pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:37/301)

Boczek pachnący lasem 471

podać na zimno z różnymi dodatkami wg upodobań, ja podałam go z ćwikłą z chrzanem, która doskonale komponuje się z tak pieczonym mięsem, tym prostym przepisem będzie delektować się cała rodzina. Składniki: 2 kg boczku 1 duża cebula 1 mała główka czosnku 1 łyżka majeranku Sól himalajska gruboziarnista do smaku 1 łyżka ziaren suszonego jałowca 1 łyżka kolorowego pieprzu(...)lodówki na minimum 6 godzi, po czym piec około 1,5- 2 godzin pod przykryciem w  nagrzanym do 180*c piekarniku, na kilka minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie aby boczek się zrumienił. Zimny kroić na plastry, serwować z ćwikłą z chrzanem. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Wołowina po burgundzku 99

Mięciutka, soczysta wołowina. Potrawa jest prosta do zrobienia. Długi jest jedynie czas pieczenia jej. Ale warto, bo jest przepyszna. Koniecznie trzeba dodać wino. Wyliżecie patelnię do czysta. Zapewniam was.     50 dkg wołowiny karczek 10 dkg boczku wędzonego 3 ząbki czosnku 1 cebula 3 szalotki 1 marchewka 25 dkg pieczarek 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 300 ml wina czerwonego(...)Boczek kroję w paski. Cebulę drobno kroję. Boczek przesmażam na głębokiej patelni, przekładam na talerz. Na tłuszczu który wytopił przesmażam cebulę, dodaję mięso. Mięso obsmażam z każdej strony, posypuję mąką. Do mięsa, dodaję boczek, pokrojoną w plasterki marchewkę, szalotki przekrojone na pół, liść laurowy, ziele, tymianek. Piekarnik nagrzewam do temp 230 stopni i wstawiam patelnię bez przykrycia i piekę

wesoła kuchnia
Kurczak pieczony w bekonie z ziemniaczkami i młodą kapustą 154

Kurczak pieczony w bekonie z ziemniaczkami i młodą kapustą Łatwy, prosty i szybki w przygotowaniu obiad z piekarnika. Soczyste i aromatyczne kawałki kurczaka pieczone z wędzonym boczkiem i ziemniaczkami na młodej kapuście. Palce lizać!     Składniki: 2 filety z kurczaka 10dkg boczku wędzonego – w cieniutkich plasterkach 1/2 kg ziemniaków 1/2 główki młodej kapusty Przyprawy: sól, pieprz(...)przyprawami *** *** Kapustę kroimy w kostkę i przekładamy do żaroodpornego naczynia *** *** Na kapuście układamy ziemniaczki *** *** Między ziemniakami wykładamy przyprawione mięso *** *** Na mięsie układamy plasterki wędzonego boczku *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 45 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY

Blog z Apetytem
Zupa krem z pieczonego ziemniaka 142

Zupa na bazie włoszczyzny, ziemniaków i …pieczonych obierków z ziemniaka – smak powalający! Jako dodatek proponuję pieczone kawałki ziemniaka z rozmarynem i boczek. P.S. Chrupiące obierki – zaskakująco smaczne! Składniki: 2 duże ziemniaki + 1 ziemniak na dekorację 5 cm kawałek pora garść włoszczyzny pokrojonej w paski (marchew, pietruszka, seler) sól,  świeżo mielony pieprz(...)dodać upieczony por i obierki, gotować kolejne 15 minut. Gotowy wywar przecedzić – można ponownie włożyć włoszczyznę, dodać pokrojone ziemniaki gotować do miękkości. Całość zblendować. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami i chrupkim boczkiem. Obierki

Mój pomysł na
Pieczeń z polędwiczką 180

piec przez ok 45 min. Przed końcem pieczenia , za pomocą pędzelka posmarować boczek miodem. Po wyjęciu z piekarnika pieczeń powinna odczekać ok 10 min. wtedy można pokroić na plastry. Smacznego :) Pieczeń będzie ładnie się prezentować, jeżeli podamy ją na porcelanie od #Ambition Przy wyjmowaniu pieczeni z piekarnika, niezbędna będzie rękawica. Najlepsza od #Ambition, a więcej akcesoriów można znaleźć

https:KKuchniaMniam
Karkówka po cygańsku 73

nagrzanego do 180 0 C na najniższą półkę i pieczemy pod przykryciem przez 90min, podczas ostatnich 10min pieczenia ściągamy pokrywkę aby karkówka się lekko z wierzchu zarumieniła. Karkówka po cygańsku Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Pieczona karkówka – przepis Karkówka duszona w sosie własnym Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami Pieczeń rzymska – przepis Artykuł Karkówka po cygańsku pochodzi

Księga-Smaku
Boczek pieczony w niskiej temperaturze 166

Zawijamy w folie spożywczą lub pakujemy w próżnię na okres 3-4 dni. Przechowujemy w lodówce temp.4-6 stopni. Do naczynia wlewamy odrobinę oleju. W boczek wbijamy sondę w najgrubszym miejscu i wkładamy do naczynia, przykrywamy. PIECZENIE W 90-100 stopniach do momentu osiągnięcia temp.w wyrobie 70 stopni SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kisz lotaryński - tartaletki 162

rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 10 cm. Formę na muffiny wysmarować masłem. Wyłożyć foremki ciastem, palcami przygniatając do ścianek i nakłuwając widelcem. Piec 10 minut na górnej półce w 220 stopniach. Przez ten czas zrumienić boczek(...)patelni. Bez dodatkowego tłuszczu, wytopi się z boczku. Przygotować masę jajeczną, mieszając wszystkie składniki w misce. Do podpieczonych tartaletek włożyć boczek i zalać masą jajeczną. Wychodzi jakaś łyżka boczku na tartaletkę. Piec ok. 15 minut w 220 stopniach. Masa urośnie i się zarumieni. Po ostudzeniu trochę opadnie. Podawać z sałatą skropioną dressingiem z oliwy, cytryny i ziół

W kuchni wieczorem
Rolada z mięsa mielonego 2544

mięsa. Kajzerkę wycisnąć i dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać przyprawy i wyrobić na jednolitą masę.  2. Boczek rozłożyć w kształcie prostokąta na papierze do pieczenia (jak na poniższym zdjęciu). Na boczku rozprowadzić mięso mielone. Następnie przy jednym brzegu ułożyć pasek sera i suszone pomidory. Przy pomocy papieru całość zwinąć w roladę. Końce rolady zakleić mięsem mielonym(...)oleju. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.  4. Na patelnię wlać 1/3 szklanki wody, wypłukać patelnię i przelać do naczynia z boczkiem. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 20-30 minut. W trakcie pieczenia roladkę obracać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Szybkie dania dla niespodziewanych gości – przepisy 279

Cukinia z kiełbasą Koziołki z parówek Sałatka Tabule z jarmużem i pomarańczą czerwoną Kanapka z boczkiem BLT Kanapka z masłem orzechowym i bananem Koreczki z szynką dojrzewającą Pieczone jabłka w boczku Krewetki po katalońsku Bruschetta czyli włoskie grzanki Wrapy z tuńczykiem i awokado Quesadilla z szynką Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie – przepis

Dorota Smakuje
Szybkie przekąski – 50 przepisów 440

Cukinia z kiełbasą Koziołki z parówek Sałatka Tabule z jarmużem i pomarańczą czerwoną Kanapka z boczkiem BLT Kanapka z masłem orzechowym i bananem Koreczki z szynką dojrzewającą Pieczone jabłka w boczku Krewetki po katalońsku Bruschetta czyli włoskie grzanki Wrapy z tuńczykiem i awokado Quesadilla z szynką Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie – przepis

Dorota Smakuje
Pomidorowa letnia sałatka z mozzarellą 129

polecam po prostu kupić ciabattę. Zachęcam także do przygotowania pomidorów w taki sposób: kiszone pomidory pieczone pomidory klasyczna salsa pomidorowa pomidorowa letnia sałatka pomidorowy chłodnik z chrupiącym boczkiem gazpacho z pieczoną papryką gazpacho, hiszpański chłodnik domowy ketchup przecier pomidorowy na zimę Pomidorowa letnia sałatka z mozzarellą Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 700 g różnokolorowych pomidorów 1 mozzarella

Kulinarne przygody Gatity
“Retrowarzywa” – recenzja 137

pesto i kaszanką, makaron z jeżynami i kurkami, kompot z rabarbaru i truskawek z zielonym pieprzem, pasztet z musem z rabarbaru, śledzia z rabarbarem lub ze skorzonerą, pieczoną skorzonerę z boczkiem, chłodnik z jarmużem, raviolo z pasternakiem i płynnym żółtkiem, oraz pasternak pieczony z gruszkami i figami. A tymczasem polecam też moje przepisy na dania z topinamburem

Ugotowane pozamiatane
Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty z kaszą jaglaną i serem mozzarella 89

smarujemy foremki, nie używamy bułki i plastrów z boczku, aby ją obłożyć przed pieczeniem. To wszystko nam zastąpią liście kapusty, których po upieczeniu jeść nie musimy. Jednak zdejmując te bardziej przypieczone można jeść, bo są bardzo smakowite. Liście przed wyłożeniem foremki myjemy, osuszamy i smarujemy tłuszczem. Polecam wypróbować ten sposób, bo pieczeń jest wilgotna i delikatna. Smakuje na ciepło(...)przy robieniu gołąbków. Wybieramy dobry gatunek mięsa. Nie może być też zupełnie chude. W liściach kapusty a w sezonie w liściach chrzanu możemy upiec każde mięso, jak boczek, schab karkowy czy środkowy. Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty z kaszą jaglaną i serem mozzarella / 2 foremki o rozmiarach 12x25cm, lub jedna większa /, można zrobić z połowy składników.  Potrzebujemy

Leśny Zakątek
Klops w boczku ze skórą 153

pieczenia lub wkładamy do naczynia żaroodpornego  z pokrywką .Jeżeli mamy gruby boczek to przecinamy go w połowie i część bez skóry wykorzystujemy i robimy np boczek rolowany ja tak zrobiłem.Pieczemy w 180-160 stopni,czas kilo mięsa godzina pieczenia.Po upieczeniu czekamy aż wystygnie i wkładamy na noc do lodówki.I rano gotowe.SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania