pieczywo - 17769 przepisów (strona:522/1185)

Świąteczna sałatka ziemniaczana z łososiem i szczypiorem 228

drobno mielonym pieprzem. Miskę nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Sałatkę ziemniaczaną z łososiem podajemy na wielkanocne śniadanie z ulubionym pieczywem. Warto wiedzieć, że łosoś to wartościowa ryba. Łosoś jest bogaty w białko oraz nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Kwasy te wzmacniają odporność i wspomagają regenerację komórek organizmu. Łosoś

My Chcemy Jeść
BURACZANE KOTLETY Z SOCZEWICY I KOMOSY RYŻOWEJ (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 140

smaku cebulę, marchewkę i kilka przypraw, by przyrządzić bardzo zdrowe, syte i smaczne burgery. Tego typu burgery muszą znajdować się w jadłospisie wegetarian i wegan. Można podać je w pieczywie, z surówką, pieczonymi lub duszonymi warzywami...wedle upodobań. W każdej wersji będą super. Polecamy całą rodziną! Składniki na 10 sztuk: 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej, 1 szklanka ugotowanej komosy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ekologiczne pesto z czosnku niedźwiedziego (wegańskie) 194

się do kanapek, tostów, dań makaronowych. Ma specyficzny smak, podobny do zwykłego czosnku, jednak trochę się od niego różni. Przyrządziłam spaghetti z pesto z czosnku niedźwiedziego, smarowałam też nim pieczywo. Do kupienia w stacjonarnych i internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Ecological wild garlic pesto (vegan) Ingredients: wild garlic 62,2%*, rapeseed oil*, pumpkin seeds*, salt, cane sugar*. *Products

Qlinarnie i Qlinarnie
Pasta kanapkowa z nerkowców z miodem i tymiankiem 160

Dawniej moim ulubionym śniadaniem było domowe pieczywo z twarożkiem i konfiturą z mojej spiżarni. Zajadałam takie kanapki popijając je wyborną kawą z ekspresu. Gdy zmuszona byłam z tego wszystkiego zrezygnować to na początku chciało mi się płakać. Pomału jednak oswoiłam się z tym stanem rzeczy, chociaż bardzo mi takich śniadań brakuje. Nie załamuję się ale staram się stworzyć sobie

Wiem co jem
Bakłażanowe roladki z paprykowym mielonym mięsem 181

dość dużo wody, która jednak szybko zostaje wchłonięta przez mięso. Wystarczy po wyjęciu z piekarnika pozostawić na kilka minut przed nałożeniem na talerz. Podawać z ryżem, ziemniakami lub chrupiącym pieczywem. Ja dodatkowo przygotowałam dip paprykowy. Składniki dipu paprykowego: ok. 130 g sera typu feta (to jest ok. 1/2 standardowego opakowania) 200 g kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka słodkiej papryki mielona

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczeń wołowa 180

jego ulubiony rodzaj. W związku z tym upiekłam mu solidny kawał wołowy, który podałam na ciepło z sosem pieczeniowym do obiadu, a pozostałość pokroiłam w plasterki jako dodatek do pieczywa. Mięso do obiadu świetnie się komponuje z pieczonymi lub duszonymi ziemniakami, a wędlina doskonała jest z dodatkiem wyrazistego sosu na przykład chrzanowego lub czosnkowego. Zapraszam na przepis 😊 Składniki: mięso wołowe

kulinarne odsłony pati
Chleb z semoliny z nasionami w kwietniowej piekarni 222

razem przepis na chleb Amber wybrała wspólnie z Daną z bloga Leśny Zakątek . Chleb miał być rodzajem pieczywa tostowego. Mnie taki niestety nie wyszedł 😌 Smakuje jednak ciekawie, a mieszkanie pachniało cudnie po wyjęciu chleba z piekarnika 😊 Zamiast nasion chia użyłam babki płesznik. Przygotowałam jeden bochenek, zmniejszając o połowę ilości poniższych składników. Składniki (na 2 keksówki): 800 g mąki z pszenicy

Weekendy w domu i ogrodzie
Ośmiornica w pomidorach 222

passatą i dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy oliwki, wino, doprawiamy do smaku i dusimy kolejne 15 minut. Na koniec dokładamy ośmiornicę i dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z pieczywem bądź z makaronem, przed podaniem posypując natką pietruszki. Kategoria: żarło powszednie Tagged: kuchnia hiszpańka , oliwki , ośmiornica , pomidory

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Zakwas żytni 163

wcale takie nie jest. Co prawda potrzebuje on trochę czasu aby dojrzeć, jednak nie wymaga dużo naszego zaangażowania. Przez większość czasu po prostu leży sobie w słoiku i dojrzewa :) Pieczywo na zakwasie żytnim jest najzdrowsze, a co ważne - jest naprawdę pyszne. Przy odrobinie sumienności i systematyczności, przygotowywanie chleba na zakwasie wejdzie Wam w rytm tygodniowy, praktycznie nie zabierając czasu. Przepisy

Milion Smaków
Chałka nadziewana makiem 209

Chałka to pyszne delikatne pieczywo, idealne na śniadanie lub deser. Dzisiejsza chałka wypełniona jest pachnącym, pomarańczowym nadzieniem makowym. Smak podbija dodatek likieru pomarańczowego do masy makowej. Gdy chałkę będą jadły dzieci zamień likier na sok z pomarańczy. Jak wszystkie moje wypieki chałka upieczona została ze zdrowszej wersji mąki - mąki orkiszowej. Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czosnek niedźwiedzi duszony z oliwą 152

szpinak. Tak przygotowany,  to moje odkrycie! Jest świetny! Znakomity jako dodatek do mięsa, ale również bardzo smaczny, podany w temperaturze pokojowej. Można go podać na grzance z pieczywa tostowego a na nim położyć sadzone jajko. Będzie pysznie. Bardzo polecam, a jutro robię powtórkę. składniki ok 250 g liści czosnku oliwa 2 - 3 łyżki bulionu lub wody sól cytryna

Stare Gary
Chleb orkiszowo-żytni z sezamem i "Żona plantatora herbaty" 226

Zdałam sobie właśnie sprawę z faktu, że dawno nie publikowałam przepisu na chleb według własnego pomysłu i że ostatnie przepisy na domowe pieczywo były związane z comiesięczną piekarnią u Amber. Spieszę zatem nadrobić ten brak, zwłaszcza że chleby piekę niezmiennie co tydzień. Od kilku miesięcy to chleby na mące orkiszowej z różnymi dodatkami. Składniki (na keksówkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Krem z dyni i pomidorów 153

wywar może się wygotować więc trzeba uzupełnić wlewając wodę. Zupa krem powinna być dość gęsta. Jak już dynia jest miękka zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Podawać z pieczywem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Smażona cukinia 184

Smażona cukinia to propozycja na przekąskę podawaną z pieczywem lub też jako dodatek do dań mięsnych, tj. obiadów. Smażoną cukinię podałam do obiadu warzywnego – wyłamałam się z zaleceń autora przepisu – kolejny odkurzony przepis ze starych „wkładek”, które zbierała mama jakieś 30 lat temu 🙂 Przygotowanie smażonej cukinii nie jest pracochłonne i polecam wszystkim... Więcej The post Smażona

Magiczny Garnek