pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:38/301)

Pieczone roladki z mięsa mielonego 156

Pyszne pieczone roladki tym razem z mięska mielonego. W środku ukryłam ser żółty a gotowe roladki owinęłam plastrami boczku z którego podczas pieczenia wytapiał się tłuszczyk. składniki: 800 g łopatki ok 100 g żółtego sera 7-8 cienkich plastrów wędzonego boczku parzonego sól,pieprz słodka papryka gałka muszkatołowa Ser żółty pokroić w grube paski o długości(...)żółtego sera. Następnie ser dokładnie oblepić mięsną masą. Roladkę owinąć plastrem boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. W ten sam sposób przygotować pozostałe roladki. U mnie wyszło 7 roladek. Naczynie wstawić do piekarnika nagranego na 180 C i piec ok 40-45 minut. Gotowe roladki podałam z pieczonymi ziemniakami , które upiekłam razem z roladkami oraz  ogórkami w zalewie

Monia miesza i gotuje
Pasztet z królika 165

Kuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest suchy(...)jajkami i bułką, i piecze. Mój pasztet zawsze zbiera dużo  komplementów od każdego, kto go skosztuje. Mam nadzieję, że tak samo będzie w tym roku, bo upiekłam wcześniej i zamroziłam, nie było więc oficjalnej degustacji. Składniki: • 1 królik • 500 g wątróbek drobiowych • 800 g boczku surowego • 4 liście laurowe • ziele angielskie

To co kocham
Dzikie ptactwo czyli Perliczka w pomarańczach 150

cienkie plastry (możemy go włożyć do zamrażalki na chwilę żeby łatwiej się nam go kroiło) i od strony pleców obkładamy dokładnie perliczkę. Obwiązujemy ją dokładnie tak żeby boczek nam nie spadł podczas pieczenia. Odstawiamy na min 2h do lodówki lub na całą noc. A dlaczego już tłumaczę- perliczka w odróżnieniu od kaczki i gęsi ma mało tłuszczu(...)stopni na 20 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy perliczkę jeszcze przez 30 min. Po tym czasie rozcinamy rękaw dorzucamy imbir i pieczemy kolejne 20 min. Jeśli boczek będzie mało przyrumieniony po tym czasie rozcinamy sznurki odwijamy perliczkę z boczku i zwiększamy temp do 200 stopni i włączamy termoobieg na 15-20 min żeby skórka

Piekielna Kuchnia Pati
Flammkuchen alzacka tarta chlebowa z cebulą i boczkiem 156

ciasta chlebowego pochodząca z Alzacji – krainy historycznej położonej w północno – wschodniej części Francji. Tarta wypiekana pierwotnie w kamiennych piecach opalanych drewnem, służących do samodzielnego pieczenia chleba. Przygotowanie alzackiej tarty niegdyś miało za zadanie oszacowanie temperatury panującej wewnątrz pieca, dopiero po tym dostosowywano poziom ciepła do porządanej temperarury odpowiedniej do wypieku chleba. Tarte flambée przypomina nieco pizzę na cienkim(...)piekarnika na maksymalny czas pieczenia 10 minut. Nie zwlekaj z pieczeniem tarty po posmarowaniu jej \u015bmietank\u0105, zapobiegaj\u0105c namokni\u0119ciu spodu. Odpowiednio upieczona tarta b\u0119dzie chrupi\u0105ca, o lekko zarumienionych brzegach (nie przypalonych).","text":"Tarte flamb\u00e9e od razu wstaw do rozgrzanego piekarnika na maksymalny czas pieczenia 10 minut. Nie zwlekaj z pieczeniem tarty po posmarowaniu jej \u015bmietank

ProstePesto.pl
Szynka i boczek - pieczone razem w marynacie 140

przykład jako skwareczki do kopytek, pyzów, ziemniaków, sałatek... Za to mój Mąż uwielbia, w nocy go obudzić i powiedzieć, że jest boczek do zjedzenia to wstanie i zje :) jeśli więc piekę to dla Niego. Szynkę pieczoną uwielbiam o ile nie jest zbyt tłusta. Ja zresztą w ogóle nie lubię tłustych wędlin. Niestety - SMAK MIĘSA TKWI W TŁUSZCZU i muszę(...)Oklepujemy, żeby zioła przywarły do mięsa. Mięso przekładamy do brytfanny, podlewamy marynatą, w której się moczyło i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni. Pieczemy 40 minut, gdy się zrumieni zrzucamy rozmaryn z boczku i przykrywamy brytfannę folią aluminiową. Zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni. Pieczemy jeszcze około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia można kilka razy polać mięso

Kolorowy Przepisownik
Jesienne zapiekane śliwki na piknik! 109

można było w łatwy sposób zjeść nie brudząc się przy tym, bo wiadomo na pikniku stołu nie ma ;-). I tak o to powstał prawdziwy przysmak jesienny, śliwki pieczone z oliwkami, wędzonym boczkiem i papryczką piri piri do zaostrzenia smaku. Całość podałam z pysznymi konfiturami do wyboru borówką bądź żurawiną. I co tu dużo pisać, tym daniem skradałam podniebienia(...)rozmarynu. Całość owijamy dwoma plastrami boczku, dodajemy papryczkę piri piri i spinamy metalową klamerką. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą z oliwek, układamy śliwki. Pieczemy przez 35 minut w temp. 190 stopni C. Taka by boczek pięknie się wytopił i stał się chrupiący. Całość po upieczeniu przykrywamy folią aluminiową, aby danie utrzymało odpowiednią temperaturę.  Jesienne zapiekane śliwki możemy spakować

SMYKWKUCHNI
Mielone pieczone w boczku 99

Bardzo lubię klasyczne kotlety z mięsa mielonego, ale czasem szukam sposobów, by je urozmaicić. Stąd wzięły się mielone pieczone w plastrach boczku Pomysł może się okazać szczególnie przydatny, gdy zjadą się goście i trzeba przygotować obiad dla większej ilości osób – w piekarniku przygotujesz jednocześnie więcej mielonych niż na patelni i to bez obaw, że zapełnisz dom zapachem smażenia(...)formuj nieduże wałeczki (rób to mokrymi dłońmi – wtedy masa mięsna nie będzie kleić się do skóry) . Plastry boczku rozłóż (np. na desce do krojenia) , na brzeg każdego połóż wałeczek mięsa i zawiń. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 35-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią (im większe

Kulinarny S.O.S.
Mielone pieczone w boczku 99

Bardzo lubię klasyczne kotlety z mięsa mielonego, ale czasem szukam sposobów, by je urozmaicić. Stąd wzięły się mielone pieczone w plastrach boczku Pomysł może się okazać szczególnie przydatny, gdy zjadą się goście i trzeba przygotować obiad dla większej ilości osób – w piekarniku przygotujesz jednocześnie więcej mielonych niż na patelni i to bez obaw, że zapełnisz dom zapachem smażenia(...)formuj nieduże wałeczki (rób to mokrymi dłońmi – wtedy masa mięsna nie będzie kleić się do skóry) . Plastry boczku rozłóż (np. na desce do krojenia) , na brzeg każdego połóż wałeczek mięsa i zawiń. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 35-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią (im większe

Kulinarne S.O.S.
Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 257

wielu z nich powtarzają się takie składniki jak boczek, grzyby, śmietana, różne rodzaje wina czy też warzywa korzenne – w rozmaitych konfiguracjach i formach zastosowania. Przepis poniżej stawia na boczek (sama perliczka to chude mięso) i leśne grzyby. Wszystko to uzupełniamy aromatycznymi ziołami i podajemy z ziemniaczanym puree. Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 2014-12-22 12:14:05 Mięso(...)wodzie ziemniaki rozbijamy ubijarką do ziemniaków, po czym stopniowo dodajemy masło i śmietanę ugniatając całość na jednolitą masę. Perliczkę podajemy z cebulą, boczkiem i grzybami oraz puree – udekorowane posiekanym świeżym rozmarynem, a także z sosem z pieczenia w sosjerce dla chętnych. Uwagi Jeśli grzyby są mrożone i nie są to grzyby „twarde”, takie jak kurki (na zdjęciu) lub rydze

Kulinarna Pokusa
Soffi Flower Coffee. Szczecin. 187

Soffi ( 24 zł ) - plastry awokado, zielonego ogórka i selera naciowego z grillowanymi krewetkami Planka Stek ( 55 zł ) - stek z brazylijskiej wołowiny, serwowany na desce topolowej podawany z pieczonymi ziemniakami, chrupiącym boczkiem, ostrym musem imbirowym i gotowanymi warzywami Planka Stek  Sandacz Soffi ( 38,90 zł ) - filet zapiekany w piecu z ziemniakami, musem kalafiorowym, winogronami, prażonymi migdałami i sałatką

Atlas Smaków
Bigos z młodej kapusty. Smaczne, szybkie wiosenne danie. 502

kolację. Smakuje najlepiej z pajdą świeżego chleba. Polecam :) Składniki ( porcja dla 4-5 głodnych osób ) - dwie główki młodej kapusty - 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - kawałek pieczonego mięsa ( niekoniecznie ) - 25 dkg. pieczarek - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - ziele angielskie,listek laurowy, kminek mielony Wykonanie. Kapustę poszatkowałam na średniej grubości kawałki, włożyłam do dużego garnka i zalałam niewielką(...)listek laurowy i ziele angielskie i powolutku gotowałam na wolnym ogniu. Boczek pokroiłam w kosteczkę, kiełbasę w ćwierć plasterki. Na suchej patelni teflonowej podsmażyłam boczek, jak się wytopił dodałam kiełbaskę. W osobnym rondelku podsmażyłam pieczarki pokrojone w plasterki. Kiedy kapusta była już w półmiękka, dodałam do niej podsmażony boczek, kiełbasę, pieczarki i koncentrat pomidorowy.Całość razem pogotowałam jeszcze około

Kuchnia z widokiem na ogród
Prażone ziemniaki pieczone w sreberku na grillu 218

u017cna piec w piekarniku lub la ruszcie grilla. Czas pieczenia powinien wynosi\u0107 mi\u0119dzy 30 a minut. Najlepiej sprawdzi\u0107 pod koniec pieczenia czy ziemniaki s\u0105 ju\u017c mi\u0119kkie, rozwin\u0105\u0107 1 z sakiewek i spr\u00f3bowa\u0107.","text":"Paczuszki z pra\u017conymi ziemniakami mo\u017cna piec w piekarniku lub la ruszcie grilla. Czas pieczenia powinien(...)aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","reviewCount":3}} Drukuj Prażonki monoporcje pieczone w sreberku 5 od 3 osób Autor: Martyna Pietruszka Danie: Grill Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 10 porcje Przygotowanie 20 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 280 kcal Prażone ziemniaki pieczone w sreberku. Ziemniaczki z marchewką, boczkiem i kiełbasą z grilla lub piekarnika. Potrawa regionalna. Składniki

ProstePesto.pl
Brokułowe muffiny z salsą z liczi 173

oliwy z oliwek (lub olej) 100 ml mleka czosnek granulowany łyżka  tymianku łyżka  rozmarynu szczypiorek łyżeczka soli pieprz pół cebuli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag wędzonego boczku 15 dag żółtego sera u mnie cheddar  Brokuły gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i rozgniatamy widelcem. Boczek i cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy(...)zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy rozgniecione brokuły, boczek, cebulę, ser. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 - 190 stopniach aż się zarumienią czyli ok. 30 minut. składniki na Salsę z liczi

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania