Chałka to delikatne pieczywo, idealne na śniadanie lub deser. Dzisiejsza chałka wypełniona jest aromatycznym, pomarańczowym nadzieniem makowym. Smak dodatkowo podbija likier pomarańczowy. Gdy chałkę będą jadły dzieci zamień likier na sok pomarańczowy. Jak wszystkie moje wypieki chałkę upiekłam ze zdrowszej wersji mąki - mąki orkiszowej. Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet w najlepszej piekarni. Polecam! Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!delikatnie skropić oliwą, posolić i popieprzyć. Do kapeluszy nakładać farsz z chorizo. Nafaszerowane kapelusze układać na płytkiej blasze i zapiekać przez 15-20 minut. Podawać gorące np. z pieczywem czosnkowym. Smacznego
Codzienne Gotowaniepieczenia blaszki o wymiarach 11cmx35cm. Wyrównuję. Wierzch blaszki przykrywam folią aluminiową. Pieczeń piekę około 2 godzin w temperaturze 200 stopni. Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmuję folię. Podaję z pieczywem
Tradycyjna kuchnia Kasibłonnika. Polecane szczególnie teraz, gdy słońca jak na lekarstwo, gdyż zawiera szczególnie cenną o tej porze roku witamninę D. Zapraszam zatem na pyszne pieczarki w śmietanie. Podane z pieczywem mogą stanowić małe samodziene danie lub tradycyjnie dodatek do mięs. Składniki na 2 porcje: 500 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła ghee sól, czarny pieprz zielona pietruszka śmietana kremówka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śniadanie lub lekka kolacja. W moim przypadku same kanapki to zazwyczaj za mało, więc przeważnie robię do nich jakąś sałatkę z warzyw, które akurat mam pod ręką. Składniki: pieczywo pełnoziarniste twaróg półtłusty (u mnie bez laktozy) pomidor rukola sól, pieprz, oregano Kromki chleba wcześniej podpiec w tosterze, posmarować masłem, nałożyć porcję twarożku, posolić. Ułożyć plasterki pomidora i rukolę, następnie przyprawić
Kuchnia EllieOlsen, który opowiadał o chlebach na zakwasie. Jak obchodzić się z zakwasem, jak go wyhodować, jak prawidłowo przechowywać i jak się nim opiekować - myślę, że niejeden amator domowego wypieku pieczywa byłby jego wykładem zachwycony. Szczególnie, że towarzyszyła mu degustacja, a chleby były naprawdę interesujące. Z chilli, z różą, z płatkami owsianymi - to tylko niektóre przykłady. Jasne, ciemne, delikatne i wyraziste
Pożeraczka, czyli raz adobrzeefekcie wyszedł mi prosty i szybki obiad dla całej rodzinki. Polecam również ten przepis: Klopsiki w sosie Teriyaki Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego 1 jajko kromka suchego pieczywa 1/2 ebuli 2 łyżki musztardy dijon 1 szklanka bulionu 120 ml słodkiej śmietany 1 łyżka sosu worcesterschire 2 łyżki mąki łyżeczka masla (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb namaczamy w wodzie
Delusional Trinedodać do bigosu, wymieszać i gotować, aż bigos zgęstnieje. Na koniec dodać resztę posiekanego koperku. Wymieszać i gotować razem przez około 5 minut. Zestawić z ognia. Bigos podawać z pieczywem lub ziemniakami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,75 l bigosu. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskazorientują się z czego jest przygotowany. Pasztet jest delikatny a dodatek pistacji dodatkowo podkreśla jego wyjątkowy smak. Naprawdę warto go upiec i cieszyć się wyjątkowo smacznym dodatkiem do pieczywa. 350g białej fasoli Piękny Jaś Tyczny Cenos duża cebula jabłko 2 ząbki czosnku 2/3 szkl płatków orkiszowych (ew. 1/2 szkl bułki tartej) 2/3 szkl oleju rzepakowego 2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki
Smakołyki Asizamrażalniku macie białą, surową kiełbasę to zachęcam do jej zapieczenia w sosie śmietanowo-chrzanowym. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne! Świetnie smakuje podane z ziemniakami jak i świeżym pieczywem. Do tego dania możecie wykorzystać cienką jak i grubą białą kiełbasę. Składniki na porcje dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg białej, surowej kiełbasy (10-12 cienkich sztuk
Ugotowaćodpuszczają, więc trzeba się ratować rozgrzewającymi potrawami, bo jakoś już tak głupio chodzić w zimowych płaszczach. Moja propozycja to gęsta, aromatyczna zupa z pieczonych bakłażanów. Idealnie smakuje z kromką pieczywa na zakwasie ale śmiało można dodać do niej ulubionej kaszy, będzie wtedy stanowiła pełny posiłek. Wzbudziła zachwyt wszystkich, więc dzielę się z Wami tym szczęściem. Składniki na 4-6 porcji
greenscarfchwili zasyczenia pary gotować z 90 minut szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, wyjąć roladę i wystudzić, usunąć nitkę, kroić na cienkie plastry - boczek jest pysznym mięskiem do pieczywa.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięoliwą z oliwek, wylej sos i ułóż piersi z kurczaka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220ºC. Piecz około 20-25 minut. Następnie posyp dodatkową porcją bazylii. Podawaj ze świeżym pieczywem
Food Squareśniadanie sałatkę jajeczną, ze składników, które pozostały po świętach. Podobną przygotowywała moja babcia, pamiętam, że dodawała także serek topiony ementaler i cebulę. Taka sałatka smakuje wyśmienicie podana na świeżym pieczywie. Sałatka jajeczna Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 2 plastry gotowanej szynki 3 małe ogórki konserwowe 3 łyżeczki majonezu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka, szynkę i ogórki konserwowe kroimy
Moja smaczna kuchnianajlepsza. Chyba zawsze będzie gościła na naszych stołach. Sałatka jest doskonałym przykładem, ze klasyka jest ponadczasowa! Zgadzacie się ze mną? Ja ją uwielbiam w wersji solo, bez pieczywa, ale ostatnio była rewelacyjną przekąską podaną z chipsami warzywnymi (do nabycia w eSłoneczku). 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 4 jajka 5-6 średnich ziemniaków 2-3 średnie
Di gotuje