pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:40/301)

Karkówka pod pierzynką. 146

ulubione mięso, myślę że nie tylko moje. Jest bardzo wdzięczne do przygotowania i bogate w smaku! SKŁADNIKI: 4-5 plastrów chudej karkówki 2-3 cebule kilka plastrów boczku wędzonego lub pieczonego z kardamonem papryka konserwowa MARYNATA: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka suszonego lubczyku szczypta majeranku szczypta tymianku 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku(...)ketchupem, kładziemy na każdy cebulę, boczek, paprykę,  smarujemy majonezem, po 30-40 min. posypujemy tartym serem, zapiekamy w piekarniku około 1 godz.(to jest czas całkowity) najpierw w temp. 200 stopni, aby szybko zamknąć mięso i zachować soczystość, następnie  w 180 stopniach do miękkości mięsa,  mięso przez pierwsze 1/2 godz. piec pod przykryciem

Kuchnia Beaty
Rolada z boczku peklowanego 90

lepszego, niż własna wędlina. Polecam Wam ten boczek, nieco pikantny, pachnący, rewelacyjny Co potrzeba do pieczenia rolady: 1,2 kg boczku chudszego, surowego bez kostek,  4 duże ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, 4 ząbki czosnku w łupkach, ostra papryka mielona, pieprz mielony, czosnek granulowany, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, Co potrzeba do peklowania: 1,2 l wody(...)podczas pieczenia. Układamy w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy 75-80 minut na termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z roladą z piekarnika, odchylamy troszkę folii, żeby wylatywała para. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego :)) boczek

Bułka z Chlebem
Pieczeń wołowa "na dziko" według przepisu dziadka Adama 201

swoim ulubionym daniu z dzieciństwa: pieczeni wołowej na dziko, którą przygotowywała jego mama. Na szczęście kochając dobre jedzenie, często przesiadywał w kuchni, więc pamiętał jak mama robiła tę pieczeń :) Postanowiłam zatem spróbować ją przygotować. Dla dziadka Adama :) Składniki: mniej więcej kilogramowy kawałek wołowiny na pieczeń , słonina lub boczek  (ja użyłam podwędzonego lekko i parzonego(...)nacinać ostrym i wąskim nożem "kieszonki" i wsuwać w nie słupki słoniny lub boczku. Mięso posolić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanny, dołożyć  cebulę z marynaty i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez około półtorej, do dwóch godzin, aż mięso będzie miękkie. Pozostałą marynatą podlewać mięso

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety mielone z boczkiem z piekarnika 129

środka kotletów, a nie na zewnątrz. I to było bardzo dobre rozwiązanie, gdyż kotlety wyszły delikatne i aromatyczne. Boczek był mocno przerośnięty chudym mięsem, więc kotlety nie były bardzo tłuste. Dużo smaku i aromatu kotletom mielonym dodały podczas pieczenia również suszone grzyby. Jeśli chcecie(...)poznać inny smak kotleta mielonego, zachęcam do zrobienia takiego z boczkiem. Oczywiście boczek nie może być bardzo tłusty.  Ilość sztuk: 20 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki na kotlety mielone z boczkiem z piekarnika: 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 500 g niezbyt tłustego boczku 2 jajka duża cebula 4 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej

Kuchcik gotuje
Przepisy na szybkie przekąski, którymi zaskoczysz swoich bliskich! 127

banalnie prosty i przede wszystkim szybki w wykonaniu. Boczek należy podsmażyć na patelni, a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ogromne znaczenia dla ostatecznego smaku kompozycji ma jakość czekolady. Usmażony boczek należy następnie zanurzyć w roztopionej czekoladzie. Gotowe! 2. Idealna na seanse filmowe – chrupiąca ciecierzyca w czekoladzie Spontaniczna decyzja o oglądaniu filmu lub ulubionego serialu ze znajomymi? W łatwy i szybki(...)czekolada znajdują się niemal w każdym domu oraz są do kupienia w pobliskim sklepie, dlatego przygotowanie takiej przekąski jest szybkie i mało wymagające. Śliwki należy zawinąć w boczek, a następnie piec około 10 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Można polać je roztopioną czekoladą lub jeśli czas pozwoli, przygotować specjalny sos z dodatkiem żurawiny i wina. Prawda, że banalnie proste

Mostek w kuchni
Schab pieczony w rękawie 291

Kruchy, aromatyczny, a zarazem soczysty schab pieczony, to marzenie każdego smakosza tego mięsa. Taki właśnie schab można uzyskać dzięki odpowiedniemu przyprawieniu mięsa i jego pieczeniu w rękawie do pieczenia. Do pieczenia najlepiej wybierać średniej grubości kawałki schabu, wtedy możemy być pewni, że mięso pochodzi z młodej sztuki i po upieczeniu będzie dobrze smakowało. Z mięsa nie odcinać cienkiej warstewki(...)tłuszczu, gdyż dzięki niemu w czasie pieczenia nie traci ono tak szybko wilgoci. Podczas pieczenia schab jest z wierzchu przykryty plastrami boczku i to sprawia, że po upieczeniu jest soczysty i delikatny w smaku. W tym celu świetnie sprawdza się boczek tradycyjnie wędzony, który dodatkowo nadaje mięsu delikatnego aromatu wędzenia, ale jeśli takiego nie mamy może być również boczek surowy

Kuchcik gotuje
Pieczone ziemniaki 142

papryką, na pikantnie z kawałkami chili, kardamonem i cebulą, na słodko z dodatkiem rodzynków lub kawałków daktyli, batatami, fasolką i cebulą, porem, pietruszką i marchewką. Przygotowuję także pieczone ziemniaki z boczkiem, śmietaną i cebulą. Wtedy stanowią jedno danie, które podaję najczęściej z kefirem lub maślanką i sałatą masłową z jogurtem lub śmietaną przygotowaną na słodko. Dziś u nas pieczone

Zasmakuj Kuchni
Pizza z boczkiem 84

godzin\u0119. Przykry\u0107 \u015bciereczk\u0105.\r","W mi\u0119dzyczasie podsma\u017cy\u0107 boczek na patelni.\r","Uformowa\u0107 ciasto na blasze\/blaszkach.\r","Posmarowa\u0107 dok\u0142adnie sosem pomidorowym.\r","Roz\u0142o\u017cy\u0107 boczek i plasterki mozarelli. Posypa\u0107 przyprawami.\r","Piec oko\u0142o 10 minut w 200st (funkcja: pizza) a\u017c boki i sp\u00f3d b\u0119d(...)gładkie i elastyczne. Odstawić w misce w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Przykryć ściereczką. W międzyczasie podsmażyć boczek na patelni. Uformować ciasto na blasze/blaszkach. Posmarować dokładnie sosem pomidorowym. Rozłożyć boczek i plasterki mozarelli. Posypać przyprawami. Piec około 10 minut w 200st (funkcja: pizza) aż boki i spód będą zarumienione. Smocze porady: Ciasto na pizzę robimy z przepisu

Bardzo Gruby Smok
Makaron na obiad z resztek obiadowych? 88

nosie ale również dostarcza potrawie fajnego smaku. Kiedy już serowy sos do makaronu jest już gotowy można do niego dodać pozostałe resztki. U mnie jest to pieczony kurczak i boczek. Nie zapomnijcie o ziołach. Osobiście wybrałam tymianek i odrobinę rozmarynu, a to dlatego, że do sosu dodałam smażone kurki. To makaronowe danie jest bardzo uniwersalne. Do serowego sosu możecie(...)porcje Składniki: 350 g pieczonego kurczaka, obranego z kości 150 g kurek 2 szalotki 150 sera manchego 100 g kremowego serka, philadelphia lub łaciate 300 ml śmietanki, 26% 1½ łyżki świeżego tymianku 1 łyżeczka świeżego rozmarynu ½ łyżeczki czosnkowej soli sól i czarny pieprz do smaku 2 łyżki masła 100 g wędzonego boczku 200 g makaronu

codojedzenia
Nadziewana karkówka pieczona w kapuście 5104

Nadziewana karkówka pieczona w kapuście Pyszny obiad, który w całości przygotujemy w piekarniku, i to w jednym naczyniu! Mięso z karkówki nafaszerowane cebulą, wędzonym boczkiem oraz papryką i pieczone na kiszonej kapuście wychodzi bardzo aromatyczne, kruche oraz przepyszne. Do tak przygotowanego obiadu polecam podać pieczone ziemniaczki, które zrobimy w piekarniku, razem z mięsem     Składniki(...)Następnie mięso faszerujemy boczkiem oraz cebulą *** *** Papryki kroimy w paseczki *** *** Między plastry karkówki układamy naprzemiennie raz czerwoną, a raz żółtą paprykę *** *** Nafaszerowane mięso układamy w żaroodpornym naczyniu i obkładamy kiszoną kapustą. Całość przykrywamy folią aluminiową *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C na 1,5 godziny. Po tym czasie usuwamy folię aluminiową i pieczemy bez przykrycia jeszcze przez

Blog z Apetytem
Muffinki z porem i boczkiem 162

trudnego i powinnam sobie z nimi poradzić ;) A ponieważ zdecydowanie bardziej preferuje smaki wytrawne niż słodkie zdecydowałam się przygotować muffinki z porem i boczkiem . Oczywiście nie obyło się bez przygód podczas ich pieczenia, ale ostatecznie udało mi się przygotować bardzo smaczne babeczki. Polecam! Jeżeli macie ochotę na inne muffinki to zajrzyjcie do Gin  i Zuzi zobaczyć jakie babeczki(...)przygotowały ;) Składniki :  1 średni por 100g chudego boczku (bekonu lub pancetty) 140g maki 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej 150ml jogurtu greckiego 1 jajko 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta słodkiej i ostrej papryki Przygotowanie :  Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnie aby tłuszcz się wytopił, a mięso

Codzienne Gotowanie
Omlet bez mąki z rukolą, boczkiem dojrzewającym i pomidorkami 79

oraz przyjemnie delikatny. Koniecznie spróbujcie podać go z rukolą, boczkiem dojrzewającym i pomidorkami. Będziecie zachwyceni takim połączeniem! Omlet bez mąki z rukolą, boczkiem dojrzewającym i pomidorkami - składniki: (1 sztuka o średnicy 18-20 cm) Omlet: 2 jajka sól odrobina masła do smażenia Dodatki:  rukola boczek dojrzewający (u mnie od Pieczone&Wędzone ) pomidorki koktajlowe Omlet bez mąki(...)rukolą, boczkiem dojrzewającym i pomidorkami - przygotowanie: Omlet. Białka z solą ubić na sztywno i delikatnie połączyć z żółtkami. Masę jajeczną przelać na uprzednio natłuszczoną patelnię i smażyć na niewielkim ogniu z obu stron. (Uważać przy przewracaniu placka. Ja przekładam go na talerz, a następnie ponownie na patelnię.) Podanie. Gotowy omlet przełożyć na talerz oraz posypać solidną garścią rukoli. Na wierzchu

Di gotuje
Boczek z batatami i borówkami 85

Michała. Pamiętajcie – możecie przysyłać swoje przepisy do opublikowania na stronie. Michał zaczął od bardzo smacznego boczku z batatami i borówkami (zdjęcie poniżej jest właśnie jego autorstwa). Boczek z batatami i borówkami , ilości podane na nie za dużą porcję dla jednej osoby: plastry boczku – 100 g bataty – 1 mały (150 g) borówki – garść(...)bataty przekrawamy na kilka części i układamy na talerzu z boczkiem. Wszystko posypujemy solą, pieprzem i kolendrą. Bataty omaszczamy tłuszczem, którego powinno się dość dużo wytopić podczas pieczenia. Pomiędzy bataty i boczek sypiemy borówki , a spragnieni słodkiego mogą całość lekko pokropić syropem jabłkowym. PaleoSMAK Powyższe danie jest paleo (czytaj więcej: Czy miód jest paleo? ), ale nie mieści się w diecie

PaleoSMAK
Boczek z batatami i borówkami 164

smaków (np. cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma…) mieszamy z lekko rozpuszczonym olejem kokosowym i miodem. Plastry boczku maczamy w oleju z przyprawami i wkładamy w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego piekarnika na 45-60 min w 180-200 stopniach. Pod koniec pieczenia można otworzyć naczynie, żeby mięso przyrumieniło się i było bardziej chrupkie i podsuszone. Batata myjemy i (w całości(...)bataty przekrawamy na kilka części i układamy na talerzu z boczkiem. Wszystko posypujemy solą, pieprzem i kolendrą. Bataty omaszczamy tłuszczem, którego powinno się dość dużo wytopić podczas pieczenia. Pomiędzy bataty i boczek sypiemy borówki , a spragnieni słodkiego mogą całość lekko pokropić syropem jabłkowym. Powyższe danie jest paleo (czytaj więcej: Czy miód jest paleo? ), ale nie mieści się w diecie niskowęglowodanowej

PaleoSMAK
Babka ziemniaczana rodem z Podlasia – tradycyjny przepis na wyjątkową zapiekankę ziemniaczaną 111

miseczce roztrzep trzy jajka, dodaj do nich płaską łyżeczkę soli i pół łyżeczki czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przelej jajka do ziemniaków, dodaj jeszcze ciepły boczek i wszystko wymieszaj. Blachę do pieczenia wyłóż papierem lub posmaruj jej brzegi masłem i posyp bułką tartą. Ja użyłam dwóch keksówek, ale możesz użyć większej prostokątnej blaszki. Przelej masę ziemniaczaną i wstaw do piekarnika(...)się ją z zimnym lub z zsiadłym mlekiem. Składniki 2 kg ziemniaków – najlepsze są stare odmiany np. irga 1 cebula 3 jajka 250 g wędzonego boczku pieprz i sól papier do pieczenia lub masło + bułka tarta do wysmarowania blaszki jako dodatek – zimne mleko, zsiadłe mleko lub kiszona kapusta Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage

Eat me! Fit me!