pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:65/198)

Klasyk, czyli ruskie pierogi 257

Ruskie pierogi, ulubione danie mojej rodzinki ! Moja wersja to przewaga białego sera nad ziemniakami. Odmian tego farszu jest pewnie tyle ile kucharek... Wiem, że np. na południu Polski robi się ten farsz z przewagą ziemniaków. Klasyk, czyli ruskie pierogi Składniki na ciasto pierogowe: ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju(...)łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Składniki na farsz: 1 kg białego tłustego sera 2 duże cebule 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 15 dag słoniny sól, pieprz Dodatkowo do okraszenia pierogów: 1 kubek śmietany 18% słonina  1 cebula Wykonanie ciasta: Ciasto zagniatamy z wyżej podanych składników. Ilość płynów może się wahać

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z kapustą i grzybami 181

które zostały z wigilii i wtedy dopiero jest uczta! Zawsze specjalnie robię ich dużo, żeby mieć pewność, że zostaną i będzie co odsmażać :) Farsz najlepiej ugotować dzień wcześniej, ponieważ powinien być zimny w momencie robienia pierogów. Pierogi bardzo dobrze się mrożą. Można je przygotować na kilka dni, lub nawet dwa tygodnie przed wigilią i surowe zamrozić. Aby się(...)minut, aby odpoczęło. Ciasto podzielić na pół lub na trzy części, posypać blat mąką i rozwałkować dość cienko. Wykrawać krążki szklanką. Kłaść 1 łyżeczkę farszu uważając, aby kapusta nie zakryła krawędzi kółek i zlepiać pierogi. Gotować partiami w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia. Farsz 800 g kapusty kiszonej** + 1szkl. wody 1 cebula 5 łyżek oleju

Posadzone i zjedzone
Pierogi z serem i miętą 178

pierogów. Dodatek suszonej mięty sprawia, że nie są zwyczajne. Gdy byłam jeszcze na studiach to połączenie zadziwiało wszystkich moich znajomych. Takie pierogi robiła jeszcze moja babcia, więc musiały powstać gdzieś tu, na Roztoczu.  Składniki: Farsz: 0,5 kg białego sera 5 ziemniaków dwie duże szczypty suszonej mięty - jak suszyć pisałam TU sól, pieprz Ciasto(...)ugotować, prze cisnąć przez praskę. Dodać przemielony przez maszynkę biały ser. Dod ać miętę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko połączyć. Na krążki ciasta nakładać łyżeczką farsz i zlepić brzegi. Pierogi ugotować w osolonej wodzie. Wybierać łyżką cedzakową, gdy wypłyną na wierzch. Podawać polane masłem

Pasja Smaku
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami 217

pewno na stałe zagości na naszym stole :)! Pieczone pierogi z kapustą i grzybami – Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 żółtko (białko zostawiamy do smarowania) ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego (opakowanie 150g) 150 g miękkiego masła (3/4 kostki) czarnuszka lub kminek – opcjonalnie Farsz: 1/2 kg kapusty 2 garście suszonych grzybów(...)takiej potrzeby. Ciasto dzielimy na kilka części i każdą cienko wałkujemy a następnie wykrawamy szklanką, maszynką do pierogów lub miseczką kółka. Na każde kółko nakładamy farsz. Brzeg smarujemy wodą i sklejamy pieroga. Brzegi formujemy rękoma w falbankę lub używamy widelca zaciskając brzegi lub korzystamy z maszynki do pierogów. Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

UgotujmyTo.pl
Pierogi z tartymi ziemniakami 141

faktycznie odsmażone były świetne. Ale i wyjęte prosto z wody, polane masłem z cebulką były znakomite.  Bardzo, bardzo polecam! składniki  ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz : ok 550 g ziemniaków 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 średnia cebula (90 g) sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie Ciasto Przesianą mąkę zalać(...)Woda z farszu odparuje,  a całość zmieni swoją konsystencję i stanie się zwarta i lekko gumowata. Farsz dobrze doprawić solą i sporą ilością pieprzu, ostudzić.   . Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi. Ulepione pierogi odkładać

Stare Gary
PRZEPIÓRCZE UDKA 149

składników zagniatamy elastyczne ciasto jak na pierogi. Gdyby się kleiło do rąk dosypujemy mąki.                                                                            Farsz :  300 g mięsa mielonego(...)jajkiem i bułka tartą. Ciasto rozwałkowujemy na oprószoną mąką stolnicy. Wycinamy kółka za pomocą dużej szklanki lub kubka.  Na środku każdego kółka kładziemy paluszek i łyżeczkę farszu mięsnego. Zlepiamy je jak pierogi i przecinamy nożem na pół, powstaną dwa małe udka. Pierożki panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy udka

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi z dynią na słodko 186

Pierogi to jeden z wielu smakołyków, które znają pokolenia. Dają nam wiele możliwości nie tylko w sposobie sklejania ale z doborem farszu czy też dodatkami. Ja dziś proponuję pierogi z dynią na słodko. Cudownie delikatne, zaskakujące smakiem i z całą pewnością zapadające w pamięć :) Zapraszam! Pierogi z dynią na słodko.  Składniki: -ciasto na pierogi(...)uzyskania elastycznego i lekko klejącego ciasta. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm.  Szklanką wycinamy porcje ciasta. Nakładamy farsz i sklejamy pierożki. Podajemy z sklarowanym masłem lub z bitą śmietaną. Smacznego! Jeśli wolicie pierogi w wersji bardziej wytrawnej polecam ze szpinakiem a przepis znajdziecie  tutaj. pozdrawiam ciepło

Tagebuch po polsku
Pierogi z kapustą i grzybami 508

łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Farsz 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 200 g cebuli sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: W przeddzień robienia pierogów suszone grzyby zalewamy wodą i moczymy. Następnego dnia gotujemy je do miękkości w  wodzie, której się moczyły. Grzyby odcedzamy, zachowując(...)lekko mąką  na cienkie placki, w każdym wykrawamy szklanką lub maszynką do pierogów krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczkę lub więcej farszu i dokładnie sklejamy robiąc falbankę. Gotowe pierogi odkładamy na bok przykrywając je ściereczką, żeby nie wyschły.  W dużym garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli, wrzucamy pierogi na wrzątek i gotujemy

Kulinarne przygody Gatity
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 272

zbędnych artykułów. 3. Przechowywanie produktów Przechowuj produkty oddzielnie, najlepiej w osobnych pojemniczkach. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość. 4. Zamroź małe porcje Przygotuj sobie małe porcje mrożonych potraw np. uszka, pierogi, gołąbki. Rozmrażaj tyle ile potrzebujesz. 5. Nie wyrzucaj dojrzałych owoców Często w koszu lądują zbyt dojrzałe owoce. Nie ma powodu aby je wyrzucać! Z bananów można zrobić np. pyszne(...)pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować zupy, zapiekanki, sałatki itp. 10. Jeżeli pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi oraz uszka... A co jeżeli zostanie

Tradycyjna Kuchnia
Pierogi ze szpinakiem + filmik 165

farszu. A jeśli chodzi o ser - to najzwyklejszy polski twaróg , bo uważam, że najlepiej nadaje się do tej potrawy, stanowi rodzaj "wypełnienia" dla farszu, jednocześnie nie dominując smaku, jakby to miało miejsce przy innych serach. Danie jest wegetariańskie . Serdecznie polecam i zapraszam do obejrzenia filmiku -> na końcu posta. * * * Składniki (proporcje na około 4-5 osób): Farsz : 300 g mrożonego(...)muszkatołowa 3 ząbki czosnku Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej ok. 1 szklanki wrzątku (lub trochę więcej) szczypta soli Tutaj mój przepis na  Idealne ciasto na pierogi . Wykonanie: 1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Mrożony szpinak rozdrobniony jest idealny, gdy mrożony jest w takich kawałkach jak widać na zdjęciu, bo wtedy łatwo jest odmierzyć 300 g. 2. Na patelni rozgrzewamy

Kawa z mlekiem
Boże Narodzenie: Uszka z mięsem 170

trochę rosołu. Poza tym wyszły bardzo smaczne. Jak zawsze przepis na ciasto pochodzi z „Kuchnia polska” pod redakcją M.M. Kastelik (a dokładniej ze strony 50 z przepisu Pierogi z mięsem), a farsz to mój pomysł. Uszka z mięsem Przygotuj nóż i deskę do krojenia, garnek, łyżkę, sitka, miski (w tym jedną bardzo dużą), kieliszek, wałek do ciasta, stolnicę(...)momentu dokładnego połączenia się składników i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto na pierogi powinno być przede wszystkim elastyczne. Nie może być także zbyt twarde. Wymaga także kilku - kilkunastu minut wyrabiania. Gdy zauważysz, że jego konsystencja nie jest zadowalająca możesz dodać mąki lub wody. Przygotuj też farsz. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Jajka sparz. Bułkę przełóż do miseczki, zalej przegotowaną wodą

blog.moje-pasje.info
Pierogi z czerwoną soczewicą 192

swoje odczekała w domu.A dzisiaj żałuje, że wcześniej tego nie zrobiłam.Pierogi z soczewicą zrobiłam na dwa sposoby ugotowane z cebulką oraz podsmażone na oleju rzepakowym,pyszne. Składniki:   Ciasto 0,5 kg mąki pszennej 1 żółtko 230 ml ciepłej wody 1 płaska łyżka masła szczypta soli Farsz 1 szk czerwonej soczewicy 2 szk wody 1 łyżeczka kucharka(...)zostawić na pół godziny żeby odpoczęło.Ciasto podsypać mąką ,rozwałkować i za pomocą urządzenia do pierogów wykroić kółka ,nałożyć ciasto na urządzenie dodać łyżeczkę farszu i zlepić. Zagotować wodę dodać pierogi i gotować od wypłynięcia około 5 min.Wyjąć łyżką cedzakową. Podajemy polane zrumienioną na oleju rzepakowy cebulką. Jeśli robimy podsmażane  odłożyć do ostudzenia.Podpiec na rumiano

Ala piecze i gotuje
Kotlety „ruskie” 220

Szukałam ekspresowej alternatywy dla pierogów ruskich, które uwielbiam ale na których zrobienie nie zawsze mam czas. Miały być gołąbki kresowe ale… nie wyszły. Kapusta w zimie jest za twarda a jak już zmięknie to farsz z ziemniaków i sera białego jest do niczego. Ale nie byłabym sobą gdybym tak odpuściła. Dlatego zrobiłam farsz jeszcze raz i postanowiłam usmażyć

Mama z miasta
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 214

pierogi czuję się jak dziecko, które ma niesamowitą frajdę z tego co robi. Składniki na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami Ciasto: 0,5 kg mąki (dobrej, ja używam Basi) 350 mililitrów ciepłego mleka (nie letniego, ale też nie gorącego) Farsz: 1 kg dobrej kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów 4 duże pieczarki 3 cebule olej sól pieprz(...)zgodnie ze sposobem babci, czyli odkrawam część ciasta, roluję w wałeczek, kroję na równe cząstki, które rozwałkowuję tworząc podobnej wielkości okrągłe placuszki. Na powstałe krążki nakładamy łyżką farsz i zlepiamy, formując pierogi. Ciasto jest na tyle plastyczne, że się pięknie zlepia bez żadnych dodatków. Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy, wyciągamy po upływie 3 minut

Rozpustne gotowanie
Pierogi z farszem z dorsza i łososia 165

Też podchodziłam do tego dania dość sceptycznie, póki nie skosztowałam. Pyszne, delikatne, a dodatek sosu chrzanowego dopełnia wysublimowaną smakowo całość. Farsz na pierożki przygotowałam z dorsza z dodatkiem łososia, by przełamać nie tylko smak, ale nadać trochę koloru pierogom. Ryby wcześniej ugotowałam w bulionie, ale można zrobić je również ze zmielonej lub drobno pokrojonej surowej ryby. To już następnym(...)mięsa. Wymieszaj z jajkiem, bułką tartą i posiekaną, przysmażoną cebulką. Dopraw solą i pieprzem cienko rozwałkuj ciasto, wykrawaj pierścieniem metalowym lub szklanką krążki i napełniaj przygotowanym farszem. Dokładnie zlepiaj brzegi i odkładaj pierogi na ściereczke kuchenną gotuj w osolonym wrzątku, licząc po kilka minut od wypłynięcia pierogów nad powierzchnię wody podawaj z przygotowanym dipem chrzanowym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!