pieczywo - 17769 przepisów (strona:517/1185)

Twarożek na śniadanie 137

Zapraszam po przepis na twarożek, który możemy sobie przygotować w 10 minut na śniadanie do pieczywa. Składniki: 250 g twarogu półtłustego 180 ml jogurtu naturalnego gęstego kawałek zielonego ogórka szczypiorek sól, pieprz Przygotowanie: Twarożek przekładamy do miseczki i rozgniatamy go widelcem. Dokładamy jogurt naturalny i mieszamy razem. Ogórek obieramy i kroimy w kosteczkę a szczypiorek kroimy drobno i dodajemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami 138

spodu. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem i nakładamy nasze danie do miseczek. Polecam Dahl podawać z pieczywem. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Małże po marynarsku w białym winie (Cozze alla marinara) 124

ogniu gotujemy małże ok. 5 minut, co jakiś czas je mieszając. Tak przygotowane małże, zestawiamy z ognia, posypujemy natką pietruszki i podajemy z kawałkami pieczywa. Małże, które się nie otworzyły, wyrzucamy. **** PREPARAZIONE Per pre parare le cozze alla marinara iniziate pulendo le cozze. Eliminate la barbetta che fuoriesce, raschiate il guscio e lavatele

La grande e la piccola cuoca
Bezglutenowe placuszki z quinoy z młodą pokrzywą 189

zaledwie kilku składników i oczywiście obowiązkowo z majową młodą pokrzywą. Wymyśliłam je zupełnie przypadkiem, spontanicznie, gdy z roztargnienia rozgotowałam quinoę i już się nie nadawała do sałatki ;) Świetnie zastępują pieczywo, można  je podać z ulubioną pastą, sałatą i pomidorem, albo użyć zamiast glutenowej tortilli, lub najprościej podać z dobrą oliwą z oliwek. Składniki: 1 szklanka ugotowanej (najlepiej rozgotowanej) białej

Quinoa Raz!
Polędwiczka pieczona w boczku 149

mojej kuchni staram się używać zdrowych produktów, ziół, warzyw, owoców. Siłą rzeczy sama staram się też piec pieczywo i wędliny. Wystarczy tylko pomysł i chęć coś zrobić i już mamy coś na kanapkę. Dzisiaj zrobiłam faszerowaną polędwiczkę. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. 141

zbyt kwaśny. Aby temu zapobiec, należy kapustę kiszoną przepłukać pod bieżącą wodą lub nawet wstępnie obgotować. Bigos tradycyjnie serwuje się najczęściej jako przystawkę gorącą lub przekąskę, podaje się z pieczywem, często razowym oraz wódką czystą lub wytrawną ziołową (myśliwska, trojanka litewska, żubrówka). Bigos, jako jedno z nielicznych dań, nie traci walorów smakowych przy wielokrotnym odgrzewaniu, a wręcz przeciwnie, po każdym

KUCHNIA POLSKA
FASOLKA PO BRETOŃSKU 159

bretońsku gotowa. Jeżeli fasolka jest za gęsta możemy dodać trochę wody,doprawić .Ja uwielbiam smak wędzonej papryki więc na koniec dodaję ją do mojej fasolki. Najlepiej smakuje z razowym pieczywem :) SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Biała kiełbasa duszona z jabłkiem i cebulką 152

Świetny pomysł na szybki obiad po pracy.  Biała kiełbasa uduszona z jabłkami i cebulką, odpowiednio doprawiona, podana z ziemniaczkami lub pieczywem i ogórkiem kiszonym lub konserwowym.  Wykonanie całości zajmuje ok 30 minut.  Składniki ok. 1/2 kg białej kiełbasy - ja wolę cienkie kiełbaski o dużej zawartości mięsa 1 duże, winne jabłko 1 duża, biała cebula 2 łyżki oleju

Ze smakiem bez glutenu
zasmażana kapusta kiszona z jabłkiem... 251

czas zamieszać, na koniec wsypać pieprz mielony, przyprawę w płynie, mąkę i szybko zamieszać do zagęszczenia kapusty kapusta smakuje wybornie do dań mięsnych na obiad, do klusek różnych, makaronu, pieczywa..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka na kolację wg Aleex 162

kostkę. Dołożyć do wcześniejszych składników. 4. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. 5. Dodać majonez. Ma go być tylko tyle, aby lekko skleić składniki. 6. Wymieszać. 7. Podawać z pieczywem. Smacznego

W mojej kuchni
Szybkie i proste leczo z chorizo 108

przyprawy i wlewam bulion. Dodaję pomidory. Całość gotuję 12-15 minut. Całość gotuję na dość dużym ogniu. Na koniec gotowania dodaję kiełbasę i ewentualnie doprawiam solą. Podaję z ulubionym pieczywem lub kaszą. Dobrze smakuje zaraz po ugotowaniu oraz odgrzane kolejnego dnia.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Kotlety z jajek z lubczykiem i tymiankiem 274

patelnię wrzucić 1 łyżkę masła. Przykryć i dusić jeszcze jedną minutę. Podawać z sałatką warzywną, u mnie papryka, pomidor ogórek, szalotka, lubczyk i ulubionymi dodatkami jak ryż, ziemniaki czy pieczywo. Smacznego

Gosia gotuje
Hummus w trzech smakach 186

pierwszej dodajemy suszone pomidory i blendujemy, do drugiej dodajemy posiekany szczypiorek, trzecią wzbogacamy o pieczoną zblendowaną paprykę oraz paprykę w proszku (ostrą i słodką). 6. Hummus podajemy ze świeżym pieczywem oraz surowymi warzywami (marchewka, ogórek, papryka

Podwójnaporcja
Taszka - Petiscos, vinho i śpiew 137

rzodkiewką i olejem z chili — dla mnie totalna eksplozja smaków oraz fenomenalna meksykańska ośmiornica aguachile z awokado, piklami z szalotki, ogórkiem i olejem z habanero. Nie brakuje tutaj również pieczywa z najlepszą portugalską oliwą, od której trudno się oderwać. . Na koniec uczty możemy zamówić jeden z dwóch oryginalnych deserów: z jabłkiem, składający się z kremu jogurtowego, pistacji, jabłkowej granity

Food Square

Proponowane wyszukiwania