pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:123/198)

Mini Calzone ze Szpinakiem 238

dużej szklanki wykrawamy krążki. Ka żdy krążek lekko rozwa łkowujemy i na środek każdego z nich wykładamy ok. łyżeczkę farszu i ok. pół łyżeczki startego sera (oraz niewielką ilość pokrojonego brie - opcjonalnie). Krążki składamy i starannie zlepiamy jak pierogi. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Odstawiamy na ok. 15 minut do napuszenia. Następnie każdego "pierożka" smarujemy rozbełtanym

Słodka Strona
Słodko-słony wywiad dla VIVA! 152

idealne ciasto – jest za twarde lub po prostu nie chce się lepić? Ciasto na pierogi powinno być miękkie i elastyczne. Z jednej strony delikatne, ale z drugiej – wytrzymałe. Powinno dać się nam rozwałkować i nie ulec zniszczeniu, a następnie nadziać ulubionym farszem. Są dwie szkoły „pierogowe”. Jedna to ta, która zaleca lekkie zaparzenie mąki, czyli dodanie do ciasta(...)jajka. Sekretnym składnikiem ciasta pierogowego jest także olej, który nadaje miękkość i elastyczną strukturę ciasta. Pierożki wychodzą wtedy delikatniejsze. Jeżeli ciasto nie chce nam się lepić w trakcie formowania pierogów, można jego brzegi zwilżyć wodą. Jak widać, to właśnie woda decyduje o jakości ciasta! GDY ZABRAKNIE MĄKI… Większość z Pani przepisów wymaga użycia mąki. Często zdarza się jednak

Raj dla Podniebienia
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 401

Europy przez Arabów. Zapraszam! Empanada - chrupiący pieróg Empanadas są z grubsza podobne do naszych pierogów, przygotowuje się je jednak z innego rodzaju ciasta. Ciasto chlebowe lub proste ciasto z mąki, wody i tłuszczu nadziewa się, a następnie smaży lub piecze , uzyskując chrupiący pieróg kryjący soczyste wnętrze (empanada to liczba pojedyncza od empanadas). Ich nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa " empanar(...)tuńczykiem odsączonym z zalewy, pokrojonym pomidorem, tartą bułką i mlekiem. Dopraw farsz do smaku.  Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Wytnij z ciasta duże koła (ja użyłam miseczki o średnicy 10 cm.). Na każdym krążku ciasta ułóż po 1 łyżce nadzienia. Brzegi ciasta zlep jak przy pierogach, możesz zrobić ozdobną falbankę lub użyć widelca, aby uzyskać ładny wzorek

Chilli Czosnek i Oliwa
Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami 211

niemal „obowiązkowo” z barszczem, tak te warto spróbować podać z rosołem, z którego pochodziło mięso i warzywa. Farsz wg poniższego przepisu jest na tyle uniwersalny, że nie musimy ograniczać jego użycia do krokietów. Ja po pewnych modyfikacjach przyrządzam z niego również pierogi, do czego na pewno kiedyś wrócimy na blogu. Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami(...)pieczarki również blendujemy zachowując niewielkie (1-2mm) kawałki grzybów. Dodajemy je do mięsa i mieszamy dokładnie ze sobą wszystkie składniki doprawiając w międzyczasie solą i białym pieprzem. Gdyby farsz był zbyt mokry, możemy dodać do niego nieco bułki tartej. Farsz dzielimy na 4 równe części i układamy go w niezbyt grubych warstwach na naleśnikach. Zakładamy placki do środka

Kulinarna Pokusa
Pierogi z mięsem 396

twardym, rozklejającym się ciastem. Do farszu możemy użyć np. mięsa wołowo – wieprzowego lub z łopatki wieprzowej i kurczaka. Ja zmielone mięso smażę a następnie miksuję blenderem, co wg mnie jest szybsze w wykonaniu. Przepis znalazłam na  tym blogu. Post Pierogi z mięsem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pierogi z kaczką, kaszą gryczaną i żurawiną. 274

portalach społecznościowych użytkownicy prześcigają się w prezentowaniu efektów swojej pracy, podpisując zdjęcia "mam i ja" :) A więc pozwólcie, że podążę za trendami i podzielę się z Wami przepisem na pierogi, które ostatnio przygotowałam. Może nie jest to propozycja potrawy na stół wigilijny, przynajmniej nie dla tradycjonalistów. Polecam jednak wypróbować to danie, bo nadzienie z mięsa kaczki, kaszy gryczanej oraz(...)osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Wystudzone mięso z kaczki zmielić w maszynce (najlepiej razem ze skórą, farsz nie będzie wówczas suchy).  Do mięsa dodać kaszę, garść pokrojonej żurawiny. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia

zadanie-gotowanie
Uszka z grzybami do barszczu 368

Tradycyjne uszka do barszczu, nadziewane farszem z borowików, kozaków i pogrzybków. Smakują wybornie, a w Wigilię w czerwonym barszczu przeważnie podawane są jako pierwsze danie w Polskich domach. Lepienie czas zacząć!Ciasto na uszka robimy podobnie jak na pierogi ale w mniejszych ilościach. Składniki na ciasto; 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550 1 jajko sól  woda(...)małe kółeczka, zlepiać jak na pierogi, a następnie złączyć rożkami. Układać na ściereczce. Wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Przemieszać delikatnie drewnianą łyżką, od wypłynięcia gotować nie dłużej niż 3-5 minut, w zależności od grubości ciasta.Wyciągać łyżką cedzakową na durszlak i przelać zimną wodą.  Farsz; grzyby mrożone lub suszone

Apetyczna babeczka
Pierogi z kapustą i grzybami 119

Niby jedne pierogi, a dwie odsłony. Polecam na wigilijny stół SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz 10 g suszonych borowików 200 g pieczarek 1/2 cebuli 200 g kiszonej kapusty 2 kulki ziela angielskiego liść laurowy łyżeczka majeranku łyżka masła sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Farsz: Borowiki sparzyć – można lekko podgotować(...)koła i lepimy pierożki Jeśli ciasto wysycha podczas lepienia, warto mieć pod ręką miseczkę z wodą. Gdy ciasto nie chce się lepić, delikatnie zwilżone palce szybko przywrócą mu elastyczność Pierogi gotować w osolonej wodze do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Opcjonalnie można ugotowane pierożki przysmażyć na masełku. Smacznego! Post Pierogi z kapustą i grzybami pojawił się poraz pierwszy

Za drzwiami kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 171

Niby jedne pierogi, a dwie odsłony. Polecam na wigilijny stół SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz 10 g suszonych borowików 200 g pieczarek 1/2 cebuli 200 g kiszonej kapusty 2 kulki ziela angielskiego liść laurowy łyżeczka majeranku łyżka masła sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Farsz: Borowiki sparzyć – można lekko podgotować(...)koła i lepimy pierożki Jeśli ciasto wysycha podczas lepienia, warto mieć pod ręką miseczkę z wodą. Gdy ciasto nie chce się lepić, delikatnie zwilżone palce szybko przywrócą mu elastyczność Pierogi gotować w osolonej wodze do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Opcjonalnie można ugotowane pierożki przysmażyć na masełku. Smacznego! Post Pierogi z kapustą i grzybami pojawił się poraz pierwszy

Za drzwiami kuchni
Empanadas z pieczoną dynią i chorizo 225

sycące pierogi zawierające soczyste nadzienie. Hiszpanie traktowali je kiedyś jako przenośne jedzenie i zabierali ze sobą, np. gdy pracowali w polu. Obecnie jadają je jako tapa lub jako kanapka. Empanadas można spokojnie wziąć do ręki i zjeść na stojąco, dlatego tak dobrze sprawdzą się na przyjęciu. W czasie zeszłorocznego karnawału pokazywałam Wam przepis na empanadas z farszem(...)dokończyć farsz, ulepić i usmażyć.  Empanadas z pieczoną dynią i chorizo przepis własny na 10-12 sztuk czas przygotowania: 10 min. zagniecenie ciasta + 2 godz. chłodzenie + 30 min. pieczenie dyni + 20 min. przygotowanie empanadas + 15 min. smażenie Składniki: ciasto: 50 g masła 150 ml wody 300 g mąki pszennej szczypta soli na farsz

Chilli Czosnek i Oliwa
Uszka z grzybami do barszczu 259

Tradycyjne uszka do barszczu, nadziewane farszem z borowików, kozaków i podgrzybków. Smakują wybornie, a w Wigilię w czerwonym barszczu przeważnie podawane są jako pierwsze danie w Polskich domach. Lepienie czas zacząć!. Ciasto na uszka robimy podobnie jak na pierogi ale w mniejszych ilościach. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550 - sól  - woda, wodę dawkujemy podczas wyrabiania(...)kółeczka, zlepiać jak na pierogi, a następnie złączyć rożkami. Układać na oprószonym mąką blacie. Wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Przemieszać delikatnie drewnianą łyżką, od wypłynięcia gotować nie dłużej niż 3-5 minut, w zależności od grubości ciasta. Wyciągać łyżką cedzakową na durszlak i przelać zimną wodą.  Farsz: - grzyby mrożone lub suszone

Apetyczna babeczka
Pierogi z suską sechlońską i orzechami – Wigilijny przepis 203

jedyne 450 sztuk.. i z tego co słyszałam bardzo smakowało :)  Ciasto na pierogi  1 kg mąki  3 jajka  2 szklanki wrzątku    Mąkę wysypujemy na blat, robimy dołek, wbijamy jajka i dodajemy wodę porcjami i zagniatamy ciasto.  Farsz  suska sechlońska* bez pestki 0,5 kg  orzechy włoskie(...)pomocą miksera i odstawiamy.  Śliwki wyciągamy z wody i faszerujemy orzechami. Odkładamy na talerz.  Rozwałkowujemy ciasto, na takie krążki żeby zmieścić w środku śliwkę. Sklejamy pierogi, gotujemy je w osolonej delikatnie wodzie. Możemy je podawać tak, lub przysmażyć na maśle klarowanym. Podajemy z miodową śmietaną.  Smacznego !    * suska sechlońska to śliwka wędzona, możecie ją kupić

Kuchnia na wzgórzu
Pierogi z pieczarkami 211

Najszybsze pierogi świata... Dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego omija nas przygotowanie ciasta na pierogi. Dodatkowo ciasto francuskie sprawia, że pierogi są bardzo delikatne. Danie może być podane na obiad, ciepłą kolacją lub jako przekąska na imprezie.  Dla 2 osób Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g pieczarek 1 duża cebula szczypiorek natka pietruszki 1/2 łyżeczki tymianku (lub świeży(...)francuskie przekładamy na blat (stolnice, dużą deskę) obsypany mąką. Lekko wałkujemy. Wycinamy kubkiem, miseczką, szklanką - kółka. Nakładamy farsz i sklejamy. Dodatkowo możemy łączenia poprzecinać widelcem aby ciasto się nie rozwarstwiło. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierogi, a następnie smarujemy je białkiem. Pieczemy około 20min. aż się zrumienią. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pieczone pierożki z kapustą z grochem, świetne na Wigilię 173

mają tą zaletę, że nawet jeśli będą gdzieś niedokładnie sklejone to farsz z nich nie wypłynie, pierożek- bułeczka po prostu lekko się otworzy przy pieczeniu, nic groźnego. Zlepione pierożki ułóżcie na blaszce na papierze do pieczenia. Dokładnie posmarujcie rozmąconym żółtkiem (jedno żółtko potrzebne jest na około 25 pierogów), posypcie czarnuszką Niech trafią do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)Jeśli nie macie czasu, cierpliwości i ochoty na zlepianie pierożków możecie ciasto podzielić na pół, i każdą część rozwałkować na placek wielkości mniej więcej 25x35 cm, wyłożyć na środek farsz, założyć dwa dłuższe boki dość ściśle na siebie i zawinąć także krótsze boki. Dalej procedura ta sama- przełóżcie na blaszkę z papierem (tak aby łączenia znalazły się pod spodem), żółtko

Pichceniomania
Pierogi ruskie z domowej pierogarni 184

klasycznie polskie, które powstało na Kresach Wschodnich i swoją nazwę zawdzięcza Rusi Czerwonej. Pierogi ruskie Składniki na ciasto: 150 ml gorącej wody 100 ml wody o temp. pokojowej 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (560 g) 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego Składniki na farsz: 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu(...)Wykonanie farszu: Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, kroimy na ćwiartki, zalewamy wodą i gotujemy 20 minut, od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy wodę, dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ziemniaki możemy również wystudzić i zimne przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę. Najlepiej ziemniaki ugotować dzień przed tym, jak będziemy planować lepienie pierogów (znacznie

KulinarneImpresje.pl