takich, które zaspokoją mój wilczy apetyt. Niestety- jeść w kółko tego samego nie potrafię, po prostu nudzi mi się i na samą myśl, że mam znowu na śniadanie chrupkie pieczywo z liściem sałaty, chudego białego sera i plastrem pomidora tracę apetyt... Podobnie jest z obiadem. Zainspirowana falafelami wegańskimi z ostatniej książki Eryka Wałkowicza narodził się w mojej głowie pomysł
Kuchnia w czekoladzieblendera wkładamy czosnek, pomidory i oliwę, blendujemy, następnie dodajemy bakłażan, i posiekane listki czosnku niedźwiedziego oraz przyprawy i sok z cytryny. Wszystko blendujemy na jednolitą pastę. Podajemy do pieczywa
Gotowanie jest łatwerozgrzanej patelni grillowej. Piec przez kilkanaście minut co jakiś czas obracając aby wszystkie składniki równo się podpiekły. Podawać z dowolnymi sosami, dipami, świeżymi sałatkami oraz pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami . Ja osobiście uwielbiam serwować szaszłyki razem z ryżem :) SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinkaświeżych liści szpinaku 1 średnia żółta cebula 2 – 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek + 1 czubata łyżka masła sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa opcjonalnie – pieczywo Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj
Moja pasja smakukażda butelka nadaje się do gotowania i wolę mieć pewność, że niektóre szkodliwe związki nie przenikają do pożywienia. Ten domowy wyrób to naprawdę pyszna przekąska, czy dodatek do pieczywa. Przyznam, że lubię zajadać się nią z waflami ryżowymi/kukurydzianymi i ogórkiem lub pomidorem. 800g mięsa z ćwiartek z kurczaka (już obranego, bez kości; około 3 duże ćwiartki) 1 puszka marchewki
Di gotujezakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Chleb litewski Kaszubski chleb na podmłodzie Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Wiejski chleb francuski
Kulinarne przygody Gatitykoneserów śledzika polecam pyszną sałatkę śledziową z pieczarkami marynowanymi i kwaszonymi ogórkami. Dla uzyskania słodszego smaku sałatkę można wzbogacić o jabłko. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, szybka i prosta :) Sałatka śledziowa Składniki: 4 płaty śledziowe z zalewy 4 ugotowane na twardo jajka 3 duże ogórki kwaszone mały słoiczek pieczarek marynowanych 1 cebula kilka łyżek
Smak mojej kuchniGulasz to bardzo proste i sycące danie. Bardzo często przygotowuję gulasze. Można je podawać z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. A do gulaszu można dodać to, co akurat mamy w lodówce. Ja miałam patisona i pomidory z ogródka mojej Cioci oraz czerwoną paprykę. W zamrażalniku było też mięso gulaszowe i stąd dzisiejsze danie. Patisona można zamienić na cukinię
Smak mojej kuchnirazem z nadzieniem pieczarkowym i w sosie pieczarkowym. Mięso jest bardzo kruche dzięki majonezowi, farsz można wzbogacić drobno pokrojoną szynką. Można je podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub świeżym pieczywem. Być może zdążycie jeszcze je przygotować na sylwestrową noc. Polecam i życzę szampańskiej zabawy! Roladki z pieczarkami Składniki na 6 sztuk: 6 plastrów schabu 300g pieczarek 1 cebula ząbek czosnku
Smak mojej kuchnipostaci pysznego kremu. Gęsty, sycący krem może stanowić smaczny obiad lub kolację. Krem podałam na kolację z prażonymi płatkami migdałów. Można go jednak podać na obiad ze świeżym pieczywem lub grzankami. Polecam! Krem z marchewki i soczewicy Składniki na 4 porcje: 3 duże marchewki 1/4 korzenia selera (niedużego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g soczewicy czerwonej
Smak mojej kuchniniezbyt pracochłonne. Gulasz jest lekko słodki, z dodatkiem szczypty cynamonu, który nadaje mu aromatu. U mnie danie podane z kluskami kładzionymi, ale można je również podać z ziemniakami, świeżym pieczywem lub kaszą. Zamiast piwa można użyć bulionu warzywnego. Polecam! Gulasz na piwie Składniki na 4 porcje: 600g mięsa gulaszowego (wieprzowego lub wołowego) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 250ml
Smak mojej kuchniKurczak w aromatycznym sosie z ziołami to szybkie i lekkie danie dla każdego. Danie można podawać z ryżem, kaszą, młodymi ziemniaczkami lub świeżym pieczywem. Polecam! Kurczak w kremowym sosie ziołowym Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka 1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżeczki masła przyprawy: sól, pieprz
Smak mojej kuchniAromatyczny, mocno grzybowy gulasz to kolejna propozycja na świąteczny stół. Gulasz można podać ze świeżym pieczywem lub kaszą. Rodzaj mięsa jest dowolny, jednak najlepsza będzie wołowina. Polecam! Gulasz grzybowy Składniki: 800g mięsa gulaszowego (wieprzowego lub wołowego) 2 szalotki szklanka suszonych grzybów 8 pieczarek pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina szklanka bulionu warzywnego mąka do oprószenia mięsa przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ziele
Smak mojej kuchniPieczone kurczaki pasują praktycznie do każdej surówki, sałatki, makaronów, kasz, ziemniaków, pieczywa, ryżu. Chrupiące z zewnątrz, soczyste i mięciutkie w środku. Idealne. Złociste. Dziś połączenie smaków słodko - ostrych, czyli to co raz na jakiś czas bardzo lubimy zjeść. Jeśli skusicie się na mięso w któryś dzień tygodnia zapraszam do tego wpisu:) Choć częściej wybieram smaki ostre, słonawe niż słodkie
Zasmakuj Kuchnizastąpić mąką pszenną. Nachosy podajemy z sosem – najczęściej spotykane są pomidorowy oraz serowy, jednak ja zrobiłam sos z ciecierzycy i awokado. Dip ten stosowałam także jako pasta do pieczywa. Zapraszam do obejrzenia dokładnego przepisu // Składniki: Nachosy: 200 g mąki kukurydzianej 100 g mąki pszennej lub w wersji bezglutenowej mąki jaglanej 6 łyżek oleju kokosowego 100 ml wody 1/2 łyżeczki
Via Gusto