pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:129/198)

Ruskie pierogi 187

Składniki : Ciasto: • 2,5 szklanki mąki (+ do podsypywania) • 200 ml gorącej wody • 0,5 łyżeczki soli • 1 łyżeczka masła Farsz : • 700 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków • 300 g sera białego • 2 duże białe cebule • pieprz, sól, gałka muszkatołowa • 3-4 łyżki oleju do smażenia do okraszenia : • 200 g boczku wędzonego • 1 cebula Przygotowanie : 1. Mąkę przesiać z solą, zalać gorącą(...)wymieszać z cebulą, serem, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować na grubość ok 1-2 mm, w razie konieczności podsypując odrobiną mąki. Wycinać kółka, na każde kłaść nadzienie, zlepiać brzegi. Pierogi układać na oprószonej mąką stolnicy. 3. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wlać łyżkę oleju. Wrzucać pierogi niedużymi partiami, gotować od momentu wypłynięcia ok 2 minut. Wyjąć łyżką

KUCHNIA POLSKA
Pierogi z dyniowym farszem 213

stania w kuchni. Ciężki jest jednak los studenta... Wyciągam z zamrażarki wspomnienie jesieni i poprawiam sobie humor pierogami i korzenną herbatą. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Wam życzę! Składniki Ciasto -50 dag mąki -jajko -1 szkl. ciepłej wody -2 łyżki oleju Farsz -ok 1 kg dyni -20 dag sera feta -3 ząbki czosnku -mały kawałek imbiru -po szczypcie soli

Zielona Kuchnia
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami 160

mąką. 6. Ciasto cienko rozwałkować. 7. Wykrajać kółka np. brzegiem szklanki i nakładać na ich środek łyżeczkę farszu. Ciasto złożyć i zlepić. 8. Gotowe pierożki układać luźno aby sie nie skleiły. 9. Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. 10. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Uwaga! Pierogi

Atlas Smaków
Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta 247

mąką. 6. Ciasto cienko rozwałkować. 7. Wykrajać kółka np. brzegiem szklanki i nakładać na ich środek łyżeczkę farszu. Ciasto złożyć i zlepić. 8. Gotowe pierożki układać luźno aby sie nie skleiły. 9. Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. 10. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Uwaga! Pierogi

Atlas Smaków
Pierogi z ciasta z dodatkiem sody 272

znaleziony w jakiejś książeczce...do ciasta pierogowego dodajemy sodę..pierwszy raz tak robiłam i polecam..nadzienie pierogów oczywiście wg własnego gustu.  3 szkl.mąki 1 jajko 1 łyżka oleju  1 szkl.ciepłej wody 1/3 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli dowolny farsz Sodę rozpuścić w wodzie.Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i dodać resztę składników. Wyrobić

Moje domowe kucharzenie
NALEŚNIKI RUSKIE ( z serem i ziemniakami ) 197

wielbiciele ruskich pierogów ?! Pewnie, że są! Dziś właśnie dla Nich, ale nie tylko mam ten fantastyczny przepis! Zapraszam na pyszne i niesamowicie sycące naleśniki z ruskim farszem – czyli z ziemniakami , serem , cebulką … Idealnie doprawione … błyskawicznie do zrobienia … bardzo sycące … no i tanie! Takie naleśniki są fantastycznym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. imprezę

Ostra na Słodko
Kulebiak z kiszoną kapustą 193

Kulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z mięsa lub ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z kapusty kiszonej i grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia grzybów. Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska

Mama Gotuje
Calzone 281

ciasto ponownie wyrobić i podzielić na cztery równe części.  Rozwałkować (najlepiej robić pojedynczo ). Na połowie położyć farsz i posypać serem żółtym. Brzegi ciasta lekko posmarować wodą ( tylko nie może być zimna). Ciasto zgiąć w pół i dobrze skleić brzegi, formując pieroga.  Na blaszkę położyć papier do pieczenia, który należy lekko naoliwić. Położyć na blaszkę pierogi, posmarować

W kuchni u Moniki
Pierogi z suszonymi pomidorami 139

cienko rozwałkować. Wykrajać kółka np. brzegiem szklanki ( ok 6 cm ). Na środek jednego z kółek nakładać łyżeczkę farszu. Przykryć drugim kółkiem ciasta i zlepić brzegi. Gotowe pierożki układać luźno aby się nie skleiły. Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować ok 3 min do wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Podawać polane

Atlas Smaków
Krokiety a la ruskie pierogi 176

Składniki na 20 – 22 naleśniki: 1 kg mąki, pół łyżeczki soli, 2 – 3 łyżki oleju,  ok. 1  l mleka,  1 l wody mineralnej

kulinarnajamka.blogspot.com
Uszka z grzybami i uszka z buraczkami 200

podsmażyć do odparowania wody. przyprawić i dodać posiekana pietruszkę. Tak jak farsz z buraczków ten tez najlepiej pozostawić przez kilka godzin w lodówce. ciasto wg znanego już przepisu http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Najlepszym rozmiarem do wycinania uszek jest kieliszek do szampana. Ciasto trzeba cienko rozwałkować. Ulepionego mini pieroga zawijamy na palcu. Pięknie uformowane uszka gotować maksymalnie 2 minuty od wypłynięcia

MarciochaKucharzy
Uszka z grzybami do świątecznego barszczyku 178

niestety ręcznie wychodziły mi strasznie krzywe, toteż pomogłam sobie wykrawaczką do ravioli...) (na dole zdjęcie, jak uszka będą wyglądać, gdy ulepimy je z małego kółka) Na kwadracik nakładamy niedużo farszu, po czym sklejamy go dokładnie, z góry na trójkąt. Następnie łączymy boki trójkąta ze sobą, sklejając je dobrze na palcu. Jeśli ciasto zdążyło przeschnąć lub za mocno posypaliśmy je mąką(...)który przepis już niedługo. ;) Wskazówka do mrożenia: By nie zagrzebywać się w robocie ze wszystkim na raz, zaraz przed wigilią, część dań przygotowuję wcześniej i mrożę. Z mrożeniem pierogów często jest problem, więc aby mieć pewność, ze żadne z uszek się nie przyklei, posypuję duży talerz sporą ilością mąki, a zanim ułożę na nim pierożki, każdy również dobrze obtaczam

Kuchenna Kontrrewolucya
Yaki gyoza – SMAŻONE NA PARZE JAPOŃSKIE PIEROŻKI Z MIĘSEM I WARZYWAMI 468

rozwałkowujemy na krążki ( ok. 10 cm ) Na kązdy płat ciasta nakładamy po czubatej łyżce farszu, zwilżamy brzegi i sklejamy pierożki. CAŁOŚĆ: W dużym woku rozgrzewamy odrobinę oleju ( sezamowego ), układamy połowę pierożków ( przyrządzamy w 2 partiach ), wlewamy wodę – tak by sięgała do połowy wysokości pierogów i przykrywamy szczelną pokrywką. Po ok. 7-8 minutach, gdy woda wygotuje się zdejmuejmy

Ostra na Słodko
Naleśniki z farszem z bobu 272

bobu można zrobić świetny farsz. Ja swoim napakowałam 4 naleśniki, a ponieważ jeszcze został więc resztę włożyłam w ciasto francuskie. Naleśniki były smaczne ciepłe, ale jeszcze lepsze były kiedy zupełnie ostygły. Wytrawne pierogi z ciasta francuskiego jadłam tylko na zimno - były równie smaczne co naleśniki. Dobry pomysł na lato - i naleśniki i pierogi można przygotować wcześniej. Podajemy(...)długo aż sos odparuje i zgęstnieje. Przestudzić. Do miski z bobem dodać pomidory. Na patelnię dodać nieco oliwy i przesmażyć na niej pokrojoną w kostkę kiełbasę.  Dodać do farszu. Dodać kolendrę i koperek, doprawić solą pieprzem i papryką w płatkach - u mnie bul biber.  Wymieszać. Na każdy naleśnik nałożyć warstwę farszu, zawinąć w kopertę. Przysmażyć z obu stron

Stare Gary
Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche) 301

jest niezbędny, najlepiej maczać kolejne kawałki pieroga w sosie. Smak sosu bardzo dobrze współgra z nieco pikantnym nadzieniem szpinakowym. Ciekawa odmiana dla zwykłych, gotowanych pierogów.  Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche) PRZEPIS Temperatura: 190 o C | Czas pieczenia: ok. 25 min. Ciasto  (źródło: przepisymajki.bloog.pl ) 2 szkl mąki pszennej 2 całe jajka 2 łyżki roztopionego masła szczypta(...)będzie mięciutki Ciasto należy cieniutko rozwałkować, wykrawać koła o średnicy ok. 7 cm., nałożyć farsz na środek i zlepiać pierożki. Piec w temperaturze 190 o C przez ok. 25-30 min. (do zezłocenia). Sos jogurtowy. Wymieszać składniki sosu jogurtowego i podawać z lekko ciepłymi pierogami. Na zimno również są smaczne. Smacznego ... i w wersji z "falbanką" i czarnuszką

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tatarskie pierogi z wolowina czyli Niedzielne Mielenie odc.35 212

możliwości (np. jagnięcinę zastąpiłam wołowiną). Ja tam nie wiem ale mogą zagościć na moim stole na dłużej gdyż są przepyszne szczególnie w buraczanym towarzystwie!!! Tatarskie pierogi z wolowina ciasto: 250 ml zimnej wody 1 roztrzepane jajko po 1/2 łyżki cukru i oleju 1/2 łyżeczki soli 500 g mąki pszennej nadzienie: 200 g mielonej wołowiny 1 cebulka dymka(...)misce z cebulą, śmietaną i solą oraz pieprzem. Ciasto i farsz dzielimy na 6 części. na stolnicy rozwałkowujemy każdy kawałek ciasta na kółko o średnicy ok 20 cm.Układamy na placuszku nadzienie pozostawiając margines. Składamy na pół i sklejamy brzegi. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pierogi po 3 minuty z każdej strony. Jeśli się za szybko rumienią zmniejszamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ruscy zbójnicy. 189

odczekajmy chwilę aż będziemy mogli bez skrupułów włożyć łapki. Później ciasto wyrabiamy... Farsz: Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Cebule smażymy na oleju aż się delikatnie zeszkli. Ser rozdrabniamy widelcem i dodajemy do przestudzonych Ziemniaków, na koniec dodajemy cebule, przyprawiamy do smaku.I gotowe ;) Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na góre ;) Na patelni rozgrzewamy masło

NaKońcuJęzyka
Calzone z mięsem i warzywami 151

wyrabia. Po upieczeniu jest pyszne i chrupiące. Można dawać różne farsze, takie jakie lubimy. Składniki: Ciasto: 25 gr. drożdże 100 ml. woda ( potrzebna do drożdży ) 450 gr. pszenna mąka ( około 1 i 3/4 szklanki ) 5 łyżek oleju 200 ml. woda ( potrzebna do ciasta ) 1 łyżeczka soli Farsz: 250 gr. mięsa wieprzowego 3 ząbki czosnku 150 gr. ziaren kukurydzy ( z puszki(...)oliwę. Wyrobić ciasto aż będzie miękkie i gładkie. Uformować kulę (umieścić w misce), naoliwić, przykryć ręcznikiem i pozostawić na około 40 minut do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować farsz. Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek na złoty kolor, dodajemy do niej umyte i pokrojone w kawałki mięso. Smażymy wszystko na rumiany kolor a następnie dodajemy kukurydze. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę

Smaczne Potrawy
PIEROGI CZEKOLADOWE 155

kilkanaście złotych. Otóż są to czekoladowe walentynkowe pierogi. Bardzo słodkie  z dużą nutą miłości   a do tego nie potrzebne są nakłady z dwoma zerami.  Składniki CIASTO: 1/2 kg. mąki ok. 3/4 szklanki  gorącej wody 1/2 kostki masła  pół gorzkiej czekolady + do polania  łyżka kakao  FARSZ: 1/2 kg. białego sera (dobrze odciśniętego) łyżka(...)wycisnąć sok i podzielić na pół.  Ser wymieszać z cukrem i sokiem z pomarańczy. Zrobić malutkie kuleczki. Każdą kuleczkę nakładać na krążek zlepiając dokładnie brzegi, robiąc koronkę.  Pierogi gotować we wrzącej wodzie jeszcze przez 2 miuty od momentu wypłynięcia.  Połówkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać drugą część soku z pomarańczy, polać pierogi tuż

pieprzny smaczek
Pierogi z jagodami - PYSZNE ! 215

nawet urabia mi ciasto ! Przepis na ciasto mam jeden ulubiony, który wykorzystuje prawie do wszystkich pierogów. Zapraszam ! Składniki na ciasto pierogowe: 600 g mąki tortowej ok szkl ciepłej wody 1 żółtko szczypta soli ok 1/2 kostki miękkiego masła Składniki na farsz jagodowy: litr jagód łyżka mąki tortowej Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać żółtko i sól. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając ciepłą

Trufelkowo
Pierogi z botwinką, kozim serem i kaszą pęczak 178

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z botwinką, kozim serem i kaszą pęczak Składniki – ciasto: 1 kg mąki pszennej 4 żółtka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki – farsz: Botwinka – 1 pęczek Ser kozi – 200g Kasza pęczak – 100g Czosnek – 2 ząbki Koperek – ½ pęczka Sól, pieprz Wykonanie: Kaszę

Kuchnia Bon Appetit
Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą 129

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą Składniki – ciasto: 700g mąki pszennej 300g mąki żytniej 4 żółtka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki – farsz: Czerwona soczewica – ½ szklanki Kasza gryczana – ¾ szklanki Cebula – ½ sztuki Masło – 2 łyżki Sól, pieprz Wykonanie: Kaszę i soczewicę gotujemy

Kuchnia Bon Appetit
Łazanki z kapustą i pieczarkami 147

Dzisiaj zapraszam na łazanki z kapustą i pieczarkami. Bardzo lubię pierogi z kapustą i pieczarkami, ale nie zawsze mam czas je lepić. Łazanki są równie dobre, a przygotowanie ich zajmie nam dużo mniej czasu :) Składniki farszu ( 4 duże porcje): 3 cebule 1 czubata łyżeczka majeranku sól do smaku pieprz 500 g pieczarek 1 kg kapusty kiszonej oliwa do podsmażenia

Smak mojego domu
Jesień... Pierogi z pieczoną dynią. 266

szczególny, bo pierwszy dzień jesieni podałam na obiad pierogi z pieczoną dynią, marchewką i pietruszką. Pierogi z pieczoną dynią. Składniki dla 4 osób: Ciasto: 2,5 szkl. mąki 1 łyżka oleju 1 jajko 1/2 szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka soli Farsz: 1 mała dynia 2 duże marchewki 1 pietruszka cebula 2 ząbki czosnku szczypta chili szczypta imbiru

Miksturownik
Pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami 182

Uwielbiam pierogi. W moim regionie robi się ich dużo i na wiele sposobów. Kilka z nich już Wam przedstawiałam. Tym razem zdecydowałam się na zupełnie inny farsz. Wędzony na ciepło łosoś bardzo dobrze komponuje się z suszonymi pomidorami i oliwą.  Składniki: Ciasto: 2 czubate szklanki mąki 3 żółtka 3/4 szklanki ciepłej wody sól Farsz: 40 dag łososia wędzonego

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania