pieczywo - 17769 przepisów (strona:551/1185)

Marmolada truskawkowo-rabarbarowa 151

Warto trochę aromatów lata zamknąć w słoikach. Zimą miło otworzyć taki słoiczek i zjeść owoce z racuchami, czy z świeżym pieczywem. Marmolada truskawkowo-rabarbarowa 1/2 kg rabarbaru 1/2  kg truskawek 1 szklanka cukru brązowego (lub białego) Umyj i obierz truskawki z szypułek, Zmiksuj je blenderem. Umyj i obierz rabarbar. Pokrój go w niewielkie kawałki. Wsyp rabarbar do rondelka

Gotuj Sam!
Jajka wysadzane na pomidorach z oscypkiem. 114

małym ogniu do chwili, aż białka się zetną. Posyp jaja startym oscypkie i trzymaj pod przykryciem jeszcze chwilę. Podawaj  jaja z sałatą orószone solą i pieprzem z dodatkiem pieczywa.  A to nasza miła pani od której kupowaliśmy pyszne serki no i oczywiście

Gotuj Sam!
Chleb na sodzie z rozmarynem i jabłkami wypiekany na śniadanie 153

się wypiec dobrego  chleba na sodzie (nie lubię jej w chlebie) postanowiłam wypróbować podany przepis. W ostateczności będzie dla  MG, któremu nie przeszkadza  smak sody w pieczywie. Ciasto było dość kleiste dlatego przed ułożeniem na blaszce obtoczyłam kulę w mące razowej 2000. Poniżej cytuję przepis  który pochodzi z  everycakeyoubake.blogspot.com Możecie również podziwiać inne chlebki

Gotuj Sam!
Pstrąg łososiowy duszony w selerze 166

stronę. Rybę po przewróceniu na drugą stronę nakryj warzywami. Dopraw danie ostatecznie solą i pieprzem. Posyp rybę uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.  Podaj  danie z dodatkiem pieczywa, ryżu lub ziemniaków

Gotuj Sam!
Zawijaski czosnkowe 196

tematem są paluchy drożdżowe czosnkowe. Ponieważ lubię takie wypieki  postanowiłam że wypiekę :) choć znowu dieta przedświąteczna pójdzie w odstawkę. Cieżko się powstrzymać od zjedzenia tak pachnącego, chrupiacego pieczywa. Jeśli ktoś zna sposób na takie pohamowanie swojego apetytu na takie zawijaski - proszę, niech napisze jak to zrobić. Zawijaski czosnkowe. Ponieważ nie wszyscy lubią z czosnkiem zrobiłam podwójną porcję ciasta

Gotuj Sam!
Pasta z ikry śledziowej 318

przełóż je do miseczki. Dodaj  koncentrat  pomidorowy, olej i 2 łyżki startego sera - wymieszaj. Dopraw do smaku słodką i ostrą papryką. Posyp resztą sera. Podawaj z domowym pieczywem

Gotuj Sam!
Pasta jajeczna sezonowa 189

drobno posiekaj. Posiekaj szczypiorek. Do miseczki  zetrzyj jajka, dodaj posiekaną zieleninę, oliwę, zieleninę oraz majonez.  Wszystko wymieszaj  i dopraw  solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem najlepiej domowego wypieku. :D Jeśli chcesz podać na imprezie na stół ułóż pastę na liściach sałaty i udekoruj ją kwiatami jadalnymi np. bratkami. Pastę przygotowały również dziewczyny    Dorotka

Gotuj Sam!
Najlepsza Sałatka z Porów 479

jajek i żółtego sera to propozycja idealna niemal na każd ą okazję. Sałatka z porów to decydowanie moja ulubiona sałatka - z awsze pierwsza znika ze stołów, a z dodatkiem pieczywa i wędliny smakuje wyśmienicie.  Polecam przepis. Sałatka z Porów - Składniki: 1 por sałatkowy puszka kukurydzy (ok. 400 g) 5 jajek ok. 120 g żółtego sera

Słodka Strona
Ekspresowe leczo z kiełbaskami i kabanosem 240

leczo i opcjonalnie tymianek. Całość przykryć pokrywką i dusić przez kilkanaście minut. Na końcu, w razie konieczności potrawę doprawić solą i pieprzem. Gotowe danie idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem lub ulubionymi dodatkami. (*) Leczo nadaje się do bezpośredniego spożycia - od razu po podgrzaniu

Di gotuje
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 166

ciast drożdżowych, półfrancuskich, krucho-drożdżowych, obgotowywanych, • proszek do pieczenia – do ciast biszkoptowo-tłuszczowych, półkruchych, piernikowych, • soda oczyszczona (kwaśny węglan sodu) – do ciast piernikowych, półkruchych, • kwaśny węglan amonu (amoniak) – do pieczywa cukierniczego trwałego, wafli, wyrobów o małej objętości. Chemiczne środki spulchniające mogą nadawać wypiekom nieprzyjemny posmak, dlatego należy dodawać je w ilości około 1% w stosunku do użytej mąki. Nadużycie spulchniaczy

Trzeci talerz
Bułeczki orkiszowe 128

dzień, lub jak lubi mawiać mąż „dzień konia”, to przepis musiał być prosty i nie angażujący mnie zbytnio;) Nie wiem jak Wy, ale ja jakoś szczególnie do pieczywa czy ciasta na pizze, preferuję używać świeże drożdże. Padło na przepis ze strony http://zdrowepieczywo.blogspot.com/ . W przepisie poczyniłam dwie zmiany. Jedna to zamiana mąki pszennej na orkiszową 740. Druga

Mieszam w Garnku
Sałatka z pora z jajkiem i jabłkiem 264

posiekanej zielonej pietruszki, całość doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dokładnie mieszamy do powstania gęstego sosu. Sos dodajemy do reszty składników, mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Podajemy np. w towarzystwie ulubionego pieczywa. Smacznego A teraz, wspomniana przeze mnie wcześniej, krótka recenzja książki: Jeśli szukacie pysznej surówki, która wzbogaci Wasz obiad, sałatki na przyjęcie cieszącej nie tylko smakiem, ale też i wyglądem

Słodkie okruszki
śledź z cebulą, oliwkami i ogórkiem kiszonym 173

mieszamy i wstawiamy  na 3-4 godziny do lodówki, tak aby smaki zdążyły się połączyć. Następnie  śledzie wyjmujemy z lodówki i podajemy z ulubionym pieczywem

Miód i pieprz
Tajlandia od kuchni 201

lokalnym targu Świeżo wyciskane soki sprzedawane na ulicy W Tajlandii nawet na śniadania jada się zupy i dania obiadowe. W żadnym sklepie nie udało nam się znaleźć „normalnego” pieczywa. Jedyną namiastką był chleb tostowy, ewentualnie słodkie wypieki typu croissanty, babeczki bananowe (pyszne!) czy wypieki przypominające ciasto drożdżowe lub brownie (niestety niezbyt smaczne). Wiele restauracji oraz niektóre hotele oferują turystom „europejskie

Zawsze głodna!
Roladki drobiowe z salami i serem 247

zróżnicowanie. Roladki można podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub same. Z surówką albo bez. A nawet w sosie! Równie dobrze możemy –na ciepło lub zimno – pokroić je sobie na pieczywo i też będą świetne. Po trzecie: pozwala dojeść resztki. Zostało Wam trochę żółtego sera i wędlina? Wiecie, co z nimi zrobić! Nie zawsze trzeba jeść stromboli

Proste-przepisy.pl