Rzadko kupuję pieczywo. Nie jadamy w domu dużo chleba. Jednak, gdy już skusimy się na piekarniane wypieki, niemal przy każdej wizycie w piekarni, mój starszy Syn prosi bym kupiła mu do szkoły przysmak czosnkowy. Czasem daję się namówić a czasem nie. W końcu zdecydowałam się na domowy wypiek. Metodą prób i błędów powstał mój przepis na domowy przysmak czosnkowy :-) Ciekawa
AniaGotuje.plchwilę jest to najlepszy sos grzybowy jaki do tej pory robiłam ;-) Z czym podawać: - idealny do placków ziemniaczanych - niebo!!! - super smaczny z dowolnym makaronem - idealny obok jajecznicy z kawałkiem pieczywa
AniaGotuje.plpodlewamy jeszcze wodą. Potrawę podbijamy mąką i śmietaną, przyprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solą, pieprzem i jeszcze chwilkę razem dusimy. Podajemy z ziemniakami i naszą ulubioną surówką lub z pieczywem. Tak więc pyszny obiad bez specjalnego wysiłku mamy gotowy :) Smacznego
Pani na deserjajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia i octu WARSTWA BRZOSKWINIOWA : puszka brzoskwiń 2 brzoskwiniowe galaretki WARSTWA CZEKOLADOWA : krem do smarowania pieczywa czekoladowo- orzechowy 400 g ( z Biedronki) 2 wafelki w czekoladzie np. Grześki MASA BUDYNIOWA : 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 10 łyżek cukru 2 kostki masła (lub z połowy składników
Pani na deserWeekend przywitałam przepysznym śniadaniem w stylu włoskim. Przygotowałam banalnie proste i smaczne grzanki z pastą z awokado i startym grana padano, to jest przepyszne połączenie! Chrupiące pieczywo, awokado koniecznie dojrzałe, sok z cytryny i grana padano. Bardzo lubię taki smaki, jestem ciekawa czy Ty także? Pomysł na ten przepis powstał już wiele lat temu, zaraz na początku mojego blogowania
Moja smaczna kuchniaWszystko było świeże, ciekawie skomponowane i różnorodne. Przez 5 dni - czyli 25 posiłków - żadne danie się nie powtórzyło :) Dieta oparta jest na sporej ilości produktów z pełnego ziarna - pieczywie, ryżu kaszach, naprawdę dużej ilości warzyw, nabiale (jajka, twarogi, jogurty), strączkach oraz zdrowych tłuszczach z nasion, orzechów czy ryb. Na śniadania jadałam twarożek, jajka, pasty i omlety
Moje Kuchenne RewelacjeOpis tzatziki: Tzatziki jest to dip (inaczej sos) grecki. Ten sławny grecki sos na bazie jogurtu, ogórków, czosnku i ziół jest jednym z moich ulubionych. Świetny dodatek do warzyw, pieczywa i mięs np. grillowanych lub pieczonych, burgerów, szaszłyków, ale nie tylko! Najlepsze w sosie jest to, że jest on mega prosty a smakuje wybornie. Składniki: 400 g jogurtu greckiego
CookMagwymaga, ale ponoć nie można mieć wszystkiego. Za to można mieć panzanellę, czego i Państwu życzę. Poznajcie moją wersję panzanelli. Składniki: około kilograma różnego rodzaju pomidorów 5 kromek razowego pieczywa lub ciabatty 1 czerwona cebula 4 fileciki anchois 1/2 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego szklanka liści bazylii. Przygotowanie: Chleb grillujemy na suchej patelni i nacieramy czosnkiem. Jeśli
ladykitchenczasie dodać bataty i paprykę, zamieszać i gotować jeszcze około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić i ewentualnie zagęścić łyżką mąki. Podawać posypane natką pietruszki z ulubionym pieczywem
wyzwania kuchenneHej! Zapewne zauważyliście, że zafiksowałam się na dyniach. Mam pyszne dynie i nie waham się ich użyć 😉 . Teraz czas na super miękkie nadziewane bułeczki dyniowe. Oczywiście
Tylko pyszniedrobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Cebulę z czosnkiem dodać do garnka wraz z passatą pomidrową i pomidorami z puszki. Dorpawić majerankiem i pieprzem. Gotować 15-20 minut. Podawać z pieczywem. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 651,8 kcal Tłuszcz: 28,5g Białko: 35,6g Węglowodany: 60,5g Smacznego
Zielona Kuchniaobsłudze, zajmuje niewielką ilość miejsca w kuchni, w szybki sposób zapakujecie swoje produkty i zachowacie ich przydatność do spożycia na dłuższy czas. Pakować próżniowo można naprawdę różne produkty: pieczywo (chleby, bułki) drób ser żółty warzywa owoce mięso ryby Zapakowane produkty (w zależności od rodzaju) można przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. Rozwiązanie niezwykle wygodne, zajmujące minimalną ilość miejsca, oszczędzające nasze pieniądze
Słodkie okruszkiplany się zmieniły i powstała właśnie potrawka z bakłażana w ostrym sosie. Idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy czy ciepła kolacja. Można podać go z ryżem, makaronem czy pieczywem. Ja przygotowałam go w wersji bezmięsnej, jeśli jednak wolicie coś treściwszego dodajcie grillowanego kurczaka lub indyka. Jeśli nie macie pomysłu na to co upichcić z bakłażana to TUTAJ znajdziecie kilka
Życie ze smakiemPewnie już zauważyliście, że częstym składnikiem moich past do pieczywa są pestki dyni. Dlaczego? Bo w tej wersji smakują mi najbardziej. Pragnę je jeść w dużej ilości i takie też serwuję mojej rodzinie. Wiem, że za ich sprawą, a precyzyjniej, cynku w nich zawartego, nasza cera, włosy i paznokcie będą w bardzo dobrej kondycji, nasz układ odpornosciowy będzie działał
Jeść, by żyć w zdrowiutego, że tofu można albo kochać albo nienawidzić, ale w tym wydaniu totalnie zmienia swoją postać i czaruje nawet najbardziej zagorzałych przeciwników. Pasta jest kremowa - idealnie rozsmarowuje się na pieczywie, a ponadto jeszcze lepiej smakuje z kawałkiem ogórka kiszonego i pomidora. Składniki: kostka tofu naturalnego (200g) kilka pieczarek 1/2 cebuli olej roślinny sól, pieprz odrobina soku z cytryny Przygotowanie
Kuchnia Ellie