pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:28/301)

Pomysł na śniadanie – jajecznica, boczek 138

Pomysł na śniadanie – jajecznica, boczek i papryka to bardzo pożywne śniadanie, które doda energii na długi czas. Takie śniadanie najlepiej jest przygotować w weekend, kiedy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Boczek z dzika zawijany 392

szklanym lub kamionkowym naczyniu, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 4 – 5 dni, codziennie odwracając. Boczek z dzika umyć, osuszyć, mocno zrolować, związać nitką jak baleron i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na kilka godzin. Ja wstawiam mięso na noc, piecze się około 7-8 godzin. Następnie(...)podnieść temperaturę pieczenia do 200 stopni i piec 20 minut aż mięso się zrumieni. Odstawić do ostygnięcia, zdjąć sznurek. Podawać na zimno. Dobrze jest położyć gałązkę rozmarynu, obok boczku podczas pieczenia. zastawa

królestwo garów
Meat&Go 99

boczku z żebrem i kanapki Reuben. Jeśli gdzieś jest niebo dla mięsożerców, to mam nadzieję, że na każdej chmurze jest taki boczek. Dostajecie kawał długo pieczonego, lekko pikantnego boczku, który się rozpływa i można go jeść palcami, folgując sobie pierwotnym instynktom. Boczek tak delikatny i wyrazisty jednocześnie, że jedyne co po nim zostaje to wylizany talerz i żałość

ladykitchen
Orecchiette z brukselką i wędzonym boczkiem 126

cytryny - drobno starty parmezan do posypania Porcja dla 2 osób. Najpierw układamy na blasze plasterki wędzonego boczku i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury ok. 180 stopni i pieczemyboczek się mocno zrumieni. W oryginalnym przepisie jest do wyboru pancetta lub wędzony boczek. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Teraz zabieramy się za brukselkę którą kroimy

Kuchenne Wariacje
Wołowina po burgundzku (Manzo alla borgognona) 115

burgundzku ( boeuf à la Bourguignon)  to typowe danie dla kuchni francuskiej, dla regionu Burgundii. Jest to przepyszna wołowina, długo pieczona w czerwonym winie z dodatkiem wywaru wołowego, boczku, cebuli, marchwi i aromatyzowana tymiankiem, rozmarynem i liściem laurowym. Po upieczeniu wołowinę podajemy razem z aromatyzowanymi cebulkami, podsmażonymi pieczarkami(...)Cebulę i marchew kroimy w kosteczkę ok. 1 cm. Przygotowujemy duży, szeroki garnek idealny do gotowania na gazie i do pieczenia w piekarniku. Na rozgrzanym oleju podsmażamy boczek ok. 10 minut. Boczek odkładamy na bok. Na tym samym oleju podsmażamy mięso ze wszystkich stron. Smażymy nie przypalając dna garnka

La grande e la piccola cuoca
Boczek pieczony z liśćmi laurowymi i płatkami czosnku 109

łyżeczki soli  Dodatkowo:  5 liści laurowych 2 garście czosnku suszonego w płatkach (solidne) Ponadto: rękaw/worek do pieczenia Składniki marynaty dokładnie wymieszać (powstanie bardzo gęsta papka), a następnie natrzeć nią uprzednio u myty i osuszony boczek. Na końcu mięso naszpikować odrobiną płatków czosnku (czyli zrobić w nim małe nacięcia, w które należy powpychać płatki). Na wierzchu równomiernie ułożyć(...)pozostały czosnek. Całość umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie boczek wsadzić do rozgrzanego piekarnika i piec do miękkości (około 1-1,5 h) w 180 stopniach

Di gotuje
Pomysł na śniadanie – jajecznica z ketchupem 211

Ten pomysł wielu z Was zszokuje, jednak część osób uważa go za pyszne danie śniadaniowe. Jajecznica z ketchupem, podana na chrupiącym toście to coś oryginalnego :) Sprawdźcie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczony kurczak z kratką z boczku i domowy sos pieczeniowy 98

kojarzy mi się z rosołem, schabowym lub pieczonym kurczakiem. Tak było w moim domu rodzinnym. Choć moja kuchnia różni się od tej mojej mamy, to czasami lubię zrobić coś w domowym stylu. Tak było w przypadku tego kurczaka - to odwołanie do tradycji z małym dodatkiem ode mnie w postaci kratki z boczku. Przepis może nie należy do najbardziej dietetycznych(...)folii i przekładamy na półmisek - jest gotowy do krojenia! :) Swojego pieczonego kuraka podałam z surówką z czerwonej kapusty, pieczarkami oraz batatami, ale wybierzcie swoje ulubione dodatki i podajcie rodzinie niedzielny obiad idealny! Kurczak w tym wydaniu jest niesamowicie soczysty, przesiąknięty aromatem cytryny i czosnku,  chrupiący boczek cudownie kontrastuje z miękkim mięskiem, a sos dopełnia całego dzieła. Symfonia smaku

Cooking Monster
Kurczak w zupie cebulowej 37

u0107, pokroi\u0107 na plasterki, posoli\u0107, popieprzy\u0107 i u\u0142o\u017cy\u0107 na kurczaku.\r","Plasterki boczku u\u0142o\u017cy\u0107 na wierzchu.\r","Piec 1 godzin\u0119 w 180st."],"keywords":"boczek,kurczak,pieczarki,zupa cebulowa","totalTime":"PT1H5M"} Drukuj Kurczak w zupie cebulowej Czas przygotowania: 5 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina Czas całkowity: 1 godzina, 5 minut/y Składniki(...)zupa cebulowa Knorra, sól, pieprz, pieczarki, kilka plastrów boczku, odrobina masła. Przygotowanie: Wysmarować masłem naczynie żaroodporne. Filety z kurczaka przekroić na połowy, posolić, popieprzyć i opanierować w zupie cebulowej. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki, posolić, popieprzyć i ułożyć na kurczaku. Plasterki boczku ułożyć na wierzchu. Piec 1 godzinę w 180st. https://www.bardzogrubysmok.pl/kurczak-w-zupie-cebulowej/ Panierowanie kurczaka

Bardzo Gruby Smok
Prażonki – bardzo polskie ziemniaki duszone w piekarniku 255

środku smalcem i wysypujemy solą i majerankiem. Ziemniaki, marchew i buraki obieramy i kroimy w plastry grubości około 4-5mm, nie więcej, inaczej będą się za długo piekły. Kiełbasę, boczek i wędzoną słoninę kroimy w cienkie plasterki. Tak samo cebulę i czosnek. Wszystko rozkładamy sobie po osobnych miseczkach. Na dnie naczynia rozkładamy kilka pasków słoniny, kładziemy warstwę ziemniaków, solimy(...)składniki stają się bardziej aromatyczne, jeszcze lepiej smakują.   Naczynie zamykamy i wstawiamy do zimnego piekarnika na środkowa półkę. Piekarnik grzejemy do 180⁰C i gdy już osiągnie temperaturę, pieczemy prażonki ok. 2-2,2 godziny. Ziemniaki na dnie i po bokach naczynia powinny się dość mocno przyrumienić. Podajemy od razu po upieczeniu, jako samodzielne gorące danie. Ja lubię popijać

Karo in the Kitchen
Pomysły na imprezę i przyjęcie 170

Papryczki pimientos de padron Empanadas z dynią i chorizo Bruschetta z pieczoną papryką Jesienna sangria Pizza z szynką, rukolą i parmezanem Sałatka z figami i boczkiem Prowansalskie pieczone pomidory Placki z pomidorów z Santorini Sałatka z pomidorów i mozzarelli Roladki z cukinii Sałatka z bobu z pesto z orzechów Ladenia, pizza z Grecji Sałatka z cukinii i fasolki

Chilli Czosnek i Oliwa
Jajecznica z pomidorem 144

Jajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jajecznica z pomidorami i szynką 132

Jajecznica z pomidorami i szynką to pomysł na smaczne i bardzo pożywne śniadanie. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem posmarowanym masełkiem. Do jej przygotowania możecie użyć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Puszysta jajecznica ze szczypiorkiem 201

Puszysta jajecznica ze szczypiorkiem to szybki danie na smaczne śniadanie. Pokażę Wam w jaki sposób sprawić aby jajecznica była jeszcze bardziej puszysta. Jajecznica ze szczypiorkiem najlepiej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gęś pieczona w niskiej temperaturze 222

listopada serwuję gęś pieczoną, do czego i Was gorąco zachęcam. Moja gęś została przygotowana metodą polegającą na długim pieczeniu w niskiej temperaturze, a następnie zrumienieniu skórki skórki pod grillem piekarnika. Jeśli nie macie aż tyle czasu na przygotowanie ptaka do obiadu, to upieczcie go w temperaturze 175 st. C, dostosowując czas pieczenia do wagi gęsi. Jeśli wasza gęś waży(...)ucieramy w moździerzu na pastę, którą nacieramy wnętrze gęsi. Całą gęś nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawiamy na 24 godziny w lodówce. Wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Farsz:  Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na suchej patelni, kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na złoty kolor. Ugotowane gęsie podroby mielimy w maszynce do mięsa

Smakowity Blog Kulinarny