pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:38/301)

Szybkie dania dla niespodziewanych gości – przepisy 238

Cukinia z kiełbasą Koziołki z parówek Sałatka Tabule z jarmużem i pomarańczą czerwoną Kanapka z boczkiem BLT Kanapka z masłem orzechowym i bananem Koreczki z szynką dojrzewającą Pieczone jabłka w boczku Krewetki po katalońsku Bruschetta czyli włoskie grzanki Wrapy z tuńczykiem i awokado Quesadilla z szynką Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie – przepis

Dorota Smakuje
Szybkie przekąski – 50 przepisów 404

Cukinia z kiełbasą Koziołki z parówek Sałatka Tabule z jarmużem i pomarańczą czerwoną Kanapka z boczkiem BLT Kanapka z masłem orzechowym i bananem Koreczki z szynką dojrzewającą Pieczone jabłka w boczku Krewetki po katalońsku Bruschetta czyli włoskie grzanki Wrapy z tuńczykiem i awokado Quesadilla z szynką Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie – przepis

Dorota Smakuje
Pomidorowa letnia sałatka z mozzarellą 112

polecam po prostu kupić ciabattę. Zachęcam także do przygotowania pomidorów w taki sposób: kiszone pomidory pieczone pomidory klasyczna salsa pomidorowa pomidorowa letnia sałatka pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem gazpacho z pieczoną papryką gazpacho, hiszpański chłodnik domowy ketchup przecier pomidorowy na zimę Pomidorowa letnia sałatka z mozzarellą Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 700 g różnokolorowych pomidorów 1 mozzarella

Kulinarne przygody Gatity
“Retrowarzywa” – recenzja 108

pesto i kaszanką, makaron z jeżynami i kurkami, kompot z rabarbaru i truskawek z zielonym pieprzem, pasztet z musem z rabarbaru, śledzia z rabarbarem lub ze skorzonerą, pieczoną skorzonerę z boczkiem, chłodnik z jarmużem, raviolo z pasternakiem i płynnym żółtkiem, oraz pasternak pieczony z gruszkami i figami. A tymczasem polecam też moje przepisy na dania z topinamburem

Ugotowane pozamiatane
Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty z kaszą jaglaną i serem mozzarella 67

smarujemy foremki, nie używamy bułki i plastrów z boczku, aby ją obłożyć przed pieczeniem. To wszystko nam zastąpią liście kapusty, których po upieczeniu jeść nie musimy. Jednak zdejmując te bardziej przypieczone można jeść, bo są bardzo smakowite. Liście przed wyłożeniem foremki myjemy, osuszamy i smarujemy tłuszczem. Polecam wypróbować ten sposób, bo pieczeń jest wilgotna i delikatna. Smakuje na ciepło(...)przy robieniu gołąbków. Wybieramy dobry gatunek mięsa. Nie może być też zupełnie chude. W liściach kapusty a w sezonie w liściach chrzanu możemy upiec każde mięso, jak boczek, schab karkowy czy środkowy. Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty z kaszą jaglaną i serem mozzarella / 2 foremki o rozmiarach 12x25cm, lub jedna większa /, można zrobić z połowy składników.  Potrzebujemy

Leśny Zakątek
Klops w boczku ze skórą 134

pieczenia lub wkładamy do naczynia żaroodpornego  z pokrywką .Jeżeli mamy gruby boczek to przecinamy go w połowie i część bez skóry wykorzystujemy i robimy np boczek rolowany ja tak zrobiłem.Pieczemy w 180-160 stopni,czas kilo mięsa godzina pieczenia.Po upieczeniu czekamy aż wystygnie i wkładamy na noc do lodówki.I rano gotowe.SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Tarta z wędzonym boczkiem i szypiorkiem 141

Składniki Ciasto -200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) -100 g masła -1 żółtko -łyżka śmietany 18% -łyżeczka cukru -1/3 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli Farsz -300 g wędzonego boczku -2 łyżki -4 jajka -3 łyżki śmietany 18% -mały pęczek szczypiorku -gałka muszkatołowa -sól, pieprz Przygotowanie Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko, przełożyć(...)nagrzanego do 180st piekarnika. piec 8-10min.  W miseczce dokładnie wymieszać jajka ze śmietaną, szczypiorkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na ciasto wyłożyć ostudzony boczek. Zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec 10-15 minut w 180st. (do momentu stężenia masy). Wartość energetyczna (1/4 tarty) Energia: 680 kcal Tłuszcz: 39g Białko: 24,1g Węglowodany: 47,5g Smacznego

Zielona Kuchnia
Zapiekanka z ziemniaków i boczkiem 140

pieprz Ziemniaki obieramy i myjemy, po czym kroimy je w plasterki (postarajmy się aby każdy plasterek był podobnej grubości. Im grubszy plaster, tym dłużej zapiekanka musi się piec). 10 plasterków boczku lekko smażymy na patelni z olejem. Szpinak wsypujemy na suchą patelnię i przyprawiamy łyżeczką soli. Mieszamy aż szpinak będzie gotowy. W dużym naczyniu żaroodpornym wlewamy oliwę i smarujemy(...)beszamel,  ziemniaki, szpinak, sos beszamel, ziemniaki, plastry upieczonego boczku, ziemniaki, sos beszamel, pozostałość sera żółtego, plastry surowego boczku. Każdą warstwę ziemniaków przyprawiamy solą i pieprzem. Zapiekankę przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika na 200 stopni, pieczemy 1 godzinę 40 minut do 2 godzin, w zależności od grubości Waszych ziemniaków. 30 minut przed końcem możemy zdjąć przykrycie aby zapiekanka się

Klasyka Gotowania
ŚWIĄTECZNY, DOMOWY PASZTET WIEPRZOWY, pieczony 219

sól i grubo mielony pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej i mielonego imbiru Pasztet wieprzowy przepis. Domowy pasztet wieprzowy, pieczony fot. Moja Książka Kucharska Przygotowanie pasztetu: Krok 1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w duże kawałki. Wątróbkę oczyścić. Boczek zostawić w kawałku. Cebulę i warzywa obrać i pokroić na kawałki. Oddzielić żółtka od białek - z białek później ubić pianę(...)kieliszek brandy lub koniaku. Foremkę do pieczenia pasztetu wyłożyć plasterkami boczku, włożyć masę mięsną i wyrównać. Na wierchu ułożyć plasterki boczku i jeżeli to możliwe pasztet nakryć pokrywką. Formę z pasztetem ustawiamy na blasze wypełnioną wodą i pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut w 200 stopniach na środkowym poziomie piekarnika. Upieczony pasztet studzimy i schładzamy. Najlepiej smakuje po kilkunastu

Moja Książka Kucharska
Pieczone roladki z mięsa mielonego 132

Pyszne pieczone roladki tym razem z mięska mielonego. W środku ukryłam ser żółty a gotowe roladki owinęłam plastrami boczku z którego podczas pieczenia wytapiał się tłuszczyk. składniki: 800 g łopatki ok 100 g żółtego sera 7-8 cienkich plastrów wędzonego boczku parzonego sól,pieprz słodka papryka gałka muszkatołowa Ser żółty pokroić w grube paski o długości(...)żółtego sera. Następnie ser dokładnie oblepić mięsną masą. Roladkę owinąć plastrem boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. W ten sam sposób przygotować pozostałe roladki. U mnie wyszło 7 roladek. Naczynie wstawić do piekarnika nagranego na 180 C i piec ok 40-45 minut. Gotowe roladki podałam z pieczonymi ziemniakami , które upiekłam razem z roladkami oraz  ogórkami w zalewie

Monia miesza i gotuje
Pasztet z królika 129

Kuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy(...)jajkami i bułką, i piecze. Mój pasztet zawsze zbiera dużo  komplementów od każdego, kto go skosztuje. Mam nadzieję, że tak samo będzie w tym roku, bo upiekłam wcześniej i zamroziłam, nie było więc oficjalnej degustacji. Składniki: • 1 królik • 500 g wątróbek drobiowych • 800 g boczku surowego • 4 liście laurowe • ziele angielskie

To co kocham
Dzikie ptactwo czyli Perliczka w pomarańczach 117

cienkie plastry (możemy go włożyć do zamrażalki na chwilę żeby łatwiej się nam go kroiło) i od strony pleców obkładamy dokładnie perliczkę. Obwiązujemy ją dokładnie tak żeby boczek nam nie spadł podczas pieczenia. Odstawiamy na min 2h do lodówki lub na całą noc. A dlaczego już tłumaczę- perliczka w odróżnieniu od kaczki i gęsi ma mało tłuszczu(...)stopni na 20 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy perliczkę jeszcze przez 30 min. Po tym czasie rozcinamy rękaw dorzucamy imbir i pieczemy kolejne 20 min. Jeśli boczek będzie mało przyrumieniony po tym czasie rozcinamy sznurki odwijamy perliczkę z boczku i zwiększamy temp do 200 stopni i włączamy termoobieg na 15-20 min żeby skórka

Piekielna Kuchnia Pati
Flammkuchen alzacka tarta chlebowa z cebulą i boczkiem 105

ciasta chlebowego pochodząca z Alzacji – krainy historycznej położonej w północno – wschodniej części Francji. Tarta wypiekana pierwotnie w kamiennych piecach opalanych drewnem, służących do samodzielnego pieczenia chleba. Przygotowanie alzackiej tarty niegdyś miało za zadanie oszacowanie temperatury panującej wewnątrz pieca, dopiero po tym dostosowywano poziom ciepła do porządanej temperarury odpowiedniej do wypieku chleba. Tarte flambée przypomina nieco pizzę na cienkim(...)piekarnika na maksymalny czas pieczenia 10 minut. Nie zwlekaj z pieczeniem tarty po posmarowaniu jej \u015bmietank\u0105, zapobiegaj\u0105c namokni\u0119ciu spodu. Odpowiednio upieczona tarta b\u0119dzie chrupi\u0105ca, o lekko zarumienionych brzegach (nie przypalonych).","text":"Tarte flamb\u00e9e od razu wstaw do rozgrzanego piekarnika na maksymalny czas pieczenia 10 minut. Nie zwlekaj z pieczeniem tarty po posmarowaniu jej \u015bmietank

ProstePesto.pl
Szynka i boczek - pieczone razem w marynacie 105

przykład jako skwareczki do kopytek, pyzów, ziemniaków, sałatek... Za to mój Mąż uwielbia, w nocy go obudzić i powiedzieć, że jest boczek do zjedzenia to wstanie i zje :) jeśli więc piekę to dla Niego. Szynkę pieczoną uwielbiam o ile nie jest zbyt tłusta. Ja zresztą w ogóle nie lubię tłustych wędlin. Niestety - SMAK MIĘSA TKWI W TŁUSZCZU i muszę(...)Oklepujemy, żeby zioła przywarły do mięsa. Mięso przekładamy do brytfanny, podlewamy marynatą, w której się moczyło i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni. Pieczemy 40 minut, gdy się zrumieni zrzucamy rozmaryn z boczku i przykrywamy brytfannę folią aluminiową. Zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni. Pieczemy jeszcze około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia można kilka razy polać mięso

Kolorowy Przepisownik
Jesienne zapiekane śliwki na piknik! 83

można było w łatwy sposób zjeść nie brudząc się przy tym, bo wiadomo na pikniku stołu nie ma ;-). I tak o to powstał prawdziwy przysmak jesienny, śliwki pieczone z oliwkami, wędzonym boczkiem i papryczką piri piri do zaostrzenia smaku. Całość podałam z pysznymi konfiturami do wyboru borówką bądź żurawiną. I co tu dużo pisać, tym daniem skradałam podniebienia(...)rozmarynu. Całość owijamy dwoma plastrami boczku, dodajemy papryczkę piri piri i spinamy metalową klamerką. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek, układamy śliwki. Pieczemy przez 35 minut w temp. 190 stopni C. Taka by boczek pięknie się wytopił i stał się chrupiący. Całość po upieczeniu przykrywamy folią aluminiową, aby danie utrzymało odpowiednią temperaturę.  Jesienne zapiekane śliwki możemy spakować

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania