pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:58/198)

ART&FOOD BAZAR NA STARYM KLEPARZU 147

Morza Śródziemnego – wina ekologiczne – lokalny browar – kuchnia wegetariańska – słodycze wegańskie – hummus/ falafel i arabskie przekąski – rozgrzewające zupy i ręcznie lepione pierogi z domowym farszem i wiele innych propozycji Nie sposób było wszystkiego spróbować na miejscu, ale można było kupić do domu! I ja tak właśnie zrobiłam, a wieczorem przy oglądaniu 1 odcinka MasterChef

Ostra na Słodko
Babski obiad i pieczone pierogi z boczniakami. 184

ciasto pochodzą z książki: "Rewolucja na talerzu." Dziś przepis na pierożki: Pierogi drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi. Składniki: Na ciasto:   2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypania; 1 szkl. ciepłego mleka; 10 g świeżych drożdży; 1 łyżka oliwy z oliwek; szczypta soli. Na farsz: 250 g boczniaków; cebula; 3 ząbki czosnku; 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki(...)masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy około 15 min. na małym ogniu i na końcu dodajemy pietruszkę. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka ( u mnie były duże), nakładamy farsz i lepimy pierogi. Brzegi pierożków dociskamy widelcem. Pieczemy 20 min. w temperaturze 180 stopni. Podajemy z sosem: jogurt doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z listkami tymianku. Smacznego!!! Przy okazji przypominam

Miksturownik
Pierogi z kaszą, podsmażane 156

Pierogi to coś co my Polacy bardzo lubimy. Tym razem zrobiłam z kaszą. Pycha Ciasto na pierogi znajdziecie tutaj – Pierogi z jagodami przepis od babuni Ciasto to jest rewelacyjne, nie ma co szukać innego Nadzienie – woreczek kaszy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Kaszę wyjąć z woreczka i ostudzić. Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, tylko tyle(...)potrzeby doprawić. Smak musi być wyrazisty i lekko ostry. Wszystko zmiksować przez maszynkę do mielenia mięsa, ale z dużymi dziurkami. Nie jest to konieczne, ale farsz się lepiej nakłada. Wykonanie – ciasto na pierogi rozwałkować na mocno podsypanej mąką stolnicę. Wycinać kółka, nałożyć farsz i dokładnie zakleić Do gotującej się wody wrzucać pierogi i gotować 2 minuty. Wyjąć

Kuchnia Pokoleń
PIEROGI Z MIĘSEM NA MĄCE ORKISZOWEJ, NASZE ULUBIONE 217

przygotowuję je już sama. Kiedyś bywały na mące pszennej, teraz przygotowuję je na orkiszu. Niezależnie od użytej mąki zawsze cieszyły się olbrzymim powodzeniem. Moje pierogi charakteryzują się tym, że przygotowuję je z farszu z surowego, mielonego mięsa. Dzisiaj do ich przygotowania wykorzystałam przepis na ciasto od uszek z grzybami , które bardzo, ale to bardzo zauroczyło mnie zarówno swą delikatnością(...)resztą ciasta. U mnie ciasto nie było aż tak bardzo cienkie, kilka pierogów, które zrobiłam cieńsze niestety pękło, to ciasto jest bardzo delikatne, a farsz treściwy więc, nie może być zbyt cienkie. Gotowe pierogi wrzucam na wrzącą, osoloną wodę i gotuję od zagotowania (nie wypłynięcia) ok.5 minut. Ja dodaję do wody sporą łyżkę oleju kokosowego, by ciasto się

Smaczne Zdrowe
Pierogi ruskie. 250

zjeść kupne, które jakoś do mnie nie trafiają. Dla mnie pierogi muszą mieć cienkie i mięciutkie ciasto, a przede wszystkim muszą mieć dużo farszu, gdyż lubię go czuć. Składniki:  (na 25 pierogów)   1. Ciasto: 400g mąki pszennej ( ja dałam tortową), 1 jajko, szczypta soli, 270ml wody (wrzątek).   2. Farsz: 700g obranych ziemniaków, 1 duża cebula(...)rąk.   Wyrobione ciasto podzielić na pół. Podsypać blat mąką by ciasto się nie przykleiło. Rozwałkować pierwszą część. Szklanką wykroić koła. Z farszu uformować dość spore kulki i położyć na wyciętych kołach.    Pierogi skleić. Z drugą połową ciasto postąpić tak samo. Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć. Ugotować osoloną wodę z łyżką oleju. Do gotującej się

W kuchni u Moniki
Czerwone pierogi z kapustą i pęczakiem. 143

talerz : Pierogi czerwone od buraczków z farszem z kapusty i pęczaku (4-5 osób) Składniki farsz : 1/2 szklanki pęczaku 1/2 średniej główki białej kapusty 6 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 garść płatków owsianych pieprz, majeranek, ostra papryka, kminek Ciasto jak na pierogi ukraińskie. Przepis na ciasto  TUTAJ Do ciasta przed zagnieceniem dajemy jednego ugotowanego, startego(...)przyprawami i na koniec wsypujemy garść płatków owsianych. Mieszamy dokładnie wszystko i farsz mamy gotowy :) Ciasto wałkujemy i kroimy na kwadraty o boku ok. 5 cm, nakładamy farsz i kleimy w trójkąty, ale jak macie inny ulubiony sposób, to zlepiajcie jak się Wam podoba :) Gotujemy jak tradycyjne pierogi i podajemy na talerze. Podajemy z jogurtem naturalnym, ew. z roztopionym

vegetanie
Pierogi ruskie. 126

ziemniaków i sera praktycznie w każdym przepisie są inne, ale główną zasada jest to, żeby ziemniaków było więcej niż twarogu. Istotne jest też, aby mocno popieprzyć farsz wtedy jest wyrazisty ;) Składniki: na farsz: 7 00 g ziemniaków 400 g tłustego sera białego 3 cebule 3 łyżki masła sól, pieprz na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko(...)elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy porcję farszu i zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut od wypłynięcia, odcedzamy na sitku. W tym czasie  podsmażamy jeszcze około 2-3 minuty pozostałą cebulkę i polewamy pierogi

Symfonia smakowa
Pierogi z zieloną soczewicą 201

Pyszne pierogi. Nie pogardzi nimi żaden mięsożerca. Farsz jest zwięzły, ale nie suchy, delikatnie słodkawy od podduszonej cebulki i przyjemnie pieprzny. Ciasto zwięzłe, dobrze się lepi a jednocześnie jest delikatne i aksamitne w smaku. Polecam. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka bardzo ciepłej wody, ale nie wrzącej - 3 łyżki oleju - łyżeczka soli Wszystkie składniki na ciasto zagnieść(...)około 15 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze części. Każdą z nich cienko rozwałkować, kubkiem wycinać koła. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu, złożyć na pół a następnie skleić brzegi.  Pierogi kłaść na osolony wrzątek, gotować 4 minuty od wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką / porem. Farsz: - 1,5 szklanki soczewicy zielonej - 2 średnie cebule - 1 średnia

kawawszklance
Pierogi z kapustą i grzybami 338

300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 400g kiszonej kapusty około 10 suszonych grzybów łyżka masła klarowanego mała biała cebula łyżeczka mąki Okrasa: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże białe cebule SPOSÓB WYKONANIA: Farsz: Grzyby moczymy przez noc. Gotujemy. Cebulę drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy(...)pieprzem. Przestudzamy i drobno siekamy. Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Pierogi można zamrozić lub gotować od razu. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Pierogi podawać

Pyry na Gaz
Roladki drobiowe w sosie sojowym nadziewane kaszą gryczaną i mięsem mielonym 212

mięsem i kaszą gryczaną , ale zostało ci trochę farszu i nie wiesz, co z nim zrobić? Wykorzystaj go do nadziania pysznych roladek lub usmaż jak kotlety mielone! Składniki na 6 niedużych roladek: 2 filety z kurczaka z polędwiczkami (ok 500g) 6-8 kopiastych łyżek farszu pozostałego po przygotowaniu pierogów z kaszą gryczaną i mięsem mielonym (ja wykorzystałam(...)łyżeczkę ziół prowansalskich. Mieszanką posyp rozbite mięso i natrzyj z każdej strony. Każdy kawałek mięsa posmaruj z jednej strony 1 łyżeczką musztardy. Na środek posmarowanego mięsa nałóż 1/6 farszu. Zwiń delikatnie i owiń białą nitką, pamiętając szczególnie o brzegach, by nic nie wypadło. Roladki możesz przygotować dzień wcześniej, lepiej przejdą przyprawami przed smażeniem. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój

Anioszek w kuchni
Pierogi szwedzkie 130

czasów dziecięcych. Osobiście wolę te domowe pierogi, dlatego na nie zapraszam Idealne z barszczem czerwonym, lub jeśli zrobimy krótsze, jako przekąska serwowana do piwa Drukuj Pierogi szwedzkie Składniki Farsz 500 gr pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz 2 łyżki masła Ciasto 300 gr mąki 3 dkg drożdży 100 ml mleka 1 łyżeczka cukru sól 3 łyżki oliwy(...)Ciasto wałkujemy w kształt prostokąta. Rozkładamy na nim farsz. Kroimy na mniejsze prostkąty, które zlepiamy brzegami w palucha. Paluchy kładziemy na pergaminie. Smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Odstawiamy do napuszenia, na ok 15 min. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15-20 min - do zrumienienia. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/pierogi-szwedzkie/ BosowKuchni Artykuł Pierogi szwedzkie pochodzi z serwisu Mieszam w garnku

Mieszam w Garnku
Razowe pierożki z jagodami i sosem jogurtowo-truskawkowym 306

podanych składników zagniatamy ciasto. Krążki wycinamy np. szklanką. Z podanej porcji ciasta otrzymamy mniej-więcej 100 pierożków. Mąka zwykła jest tutaj dlatego, że na samej pełnoziarnistej pierogi się rozpadają. FARSZ: Potrzebujemy ok.700g jagód. Równie dobrze mogą być to inne owoce takie jak maliny, truskawki, borówki. Owoce płuczemy i przekładamy do miski. Następnie rozgniatamy niezbyt drobno widelcem. Jeżeli jagody(...)wycięte krążki z ciasta nakładamy łyżeczką farsz owocowy i dokładnie zalepiamy boki, gdyż w wodzie może nam wszystko wypłynąć. Pierożki wrzucamy do wrzącej wody i czekamy aż wypłyną. Z doświadczenia wiem, że po wypłynięciu potrzebują jeszcze ok. 1-2 min. gotowania więc polecam na bieżąco sprawdzać stan widelcem. Później pierogi odcedzić, ostudzić i... GOTOWE! :) Jednak samym pierogom czegoś

All My Fit Life
Pierogi z kapustą i grzybami 133

masełkiem  . . . . . Składniki: farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1 00 g grzybów suszonych 2 cebule sól, pieprz wegeta olej c iasto na pierogi: 60 dag mąki do 1 kg 1 jajko ciepła woda olej Sposób wykonania: Farsz : Umyte grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody, ugotować, odcedzić i zmielić na dużych oczkach.. Kapustę kiszoną wypłukać, ugotować z dodatkiem soli(...)żeby się nie zeschło.  Wykonanie pierogów:  Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Wyciąć z ciasta krążki, układać na nich farsz a następnie skleić. Do gotującej osolonej wody wkładać pierogi. Gotować ok. 5 min od wypłynięcia. Warto do wody dodać łyżkę oleju - pierogi wtedy nie sklejają się

Darcia w kuchni
Pierogi ruskie. 129

szczypta soli Składniki na farsz: 4 duże ziemniaki (po ugotowaniu ważyły 430 g.) 250 g. twarogu 1 duża cebula sól, pieprz do smaku Przygotowanie farszu: Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem, ser również rozgnieść widelcem. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle. Składniki farszu przełożyć do miseczki, doprawić(...)minut żeby odpoczęło. Ja przykrywam miską. Podzielić ciasto na 3 części, 2 części odłożyć i nakryć. Każdą część ciasta cienko rozwałkować, szklanką wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać pierogi. Gotowe pierogi układać na ściereczce, przykryć drugą ściereczką żeby nie obeschły. (Z podanych składników wyszło mi 59 pierogów.) Pierogi wrzucać na wrzącą, osoloną wodę

Agusiowe smakołyki
Calzone z kurczakiem 207

Calzone   jest to potrawa kuchni włoskiej.   Rodzaj pizzy, zawijanej na kształt pieroga, w którym znajduje się nadzienie . Oryginalne jest z ciasta drożdżowego, ja zrobiłam ten pyszny pieróg z ciasta kruchego. Przepis na ciasto pozyskałam od mojej przyjaciółki Krysi. Nadzienie to kwestia gustu i smaku. SKŁADNIKI: Na ciasto: 50 dag mąki pszennej 20 dag masła 2 żółtka(...)kostkę, smażymy na maśle klarowanym,  dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy, na końcu dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser, ciasto wałkujemy (grubość 0,5cm), wykrawamy koła, na ciasto nakładamy farsz,zamykamy w pieróg,  smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni(20 min, następnie 180), pieczemy aż ciasto się zrumieni około

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania