pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:49/301)

Domowy pasztet pieczony drobiowo-cielęcy 273

pasztet zachowa się w trakcie pieczenia, stąd rozdzieliłam go na dwie formy. Nie dostałam w sklepie podłużnych foremek, które byłyby lepsze. Pasztet posyp niewielką ilością bułki tartej i polej 3-4 łyżkami rosołu. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok 60 minut. Jeśli pieczesz w jednej dużej formie, być może będzie trzeba piec dłużej o 15-20 minut. Gotowy(...)jestem bardzo zadowolona z efektu. Chyba też pierwszy raz w życiu jadłam swojski pieczony pasztet. Bez porównania z tymi kupnymi. I już planuję kolejny z boczkiem wędzonym oraz inny z pieczonym mięsem i większą ilością czosnku niedźwiedziego. Zapraszam! Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel

Anioszek w kuchni
Sałatka z kurczakiem, boczkiem i winogronem 187

zawsze sałatki z tego, co akurat mamy pod ręką. Nieprzeładowane ilością składników, proste i szybkie. Taka własnie jest sałatka, na którą dzisiaj zapraszam. Wykorzystałam niewielki kawałek wędzonego boczku i piersi z pieczonego kurczaka, pozostałe z obiadu. Ta sałatka jest dość sycąca, nada się na przykład do zabrania w pojemniczku jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: 1 średnia sałata rzymska(...)mniejsze) 2 średnie piersi z kurczaka (uprzednio upieczone i przestudzone) 3-4 plastry wędzonego boczku 2 średnie pomidory niewielka kiść winogrona pół czerwonej papryki Sałatę opłukać, osuszyć i pokroić w paski dowolnej długości i szerokości. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę, również dowolnej wielkości. Opłukane winogrona pokroić w ćwiartki. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Polać sosem. Na końcu dodać kawałki piersi

Codzienna kuchnia niecodzienna
pieczony schab 180

Pieczony schab zawijany plastrami wędzonego boczku Dzięki owinięciu plastrami boczku upieczony schab staje się  nie tylko kruchy, ale też niezwykle soczysty. składniki na osiem osób 2 kg schabu 150 g wędzonego boczku marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyki domowego maggi, przepis na którą znajduje się na tej  stronie 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta(...)godziny).  Wędzony boczek kroimy na plastry. Następnie plastry układamy na wyjętym z lodówki schabie. Całość  mocno owijamy sznurkiem (naturalnym i bezbarwnym, aby nie okazało się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia). Schab wkładamy do brytfanki i całość wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 30 minut, nie przykrywając pieczeni. Następnie zmniejszamy temperaturę

Miód i pieprz
Pasztet z gęsi z pistacjami 186

równać.    Składniki: 750 g mięsa z gęsi (z rosołu lub pozostałego z pieczonej gęsi) 200 g gęsich wątróbek lub z innego drobiu 75 g gęsiego smalcu 2 małe cebule 2 jajka 3/4 szklanki rosołu z gęsi sól, pieprz 100 g boczku wędzonego w plastrach 100 g pistacji Przygotowanie: Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy na smalcu(...)rosół i dokładnie wyrabiamy mikserem. Na koniec dodajemy obrane pistacje i mieszamy. Przygotowujemy formę do pieczenia pasztetu. Dno i brzegi foremki wykładamy plastrami boczku. Do tak przygotowanej foremki przekładamy mięsną masę. Foremkę z pasztetem wkładamy do większego naczynia żaroodpornego do którego wlewamy wodę. Pasztet pieczony w kąpieli wodnej nie przypali się. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z zająca 128

użyłam wątróbkę z królika), 250 g tłustej wieprzowiny, cebula, 1/2 średniego selera, 1 pietruszka, 2 listki laurowe, pieprz, garść grzybów suszonych, 4 jajka gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 100 g boczku wędzonego, Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby i zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso(...)Masę mięsną dokładnie wymieszać doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Następnie dodać jajka i dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć plasterki boczku. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut. * to co nam zostaje z zająca po wycięciu combra

królestwo garów
Wytrawne gofry serowe z boczkiem 204

dobrego śniadania. Moja propozycja na dzisiaj to gofrowa kanapka z twarożkiem i kiełkami. Gofry są na bazie sera gouda z boczkiem, smakują obłędnie i świetnie zastępuje pieczywo. Składniki: 220 g mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 50 g roztopionego(...)masła 500 ml mleka 100 g startego sera gouda 50 g wędzonego boczku trochę soli i pieprzu Wszystkie składniki znajdziecie tutaj   Przygotowanie: Boczek kroimy w bardzo cienkie paseczki. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, jajka, masło i mleko. Wszystko mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy ser, boczek, sól z pieprzem i delikatnie mieszamy.  Gofrownicę nagrzewamy , niczym

Niezły Młynek
Bułeczki (ślimaki) z boczkiem i pesto 92

mleka – 70ml oliwy z oliwek – 350g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 10g proszku do pieczenia – 1 łyżka cukru – 1 płaska łyżeczka soli – 1 żółtko (do posmarowania bułeczek) Dodatkowo: – około 100g pesto – 6 plasterków boczku (surowego wędzonego) Twaróg rozetrzeć widelcem z cukrem i solą, dodać oliwę i mleko i wszystko dokładnie wymieszać rózgą(...)Ostrym nożem pokroić na kawałki i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Blachę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić na około 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia posmarować bułeczki rozkłóconym żółtkiem. Smacznego Bułeczki (ślimaki) z boczkiem i pesto Bułeczki (ślimaki) z boczkiem i pesto Artykuł Bułeczki (ślimaki

Smaki Armine
Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą i chrupiącym boczkiem 252

Sałatka z pieczonymi batatami, rukolą, serem typu feta, pomidorkami truskawkowymi i chrupiącym boczkiem. Całość polana pysznym winegretem. Sałatka będzie wspaniałym dodatkiem do obiadu lub lekkim samodzielnym daniem. Mniam…   Składniki: 1 mały batat około 15 pomidorków truskawkowych 1/3 opakowania serka Arla Apetina Classic garść rukoli 5 cieniutkich plasterków boczku 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine szczypta chili(...)soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Batata obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z oliwą, chili i solą. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) przez około 15 minut. Plasterki boczku pokroić w większe paski i upiec lub usmażyć na patelni. Rukolę umyć (ogonki oderwać), osuszyć i przełożyć do miseczki. Dodać przekrojone na pół

Oryginalny smak
Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób 2362

wyjątkowo sympatyczna. A same gołąbki są idealne na rodzinny obiad i gdy chcemy nakarmić dużo osób. Jeśli chcielibyście podać obiad, który będzie wyjątkowy, koniecznie spróbujcie gołąbków pieczonych. Są wzbogacone o wędzony boczek i kiszoną kapustę, która po zapieczeniu tworzy chrupiący, wyrazisty akcent. Takie gołąbki mają wielowymiarowy, głęboki smak i z powodzeniem możecie podać je nawet wybrednym gościom. To zdecydowanie(...)siekamy. Rozsypujemy po gołąbkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) lub 170 z termoobiegiem i pieczemy 45-50 minut. Po upieczeniu posypujemy porwanym/posiekanym koperkiem. Od razu podajemy. Same – lub ze świeżym pieczywem czy gotowanymi ziemniakami. Post Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Soczysty boczuś 140

stanie się chrupka. Nie przesadzaj z czasem bo skórka stanie się zbyt twarda.   Mój piekarnik niestety pali więc skórka jednak wyszła za twarda mimo, że przykryłam boczek (pogniecionym) papierem do pieczenia. Na koniec dodajesz sól i gotowe. Kanapeczki z takim boczuniem... Wybitne. Smacznego

Ukojenie Podniebienia
Pasztet z mięsa wołowego 194

Składniki : 80 dag chudego mięsa wołowego 30 dag wątróbki wieprzowej 40 dag tłustego boczku wieprzowego 2 cebule imbir, sól, pieprz czarny i ziołowy suszona bazylia i estragon bułka grahamka 3 duże jajka Przygotowanie : Mięsa włożyć do wrzącej wody wraz z obranymi cebulami w całości. Ugotować do miękkości, wątróbkę i cebulę wyjąć wcześniej, bo ugotują się najprędzej.  Bułkę namoczyć(...)tych składników upiekłam dwa pasztety we foremkach o wymiarach 25 x 12 cm. Moje uwagi: By pasztet nie był zbyt suchy należy dołożyć dość tłusty boczek. Inaczej pasztet będzie wiórowaty. Przed pieczeniem pasztetu położyłam na jego wierzch cienkie wiórki smalcu. Dobre też będą plasterki tłustego boczku

Proste Potrawy
Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem 112

czasu do czasu piekę tartę w wersji słonej. Do późnych dni lata i wczesnej jesieni w naszym zieleniaku mogłam z powodzeniem dostać kurki. Połączyłam je z chudym boczkiem wędzonym i świeżym tymiankiem. Wyszło niezwykle jesienne danie. Tarta smakowała zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatek świeżych ziół sprawia, że słona tarta pachnie i smakuje wykwintnie. Tarta z boczkiem, grzybami(...)tarty wylepiamy schłodzonym ciastem, które nakłuwamy gęsto widelcem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C. Pieczemy w opcji góra-dół. Po 20-25 min pieczenia otwieramy piekarnik i wyciągamy na wpół upieczoną tartę. Wykładamy podsmażone grzyby, boczek, a następnie masę jogurtową. Całość po wierzchu posypuję jeszcze dodatkowo tartym parmezanem. Pieczemy jeszcze 20 -30 min. na złoty kolor. Tarte dekoruję gałązkami tymianku

Raj dla Podniebienia
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem 120

/zapiekanka-ziemniaczana-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zapiekanka-ziemniaczana-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zapiekanka-ziemniaczana-480x270.jpg"],"description":"Zapiekanka z m\u0142odymi ziemniaczkami, boczkiem i broku\u0142ami. Przepyszne i aromatyczne danie zapiekane z sosem \u015bmietanowo - serowym.","keywords":["boczek","broku\u0142","cebula","mozzarella","ziemniaki"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-06-06T14:18:18+01:00","prepTime":"PT20M","cookTime":"PT1H(...)wpzoom-rcb-direction-step-15914488261372083","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Boczek kroimy w paski, a obie cebule w pi\u00f3ra. Podsma\u017camy na patelni do lekkiego przyrumienienia i zeszklenia si\u0119 cebulki. Nie ma konieczno\u015bci dodawania t\u0142uszczy do sma\u017cenia, poniewa\u017c boczek wytopi potrzebny t\u0142uszcz.","text":"Boczek kroimy w paski, a obie cebule w pi\u00f3ra. Podsma

ProstePesto.pl
Krem z zielonego groszku 178

dosypujemy groszek, gotujemy na średnim ogniu ok 8 min, nie przykrywamy 2. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, miksujemy na gładki krem, dolewamy śmietanę 3. Boczek - plastry boczku wędzonego układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru, dociskamy blachę i pieczemy w 190 stopniach prze ok 15 min, kiedy boczek stanie się chrupiący możemy go pokruszyć lub podać do zupy

Słodki Kompromis