pieczywo - 17769 przepisów (strona:554/1185)

Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 181

żywności są rożne. Przeoczenie terminu ważności, złe przechowywanie, za duże zakupy, zbyt duże porcje (raport: Banki Żywności). Statystyczny Polak wyrzuca 52 kg żywności przez rok. Najczęściej wyrzucane produkty: wędliny, pieczywo, owoce i warzywa* Każdy z nas powinien mieć dostęp do zdrowego i pożywnego jedzenia. To stanowi podstawę zdrowego odżywiania się, a co za tym idzie - zdrowia. Przechowywanie produktów żywnościowych

AZgotuj!
Światowy Dzień Żywności - 16 października 2016 184

pochodzą z gospodarstw domowych. Muszę przyznać, że te cyfry przerażają. Co najczęściej wyrzucamy do kosza ? Według badania zrealizowanego na zlecenie Banków Żywności są to: pieczywo 62% owoce 47% wędliny 46% warzywa 35% jogurty 21% sery 16% Może warto, aby ten nadchodzący 16 października był takim dniem od którego zaczniemy przykładać większą wagę do tego

Kulinarne przygody Gatity
kapusta kiszona na indyku z grzybami suszonymi... 187

dodac paprykę ostrą, przyprawę w płynie i bez przykrycia na większym ogniu co jakiś czas mieszając gotować do odparowania części wody kapusta smakuje na drugi dzień, ja lubię do pieczywa lekko ciepłą, mąż odgrzaną do ziemniaków............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Carry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym 154

mięso na złoty kolor, solimy i pieprzymy, następnie podlewamy bulionem, dodajemy warzywa z przyprawami z patelni, wlewamy mleczko kokosowe i wszystko razem dusimy, doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem, ryżem, kaszą i świeżą sałatą. Jeśli chodzi o chili to już kwestia indywidualna każdego z Was, dodajcie tyle ile lubicie lub zupełnie z niego zrezygnujcie

Apetyczna babeczka
11 grzechów zdrowej diety 126

nieprawidłowego żywienia. Systematycznie prowadzone przez Instytut Żywności i Żywienia badania sposobu odżywiania się w Polsce pozwoliły wykazać 11 najczęściej spotykanych błędów żywieniowych. 11 grzechów zdrowej diety: 1. Niskie spożycie pieczywa razowego. 2. Małe spożycie mleka. 3. Małe spożycie strączkowych. 4. Małe spożycie ryb. 5. Niezdrowy zwyczaj częstego spożywania tłustych gatunków wędlin i wyrobów wędliniarskich. 6. Wysokie spożycie tłuszczów

Z notatnika
Sałatka z marynowanym ogórkiem i fasolką szparagową 239

naszych piwnicach. Dzisiaj podaję przepis na sałatkę z fasolką szparagową, ogórkiem i czerwoną cebulą. Jest bogata w wiele witamin i składników mineralnych. Zjedzcie ją z ulubionym, domowym, chrupiącym pieczywem na zakwasie. Doskonała jest na lekką kolację. Sałatka z ogórkiem i fasolką szparagową porcja dla 2 osób Składniki: sałata zielona, rukola 150 g fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 1/2 ogórka

Jaglusia
Nocne bułki 189

Ostatnio mało u mnie swojego pieczywa..a wiadomo -obojętnie czy to chleb czy bułki samodzielnie upieczone smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu...no , ale nie zawsze czas pozwala na takie wypiekanie...te bułeczki w sumie robi się dość szybko i rosną w nocy i rano na śniadanko bułeczki będą jak znalazł..kiedyś już chyba takie lub podobne robiłam

Moje domowe kucharzenie
Dorsz po bretońsku. 441

minut. Dodać kawałki ryby i gotować jeszcze 5 minut. Przed samym podaniem dodać posiekaną natkę, szafran oraz sól i pieprz do smaku. Podawać z ryżem lub świeżym pieczywem

zadanie-gotowanie
Dyniowe leczo 228

mleczko kokosowe. Całość dusimy przez ok. 20 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy razem jeszcze przez ok. 10 minut.   Dyniowe leczo możemy podać ze świeżym pieczywem, albo ryżem. Smacznego! Post Dyniowe leczo pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
FILET Z KURCZAKA W JABŁKACH 160

następnie kroimy w plastry lub pół plastry. Całość dokładnie zawijam w folie aluminiową. Filet piekę w piekarniku 180 stopni przez 30 min. Po upieczeniu studzę. Podaję na zimno do pieczywa lub na ciepło do ziemniaków, kaszy

Gotowanie Patki
Otwarcie Taverny Akropolis 187

moje ulubione oliwki kalamata i kalamon, których było pod dostatkiem. Ponadto można było również spróbować wyśmienitego sera feta, znakomitych greckich gołąbków — dolmadakia z liści winogron wypełnionych ryżem, sałatki horiatiki, pieczywa wypiekanego na miejscu, oryginalnych tzatzyków, czy szaszłyków baranich. Choć te ostatnie odstawały od tych, które miałem przyjemność jeść w Grecji. Jak na łasucha przystało, największą frajdę sprawiły mi tradycyjne greckie

Food Square
Niemiecka zupa porowa 256

porem i pieczarkami.   W 300 ml wody rozpuścić kostkę rosołową i serek, następnie wlać do garnka, wszystko razem gotować na bardzo małym ogniu przez 5 minut. Podawać z pieczywem.   Uwaga: soląc pieczarki i mięso należy użyć bardzo mało soli, ponieważ kostka rosołowa ma już w sobie dożo soli

Jadło i czytadło
Pieczona fasola z suszonymi pomidorami i rozmarynem 194

zwolenniczką prostej kuchni, czyli minimum nakładu a maksymalny efekt. Takie jest właśnie dzisiejsze danie. Początkowo chciałam do niego dodać kaszę, ale okazało się tak sycące, że wystarczyła kromka świeżego pieczywa skropiona oliwą, i tak właśnie polecam ją jeść. Miśka widząc jak kroję suszone pomidory z góry mi zapowiedziała, że ona jadła zupę u babci i jeść już nie będzie

greenscarf
SAŁATKA Z GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM 210

Sałatka idealna na kolacje we dwoje lub w większym gronie :-) Można ją podawać z pieczywem lub z grzankami np. z serem. Warta wypróbowania! Składniki: ok. 200 g miksu sałat 2 gruszki 150 g sera pleśniowego pojedynczy filet z kurczaka 1 łyżka wiórek kokosowych pieprz, sól, przyprawa do kurczaka 2-3 łyżki oliwy Sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody

Kuchnia MagdaLeny
Zupa serowo - cebulowa. 185

wytrawnego wina (możesz też przygotować na cydrze, jest bardziej słodkawa) - 1 łyżeczka miodu - 1/4 sera Chabert Tomme de Savoie (bez skórki), dostępny w sklepie Lidl   - 2 pajdy dobrego pieczywa, np. bagietka pszenna lub domowy chleb W garnku rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek. Szalotki obierz i pokrój na cienkie plastry. Czosnek obierz i zgnieć nożem.  Cebulę i czosnek

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania