zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski
Kulinarne przygody Gatitykoneserów śledzika polecam pyszną sałatkę śledziową z pieczarkami marynowanymi i kwaszonymi ogórkami. Dla uzyskania słodszego smaku sałatkę można wzbogacić o jabłko. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, szybka i prosta :) Sałatka śledziowa Składniki: 4 płaty śledziowe z zalewy 4 ugotowane na twardo jajka 3 duże ogórki kwaszone mały słoiczek pieczarek marynowanych 1 cebula kilka łyżek
Smak mojej kuchniGulasz to bardzo proste i sycące danie. Bardzo często przygotowuję gulasze. Można je podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. A do gulaszu można dodać to, co akurat mamy w lodówce. Ja miałam patisona i pomidory z ogródka mojej Cioci oraz czerwoną paprykę. W zamrażalniku było też mięso gulaszowe i stąd dzisiejsze danie. Patisona można zamienić na cukinię
Smak mojej kuchnirazem z nadzieniem pieczarkowym i w sosie pieczarkowym. Mięso jest bardzo kruche dzięki majonezowi, farsz można wzbogacić drobno pokrojoną szynką. Można je podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. Być może zdążycie jeszcze je przygotować na sylwestrową noc. Polecam i życzę szampańskiej zabawy! Roladki z pieczarkami Składniki na 6 sztuk: 6 plastrów schabu 300g pieczarek 1 cebula ząbek czosnku
Smak mojej kuchnipostaci pysznego kremu. Gęsty, sycący krem może stanowić smaczny obiad lub kolację. Krem podałam na kolację z prażonymi płatkami migdałów. Można go jednak podać na obiad ze świeżym pieczywem lub grzankami. Polecam! Krem z marchewki i soczewicy Składniki na 4 porcje: 3 duże marchewki 1/4 korzenia selera (niedużego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g soczewicy czerwonej
Smak mojej kuchniniezbyt pracochłonne. Gulasz jest lekko słodki, z dodatkiem szczypty cynamonu, który nadaje mu aromatu. U mnie danie podane z kluskami kładzionymi, ale można je również podać z ziemniakami, świeżym pieczywem lub kaszą. Zamiast piwa można użyć bulionu warzywnego. Polecam! Gulasz na piwie Składniki na 4 porcje: 600g mięsa gulaszowego (wieprzowego lub wołowego) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 250ml
Smak mojej kuchniKurczak w aromatycznym sosie z ziołami to szybkie i lekkie danie dla każdego. Danie można podawać z ryżem, kaszą, młodymi ziemniaczkami lub świeżym pieczywem. Polecam! Kurczak w kremowym sosie ziołowym Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka 1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżeczki masła przyprawy: sól, pieprz
Smak mojej kuchniAromatyczny, mocno grzybowy gulasz to kolejna propozycja na świąteczny stół. Gulasz można podać ze świeżym pieczywem lub kaszą. Rodzaj mięsa jest dowolny, jednak najlepsza będzie wołowina. Polecam! Gulasz grzybowy Składniki: 800g mięsa gulaszowego (wieprzowego lub wołowego) 2 szalotki szklanka suszonych grzybów 8 pieczarek pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina szklanka bulionu warzywnego mąka do oprószenia mięsa przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ziele
Smak mojej kuchniPieczone kurczaki pasują praktycznie do każdej surówki, sałatki, makaronów, kasz, ziemniaków, pieczywa, ryżu. Chrupiące z zewnątrz, soczyste i mięciutkie w środku. Idealne. Złociste. Dziś połączenie smaków słodko - ostrych, czyli to co raz na jakiś czas bardzo lubimy zjeść. Jeśli skusicie się na mięso w któryś dzień tygodnia zapraszam do tego wpisu:) Choć częściej wybieram smaki ostre, słonawe niż słodkie
Zasmakuj Kuchnizastąpić mąką pszenną. Nachosy podajemy z sosem – najczęściej spotykane są pomidorowy oraz serowy, jednak ja zrobiłam sos z ciecierzycy i awokado. Dip ten stosowałam także jako pasta do pieczywa. Zapraszam do obejrzenia dokładnego przepisu // Składniki: Nachosy: 200 g mąki kukurydzianej 100 g mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej mąki jaglanej 6 łyżek oleju kokosowego 100 ml wody 1/2 łyżeczki
Via Gustoprzyrządzenie naleśników lub jogurtu. Ratuje mnie też, kiedy córeczka zgłodnieje między posiłkami. Generalnie staram się, by chleba nigdy w domu nie zabrakło. Zawsze dbam, aby było to możliwie najzdrowsze pieczywo. Dla mnie takim takim jest bochenek chleba ze skiełkowanych ziaren. Posiadam dobrej jakości ziarna orkiszu ze sprawdzonego źródła. Zawsze je kiełkuje dla maksymalnego wykorzystania zdrowotnych wartości w nich zawartych oraz
Jeść, by żyć w zdrowiujarmużu dodawana jest cała czerwona papryczka chilli, ale dzięki pozbawieniu jej pestek i błonek nie wyróżnia się w daniu. Sytości całemu daniu dodają upieczone bataty. Jeśli użyjecie bezglutenowego pieczywa, otrzymacie wersję bezglutenową. Danie jest proste do przygotowania i trafia na listę naszych często powtarzanych dań. Po pierwsze za pyszny smak (razem z Mężem, pomimo uczucia sytości, skusiliśmy się dokładkę
Moja DelicjaMoje dziecko przyszło ze szkoły i od razu w drzwiach krzyczał co tak pachnie!…Pizza! Nie pizza tym razem, a grahamki przyprawione czosnkiem i pietruszką. Lubię takie smakowe pieczywo, a Wy? Domowej roboty grahamki są najlepsze! Zawsze wychodzą mi puszyste. Są ładnie wyrośnięte z lekko chrupiącą skórką, która fantastycznie pęka, kiedy ją się lekko naciska. Jeszcze kilka lat temu
codojedzeniaazjatycka). Bezglutenowe ok, a ciemne orkiszowe to nie moje smaki (ogólnie nie lubię wypieków na ciemnej mące, z wyjątkiem chleba). Cocina Verde sprzedaje również ciasta, ciasteczka, calzonetki i pieczywo. Wszystkie dania tylko na dowóz lub odbiór osobisty. Dowóz gratis przy zamówieniach powyżej 25 zł (z ul. Budowlanych14). Pozostałe informacje na stronie Cociny . Gluten-free, vegan, two-coloured muffins Super
Qlinarnie i Qlinarnie