Pieczona pierś kurczaka z przyprawą gyros 218odrobiną oliwy, po upieczeniu jest bardzo soczysta. Soczystości dodają jej również cienkie plastry boczku wędzonego, którymi przykrywam kurczaka podczas pieczenia. Dużym plusem jest również to, że cały obiad przygotowuję w jednej formie, gdyż razem z kurczakiem piekę ziemniaki. Ziemniaki robię z tego przepis: Pieczone ziemniaki , zmniejszam jedynie ilość oliwy do 2 - 3 łyżek. Składniki: podwójna pierś z kurczaka(...)drobno pokrojonym czosnkiem. Oprószyć ją pieprzem i na wierzchu rozłożyć plastry boczku. Na wierzchu ułożyć przyprawione ziemniaki. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 35- 45 minut, w zależności jak duże mamy ziemniaki. Stan upieczenia ziemniaków sprawdzić widelcem przed wyjęciem z piekarnika. Zobacz również: Pieczone ziemniaki
Kuchcik gotuje
Obiadowa pokusa 135Obiadowa pokusa Mięso z fileta drobiowego, owinięte aromatycznym boczkiem, ułożone na ziemniakach oraz warzywach to doskonała propozycja na sobotni obiad. 8 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: · 1 ½ fileta z kurczaka · 1 łyżka przyprawy do kurczaka · 1 łyżka przyprawy do ziemniaków(...)farszem nadziewamy mięso i zawijamy w boczek. 4. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym, doprawiamy solą oraz przyprawą do ziemniaków. 5. Na ziemniakach układamy obraną i drobno pokrojoną cebulę oraz marchewki. 6. Ostatnią warstwą są filety zawinięte w boczku. 7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym 30 minut
Kulinarna Chwila
Schab w sosie koperkowym – delikatny i soczysty 183koperek. [caption id="attachment_9085" align="aligncenter" width="901"] Schab w sosie koperkowym – delikatny i soczysty[/caption] Zobacz inne przepisy na schab: Schab Duszony Z Warzywami I Boczkiem Schab Pieczony W Ketchupie – Przepis Na Obiad Schab Pod Pierzynką Z Marchwi I Sera Roladki Ze Schabu W Sosie Śmietanowym Schab Zapiekany Pod Pierzynką Z Pieczarek I Sera Schab Zapiekany
e-PrzepisyKulinarne
Bigos Z Młodej Kapusty 175cześć zamrozić lub na drugi dzień podać np. z makaronem jako łazanki. Składniki na 4 osoby: 1 mała główka młodej kapusty pół pętka kiełbasy mogą też być kawałki boczki, mięsa, pieczeni itp. 1/2 główki cebuli zeszklonej na oleju 1/2 pęczka koperku 4 ziarnka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1/2 łyżki warzywka bez soli np. domowego sól, pieprz do smaku
Gotowanie...to proste !
Bekonowa fantazja 222kroimy. 6. Na każdym kawałku mięsa układamy po kolei: Jedna łyżeczka serka, marchew, papryka, szczypiorek. 7. Zwijamy w roladki. 8. Obwijamy boczkiem. 9. Pieczemy 30 minut 180 ° C. 10. Danie gotowe
Kulinarna Chwila
WĄTRÓBKA DROBIOWA Z CEBULKĄ 151wymieszać razem z cebulą. Jeśli macie ochotę na urozmaicenie wątróbki to polecam Wam też przepis na wątróbkę z jabłkiem i cebulką ( przepis tutaj ) albo wątróbkę owiniętą w plasterki boczku i pieczoną w piekarniku ( przepis tutaj
Zrób to smacznie
Too Thai - kulinarna podróż do Bangkoku 181dzwoniący numerek, który dostaniemy po złożonym zamówieniu. Zaczynamy od przystawek: tatar wołowy z pastą miso , podany z francuską musztardą, kolendrowym aioli, wiórkami kokosowymi i chipsami krewetkowymi (26 zł) boczek wolno pieczony , który wprost rozpływa się w ustach, podany z sosem z wędzonej śliwki i tamaryndowca (24 zł) fish cake (24 zł) to prawdziwy hit! To rybne kulki smażone
Kulinarne przygody Gatity
Jakie przyprawy do jakich potraw? 186mnóstwo jest kapusty kwaszonej octem, a tej lepiej unikać. Podczas przyrządzania bigosu pamiętajmy, by nie solić go aż do końca, a nawet wtedy zachować dużą dozę umiaru. Wędliny, boczek czy pieczone mięso, które zwykle dodajemy do tego tradycyjnego dania już zawierają w sobie sól i to wcale w niemałych ilościach, dlatego dodatkowe solenie potrawy może skończyć się zbyt słonym
Kulinarne Przeboje
Relacja z wizyty w Too Thai! Teleport do Bangkoku! 234TATAR WOŁOWY Z TAJSKĄ PASTĄ MISO podany z musztardą francuską, aioli kolendrowym, wiórkami kokosowymi i chipsami krewetkowymi. Koszt: 26zł, przepyszne! Jeśli odwiedzicie to miejsce to musicie spróbować: BOCZEK WOLNO PIECZONY z sosem z wędzonej śliwki węgierki i tamaryndowca Niesamowity smak, delikatności, rozpływa się w ustach! Cena: 24zł Wiecie, że jestem fanem ryb i je jadam najczęściej, zamawiam wobec
SMYKWKUCHNI
Gulasz z szynki z pieczarkami | ksiega-smaku.pl 267gulasz się nie przypalił. Gotowy gulasz podajemy z kaszą jęczmienną lub gryczaną. Smacznego Gulasz z szynki z pieczarkami Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Roladki schabowe z boczkiem Karczek pieczony w rękawie foliowym Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis Artykuł Gulasz z szynki z pieczarkami | ksiega-smaku.pl pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smaku
PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA (keto, LCHF, bez glutenu) 2523śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Śledzie faszerowane kapustą kiszoną Śledzie w porach Śledzie w czerwonej kapuście Śledzie korzenne Terrina śledziowa Pasztet LCHF Rolada z boczku Karczek pieczony Klops pieczony A będąc przy temacie imprez przypominam też parę słów na temat spożywania alkoholu na dietach LCHF . Artykuł PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA (keto, LCHF, bez glutenu) pochodzi
Ola la LCHF
Pasztet pieczony z suszonymi pomidorami 273Dodać pokrojone w paski pomidory i jeszcze raz wymieszać. Formę (26x9) wyłożyć cienkimi, długimi plastrami boczku, tak żeby zwisały po bokach. Masę wyłożyć do formy i przykryć plastrami boczku.. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni
Swojskie jedzonko
Domowy pasztet 205zależności od konsystencji można dolać jeszcze troche rosołu. Uzyskane "ciasto" przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Całość wylewamy do wyłożonej papierem blaszki, na górze ukladamy plasterki boczku i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30-40 minut. SMACZNEGO! Tym smacznym akcentem kończymy cykl naszych swojskich smaków. W kolejnych postach spodziewajcie się smacznych i przede wszystkim szybkich
Sprawni w smaku
GOTOWANIE SZPARAGÓW 398jednak przygotować je jak najwcześniej. Mrożenie szparagów Przed mrożeniem szparagi należy obrać i dopiero zamrozić (bez blanszowania). Chcąc przygotować szparagi, należy gotować je bez uprzedniego rozmrażania. Przepis na pieczone szparagi boczku znajdziecie tutaj. Artykuł GOTOWANIE SZPARAGÓW pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHF
Pizza z wędzonym boczkiem na cienkim spodzie 171powierzchnię oraz ugniatamy dłońmi aby było równomiernie grube). Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy startym serem, krążkami cebuli, papryką pokrojoną w kostkę oraz papryczkami jalapeno. Na wierzchu układamy kawałki boczku. Pizzę pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym
Qchnia po prostu
Wielkanoc - warsztaty w Akademii Smaku Sokolow 226smakołyki: schab pieczony Naturrino, nadziewany sosem tatarskim z tuńczykiem biała kiełbasa zapieczona w cieście francuskim, z duszoną cebulą i białym serem necówka (polędwiczka wieprzowa owinięta farszem mięsnym) pieczoną w boczku surowo wędzonym roladę z mięsa wołowego, duszoną w sosie pieczeniowym z warzywami i ziołami
Dzieje kuchennej Wiewióry
Mielone w boczku 184średnich oczkach. Dodajemy posiekaną cebulę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z sera wycinamy słupki 1x1x5 cm, każde „otulamy” mielonym mięsem. Tak przygotowane kotlety zawijamy w plastry boczku i pieczemy przez 35-40 min w temperaturze
R'n'G Kitchen
Smażony camembert z żurawiną 260jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – sałatka z kurczakiem i oscypkiem – sałatka z komosą ryżową i oscypkiem – sałatka makaronowa z serami – oscypek pieczony w boczku PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 1 porcja Składniki: – 1 ser camembert – 2 łyżki mąki pszennej – 1 jajko – 3 łyżki bułki tartej – olej
nietylkopasta.pl
Smarowidło z boczku (smalec z mięsem) 266Smarowidło z boczku to po prostu taki smalec z dodatkiem mięsa. Stopiłam skrawki boczku, które były za małe na pieczenie czy wędzenie. Boczek był taki średnio tłusty, pół mięsa chudego mięsa i pół tłuszczu. Zamiast boczku można też stopić słoninę z dodatkiem łopatki czy karkówki. składniki: ok 1,5 kg boczku 2 średnie cebule 1 łyżka majeranku 1/3 łyżeczki soli
Monia miesza i gotuje
Domowy pasztet 179Pasztet domowej roboty gości na naszym stole naprzemiennie z pieczonym karczkiem, boczkiem czy szynką. Ja i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki na 6 słoików
Gosia gotuje
Pieczone szparagi z boczkiem i parmezanem 187Cześć Wszystkim! :) Dzisiaj przepis na pieczone szparagi z boczkiem i parmezanem, które będą zarówno przepyszną przekąską, jak i dodatkiem do obiadu. Powiem szczerze, że zajadam się nimi do dwóch dni i ciągle nie mam dość! ;) Do przygotowania będziemy potrzebować: - pęczek zielonych szparagów (ok. 12 sztuk) - opakowanie wędzonego boczku (8 plasterków) - tarty parmezan - olej - sól i pieprz 1. Szparagi płuczemy(...)osuszamy, a następnie odcinamy twardą końcówkę łodygi (ja odcinam ok. 2-3 cm). 2. Następnie porcję szparagów (3 sztuki) owijamy plasterkiem (lub dwoma) boczku i układamy na blaszce do pieczenia. 3. Szparagi z obu stron skrapiamy olejem oraz oprószamy solą i pieprzem. 4. tak przygotowane wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15-20 minut. 5. Gotowe szparagi
Bez Cebuli
STEK Z KANGURA + FILMIK 195plastrami boczku i pieczemy na odrobinie oleju z jednej i drugiej strony. Stek grillujemy 5-7 minut z jednej i drugiej strony lub pieczemy na patelni z dodatkiem masła. Stopień wysmażenia regulujemy sami, ja przygotowałam stek wysmażony. Mięso po upieczeniu odkładamy na deskę, czekamy kilka minut aby odpoczęło i kroimy na kawałki. Na talerz układamy szparagi, pieczone
Kulinarne Fantazje Marioli
Zielona pizza z pesto i boczkiem 268ewentualnie rozciągać ciasto ręką, na posypanym mąką blacie. Rozwałkowany placek przełożyć na blachę lub kamień do pizzy. Na cieście rozsmarować pesto, posypać rozkruszoną mozzarellą. Na wierzchu ułożyć plastry boczku. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni C prze 12 minut. Tryb pieczenia od dołu. Smacznego
kolorowotorcikowo
Karkówka pieczona pod warzywami 237plastry boczku pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na nim cebulę 4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno: karkówkę, cebulę, marchew, ziemniaki (delikatnie je posolić) i resztę boczku. 5. Piec w 160-180 st. SMACZNEGO
Od łyżki do widelca
PASZTET WIEPRZOWY W BOCZKU 188moczone wcześniej w rosole w którym gotowało się mięso. Gotową masę mięsną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatałową, wlewamy szklankę rosołu, dobrze mieszamy. Przekładamy do wyłożonych plastrami boczku foremek. Pieczemy ok godziny
Z Majeczką w kuchni
Inny wymiar polskiej kuchni 220obfitszy z deserem Zjadłam zupę dyniową z pestkami dyni. Potem do wyboru była polska pizza , czyli podpłomyk z burakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi, albo sałatka z pieczonym kurczakiem, boczkiem i szpinakiem w wersji szybkiej. Gdybym chciała wersję obfitą, to do zupy byłby filet z dorsza podawany z babką ziemniaczaną i śmietanką z kminkiem. Podpłomyk był chrupki i bardzo
Ugotowane pozamiatane
Czerwona kapusta zapiekana z jabłkami i kiełbaskami. 222ciepły dodatek warzywny do typowego obiadu z mięsem lub bez. Jeżeli zaś zostanie nam część tej kapusty z jabłkiem na drugi dzień i dodamy do niej np. kawałki pieczeni czy boczku (i może podlejemy trochę winem), to uzyskamy bigos pełną gębą. Cóż, że czerwony ;) Tak ogólnie, to warto zrobić danie wcześniej i odgrzać ponownie przed podaniem - zyska na smaku
zadanie-gotowanie
ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA OWIJANE BOCZKIEM 174kurczaka rozkroić wzdłuż na pół, rozbić tłuczkiem, doprawić do smaku. Na każdy kawałek mięsa ułożyć kilka plasterków ogórka i papryki, zawinąć w roladkę. Owinąć boczkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 30-35 minut. Po około 20 minutach pieczenia roladki odwrócić na drugą stronę
Zrób to smacznie
Roladki szparagowe z pastą Wasabi i karczochami 189jedną roladkę potrzebujemy 3 szparagi jeden plaster boczku Sposób: szparagi gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie ,odcedzamy. Rozgrzewamy piekarnik Gdy przestygną szparagi zawijamy po 3 sztuki w boczku,i pieczemy około 30 minut w piekarniku program Fun 200C Prażymy pieczarki na patelni nie dodając oleju , Wszytko posypujemy parmezanem potartym na drobnych oczkach Sos Wasabi. W Polsce jest wręcz niedostępny
Viola cooks with passion