pieczywo - 17769 przepisów (strona:511/1185)

Białe kiełbaski zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami 137

pieczenia, ale do tego nie jesteśmy już piekarnikowi potrzebni :p), a są naprawdę smaczne. Ja podałam je z kuskusem, ale może to być również ryż, makaron, czy nawet świeże pieczywo. Polecam :) Składniki na 2-3 porcje: ok. 500-600g białych kiełbasek 1 mała cebula 1 średni por 1 czerwona papryka 2 małe lub jedna średnia cukinia 600 ml passaty

Simply Food
Jak zaoszczędzić i przedłużyć przydatność żywności do spożycia? 163

Ugotowana zupa 2-3 dni 8-12 dni Pieczone mięso 2-3 dni 8-12 dni Artykuły spożywcze – zamrożone Trwałość artykułów niezapakowanych próżniowo Trwałość artykułów zapakowanych próżniowo Pieczywo 6-9 miesięcy 24-26 miesięcy Owoce 6-12 miesięcy 24-26 miesięcy Warzywa 8-10 miesięcy 24-26 miesięcy Ryby 6 miesięcy 24-26 miesięcy Drób 6 miesięcy 24-26 miesięcy

Słodkie okruszki
Tortille pszenno-kukurydziane z kurczakiem curry i sosem mango 192

sklepach tortilli i wrapów jest do wyboru do koloru! Ich skład często nie jest zachwycający, a szkoda, bo to bardzo fajna odmiana dla pieczywa, czy dla ryżu. Mąka kukurydziana bez problemu dostępna jest w marketach na półkach ze zdrową żywnością, albo po prostu tam gdzie znajdują się inne mąki. Pozostałe składniki to masło, soda i woda, czyli zupełnie przystępnie, pewnie

Kulinarne Inspiracje
Domowy pasztet 114

wrzenia przez 1 godzinę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia najpierw na stole, a potem w lodówce do następnego dnia.Pasztet dzięki dodaniu wywaru, ma lekką konsystencje i świetnie się rozsmarowuje na pieczywie, idealny z  ogórkami kanapkowymi  czy innymi piklami . Pasztet można przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy, ale u mnie nie ma na to szans. Zwyczajnie jest za dobry

Gosia gotuje
Chleb słonecznikowy 192

szklankę słonecznika/ Potrzebujemy 1 kg mąki 650, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody, łyżkę cukru, łyżkę soli, słonecznik. Wszystko robimy jak w innych przepisach  pieczywo  tylko tym razem przyspieszamy :)  Wyrobione ciasto ogrzewamy do wyrośnięcia w piekarniku ... Po wyrośnięciu wyrabiamy 2 chleby... Po raz kolejny dajemy do wyrośnięcia w piekarniku... Jak już podrosną smarujemy rozbitym jajkiem .... Posypujemy

chleba naszego
Zupa cygańska 1078

zupie. Śmietanę wlewamy do garnka i podgrzewamy, by mąka straciła swą surowość. Wlewamy zupę do misek, dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Możemy podać do zupy świeże pieczywo. Zupę cygańska często gotuję, bo jest bardzo smaczna, poniżej kolejne zdjęcie tej zupy. The post Zupa cygańska appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zgrzewarki próżniowe - do czego się przydają 140

Wszyscy doskonale wiemy, że pakowanie próżniowe przedłuża nawet kilkukrotnie trwałość produktów żywnościowych poczynając od mięsa i jego przetworów, poprzez ryby, owoce i warzywa, sery, kawy, przeprawy, na pieczywie i herbatnikach kończąc. Pozwala również dłużej zachować ich walory smakowe i wartości odżywcze, w tym niezbędne dla organizmu mikro- i makroelementy oraz zapobiega uwalnianiu aromatów. Pisałam już o tym na blogu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czeko-śliwka czyli powidła z czekoladą 131

Klasycznie śliwkowe powidła zyskają doskonały, smak dzięki dodatkowi czekolady. Śliwki z czekoladą to niezawodne połączenie. Takie powidła możemy wykorzystać do pieczywa, naleśników, gofrów, ciast, czy po prostu wyjadania łyżeczką :) Składniki: śliwki węgierki 2kg cukier do smaku czekolada gorzka 300g Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, rozcinamy na pół i wyciągamy pestki. Wsypujemy do garnka o grubym dnie i na bardzo małym ogniu

Pyry na Gaz
Pasta jajeczna z dymką i fetą 122

Witajcie. Mam dziś dla Was pomysł na smaczną pastę jajeczną do pieczywa. Taka pasta jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza od takiej kupionej w sklepie. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Zrobimy ją już w kilka minut. Zapraszam Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 50 g fety 4 dymki ze szczypiorkiem 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Jajka obieramy ze skorupek

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Buraczkowy hummus. 161

cytryny na gładką masę. Dodać sól i pieprz do smaku - wymieszać. Wyłożyć do miski lub na talerz. Polać oliwą i posypać pestkami dyni. Podawać z pitą lub innym świeżym pieczywem

zadanie-gotowanie
pyszne domowe masło pietruszkowo-koperkowo-czosnkowe... 154

włożyć do sitka i odcisnąć jeszcze z wody, uformować osełkę, włożyć do maselniczki i do lodówki masło jest tak pyszne smakowo i jakościowo, że najlepiej smakuje samo z dobrym pieczywem..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Pyszny chlebek z dodatkiem żurku i czarnuszki 151

Hej! Domowa piekarnia działa na pełnych obrotach. Dzisiaj następny pyszny chlebek. Niezwykle pachnący, bo ma dodatek żurku i czarnuszki. Do czarnuszki trzeba się przekonać. Ma swój

Tylko pysznie
Fasolka po bretońsku z wegańską kiełbasą 182

koniec dodaj wyciśnięty czosnek i wcześniej usmażoną kiełbasę. Gotuj jeszcze 2 minuty.  Dodaj sól i pieprz do smaku. Na tym etapie można też dodać cukier. Podawaj ze świeżym pieczywem.  Smacznego

wegujemy
Grzaneczki z pyszną pastą 133

moje dzisiejsze śniadanko. Co prawda na bazie pieczywa, którego raczej unikam, ale bez przesady- trzeba sobie pozwolić od czasu do czasu na trochę szaleństwa ;) W każdym razie wszystko w zdrowej wersji, a na przygotowanie wcale nie potrzeba zbyt dużo czasu. Czytaj więcej

Pichceniomania
Żytnie bułeczki razowe na drożdżach 112

rano w niedzielę. Tak to jest, jeśli spać się nie daje, a tyle przepisów czeka na wypróbowanie W dodatku to chyba miłe obudzić męża i zaserwować mu pyszne, świeżutkie pieczywo. Bułeczki na takie leniwe śniadania nadają się idealnie. Bułeczki musiały być żytnie i to z mąki żytniej razowej, żeby były zdrowe. No dobra, mamy tutaj też mąkę pszenną

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania