mięsa mielonego wołowego (u mnie udziec wołowy) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 3 łyżki bułki tartej (można zastąpić zmielonym pieczywem bezglutenowym) 1 łyżka mąki pszennej typ 500 (można zastąpić np. ryżową) 1/2 łyżeczki pieprzu Na sos: 1 puszka pomidorów (400 g) 1 mały sok z pomidorów (330 ml) 2 ząbki
Passions hobbies lifeProponujemy uniwersalne wydanie mięsa z warzywami. Tak przygotowane filety z udek kurczaka można podawać z ryżem, kaszą, makaronem, ziemniakami lub pieczywem. Można też gulasz zapasteryzować w słoikach i zabrać ze sobą na piknikowy wyjazd. Składniki: -60 dkg filetów z udek kurczaka -kilka marchewek -2 papryki -kawałek pora -kilka ząbków czosnku -puszki białej i czerwonej fasoli -1 l przecieru
Maminek kulinarnyulubionym mięsem drobiowym. Aby była gęstsza postanowiłam zabielić ją odrobiną śmietany z mąką. Wyszła wspaniała...lekko ostra dzięki papryczce chili oraz słodka dzięki kukurydzy i naprawdę syta - podana z pieczywem może pełnić funkcję dwóch dań na raz. Zajadaliśmy się nią przez 2 dni 😉 Z pewnością jeszcze nie raz ją powtórzę! Składniki: 500 g mięsa mielonego ( u mnie: z indyka
Kuchnia MagdaLenyponad 70 lat doświadczenia i historia niezwykłych ludzi, dla których tworzenie wypieków jest pasją. Kochają to, co robią. Lubią patrzeć, jak Skorpory nabierają złocistego koloru, a zapach świeżego pieczywa unosi się wokół Ich piekarni. Lubią eksperymentować, próbować nowych smaków, inspirować się codziennymi drobiazgami. Ale nade wszystko lubią patrzeć na Twój uśmiech, gdy próbujesz Ich wypieków. Dobrych
Sama słodycz i szczypta chiliDawno nie zamieszczałam przepisu na domowe pieczywo. A przecież takie jest najlepsze. Dzisiejszy przepis, jak i poprzednie należy do najłatwiejszych a bułki do najsmaczniejszych. Przekonajcie się :) Składniki na 8 sztuk: 500 g przesianej mąki pszennej (typ 550) 25 g świeżych drożdży 250 ml letniej wody 125 g serka Philadelphia 1 mała łyżeczka soli 1 jajko do posmarowania bułek Wykonanie
Kuchnia u Krysiczosnkiem i natką pietruszki. drukuj przepis Lubisz bakłażany? To może masz ochotę zajrzeć jeszcze tutaj, po przepis na rumuńską pastę do pieczywa? Natomiast inne przepisy na obiady w 30 minut znajdziesz tutaj . Smacznego! Wasza, Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK
PatchworkWielokrotnie pisałem, że jestem ogromnym fanem produktów wykonywanych w domu. Regularnie przygotowuję domowe tofu , robię mleka roślinne , zdarza mi się także piec domowe pieczywo . Dziś do kolekcji przepisów dołącza domowe masło orzechowe. Produkty wytwarzane w domu mają tę zaletę, że są w 100% zdrowe – wiem co do nich dodaję i mogę
Vegan Tasteprzełamać jego smak. Nie mogłem się zdecydować natomiast czy ma to być zakwas żytni czy pszenny. Bo to dość istotna sprawa, każdy z nich inaczej spulchnia chleb, każdy nadaje pieczywu innego smaku. Postanowiłem nie tracić czasu na dumanie i zastanawianie się i zrobiłem dwa chleby. Kolejna prawda życiowa, do której doszedłem z wiekiem: nie umiesz wybrać? To nie wybieraj
Marder&Marder Manufacturegarnku, uważając aby warzyw nie rozgotować . Powinny być miękkie ale jędrne. Na koniec przyprawcie i dodajcie drobno posiekaną natkę, kolendrę i tymianek. Podawać z odrobiną kwaśnej śmietany i pieczywem, albo i bez ;) Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmięsem też są bardzo smaczne. Nasi południowi sąsiedzi i narody niemieckie robią knedle z ciasta drożdżowego z dodatkiem bułki albo z samych bułek. Takie kluski pozwalają dobrze spożytkować czerstwe pieczywo i mogą być ciekawą pozycją w naszym domowym menu. Knedle z bułki doskonale nadają się jako dodatek do gulaszu czy innych dań z sosem. Spróbujcie, a nie pożałujecie. ROZWIŃ
Smaczna Pyzawracając z przedszkola, moje dziecko zażyczyło sobie pyszną bułeczkę z dżemem, taką jak była w przedszkolu. Święto, mój niejadek chce jeść… Niewiele myśląc skręciłam do sklepu po świeżutkie pieczywo. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy kładąc talerz z piękną bułą obficie wysmarowaną dżemem pociecha parsknęła „nie taką, taką pyszną bez skórki”. Wtedy okazało się, że chodzi o pampuchy
Fitsweet.meukładamy kurczaka, jajka, ser pleśniowy, orzechy ziemne oraz kiełki. Całość polewamy sosem musztardowo-miodowym i posypujemy świeżo mielonym czerwonym pieprzem (można zastąpić czarnym). Sałatkę podajemy od razu z ulubionym pieczywem. Fanom sera pleśniowego, który w tej pysznej sałatce gra jedną z głównych ról, polecam również przepis na sałatkę z tym serem i awokado
My Chcemy Jeśćtostów Potrzebujesz: 80g szpinaku baby 1 jajko 3 suszone pomidory 2 łyżki mleka szczypta soli i pieprzu 4-5 łyżeczek serka wiejskiego (1 na tost) 4-5 kromek pieczywa razowego 2 średnie pomidory oliwa i sos chili do podania Sposób przyrządzenia: 1. Pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. 2. Ułóż pomidory i kromki chleba na blasze i podpiecz
Kuchnia w Słońcu Skąpanapotrzeba mu czasu. Jogurt mieszamy z drobno posiekanymi ziołami, lekko solimy i pieprzymy do smaku. Przekładamy do miseczki i podlewamy dobrą oliwą. Szaszłyki podajemy z ryżem, kaszą, frytkami lub pieczywem – my zjedliśmy z chlebkami pita , które przez parę chwil podgrzałam na grillu. To mięso przyprawione kreolską mieszanką przypraw i ciemnym sosem sojowym naprawdę z powodzeniem udaje wołową łatę. Jasne, wymaga
Karo in the Kitchenniestety za oknem mamy jesień. Więc trzeba przygotować coś rozgrzewającego do jedzenia. Leczo to pyszne, kolorowe danie jednogarnkowe pełne warzyw, szybkie w przygotowaniu. Najczęściej podaję je ze świeżym pieczywem. Idealne na chłodne wieczory i imprezy. Składniki: * 1 średniej wielkości cukinia * 1 czerwona papryka * 1 cebula * 2 marchewki * 2 kiełbasy typy "śląska" * 2-3 listki laurowe * 5-6 ziarenek ziela
Zrób to smacznie