starłam marchewkę, zrobiłam zakwas a potem to już samo rosło a chleb fajny, sprężysty miąższ,wilgotny od marchewki, chrupiąca skórka, taki rezultat mnie zaskoczył. Zapraszam do wypiekania własnego, zdrowego pieczywa. Zapraszam po raz kolejny bo pieczenie chleba to nic trudnego a potem cieszymy się dobrym zdrowiem. Chleb ten nie wymaga dużo pracy, tylko potrzebuje czasu aby wyrosnąć. Można sobie regulować
Moje Małe Czarowaniebazylią i suszonymi pomidorami, delikatne i soczyste dzięki cukinii, w kolorowych paprykowych i słodkich miseczkach z lekko dymnym posmakiem przypieczonych czapeczek. Totalna radość na języku :) Można podać z ulubionym pieczywem, gotowanym ryżem lub innymi dodatkami...albo po prostu spałaczować same. Siadajcie do stołu ze słonecznymi paprykami pełnymi dobroci, póki wciąż lato! :) Papryki faszerowane mięsem mielonym i cukinią z suszonymi pomidorami
Kuchnia w Słońcu Skąpanaminut. Zdjąć z gazu, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, oraz liście bazylii i łyżeczkę cukru. Wymieszać i odstawić na 5-10 minut, aby smaki się przegryzły. Podawać z pieczywem... Smacznego
Gosia gotujeoczkach. Doprawiamy go granulowanym czosnkiem, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę jajka (używam sitka do warzyw), majonez i pieprz. Mieszamy wszystko łyżką, próbujemy (opcjonalnie doprawiamy). Podajemy jako dodatek do pieczywa. Smacznego
Słodkie okruszkiduszenia, jeśli potrzeba to podlać więcej wody szynkę wystudzić najlepiej kilka godzin w lodówce, zdjąć sznurek, kroić na plasterki - szynka jest miękka i krucha, przypomina tzw. "szarpane" mięso, do pieczywa najlepszym dodatkiem........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięliściu chrzanu "prześladował" mnie od pewnego czasu. Najpierw usłyszałam o nim w jakiejś audycji radiowej, potem jedna z blogerek dołączyła swój przepis do prowadzonej przeze mnie grupy Domowe pieczywo w Google (zapraszam), a niedawno znajoma blogerka i nauczycielka Marlena Kowalska pochwaliła się swoim wypiekiem na fb. No i jak tu nie upiec u siebie? Zwłaszcza że chrzanu ci u mnie
Weekendy w domu i ogrodzieśmietankę. Całość dobrze wymieszaj, dopraw do smaku i gotuj do chwili, kiedy zgęstnieje. Tak przygotowaną kiełbasę w sosie grzybowym podawaj z makaronem ugotowanym według przepisu na opakowaniu, świeżym pieczywem lub ziemniakami
blog.moje-pasje.infoziemniaki będą miękkie. Doprawiam do smaku przyprawami: kminkiem, majerankiem, słodką i ostrą mieloną papryką, solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Chwilkę jeszcze gotuję i gotowe. Podaję z pieczywem. Wybornie smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą. Smacznego!!! A tu kilka wspomnień ze spontanicznego wyjazdu w moje kochane Bieszczady
Kuchnia domowa Anijest mięciutka i niezwykle soczysta. Sos z czarnym pieprzem nadaje wyrazistego smaku i kuszącego aromatu... Takie mięso idealnie sprawdzi się na obiad, a po ostudzeniu jako dodatek do pieczywa. Polecam! 1 kg łopatki (może być dowolne mięso wieprzowe) Marynata: 1-2 łyżki sosu z czarnym pieprzem (w zależności czy lubicie ostrzejszy smak) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu
Di gotujeKiedy jeszcze nie wiedziałam, że choruję na celiakię, najlepszą opcją posiłku na wycieczkę rowerową, albo podróż pociągiem była bułka z pasztetem i pomidorem. Teraz, ponieważ nie jem też gotowego pieczywa bezglutenowego, sprawa jest bardziej skomplikowana i wymaga ode mnie większego nakładu pracy i czasu oraz sporo pomysłowości. Jeszcze czekam na mój wakacyjny wyjazd do września, ale póki co spędzam
Quinoa Raz!przepustowości Waszych żołądków – u niektórych starczy zaledwie na 5 porcji Ja po zjedzeniu odrobiny czuje się bardzo syta. Sałatka z kurczakiem i ananasem smakuje najlepiej podana ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem i intensywnie doprawiam pieprzem. Podobną wersję sałatki przygotowuję z szynką zamiast kurczaka, także możecie wypróbować. Jeżeli lubicie zaś orientalne smaki, możecie dodać do sałatki odrobinę curry, które ciekawie
Kuchnia BazyliiGrillowane kiełbaski często z pieczywem zjadamy, ale jak je z warzywami grillowanymi podamy, to nowy smak uzyskamy. Kiełbaski już gotowe w dwóch smakach mamy, wiec do warzyw dokładamy. Ulubione warzywa można na różne sposoby komponować i ich nie żałować. Składniki na 4 porcje: cienkie kiełbaski - Grill Mix Kiełbaski Pepperoni i Kiełbaski Polskie, 3 świeże papryki kolorowe (biała, czerwona, zielona
Moniki Smakołykitarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy warzywa. Doprawiamy solą i czerwonym pieprzem. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i dusimy do miękkości. Podajemy z pieczywem jeszcze ciepłą lub lekko schłodzoną. Smacznego
Życie ze smakiemnagrzanego piekarnika do temp. 100 stopni i suszymy przez około 25 minut. W międzyczasie należy przemieszać. Najlepiej jeśli piekarnik będzie lekko uchylony. Tak przygotowane pestki, możemy dodać do: zupy, pieczywa, sałatek i wielu innych
Lena GotujeKrok 4. Następnie do zupy wrzucam posiekaną zieleninę, makaron, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz kwasem z ogórków kiszonych - gotuję jeszcze 3 minuty i gotowe. Zupę podaję ze świeżym pieczywem. Smacznego :) Zobacz również przepis na fantastyczną LETNIĄ ZUPĘ JARZYNOWĄ
Moja Książka Kucharska