Składniki na 20 – 22 naleśniki: 1 kg mąki, pół łyżeczki soli, 2 – 3 łyżki oleju, ok. 1 l mleka, 1 l wody mineralnej
kulinarnajamka.blogspot.compodsmażyć do odparowania wody. przyprawić i dodać posiekana pietruszkę. Tak jak farsz z buraczków ten tez najlepiej pozostawić przez kilka godzin w lodówce. ciasto wg znanego już przepisu http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Najlepszym rozmiarem do wycinania uszek jest kieliszek do szampana. Ciasto trzeba cienko rozwałkować. Ulepionego mini pieroga zawijamy na palcu. Pięknie uformowane uszka gotować maksymalnie 2 minuty od wypłynięcia
MarciochaKucharzyniestety ręcznie wychodziły mi strasznie krzywe, toteż pomogłam sobie wykrawaczką do ravioli...) (na dole zdjęcie, jak uszka będą wyglądać, gdy ulepimy je z małego kółka) Na kwadracik nakładamy niedużo farszu, po czym sklejamy go dokładnie, z góry na trójkąt. Następnie łączymy boki trójkąta ze sobą, sklejając je dobrze na palcu. Jeśli ciasto zdążyło przeschnąć lub za mocno posypaliśmy je mąką(...)który przepis już niedługo. ;) Wskazówka do mrożenia: By nie zagrzebywać się w robocie ze wszystkim na raz, zaraz przed wigilią, część dań przygotowuję wcześniej i mrożę. Z mrożeniem pierogów często jest problem, więc aby mieć pewność, ze żadne z uszek się nie przyklei, posypuję duży talerz sporą ilością mąki, a zanim ułożę na nim pierożki, każdy również dobrze obtaczam
Kuchenna Kontrrewolucyarozwałkowujemy na krążki ( ok. 10 cm ) Na kązdy płat ciasta nakładamy po czubatej łyżce farszu, zwilżamy brzegi i sklejamy pierożki. CAŁOŚĆ: W dużym woku rozgrzewamy odrobinę oleju ( sezamowego ), układamy połowę pierożków ( przyrządzamy w 2 partiach ), wlewamy wodę – tak by sięgała do połowy wysokości pierogów i przykrywamy szczelną pokrywką. Po ok. 7-8 minutach, gdy woda wygotuje się zdejmuejmy
Ostra na Słodkobobu można zrobić świetny farsz. Ja swoim napakowałam 4 naleśniki, a ponieważ jeszcze został więc resztę włożyłam w ciasto francuskie. Naleśniki były smaczne ciepłe, ale jeszcze lepsze były kiedy zupełnie ostygły. Wytrawne pierogi z ciasta francuskiego jadłam tylko na zimno - były równie smaczne co naleśniki. Dobry pomysł na lato - i naleśniki i pierogi można przygotować wcześniej. Podajemy(...)długo aż sos odparuje i zgęstnieje. Przestudzić. Do miski z bobem dodać pomidory. Na patelnię dodać nieco oliwy i przesmażyć na niej pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dodać do farszu. Dodać kolendrę i koperek, doprawić solą pieprzem i papryką w płatkach - u mnie bul biber. Wymieszać. Na każdy naleśnik nałożyć warstwę farszu, zawinąć w kopertę. Przysmażyć z obu stron
Stare Garyjest niezbędny, najlepiej maczać kolejne kawałki pieroga w sosie. Smak sosu bardzo dobrze współgra z nieco pikantnym nadzieniem szpinakowym. Ciekawa odmiana dla zwykłych, gotowanych pierogów. Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche) PRZEPIS Temperatura: 190 o C | Czas pieczenia: ok. 25 min. Ciasto (źródło: przepisymajki.bloog.pl ) 2 szkl mąki pszennej 2 całe jajka 2 łyżki roztopionego masła szczypta(...)będzie mięciutki Ciasto należy cieniutko rozwałkować, wykrawać koła o średnicy ok. 7 cm., nałożyć farsz na środek i zlepiać pierożki. Piec w temperaturze 190 o C przez ok. 25-30 min. (do zezłocenia). Sos jogurtowy. Wymieszać składniki sosu jogurtowego i podawać z lekko ciepłymi pierogami. Na zimno również są smaczne. Smacznego ... i w wersji z "falbanką" i czarnuszką
coolinarnastrefa.blogspot.commożliwości (np. jagnięcinę zastąpiłam wołowiną). Ja tam nie wiem ale mogą zagościć na moim stole na dłużej gdyż są przepyszne szczególnie w buraczanym towarzystwie!!! Tatarskie pierogi z wolowina ciasto: 250 ml zimnej wody 1 roztrzepane jajko po 1/2 łyżki cukru i oleju 1/2 łyżeczki soli 500 g mąki pszennej nadzienie: 200 g mielonej wołowiny 1 cebulka dymka(...)misce z cebulą, śmietaną i solą oraz pieprzem. Ciasto i farsz dzielimy na 6 części. na stolnicy rozwałkowujemy każdy kawałek ciasta na kółko o średnicy ok 20 cm.Układamy na placuszku nadzienie pozostawiając margines. Składamy na pół i sklejamy brzegi. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pierogi po 3 minuty z każdej strony. Jeśli się za szybko rumienią zmniejszamy
Dzieje kuchennej Wiewióryodczekajmy chwilę aż będziemy mogli bez skrupułów włożyć łapki. Później ciasto wyrabiamy... Farsz: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Cebule smażymy na oleju aż się delikatnie zeszkli. Ser rozdrabniamy widelcem i dodajemy do przestudzonych Ziemniaków, na koniec dodajemy cebule, przyprawiamy do smaku.I gotowe ;) Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na góre ;) Na patelni rozgrzewamy masło
NaKońcuJęzykawyrabia. Po upieczeniu jest pyszne i chrupiące. Można dawać różne farsze, takie jakie lubimy. Składniki: Ciasto: 25 gr. drożdże 100 ml. woda ( potrzebna do drożdży ) 450 gr. pszenna mąka ( około 1 i 3/4 szklanki ) 5 łyżek oleju 200 ml. woda ( potrzebna do ciasta ) 1 łyżeczka soli Farsz: 250 gr. mięsa wieprzowego 3 ząbki czosnku 150 gr. ziaren kukurydzy ( z puszki(...)oliwę. Wyrobić ciasto aż będzie miękkie i gładkie. Uformować kulę (umieścić w misce), naoliwić, przykryć ręcznikiem i pozostawić na około 40 minut do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować farsz. Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek na złoty kolor, dodajemy do niej umyte i pokrojone w kawałki mięso. Smażymy wszystko na rumiany kolor a następnie dodajemy kukurydze. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę
Smaczne Potrawykilkanaście złotych. Otóż są to czekoladowe walentynkowe pierogi. Bardzo słodkie z dużą nutą miłości a do tego nie potrzebne są nakłady z dwoma zerami. Składniki CIASTO: 1/2 kg. mąki ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1/2 kostki masła pół gorzkiej czekolady + do polania łyżka kakao FARSZ: 1/2 kg. białego sera (dobrze odciśniętego) łyżka(...)wycisnąć sok i podzielić na pół. Ser wymieszać z cukrem i sokiem z pomarańczy. Zrobić malutkie kuleczki. Każdą kuleczkę nakładać na krążek zlepiając dokładnie brzegi, robiąc koronkę. Pierogi gotować we wrzącej wodzie jeszcze przez 2 miuty od momentu wypłynięcia. Połówkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać drugą część soku z pomarańczy, polać pierogi tuż
pieprzny smaczeknawet urabia mi ciasto ! Przepis na ciasto mam jeden ulubiony, który wykorzystuje prawie do wszystkich pierogów. Zapraszam ! Składniki na ciasto pierogowe: 600 g mąki tortowej ok szkl ciepłej wody 1 żółtko szczypta soli ok 1/2 kostki miękkiego masła Składniki na farsz jagodowy: litr jagód łyżka mąki tortowej Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać żółtko i sól. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając ciepłą
Trufelkowohansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z botwinką, kozim serem i kaszą pęczak Składniki – ciasto: 1 kg mąki pszennej 4 żółtka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki – farsz: Botwinka – 1 pęczek Ser kozi – 200g Kasza pęczak – 100g Czosnek – 2 ząbki Koperek – ½ pęczka Sól, pieprz Wykonanie: Kaszę
Kuchnia Bon Appetithansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą Składniki – ciasto: 700g mąki pszennej 300g mąki żytniej 4 żółtka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki – farsz: Czerwona soczewica – ½ szklanki Kasza gryczana – ¾ szklanki Cebula – ½ sztuki Masło – 2 łyżki Sól, pieprz Wykonanie: Kaszę i soczewicę gotujemy
Kuchnia Bon AppetitDzisiaj zapraszam na łazanki z kapustą i pieczarkami. Bardzo lubię pierogi z kapustą i pieczarkami, ale nie zawsze mam czas je lepić. Łazanki są równie dobre, a przygotowanie ich zajmie nam dużo mniej czasu :) Składniki farszu ( 4 duże porcje): 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku sól do smaku pieprz 500 g pieczarek 1 kg kapusty kiszonej oliwa do podsmażenia
Smak mojego domuszczególny, bo pierwszy dzień jesieni podałam na obiad pierogi z pieczoną dynią, marchewką i pietruszką. Pierogi z pieczoną dynią. Składniki dla 4 osób: Ciasto: 2,5 szkl. mąki 1 łyżka oleju 1 jajko 1/2 szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka soli Farsz: 1 mała dynia 2 duże marchewki 1 pietruszka cebula 2 ząbki czosnku szczypta chili szczypta imbiru
Miksturownik