pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:54/198)

Pierogi pieczone z kapustą i pieczarkami 354

stanowi żadnego problemu. Dużo bardziej wolę kleić te pierogi niż takie klasyczne. Może trochę marudzę :), ale uwierzcie, że nie cierpię kleić pierogów. Robię je często, ale wtedy siedzę jak ten świstak i zawijam farsz w ciasto. Jednak smak wynagradza te trudy i zawsze się wraca i robi kolejne. Jeśli macie ochotę na pierogi tradycyjne to zapraszam tutaj(...)dwie części. Jedną rozwałkować na placek i szklanką (moja miała średnicę 8 cm) wycinać kółka,. (Potem powtórzyć to z drugą częścią ciasta) Na każde kółko nałożyć farsz i skleić ciasto.Układać pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia,a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem każdego pieroga i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
Uszka wigilijne 207

może być nieco rzadki - wtedy należy go zagęścić odrobiną bułki tartej, przy maśle nie jest to konieczne. Do naszego farszu użyliśmy masła, jednak dla osób mocno dbających o postny charakter Wigilii polecamy olej. Ciasto zagniatamy, podobnie jak na pierogi. Staramy się go nie wyrabiać, a zarabiać, czyli całą dłonią rozcierać mąkę z wody, aby uwolnić jak najwięcej glutenu. Dodajemy(...)inaczej farsz stanie się rzadki. Przepuszczamy przez maszynkę razem z cebulą i masłem. Doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, do zgęstnienia.  W przypadku użycia oleju zamiast masła, dopiero po schłodzeniu zagęszczamy bułką tartą, inaczej farsz może stać się za gęsty. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki i wypełniamy farszem. Zlepiamy jak pierogi

Kuchnia od dwojga
Pierogi z kurkami i bobem 106

łyżki roztopionego masła, szczypta soli, Ciasto na pierogi : wodę na ciasto wymieszać z kurkumą, mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, dodać masło i wlać wodę. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Gdyby było zbyt luźne, dodać trochę mąki. Przykryć folią lub pokrywką i odstawić na około 30 minut aby odpoczęło. Farsz : c ebulę poddusić na maśle, dodając szczyptę

królestwo garów
Pierogi z bobem i osycpkiem 129

Pierogi są daniem uwielbianym zarówno przez dzieci jak i dorosłych, odkąd sięgam pamięcią w moim domu dość często na obiad była micha pierogów, zawsze z innym farszem, bo pole do popisu jest dość duże. Dziś zapraszam na pierogi z bobem, boczkiem i zakopiańskim oscypkiem….pyszne ! Składniki: Składniki: Ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko Około 1 szklanki(...)dość ciepłej wody Farsz: ½ kg bobu-u mnie mrożony 30 dag chudego gotowanego boczku 2 cebule 10 dag oscypka 5 łyżek oliwy Sól i pieprz do smaku Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę , robimy na środku wgłębienie, wbijamy jajko, mieszamy, wlewamy stopniowo wodę , mieszamy z mąką dolewamy resztę wody, zagniatamy ciasto-powinno być miękkie i elastyczne. Frasz: Bób, jeśli

Wanilia i Kardamon
Orkiszowe uszka wigilijne 231

Ciasto jest sprężyste i delikatne w smaku. Nadaje się zarówno do wykonania uszek jak i pierogów. Najpierw ulepiłam uszka, a z resztki ciasta zrobiłam pierogi z tofu przemieszanym z resztką grzybowego farszu - pycha :) Składniki: Ciasto 300 g mąki orkiszowej typ 650 160 ml gorącej wody 1/4 - 1/2 łyżeczki soli Farsz 40 g suszonych borowików 3 szalotki łyżka masła(...)ciasto będzie twarde), na grubość około 2 mm, przy pomocy kieliszka wycinaj koła (u mnie średnica około 4 cm) Na środek każdego koła nakładaj około pół łyżeczki farszu, zlep tak jak pierogi, następnie zawiń wokół palca (jak pierścionek) i zlep końce Uszka wrzuć do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oliwy, gotuj 2 minuty od wypłynięcia Gotowe :) Ja uszek

pyszne zdrowości
Pierogi z pstrągiem 109

według mnie one są tak pyszne, że wprost nie można ich nie pokochać!  Składniki na ciasto na pierogi: 220 gramów mąki pszennej  110 ml wrzącej wody  30 gramów masła  duża szczypta soli  Składniki na farsz: 1 upieczony w soli, cytrynie i koperku pstrąg  1 pszenna bułka  1 mały por  50 gramów(...)namoczoną i rozdrobnioną bułkę. Do składników dodaję sok z cytryny, sól i pieprz. Ściągam z ognia. studzę farsz. Do wystudzonego farszu dodaję posiekany drobno koperek i jajko. Dokładnie mieszam składniki.  Na każde kółko wycięte z ciasta nakładam łyżeczką farszu i zlepiam pierogi. Zlepione pierogi układam na desce obsypanej mąką tak by się nie stykały. Jeśli nie masz

Mango Papaja
Wigilijne pieczone pierożki z pieczarkami 891

Pierogi na rodzinnym, świątecznym stole są tradycją, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, wypełnione pieczarkowym farszem są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suszonych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka 200g   masła extra 200ml mleka Farsz: 1kg pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 70g topionego(...)wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około   2 - 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm   wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi. 4. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.   Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i piec w piekarniku nagrzanym

Szalona Kuchnia Eweliny
Koalicja ruskich z naleśnikami ! 188

Bardzo lubię ruskie pierogi, nie! Uwielbiam ruskie! :) Ale robienie ich jest pracochłonne, więc dlaczego by nie zrobić naleśników z owym farszem?  :) Składniki na naleśniki: szklanka mąki 1 jajko szklanka mleka szczypta soli łyżka oleju Składniki na farsz: 1 kg ugotowanych ziemniaków 500 g twarogu chudego (2 kostki) 2 cebule ząbek czosnku sól i pieprz Naleśniki: Mąkę przesiać, dodać(...)płat  naleśnika  dajemy farsz z ziemniaków i sera. Zwijamy i polewamy ulubionym sosem. Naleśniki podajemy z sosem pomidorowym albo z sosem pieczarkowym. naleśniki z ruskim farszem jak na pierogi

Bon Appetit Małgorzaty
Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną 159

bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną Składniki – ciasto na pierogi: 1 kg mąki pszennej 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki - farsz: Kapusta kiszona – 1kg Suszone grzyby – 2 szklanki Cebula – 1 sztuka Kasza gryczana ugotowana – 1 szklanka Sól, pieprz Wykonanie – ciasto: Mąkę przesiać do naczynia(...)Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Wykonanie – pierogi: Ciasto podzielić na kilka części, każdą z nich rozwałkować i wyciąć kółka, na które następnie należy nałożyć farsz i dokładnie skleić. Pierogi gotować w osolonej wodzie i podawać prosto z wody lub podsmażone na oleju rzepakowym

Kuchnia Bon Appetit
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. 153

ciepłe) mięso i grzyby. W sporej misce mieszamy zmieloną kapustę kiszoną, mięso, grzyby, dodajemy przesmażoną cebulkę, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, pamiętając by farsz był nieco mocniej doprawiony, bo ciasto "zabierze" nieco smaku. Tak przygotowany farsz umieszczamy w lodówce i zabieramy się za przygotowanie ciasta.      Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę formując stożek, robimy w nim wgłębienie(...)zgodnie ze sposobem babci, czyli odkrawam część ciasta, roluję w wałeczek, kroję na równe cząstki, które rozwałkowuję tworząc podobnej wielkości okrągłe placuszki. Na powstałe krążki nakładamy łyżką farsz i zlepiamy, formując pierogi. Ciasto jest na tyle plastyczne, że się pięknie zlepia bez żadnych dodatków. Porcję przygotowanych pierogów wrzucamy na wrzątek, często mieszamy, wyciągamy po upływie 1-2 minut

Rozpustne gotowanie
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI + FILMIK 159

FARSZ :   1 i 1/2 kg kiszonej kapusty  liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach do gotowania  6 - 10 dkg grzybów suszonych  1 duża cebula sól, pieprz do smaku  5 łyżek oleju(...)minut aby odpoczęło. Na stolnicy porcjujemy ciasto. Ja robię wałeczek i kroję go na małe kopytka, następnie rozwałkowuję na placki. Na każdy placek nakładam po łyżeczkę farszu i zlepiam pierogi. Układamy na posypanej mąką desce. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty, licząc czas do wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Ostrożnie wyjmujemy, płuczemy zimną wodą i przekładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi z łososiem wędzonym 214

wiem jak takie pierogi będą smakowały po odsmażeniu, jadłam tylko świeżo ugotowane i takie były pyszne. Polecam! składniki ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz    (na ok 35 szt) 200 g łososia wędzonego - może być sałatkowy 100 g fety garść koperku 1- 2 łyżki śmietany  pieprz(...)Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu - wałkuję do pozycji 5), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać  na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów

Stare Gary
Pierogi z wędzonym twarogiem i ziemniakami 131

Niestety bardzo rzadko uda im się dotrwać do kolacji :). Przepis zaczerpnięty od Andrzeja Polana z programu Czy napewno umiesz gotować? Pierogi z wędzonym twarogiem i ziemniakami Ciasto 0,5 kg mąki pszennej 0,5 l maślanki naturalnej sól Farsz 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu wędzonego 1 duża cebula olej sól, pieprz, koperek Okrasa cebula olej, sól(...)wyrobić. Do miski wsypać mąkę i sól, stopniowo dodawać maślankę, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować dość cienko ciasto, wykrawać kółka, nałożyć porcję farszu i uformować pierogi. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i gotować pierogi około 2 minut od wypłynięcia na wierzch. Na rozgrzanej patelni z olejem zrumienić pokrojoną w kostkę cebulkę

Pieguskowa Kuchnia
Pierogi z jagodami 112

czasy odmawia jedzenia mięsa. Z zamrażarki wyjęłam pomrożone latem pierogi i do dzieła :) Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki, 250 ml wrzątku, 1 jajko, sól, 4 łyżki oleju. Farsz: na 20 pierogów poszło mi około 300 gram jagód, cukier Przygotowanie: Ciasto: mąkę zaparzyć wrzątkiem i wymieszać widelcem. Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Ciasto rozwałkowujemy, ja lubię

Państwo Wojtczuk gotują
Pierogi ze szpinakiem i serem włoskim 348

zaserwować kilka fajnych pomysłów. Chciałabym Wam pokazać, że stereotyp pierogów tradycyjnych można urozmaicić przeróżnymi dodatkami. Dzięki temu pokochacie pierogi jeszcze bardziej! Składniki: ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki  gorącej wody farsz 300 g szpinaku posiekanego 200 g sera typu włoskiego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz(...)dodajemy paprykę. Wszystkie składniki dobrze mieszamy widelcem i doprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką w środek wkładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Do pierogów idealne pasuje polewka ze smażonej cebulki na masełku. Smacznego

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania