Niewiele składników, szybko się robi, prawda, że wygląda słonecznie? :) Podaję ją z super aromatycznym sosem musztardowo-miodowym z dodatkiem ziół i sezamu, który pasuje tu idealnie. Zupa podana z pieczywem lub grzankami jest na tyle sycąca, że drugie danie na obiad jest już niepotrzebne. To, co? Zrobicie? :) Na 4 porcje 600 g pokrojonej w kostkę dynii łyżka masła klarowanego litr
Mienta blogostatnio pisałam, na egzamin musiałam przygotować dwa rodzaje pieczywa: jasne i ciemne. Oba na zakwasie, albo przynajmniej na jakimś starterze. I muszę przyznać, że zadanie to spędzało mi sen z powiek. Ciasta bowiem to mój żywioł: uwielbiam obmyślać połączenia smaków, dekoracje i wszelkie możliwe detale, zmieniając koncepcję kilkanaście nawet razy, o ile czas pozwala. Z chlebem to zupełnie inna sprawa
Pożeraczka, czyli raz adobrzegodziny. Po tym czasie wyciągam mięso i "Szarpię" widelcem na drobne włókna. Groszek rozmrażam i miksuję z dodatkiem bazylii, oleju, soku z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem. Pieczywo grilluje, by stało się odpowiednio chrupie. Spód bułek smaruję pastą z groszku, Nakładam szarpanego indyka, pokrojone w plastry awokado i roszponkę. Przykrywam wierzchnią częścią bułki i podaję od razu
Mango Papajaoczyszczamy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, pieczarki odsączamy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy podawać z pieczywem, do ryżu, kaszy, dań rybnych, ziemniaków. *proporcje możemy zmieniać wg własnego uznania
Domowy Smak Jedzeniajest bardzo gęsta, w razie potrzeby podczas gotowania można dolać trochę gorącej przegotowanej wody w/g gustu. U mnie ta zupa gra rolę jednodaniowego obiadu, podaję ją ze świeżym pieczywem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródćwiartki pomidorki koktajlowe, posiekaną pietruszkę i bazylię. Delikatnie wymieszać. Do tego sera nie trzeba sałaty doprawiać. Upieczony ser przełożyć na talerze i obsypać sałatą. Podawać dodatkowo ze świeżym pieczywem lub tostami. Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet
Codzienna kuchnia niecodziennasera. Fondue serowe przygotowuje się tradycyjnie w specjalnie do tego przeznaczonym kociołku, stale podgrzewanym, wokół którego zasiadają goście i długimi, cienkimi szpadkami, na które nabijają pokrojone w kostkę, białe pieczywo, wybierają fondue. Składniki: 400 g sera Emmentaler 300 g sera Gruyere 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 Szklanki białego wina (wytrawne) Gałka muszkatołowa 1 ząbek czosnku Biały pieprz 1 duża
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnedowolną, posiekaną zieleniną ( u mnie koperek ) oraz z musztardą i olejem. Sałatka jest najlepsza drugiego dnia, a minimum po godzinnym odpoczynku. Można ją podawać do obiadu lub z dowolnym pieczywem
Kulinarne przemysleniasurówkach. Czasem nieco dziwne zestawienie, może zaowocować naprawdę czymś fajnym. Sałatka w zupełności wystarczy za cały obiad, dla potrzebujących czegoś większego, można podać ją z grzankami lub pieczywem czosnkowym. Ja lubię jak mi w sałatach chrupie coś między zębami a tutaj wszystkie składniki w miarę miękkie. Następnym razem dodam podprażone pestki dyni lub słonecznika. Składniki na 1 porcję Drukuj
Mieszam w Garnkuchoć bardzo dobrą) wersję hamburgerów. Zamiast mięsa mielonego, mamy pokrojone kawałki kurczaka, zamiast skromnego liścia sałaty, świetna surówka z kapusty, zamiast pustej hamburgerowej bułki ze sklepu – własnoręcznie przygotowane pieczywo z mąki razowej. Oczywiście, kiedy nie mamy czasu, możemy posłużyć się bułkami z piekarni, będzie równie pysznie. ok. 400 g piersi kurczaka przyprawa kebab-gyros 1 duża cebula
Smaki Na Talerzujajkami dodajemy 1 i 1/2 łyżki sosu czosnkowego (płaskiej), pokrojonego w kostkę ogórka kwaszonego. Całość doprawiamy do smaku solą ziołową i czarnym zmielonym pieprzem. Mieszamy, próbujemy. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego
Słodkie okruszkiDomowe ogórki kiszone :) robiliśmy w połowie lipca a zajadamy teraz :) zostaje bardzo dobry zakwas, który warto wykorzystać np. przy wyrobieniu chleba... Polecam wypiekanie domowego pieczywa, na pewno się uda i będzie smakować :) Na 1kg mąki-może być mieszana np. 650 i 1850- potrzebujemy: a) zaczyn- pół kostki drożdży, łyżkę cukru, pół szkl. ciepłej wody, łyżkę mąki
chleba naszegowielką ochota skosztowałam tego rarytasu i przyznam że mile mnie zaskoczył smak. Pasztet ten dla odmiany wcale nie jest mięsny i może posłużyć nie tylko jako smarowidło do pieczywa ale również jako pasta do nadziania babeczek czy warzyw. Grażynce za przepis bardzo dziękuję i dziele się nim z Wami. Pasztet pieczarkowy - wegański Składniki : 500 - 600 g pieczarek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPumpernikiel jest tradycyjnym pieczywem żytnim pochodzącym z Niemiec (Westfalii). Piecze się go w metalowych zamkniętych formach, w niskiej temperaturze, przez bardzo długi czas. W czasie długiego wypiekania, pod wpływem ciepła w cieście zachodzi szereg reakcji pomiędzy cukrami i białkami (tzw. reakcja Maillarda), odpowiadających za charakterystyczny smak i aromat tego chleba. Jest to jeden z moich ulubionych chlebów, jednak ze względu
Przepisy na domowy ser i chleb