pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:72/198)

Pierogi Wigilijne - z kapustą i grzybami! 196

pewno przyda się Wam za rok i za dwa, a może już nawet na Sylwestra. Polecam! :)  Składniki na ok 100 pierogów: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wrzątku 2 jajka 2 łyżki masła sól Farsz (najlepiej przygotuj dzień wcześniej): 4 pojedyncze płaty śledzi solonych a la matias 250g suszonych grzybów 1kg kapusty kiszonej pieprz Sposób wykonania: Farsz(...)miski przesiej mąkę, dodaj jajka, masło, dokładnie wymieszaj, dodaj wrzątek i sól, a następnie ugniataj przez chwilę. Ciasto rozwałkuj cienko i wykrawaj koła. Przenieś łyżeczkę farszu na każdy mały placek i zawijaj pierogi. Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie smaż na głębokim oleju.   Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Szpinak + Ciasto = Pierogi 177

Pyszne pierogi z maki pełnoziarnistej z nadzieniem szpinakowo-serowym. Idealne na obiad, kolacje. Przepis banalnie prosty, każdy da radę. Trzy, dwa, jeden START.  SKŁADNIKI: Ciasto: 250g mąki pszennej pełnoziarnistej,  3/4 szklanka gorącej wody (wrzątku),  1 łyżeczka soli,  1 łyżka oliwy  Szczypta tymianku Farsz: 400g mrożonego  250g odtłuszczonego twarogu 50g sera fety(...)fetą . Ostudzony szpinak łączymy ze zmiksowanymi serami. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszam.   Wałkujemy ciasto. W cieście wykrawamy krążki za pomocą szklanki. Na krążek nakładamy farsz i formujemy pierożki. Pierogi wrzucamy na gotującą się  wodę, (wrzątek jest posolony z odrobiną oliwy).    Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię, gotujemy je jeszcze 2 min. SMACZNEGO

Zdrowo i kolorowo
Ruskie na oleju rzepakowym 170

PIEROGI... I użyjemy do nich OLEJU RZEPAKOWEGO !  Będziemy na nim smażyć cebulkę na złoto, dodamy go ciasta, dodamy do gotującej się wody, do farszu... Dodamy go na wszystkich etapach podróży po pierogach. Będziemy go mieli zawsze pod ręka , bo warto Kochani, warto ! Będą to jednak troszkę inne ruskie... bo zdrowsze ! Do klasycznego farszu ziemniaczano-twarogowego dodam AMARANTUS(...)Dodajemy cebulke do ziemniaków i sera, następnie solimy, pieprzymy do smaku. Na koniec amarantus i...wyrabiamy farsz! Aż będzie gładki. Jeśli się sypie dolejmy jeszcze troszkę oleju rzepakowego. Zobaczcie jak wyglda amarantus w farszu. Takie małe złote jak olej rzepakowy kuleczki ! Odstawiamy farsz w chłodne miejsce i zajmujemy się ciastem. Z podanych składników wyrabiamy kulę gładkiego ciasta, nie zapominając

Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi leniwe tradycyjne 213

leniwe. Kluski leniwe. Nazywa się je potocznie leniwe. To kluski z twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie. Zawsze zastanawiałam się, czemu nazwano je pierogami, przecież nie mają farszu, bardziej wyglądem przypominają kopytka . Niezależnie od nazwy i tak są pyszne, chyba każdy pamięta ich smak z dzieciństwa. W zależności od wykonawcy polewane są masłem i posypywane

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIEROGI Z KAPUSTY KISZONEJ I SUSZONYCH GRZYBKÓW 205

1.5KG.KISZONEJ KAPUSTY 4 CEBULE 10DAG.GRZYBKÓW SUSZONYCH-DZIEŃ WCZEŚNIEJ NAMOCZONE I UGOTOWANE DO MIĘKKOŚCI PIEPRZ SÓL VEGETA LIŚĆ LAUROWY 5KULEK ZIELA ANG. 5KULEK JAŁOWCA MASŁO DO SMAŻENIA FARSZU Ulubione ciasto na pierogi `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ KAPUSTĘ KROIMY ODCISKAMY I KROIMY DAJEMY JĄ DO GARNKA.WRZUCAMY JAŁOWIEC,ZIELE ANG.,LISTEK LAUROWY,SOLIMY.WLEWAMY  TROCHĘ WODY I GOTUJEMY DO MIĘKKOŚCI 1 GODZ.DŁUŻEJ

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Uszka z soczewicą i pieczarkami 144

przepis na smaczne uszka do barszczu z na prawdę smacznym farszem. Jadałam uszka z farszem z samej soczewicy lub z samych grzybów, tym razem połączyłam soczewicę z pieczarkami.  Ciasto na uszka użyłam te samo co i na pierogi. Idealne, delikatne... Przepis tutaj :  ciasto na pierogi/uszka Miałam możliwość próbowania uszek z dwóch rodzaju ciasta, w jednym było jajko(...)woda połączona z mlekiem. Różnica diametralna. Moja rada dla was na prawdę  nie dodawajcie jajka do ciasta na pierogi czy uszka. Przez jajko ciasto staje się twardsze.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis: Składniki:  przepis na ciasto :  ciasto na uszka 1 szklanka zielonej soczewicy 500 g pieczarek 3 cebule sól , pieprz, papryka słodka, suszona

Mój pomysł na
(nie tylko) świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 186

GRZYBAMI przepis autorski // ok. 40 pierogów ~400g kapusty kiszonej, ugotowanej dzień wcześniej ~40g suszonych grzybów ~cebula ~sól i pieprz do smaku Grzyby moczymy przez noc, następnie gotujemy przez ok. 15 minut, studzimy i kroimy drobno. Kapustę również drobno kroimy. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju do zezłocenia. Łączymy wszystkie składniki farszu, odciskamy z wody, a następnie doprawiamy(...)pomocą noża, a następnie wyrabiając ciasto rękami. Kiedy będzie już gładkie i plastyczne odkrajamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy je. Szklanką wycinamy koła, na środek każdego nakładamy farsz i zlepiamy boki pieroga. Gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie ok. 2 minuty od wypłynięcia. Smacznego

chili & sugar
Pierogi z serem i truskawkami 121

pożegnanie sezonu truskawkowego - pierogi w klasycznym wydaniu, bo z serem i truskawkami. :-) Nie trzeba zachwalać tego dania, bo z dzieciństwa zna je prawie każdy i tym samym prawie każdy wie jakie są pyszne. ;-) Najlepiej smakują ze śmietaną i cukrem.  Ciasto: 250ml gorącej wody 400-500g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli  Farsz: 250g twarogu 250g truskawek(...)ciasto do momentu aż przestanie się kleić. Czasami potrzeba mniej niż 500g.  3. Ciasto wałkujemy bardzo cienko i za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia

Szefowa kuchni
Pieczone pierożki z kapustą i kiełbasą 175

farszu należy przygotować podwójną porcję ciasta, ciasto lepiej przygotowywać partiami – jedno się kończy robimy szybko drugie (to ciasto nie potrzebuje czasu na wyrastanie). Ja dziś resztę farszu wykorzystałam do tradycyjnych pierogów. Ciasto jak w tym przepisie Przygotowanie: Kapustę kiszoną zalewamy wodą (ciut powyżej poziomu kapusty), dodajemy kulki ziela angielskiego i gotujemy do miękkości. W tym czasie przygotowujemy ciasto(...)dodajemy masło (siekamy je). Całość zagniatamy ręką do uzyskania jednolitego miękkiego ciasta (w razie potrzeby można rękę delikatnie podsypać mąką). Ciasto odstawiamy pod przykryciem na bok. Przygotowujemy nasz farsz: Cebulę kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Przekładamy do misy blendera z nożami, dodajemy ugotowaną (odcedzoną z wody) kapustę i pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę krakowską. Całość doprawiamy świeżo mielonym

Słodkie okruszki
Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem 219

fanom nowości na stole (i miłośnikom kaszy jaglanej)! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: około 60-70 pierogów Składniki: Ciasto pierogowe podstawowe: 500g mąki pszennej (ok 3 szklanek) 250ml wody 1 łyżka masła Sól Farsz: 200g kaszy jaglanej 400g sera twarogowego chudego 2 podsmażone cebule ½ łyżki masła Świeżo mielona sól, biały pieprz Kasze jaglaną płuczemy(...)odpoczęło” (jeśli nam się śpieszy można pominąć ten etap). Po jakiejś pół godzinie odcinamy małe części i wałkujemy w cienkie placki. Wycinamy kółka np. szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Tak powstałe pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy 3 minuty i wyjmujemy. Podajemy na ciepło z rozmaitymi dodatkami np. parówką i cebulką

Kolizje Smaków
Pierogi razowe z serem ;-) 144

przygotowania 1. Mieszamy mąkę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto. 2. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy i wycinamy krążki. 3. Przygotowujemy farsz: miksujemy żółtko z cukrem i dodajemy do twarogu. 4. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy. 4. Pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8 min. 5. Pierogi podajemy ze świeżymy owocami. Pierogi z twarogiem

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pieczone drożdżowe pierogi z soczewicą 254

chodzi o pieczone pierogi te są moimi ulubionymi od dwóch lat. Nie robię ich często, może z dwa razy do roku. Porcja jest solidna, a na raz nie zje się więcej niż kilka sztuk, reszta ląduje w zamrażalniku i kiedy przychodzi na nie ochota odgrzewam je w piekarniku. Pyszne ciasto i dobrze doprawiony, pikantny farsz. Przepis znaleziony na stronach(...)przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Przed dodaniem jajka farsz smakujemy, musi być mocniej przyprawiony i tłustszy, ponieważ trafi do drożdżowego ciasta, które zniweluje jego moc. Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na blat, rozwałkować na ok. 3 mm , lekko posypując mąką. Z ciasta wyciąć kółka, nakładać farsz i zlepić. Przygotowane pierogi smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym

Plate of Joy
Pierogi 155

jedna szklankę ciepłej wody i wyrabiamy ciasto... Jak ciasto sobie odpoczywa i rośnie, przygotowujemy farsz :) Mielimy/ blendujemy kiełbasę, cebulę, czosnek, dorzucamy jajko, trochę bułki... coś zielonego i mieszamy do połączenia się składników... Zagniatamy ciasto, dzielimy, wałkujemy i wycinamy kółka, nakładamy farsz i już :) Polepione pierogi układamy na blacie posypanym mąką,  potem dzielimy na przeznaczone do gotowania

chleba naszego
Naleśniki "ruskie" 197

Zauważyłam, że ostatnio mam fazę na smażenie naleśników na obiad :) Tym razem padło na "ruskie" naleśniki. Ruskie, bo z farszem takim jak w pierogach ruskich, jednak przez to, że są zawinięte w placek znacznie szybciej się je robi. W blogosferze kulinarnej to dość popularne danie i podczas szukania pomysłów na obiady często wpadałam na ten przepis, więc nie było(...)wyjścia w końcu trzeba było go wypróbować. Teraz z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że naleśniki z "ruskim" farszem są pyszne, bardzo nam smakowały i myślę, że będę wracała od czasu do czasu do tego dania na przykład w piątki, kiedy to staram się przygotowywać obiad bez mięsa :) Składniki na ok. 8 sztuk: (inspiracja: " My simple kitchen ") Naleśniki: 1 jajko

Simply Food
Pierogi z soczewicą 133

tego co widzę jest wśród Was wielu smakoszy pierogów ! To dobrze , bo i ja się nich zaliczam …. i na blogu pierogi na pewno będą bardzo często gościły! Dziś mam dla Was mniej tradycyjną … ale wcale nie mniej smaczną wersję – z soczewicą , cebulką … i chrupiącą skórką! Powiem Wam , że wyszły obłędne! Dawno nie wyszły(...)pyszne! SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka – 250 g - jajko – 1 szt - olej – 1 łyżka - ciepła woda – 100 ml - sól – 1 łyżeczka FARSZ: - soczewica czerwona – 100 g - cebula – 3 szt - natka pietruszki – 1 pęczek - majeranek – 1 łyżka - sól – 1 łyżeczka - pieprz – 1 łyżeczka DODATKOWO: - olej do smażenia – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania