126

Ciasto na pierogi z żółtkami: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, farsz: 600 g sera białego półtłustego, 6 pomidorów (12 połówek) pomidorów suszonych w oliwie , 2 pełne łyżki kaparów, 1 ząbek czosnku, 1 chili, sok z 1/2 limonki, szczypta cukru (najlepiej pudru), sól, pieprz, Pomidory

królestwo garów
Zupa z kapusty pekińskiej i kapusty kiszonej z pierożkami (wegańska) 147

przełamaniem. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 – 4 mm i wykrój z niego okręgi. Na środek każdego daj trochę farszu i dokładnie go zalep. Możesz uformować małe pierożki, uszka, albo każdy inny kształt – ja zrobiłam coś na wzór pierogów gruzińskich. Gotowe pierożki gotuj w osolonej wodzie przez około 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Via Gusto życzy smacznego

Via Gusto
Pierogi z mięsem 182

ruskie, a teraz naszedł czas na pierogi z mięsem. Ciasto robi się dokładnie tak samo, za to napełnia innym środkiem. Jest on równie prosty w przygotowaniu jak do pierogów ruskich, nie zajmuje wiele czasu, a efekt jest powalający. Zresztą sami spróbujcie! Czas przygotowania:   30 minut Ilość porcji: dla 4 osób Składniki: 500g mięsa mielonego Cebula Jajko(...)pietruszkę do mięsa, doprawiamy też solą i pieprzem. Dorzucamy jajko, bułkę tartą i podlewamy wodą. Jeśli chcemy bo farsz był bardziej zbity dajemy mniej wody, a więcej bułki tartej. Całość intensywnie mieszamy. Wypełniamy wcześniej przygotowane ciasto i lepimy pierogi. Wrzucamy do gotującej się wody, wyjmujemy 3 minuty po wypłynięciu. Podajemy od razu po przygotowaniu, na ciepło np. z podsmażoną

Kolizje Smaków
Pierogi z mięsem i pieczarkami 185

powstał dla odmiany zwykłych pierogów z mięsem. Od tej pory jeśli robię pierogi z mięsem to tylko wg tego przepisu. Nadzienie nie jest suche a wręcz bardzo wilgotne dzięki pieczarkom. Składniki: Ciasto: ok. 1 kg mąki pszennej 2 jajka ok. 1,5 szklanki wody Farsz: ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek) 30 dag pieczarek(...)przyprawy dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na każde wykrojone kółko nałożyć łyżeczkę farszu i skleić brzegi. Układać na tacy oprószonej mąką. Gotować w osolonym wrzątku ok. 10 min. Podawać z ulubionym sosem, masłem, lub skwarkami. Smacznego :) Rady: Z podanych składników wyszło mi trochę ponad 100 pierogów :) Pierogi można przechować do następnego dnia. Wystarczy je ugotować, ostudzone włożyć

Na Ciasteczkowych Papierach