Carskie pierogi z okrasą Pyszne carskie pierożki , robione na bogato . Z parzonego ciasta z dodatkiem kurkumy , która kiedyś w dawnych czasach mogła gościć tylko na carskim stole , tak cenną przyprawą była .Kurkuma daje nie tylko piękny złoty kolor , niczym sztukaterie z carskiego pałacu , wzbogaca też smak, subtelnie , delikatnie , ale jednak … " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)widelcem tylko tyle ,żeby składniki się połączyły , ale staramy się nie ugniatać zbyt długo bo farsz wyjdzie kleisty . Następnie , ciasto , które odpoczęło , rozwałkowujemy , okrągła formą lub szklanką , wycinamy kółka , na każde nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i zaklejamy . Formując pierożki , uciskając brzeg widelcem . Gotowe pierogi , wrzucamy do gotującej się wody , jak wypłyną na wierzch , zazwyczaj są gotowe . Polecam odłowić jednego
Ogrodnik w podróżyDomowe pierogi to poezja smaku. Mięciutkie ciasto a w środku jakiś pyszny, dobrze doprawiony farsz. Tym razem farsz czarny bo zrobiony z lejkowców dętych nazywanych kominkami albo wronimi uszami oraz z czarnej soczewicy. Tworzą super duet więc pierogi zniknęły bardzo szybko. Zarówno lejkowce dęte jak i czarna soczewicą są naprawdę czarne lub prawie czarne. Trzeba pamiętać, że wrzucone
Smaczna Pyzaurozmaicenie drugiego dania, swoim niebanalnym smakiem zauroczą niejedno podniebienie, polane roztopionym masłem zaspokoją głód na długie godziny. Składniki na około 30 pierogów : ciasto 2 szklanki mąki pszennej 1 żółtko szklanka gorącej wody sól farsz 300 g ostrego żółtego sera 2 jajka 2 łyżki bułki tartej pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól opcjonalnie roztopione masło do polania pierogów
Smakowite Daniafarsz 300 g ostrego żółtego sera 2 jajka 2 łyżki bułki tartej pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól opcjonalnie roztopione masło do polania pierogów przepis Do miski ścieramy na tarce o małych oczkach żółty ser i dodajemy do niego bułkę tartą. Natkę pietruszki drobno siekamy i wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami, dodajemy jajka i całość doprawiamy szczyptą soli
Smakowite Daniakurczy? Podaję przepis na moje ukochane i najpyszniejsze uszka na świecie,uszka z domu rodzinnego.Są bardzo delikatne w smaku,a to za sprawa farszu.Oprócz grzybów,część farszu stanowią mianowicie zmielone wraz z grzybami warzywa pozostałe z gotowania wywaru do barszczu.I to właśnie stanowi o ich aromatycznym i wyjątkowym smaku.Są na pewno również lżej strawne,dzięki temu(...)wręcz zyskują głębię smaku.Może i Wam spodoba sie mój przepis? Ciasto jest oczywiście równiez musi być odpowiednio cieńsze i delikatniejsze niż to na pierogi,choć z tego samego pierogowego przepisu. Składniki na farsz do okolo 120 uszek: 5 dkg suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki) 1 malutka cebula ugotowane warzywa z wywaru na barszcz:1 marchewka,kawałek pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lepienie to często mozolna robota, a jeśli coś nam nie wyszło dowiemy się dopiero, kiedy otrzymamy w czasie gotowania wspaniałą paćkę z wypływającego farszu. Jest na to jednak sposób. Poniżej przedstawiam Wam sposób na ruskie pierogi inaczej, czyli w sumie "Ruskie Kotlety". Składniki: 1kg ziemniaków 250g twarogu 1 duża cebula wafle (zwykłe prostokątne, "andruty") 1 jajko sól, pieprz bułka(...)siekamy bardzo drobno i podsmażamy na oleju. Twaróg mielimy lub dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy podsmażoną cebulę i twaróg do ziemniaków i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy równomiernie wafle farszem. Zostawiamy wafle by nasiąknęły nieco, należy pamiętać by nie zostawiać brzegów bez farszu, bo suchy wafel będzie nam później nie pękał. Kiedy wafle z farszem nam zmiękną, zwijamy je delikatnie
Gotuj z Rumcajsemwspolnie przygotowac kibbeh. Jest to danie pochodzace z krajow Lewantu, czyli krajow polozonych we wschodniej czesci basenu Morza Srodziemnego, jednak uwazany jest za narodowe danie Libanu. Kibbeh to rodzaj "pieroga" wykonanego z bulguru, a wypelnionego miesa milonym z roznymi dodatkami. Ja postanowilam przygotowac tradycyjny kibbeh z wolowiny w formie cygara, jednak nie smazylam go na glebokim tluszczu(...)nabierac masy zewnetrznej, formowac z nej kulke mieszczaca sie w dloniach, nastepnie zrobic w niej zaglebienie i nieco rozgniesc ciasto, formujac maly placuszek, lyzeczka nakladac farsz, ugniesc, a nastepnie zlepic warstwe zewnetrzna tak jak pierog, dokladnie zagniesc, wygladzic i ukladac na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut. Podawac z sosem czosnkowym lub jogurtowo-mietowym
Codzienne GotowanieMoja wersja pikantnych pierogów, którą uwielbiam. Mielona wołowina z pomidorami, wolno duszona w czerwonym winie oraz suszone pomidory, chilli i ser pleśniowy… Wszystko razem tworzy niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: Z podanego przepisu wyjdzie około 48-50 sztuk. Ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 400 g mielonej wołowiny (użyłam mocno zmielonej(...)się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię, gotować do miękkości na małym gazie. Ugotowane pierogi smażymy
Oryginalny smakgóra dwa obiady. Te z farszem szpinakowym bardzo mi smakowały, mąż jeszcze nie próbował, a dzieciaki uznały farsz za co najmniej kontrowersyjny (cytowanie ich sobie daruję ;) Jeżeli lubicie szpinak, to na pewno będziecie zadowoleni, polecam. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej - 0,80 zł 125 ml wody 1 jajko - 0,70 zł sól Farsz: 400 g szpinaku świeżego(...)patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać szpinak, smażyć do czasu aż nadmiar płynu odparuje. Przestudzić. Szpinak wymieszać z twarogiem, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, lepić pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia
zadanie-gotowanieBardzo lubię połączenie sera feta i szpinaku – postanowiłam wykorzystać oba te składniki podczas robienia pierogów. Pierogi mają bardzo lekkie – mają cienkie ciasto, a dzięki temu smak farszu jest doskonale wyczuwalny. Można je jeść i jeść:) Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 3 (21 sztuk) Składniki: Ciasto: 150 g mąki 100 ml wody ½ łyżeczki
KuchniaWeDwoje.plciepłego mleka • 2 łyżki oleju • 1 jajko • mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki • szczypta soli Farsz • 500 g sera twarogowego • 1 kg ziemniaków • 1 cebula • 3 łyżki oleju • sól, pieprz do smaku Do gotowania • sól • 1 łyżka oleju Wykonanie: Farsz • Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie, po czym odcedzić i wystudzić. • Cebulę(...)jeśli za twarde, dolać wodę. • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie pierogów • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki. • Ja robię ozdobną falbankę – jak na zdjęciu. • Zagotować wodę w dużym garnku
To co kochamPodziel ciasto (gdy wyrośnie) na 10 części. Każdą z nich rozpłaszcz dłonią na lekko natłuszczonym blacie, na placek nałóż łyżkę farszu po czym nakryj ciastem tak aby powstał pieróg. Zlep każdy dokladnie. Smaż pierogi na złoty kolor. Odkładaj na ręcznik papierowy. Jedz chrupiące pierożki na gorąco z dodatkiem sosu jaki lubisz
Gotuj Sam!Jeśli tylko rzucić w domu hasło o pierogach, to każdy oczywiście jest za ☺ , za innym farszem. Tak było i tym razem. Każdy wybrał swój ulubiony smak, lecz tym razem moje było na wierzchu. Jedliśmy ze wspaniałym farszem dyniowym. Prawdziwy rarytas! Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniepotrzebujecie tym razem? ciasta francuskiego, które dostaniecie w każdym chyba spożywczaku, sera żółtego ulubionej wędliny, np. szynki opcjonalnie zamiast sera i wędliny, możecie użyć mięsnego farszu-takiego, którego nadmiar został z krokietów, lub pierogów, albo pieczarek (wcześniej ugotowanych), czy czegokolwiek innego na co po prostu macie ochotę. Na surowym cieście wystarczy jedynie ułożyć jeden obok drugiego plastry szynki
Arbuziakitest praktyczny z przygotowania pierogów np.ruskich, z kapustą i grzybami, z soczewicą, kaszą, uszek czy pierogów z owocami. Składniki: a)ciasto (na 30pierogów) 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gorącej wody b)farsz około 6-7 średnich ziemniaków kostka twarogu posiekana i zeszklona na odrobinie oleju średnia cebula cząber c) naczynia(...)grubość około 2 mm(znaczy się bardzo cienko) 4. Przy pomocy szklanki wykrawaj ciastowe kółka. 5. Na środek każdego wykrojonego kółka połóż łyżeczkę farszu. 6.Sklejamy i robimy falbankę palcami lub widelcem. d) gotowanie 1. Lepiąc pierogi zagotuj wodę w dwóch garnkach. (po zagotowaniu posól ją odrobinę i dodaj odrobinę oleju) 2. Pierogi wrzucaj na wrzątek. 3. Poczekaj
U Fiolki