pierogi farsz - 2964 przepisów (strona:53/198)

Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami 219

Drożdżowe pierogi z przepisu od Lawendowego Domu przygotowałam na Boże Narodzenie.  Miałam ochotę na pieczone, koniecznie drożdżowe i rumiane. Farsz powstał już według mojego pomysłu.  Zrobiłam pierożki w dwóch wersjach, jedna partia była dodatkowo posypana kminkiem.  Upieczone pierożki zamroziłam i miałam np. jako przystawkę na Sylwestra. Cudowne! Drożdżowe pierożki(...)kapustą i pieczarkami Składniki: ciasto 500 g mąki pszennej opakowanie drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1 szklanka ciepłej wody ½ szklanki oleju sól dodatkowo żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniem farsz 300 g kiszonej kapusty 100 g pieczarek 1 mała cebula 1/2 łyżeczki ziela angielskiego w proszku 1 łyżeczka suszonego majeranku pieprz, sól do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z serem i botwiną 202

mamy sezon na botwinę więc trafiła ona do farszu razem z serem. Dzięki temu wyszły mi lekko różowe pierożki. składniki: ciasto 350 g mąki pszennej 200 ml wrzącej wody 2 łyżki masła szczypta soli farsz 250 g sera półtłustego 200 g botwiny ( małe buraczki i łodyżki) 1 jajko sól, pieprz Przygotować farsz. Botwinę drobno pokroić. Zalać wodą i ugotować, wystudzić(...)gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstwawić na 30 minut aby odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkować, wykrawać koła o średnicy ok 9-10 cm. Na każe koło nałożyc ok łyzki farszu i zlepić pierogi. Brzegi docisnąć widelcem. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Gotować ok 4-5 minut od wypłynięcia. Gotowe pierożki podałam okraszone zrumienioną cebulką

Monia miesza i gotuje
Pierogi z botwinka i białym serem 199

wymieszać, przyprawić. Ciasto pierogowe, jak zawsze robię według sprawdzonego przepisu: NAJLEPSZE CIASTO NA PIEROGI Rozwałkować ciasto do grubości ok 5mm, wykroić w kółka za pomocą szklanki. Nałożyć farsz i posklejać pierogi. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Boczek pokroić i kosteczkę i podsmażyć. Okrasić pierogi i posypać szczypiorkiem. Mój tata stwierdził, że były pyszne:) Smacznego

MarciochaKucharzy
Pierogi z młodą kapustą, koperkiem - nowalijki 176

nutą cytryny ..... nic tylko rękawy zakasać i do dzieła, warto :)) SKŁADNIKI : ciasto ( ok dużych pierogów) 2 szklanki mąki pszennej  szczypta soli  ok. 1 szklanki wrzącej wody ( w zależności od typu mąki, w razie gdy ciasto jest suche troszkę jeszcze dolejemy ) farsz 1 mała główka świeżej kapusty  1 cebula  garść posiekanego kopru  sól, świeżo zmielony(...)można zrobić to w początkowej fazie łyżką drewnianą, aby się nie poparzyć) Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć szklaną koła, na środek ułożyć nasz farsz i dokładnie pieroga skleić. Pierogi wrzucać partiami do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszać. Po wypłynięciu gotować ok. 2 minut. Podawać podsmażoną na rumiano cebulką oraz świeżym koperkiem. Pierogi

Basia w kuchni
Pierogi z soczewicą 119

obiad polecam pierogi w wersji bez mięsa, za to z bardzo smaczną i zdrową soczewicą. Farsz z zielonej soczewicy i pieczarek do złudzenia przypomina wyglądem farsz mięsny, więc łatwo oszukać warzywnych niejadków. Jeśli chcecie zrobić jeszcze zdrowszą wersję tych pierogów proponuję zamiast mąki białej użyć np. owsianej. Może i wymagają trochę nakładu pracy, ale myślę, że warto(...)Ugotowaną soczewicę i podsmażone pieczarki miksujemy blenderem, a następnie doprawiamy trochę sola i pieprzem.  Ciasto rozwałkowujemy cienko wycinamy kółka na środku każdego układamy kulkę z soczewicowego farszu i zawijamy sklejając brzegi pieroga. Gotujemy.  Pierogi można podawać gotowane lub przed podaniem podsmażone na rumiany kolor (takie lubię najbardziej

Bon appetit mon amie
KROKIETY RUSKIE Z WAFLI 101

Krokiety w wersji uproszczonej... zwijane z wafli tortowych zamiast naleśników, z farszem podobnym jak do pierogów ruskich, czyli z ziemniaków i twarogu. Ten sposób na krokiety oszczędza nasz czas, gdyż nie musimy stać(...)godzinami smażyć naleśników 😉 Wystarczy tylko przygotować farsz, zawinąć go w wafel, a następnie panierować i smażyć. Szybkie i proste, prawda?  A do tego pyszne! Do farszu ruskiego dodaję również tymianek, dzięki temu staje się on bardziej aromatyczny. Uwielbiam taki farsz i mogłabym jeść go na okrągło, czy to w pierogach, czy w krokietach... Składniki: ok. 600 g ziemniaków

Kuchnia MagdaLeny
KROKIETY RUSKIE Z WAFLI 126

Krokiety w wersji uproszczonej... zwijane z wafli tortowych zamiast naleśników, z farszem podobnym jak do pierogów ruskich, czyli z ziemniaków i twarogu. Ten sposób na krokiety oszczędza nasz czas, gdyż nie musimy stać(...)godzinami smażyć naleśników 😉 Wystarczy tylko przygotować farsz, zawinąć go w wafel, a następnie panierować i smażyć. Szybkie i proste, prawda?  A do tego pyszne! Do farszu ruskiego dodaję również tymianek, dzięki temu staje się on bardziej aromatyczny. Uwielbiam taki farsz i mogłabym jeść go na okrągło, czy to w pierogach, czy w krokietach... Składniki: ok. 600 g ziemniaków

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z mięsem, mozarellą i suszonymi pomidorkami 132

elastyczne ciasto. Ciasto zostawić w misce, przykryć folią i odstawić na pół godziny aby odpoczęło. Ciasto cienko rozwałkować i dużą szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i zlepiać pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie ok 2-3 minuty od wypłynięcia

Smakołyki Asi
Pierogi z mięsem 139

uwagi ile czego daje, po prostu wiem jakiej konsystencji ma być ciasto. Ale mam mądre książki kucharskie i znalazłam gramaturę. Pierogi z mięsem   Składniki na farsz na ok 45-50 pierogów 3 duże ćwiartki z kurczaka ugotowane, obrane ze skór i kości 1 mała cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Składniki(...)ugotować, ostudzić, następnie obrać ze skóry i kości. Cebulkę drobno pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Podsmażoną cebulkę dodać do mięsa i doprawić do smaku. Pierogi z mięsem Z mąki usypać kopczyk na stolnicy, zrobić wgłębienie do którego wbić jajko, dodać olej, sól. Następnie powoli wlewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto

Pomysłowa kuchnia
Kotlet schabowy nadziewany borowikami, cebulą i serem. 181

Gotową masę dzielimy na trzy części. Na każdym kotlecie układamy porcję farszu i pokrojony plaster żółtego sera (w ten sposób, żeby jedno centymetrowy brzeg pozostał bez farszu), następnie kotlet składamy jak pieroga i dociskamy brzegi bez farszu. Jajko roztrzepujemy i panierujemy w nim kotleta, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowane schabowe smażymy na rozgrzanym tłuszczu (oleju lub maśle

Rozpustne gotowanie
Ruskie krokiety 2775

Krokiety z farszem do ruskich pierogów, szybsze do zrobienia a tak samo smaczne :) (Croquettes with potatoes and curd cheese)   Składniki farsz: / filling: 0,5 kg ziemniaków (po obraniu) / 0,5 … Czytaj dalej Ruskie krokiety

czarrna od kuchni
PIEROGI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM , FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 1528

powiedział , że pierogi musza być tylko z ciasta pierogowego?! Ja mam dziś dla Was przepis na pyszne pierogi zrobione z ciasta ziemniaczanego. Delikatne, ze złocistą skórką , wypełnione po brzegi fantastycznym farszem! W środku soczysty kurczak , moje ulubione suszone pomidory i ser – ja połączyłam fetę z ricottą. Ajj ślinka cieknie! Takie pierogi są fantastycznym pomysłem na obiad(...)kroimy na kwadraty ( ok. 6 cm ) , każdy kwadrat dodatkowo rozwałkowujemy. FARSZ: Oczyszczone mięso bardzo drobno siekamy, dodajemy pokrojone pomidory i ser ( fetę i ricottę ). Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i ostrą papryką. CAŁOŚĆ: Na każdym kawałku ciasta układamy porcję farszu, zlepiamy w ozdobne pierogi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy roztrzepanym żółtkiem

Ostra na Słodko
Pierogi ruskie. 118

Rosji. Co ciekawe, kiedyś nazywane były polskimi. Dopiero po II wojnie światowej i zmianie granic, z polskich stały się ruskimi. Spotkać się można z różnymi przepisami na farsz do tych pierogów. Niektórzy wolą, gdy jest bardziej twarogowy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco zmodyfikować proporcje. Świetnie smakują odgrzewane na patelni następnego dnia. Polecam. Składniki: Ciasto: 350 g mąki(...)Farsz: 750 g ziemniaków 250 g twarogu 2 cebule sól pieprz masło Wykonanie: Składniki na ciasto połączyć i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.  Ziemniaki, twaróg i cebulę utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi

zadanie-gotowanie
PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. 172

skleja brzegi, układa gdzieś z boku i bierze się za kolejną partię. Poprawia siwą od mąki dłonią okulary na nosie. W garze bulgocze woda. A ja wyjadam farsz, kiedy nie widzi. Lepić pierogi nauczyłam się niedawno, zaledwie trzy lata temu. Do tego czasu mistrzynią w ich robieniu była moja Babcia, ale też dawno ich nie robiła, nie wiedzieć dlaczego(...)grubości), podsypując mąką i wycinam szklaną koła.  farsz: Soczewicę gotuję do miękkości, odcedzam i studzę.Ser rozgniatam widelcem,  dodaję serek kremowy, posiekaną miętę oraz soczewicę. Mieszam, doprawiam. Nakładam porcję wystudzonego farszu na koło z ciasta i zlepiam dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotowuję wodę z odrobiną oleju. Wrzucam partiami pierogi i gotuję do momentu, aż wypłyną

W kuchni Karmel-itki
Tradycyjne pierogi z jagodami 144

jagód języki (mój i siostry) po objadaniu się pierogami z jagodami, z reguły wygrywały. Najlepsze pierogi w naszym domu przygotowywał tata. Nasz tata lepił pierogi z różnymi farszami, a przygotowywał je bardzo często, ale 2-3 razy w sezonie letnim, zagniatał ciasto na pierogi i nadziewał je własnoręcznie zebranymi w lesie czarnymi, słodkimi jagodami. To danie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię