pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:102/198)

Bułeczki z pieczarkami 197

bułeczek : Ciasto podzielić na 16 części, każdą część uformować w kulkę, rozgnieść dłonią po czym lekko rozwałkować na niewielkie koło. Ciasto położyć na dłoni, nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić jak pierogi. Następnie układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepieniem do spodu. Zachować odstępy. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, aby urosły. Piekarnik nagrzać

Codzienne Gotowanie
Barszcz wigilijny wg Aleex 149

ząbki z całej główki czosnku. Barszcz zostawić na kilka godzin, aby naciągnął – w tym czasie nabierze koloru i smaku. 5. Podawać z uszkami lub z pierogami. Smacznego. Uwaga: * gotując suszone grzyby na farsz do uszek, odlewam ½ litra wody, w której się gotowały. W ten sposób otrzymujemy wywar grzybowy; *jeśli podgrzewacie barszcz, nie dopuśćcie do zagotowania, straci wówczas kolor

W mojej kuchni
Placuszki warzywne z Pendżabu 53

opcją na przemycenie nieco warzyw do codziennej diety, zwłaszcza zimą, kiedy brakuje tych świeżych. Ciasto, żeby było zdrowsze, przygotowujemy z mąki pełnoziarnistej. Następnie rozwałkowujemy, nakładamy farsz i zawijamy - coś na kształt dużych pierogów. Następnie smażymy na dużej patelni

Milion Smaków
Kapusta z grzybami po lasowiacku 155

mają sino-szarą barwę, przez co kapusta staje się ciemna i szarawa. Tak przygotowaną kapustę podajemy do ziemniaków i ryby, ale po odciśnięciu jest doskonałym farszem do kulebiaka albo kapuśniaczków, czy pieczonych pierogów. Kapustę z grzybami najlepiej przygotować dzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu, a przed podaniem podsmażyć na maśle na patelni. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej

Trzeci talerz
Uszka z grzybami i orzechami włoskimi 189

części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga. Dwa przeciwległe części pierogów sklejamy owijając pieroga wokół kciuka i formując uszko. Najlepiej gotują się pierogi mrożone, dlatego tez warto umieścić

Pyry na Gaz
Calzone- Włoski Pieróg w smykowym wydaniu! 355

pomidorów z puszki - łyżka koncentratu pomidorowego - świeża bazylia - sól Pomidory zmiksuj, dodaj bazylie posiekaną i dopraw. Ciasto rozwałkuj na blat na połówce ułóż farsz, polej sosem pomidorowym, przykryj i uformuj pieroga- calzone. Pieczemy w temp. 180 stopni C. Aby pierogi upiekły się na złoty kolor posmaruj żółtkiem! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Ravioli z kurczakiem, cukinią, szpinakiem i papryką 127

już idzie ekspresowo. Potrzebny nam będzie dodatkowo wałek do ciasta. Przyrząd ma karbowaną krateczkę i otworki. Na przyrząd kładziemy płat ciasta czy to na pierogi czy francuskie, w miejsce otworków kładziemy farsz łyżeczką, która jest dołączona do urządzenia, brzegi przecięć smarujemy jajkiem i kładziemy drugi płat ciasta. I teraz wałek i mamy piękne ravioli, no moje nie są takie

Ewa w kuchni
Pierogi kowieńskie 136

Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pierogów ! Delikatne ciasto wypełnione po brzegi aromatyczny farszem – wędzony boczek , jajko i złota cebulka. Przysmażone na prawdziwym masełku są rewelacyjnym pomysłem na obiad! Polecam!   SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka ( u mnie z pełnego ziarna ) – 200 g - sok z cebuli – 3 łyżki - jajko – 1 szt - żółtko

Ostra na Słodko
Pierogi z grochem 255

jestem z niego bardzo zadowolona. Robienie pierogów z tym ciastem jest samą przyjemnością. Jest lekkie, mięciutkie i nie rozgotowuje się, a co najważniejsze, że pierogi takie można mrozić bez gotowania. Najpierw farsz: - szklanki grochu całego - majeranek - sól - przyprawy  - 30 dkg boczku wędzonego - 1-2 ziemniaki Groch namocz w wodzie przez 8-12 godzin. Po tym czasie ugotuj

Pasje Jolki
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu 203

kilka minut miską, by "odpoczęło". Z ciasta odcinak kawałki i cienko je rozwałkowywać. Za pomocą kieliszka wycinać kółka i nakładać na nie niewielkie ilości farszu. Brzegi uszek zlepiać, jak w przypadku pierogów, a ich rożki sklejać razem. Uszka gotować w osolonej wodzie.  Po ugotowaniu bez problemów można spakować je do woreczków i zamrozić.  insertCookd("9b375052d00d6d75a0c742b7f46b1ea1

Pasja Smaku
Pierogi z serem 195

części  Rozwałkowujemy cienki placek  Wycinamy w nim kółka Na każde kółko nakładamy farszu ( ok jednej łyżki) i zlepiamy razem ( ja sobie pomagałam zlepiaczem do pierogów) I tak ciągle aż nam się nie skończy ciasto  Zlepione pierogi gotujemy

Klaudynkowa kuchnia
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 219

pierogi zupełnie jak świstak, co zawijał sreberka. Pierogi te powstały nie przypadkowo, ale na specjalne zamówienie. Mam nadzieję, że wszystkim smakowały :) PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. /przepis na ciasto z książki Kuchnia Polska ; farsz własny;/ ciasto: 500g mąki 1 jajko gorąca woda 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju farsz: 400g szpinaku (u mnie mrożony) 150g sera typu(...)razem wszystko duszę. Na końcu, po wyłączeniu palnika, dodaję bułkę tartą i mieszam. Na środek krążka nakładam łyżeczką porcje farszu tak, by pozostał kawałek  umożliwiający sklejenie. Z jednej strony ten fragment ciasta lekko zwilżam, by łatwiej pierogi się sklejały. I najlepiej robić to palcami pokrytymi mąką, bo wtedy ciasto klei się do siebie, a nie do naszych palców

W kuchni Karmel-itki
Ruskie na cieście z masłem 149

znalazła go w internecie. Muszę przyznać, że ciasto jest rewelacyjne i świetnie się z nim pracuje. Moje są ruskie ale oczywiście można dodać każdy inny farsz. Zbliżają się święta więc na tym cieście zrobię pierogi wigilijne, polecam. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami 230

grzybami, nie ma lepszego wigilijnego dania, chyba się ze mną zgodzicie? Nasz przepis modyfikuje głównie mąkę użytą do zrobienia ciasta. Polecamy i życzymy wesołych, spokojnych i radosnych Świąt! Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami (ok. 30 sztuk) 40g potrawy czyli 1 sztuka: Energia – 37 kcal, Białko – 1,5g, Tłuszcz – 1,3g, Węglowodany – 5,8g, IG – 24 Ciasto(...)gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny, następnie dzielimy na ok. 4 porcje i rozwałkowujemy na grubość około 2mm. Wycinamy kółka. Na środek ciasta nakładamy farsz, składamy na pół i zlepiamy brzegi w pierogi. Można ozdobnie zagnieść pierogi widelcem. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy kilkanaście pierogów, mieszając co jakiś

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierogi z mięsem mielonym, dynią i nutą mięty 136

całkowitego odparowania płynu. Całość doprawić solą, wsypać sezam, miętę i dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość około 2-3 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi. Pierogi wrzucać na wrzącą (osoloną) wodę i g otować około 2-3 minut (od momentu wypłynięcia). Podawać z podsmażoną cebulą lub skropione oliwą. (Pierogi dodatkowo zarumieniam

Di gotuje
Struklji - rolowane pierogi z serem 203

chorwackiej. Struklji to tradycyjne pierogi z serem, tylko  w nieco odmiennej formie - bo zrolowane. Doskonały przepis dla pierogowych smakoszy, bo farsz zawijamy w jeden płat ciasta, odpada zatem mozolne lepienie pierożków. Kiedy zobaczyłam te pierogi, wiedziałam, że muszę zrobić je jak najszybciej. Ciasto robi się błyskawicznie, szybko się zwija, wymagają jedynie trochę dłuższego gotowania, ale to już(...)serkiem pozostawiająć od brzegó 20 cm wolny rant. Brzeg placka posmarować lekko wodą, by ciasto lepiej się zlepiło i zawinąć w roladę. Boki zawinąć pod spód, by nie wyciekł farsz zwilżyć ściereczkę kuchenną wodą, mocno wykręcić (przepisy podają, by wysypc dodatkowo bułką tartą. Pominęłam tą czynność) i zawinąć roladę w ściereczkę, a boki związać nicią lub sznurkiem w dużym garnku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak zrobić uszka? 147

miekkości. Dodajemy do grzybów i mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Jeszcze chwile podsmażamy razem dodając odrobinkę masła. Odstawiamy najlepiej do lodówki żeby farsz troszkę się „ściął”. Ciasto robimy jak na pierogi. Pół kilo mąki wysypujemy na blat, robimy w środku dziurkę i wlewamy tam możliwie najgorętszą wodę, po troszeczku, mieszając ją z maką. W ten sposób(...)wyrabiania dodaję jeszczę łyżkę oliwy żeby ciasto nie wysychało. Wałkujemy na jak najcieńsze ciasto i wycinamy uszka szklanką o wielkości jaka nam odpowiada. Na poszczególne kółeczka nakładamy na środek farsz i sklejamy brzegi . Powstają nam małe pierożki. Rogi każdego z nich łaczymy razem i już jest uszko:) Gotowe uszka wrzucamy na posolona gorącą wodę. Trzeba uważać żeby nie wrzała

Kulinarna Patilogia