pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:50/301)

Soczysty boczuś 120

stanie się chrupka. Nie przesadzaj z czasem bo skórka stanie się zbyt twarda.   Mój piekarnik niestety pali więc skórka jednak wyszła za twarda mimo, że przykryłam boczek (pogniecionym) papierem do pieczenia. Na koniec dodajesz sól i gotowe. Kanapeczki z takim boczuniem... Wybitne. Smacznego

Ukojenie Podniebienia
Pasztet z mięsa wołowego 175

Składniki : 80 dag chudego mięsa wołowego 30 dag wątróbki wieprzowej 40 dag tłustego boczku wieprzowego 2 cebule imbir, sól, pieprz czarny i ziołowy suszona bazylia i estragon bułka grahamka 3 duże jajka Przygotowanie : Mięsa włożyć do wrzącej wody wraz z obranymi cebulami w całości. Ugotować do miękkości, wątróbkę i cebulę wyjąć wcześniej, bo ugotują się najprędzej.  Bułkę namoczyć(...)tych składników upiekłam dwa pasztety we foremkach o wymiarach 25 x 12 cm. Moje uwagi: By pasztet nie był zbyt suchy należy dołożyć dość tłusty boczek. Inaczej pasztet będzie wiórowaty. Przed pieczeniem pasztetu położyłam na jego wierzch cienkie wiórki smalcu. Dobre też będą plasterki tłustego boczku

Proste Potrawy
Tarta z boczkiem, grzybami i tymiankiem 95

czasu do czasu piekę tartę w wersji słonej. Do późnych dni lata i wczesnej jesieni w naszym zieleniaku mogłam z powodzeniem dostać kurki. Połączyłam je z chudym boczkiem wędzonym i świeżym tymiankiem. Wyszło niezwykle jesienne danie. Tarta smakowała zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dodatek świeżych ziół sprawia, że słona tarta pachnie i smakuje wykwintnie. Tarta z boczkiem, grzybami(...)tarty wylepiamy schłodzonym ciastem, które nakłuwamy gęsto widelcem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C. Pieczemy w opcji góra-dół. Po 20-25 min pieczenia otwieramy piekarnik i wyciągamy na wpół upieczoną tartę. Wykładamy podsmażone grzyby, boczek, a następnie masę jogurtową. Całość po wierzchu posypuję jeszcze dodatkowo tartym parmezanem. Pieczemy jeszcze 20 -30 min. na złoty kolor. Tarte dekoruję gałązkami tymianku

Raj dla Podniebienia
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem 99

/zapiekanka-ziemniaczana-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zapiekanka-ziemniaczana-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zapiekanka-ziemniaczana-480x270.jpg"],"description":"Zapiekanka z m\u0142odymi ziemniaczkami, boczkiem i broku\u0142ami. Przepyszne i aromatyczne danie zapiekane z sosem \u015bmietanowo - serowym.","keywords":["boczek","broku\u0142","cebula","mozzarella","ziemniaki"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-06-06T14:18:18+01:00","prepTime":"PT20M","cookTime":"PT1H(...)wpzoom-rcb-direction-step-15914488261372083","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Boczek kroimy w paski, a obie cebule w pi\u00f3ra. Podsma\u017camy na patelni do lekkiego przyrumienienia i zeszklenia si\u0119 cebulki. Nie ma konieczno\u015bci dodawania t\u0142uszczy do sma\u017cenia, poniewa\u017c boczek wytopi potrzebny t\u0142uszcz.","text":"Boczek kroimy w paski, a obie cebule w pi\u00f3ra. Podsma

ProstePesto.pl
Krem z zielonego groszku 162

dosypujemy groszek, gotujemy na średnim ogniu ok 8 min, nie przykrywamy 2. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, miksujemy na gładki krem, dolewamy śmietanę 3. Boczek - plastry boczku wędzonego układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy drugim arkuszem papieru, dociskamy blachę i pieczemy w 190 stopniach prze ok 15 min, kiedy boczek stanie się chrupiący możemy go pokruszyć lub podać do zupy

Słodki Kompromis
Rolada schabowa 160

Rolada schabowa Pyszna i kolorowa pieczeń schabowa faszerowana wędzonym boczkiem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam!     Składniki: ok 1,5 kg schabu bez kości 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula 3 ogórki kiszone pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 2 łyżki musztardy Przyprawy: sól, pieprz, majeranek       *** Schab przekrawamy(...)rzędach na schabie *** *** Cebulę kroimy w słupki i układamy obok boczku *** *** Paprykę oraz ogórki kroimy w paski i również układamy na schabie *** *** Następnie mięso ciasno zwijamy w roladę i obsypujemy delikatnie z wierzchu solą, pieprzem i majerankiem. Całość związujemy sznurkiem *** *** Roladę zawijamy w folię aluminiową lub foliowy rękaw do pieczenia (rękaw związujemy i robimy w nim kilka dziurek) *** *** Zawinięte mięso

Blog z Apetytem
Perliczka pieczona 99

Perliczkę oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na 48 godzin. Perliczkę umyć. Naczynie do pieczenia wyłożyć 1/2 plasterków boczku, ułożyć na nich perliczkę, przykryć resztą boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.   kryształ

królestwo garów
Fasolka zawijana w boczek 199

minut. * Jeśli nie mamy naczynia do gotowania na parze, fasolki możemy również przygotować w piekarniku. Musimy jednak wcześniej fasolkę ugotować. Nastawiamy wówczas piekarnik na 190 stopni i pieczemy do momentu aż boczek zacznie się rumienić. Smacznego

W mojej holenderskiej kuchni
20 przepisów z dynią (20 ricette con la zucca) 109

smacznym składnikiem wielu przepisów. Z dyni możemy wyczarować niezliczon ą  ilość przepisów np. na kremowe risotto, aromatyczny makaron z grzybami i orzechami włoskimi, pieczony omlet, makaronow ą  zapiekankę z porem i boczkiem, lasagne z beszamelem, tart ę  z brokułami, zupę z czerwon ą  soczewic ą  i kukurydz ą . Na osłodę jesiennych dni możemy przygotowa(...)pieczarkami i orzechami (Fettuccine con crema di zucca, champignon e noci) Spaghetti alla carbonara z dynią i boczkiem (Spaghetti alla carbonara con zucca e pancetta) Penne z dynią, grzybami i boczkiem (Penne con zucca, funghi e pancetta) Dyniowe risotto (Risotto alla zucca) Pieczona frittata z dynią (Frittata al forno con zucca) Makaronowa zapiekanka z porem, dynią i boczkiem (Sformato

La grande e la piccola cuoca
PIERŚ KURCZAKA NADZIEWANA SEREM, ZAPIEKANA W BOCZKU + FILMIKI 129

Dzisiaj podam rewelacyjny przepis na zapiekane piersi w boczku, nadziewane serem i suszonymi pomidorami. Do tego piekłam je z ziemniaczkami i papryką. Przepis jest prosty w przygotowaniu i mega smaczny. Mięso tak nadziane zasmakuje nie jednej osobie.  SKŁADNIKI :  1 kg piersi z kurczaka  500 g ziemniaków 1 czerwona papryka 150 g sera żółtego 200 g plastrów wędzonego(...)żaroodpornego wlewamy 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów, przekładamy podgotowane ziemniaki, pokrojoną paprykę i doprawiamy do smaku przyprawą do ziemniaków. Na warzywa układamy piersi z boczkiem, doprawiamy tymiankiem, zawijamy wierzch folią aluminiową i pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 % C, po około 30 minutach folię ściągamy, dodajemy kilka pomidorków koktajlowych i dalej zapiekamy. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika

Kulinarne Fantazje Marioli
Flaczki pod francuską czapą 191

warzywami a całość pieczona pod czapą z francuskiego ciasta .Bo przecież flaczki to nie tylko zupa, czyż nie ? Doskonale nadają się do zapiekania.  Jak Wam podoba się mój pomysł ?  Obiad pierwsza klasa,  wyszły takie,  że…Łoooo! #lowicz Składniki: ½ kg świeżych  flaków wołowych 15 dag świeżej dyni 15 dag chudego wędzonego boczku 1 słoik(...)solą, pieprzem oraz przyprawą do flaków, rozłożyć wszystkie warzywa, dodać liście laurowe,  posypać oraz posiekaną natką pietruszki zalać ciemnym sosem Łowicz, na wierzchu ułożyć resztę pokrojonego boczku. Włożyć do piekarnika piec 50 minut w temp 180*c Na 15 minut przed końcem pieczenia, przykryć płatem ciasta francuskiego, ponakłuwać widelcem, posmarować rozkłóconym jajkiem, temp piekarnika zwiększyć do 200*zapiekać

Wanilia i Kardamon
Pieczone portobello z pesto z rukoli, mozzarellą i prażonym boczkiem 159

Piękne, duże kapelusze pieczarkowe, mięsiste, w smaku wyjątkowe. Można je na różne sposoby przygotować, smażyć, piec, dusić, a nawet gotować. Moje kapelusze zostały w piekarniku upieczone, z pesto i mozzarellą wypełnione. Boczek wcześniej zapiekałam, a po przestudzeniu zmiksowałam. Gorące kapelusze prażonym boczkiem posypałam i gotową przystawkę już zjadałam. Składniki: 6 szt. dużych kapeluszy portobello, ok. 250 g sera mozzarelli(...)wyrzucajcie, można drobno posiekać, podsmażyć z cebulką i np. usmażyć na nich jajecznicę. Piekarnik nastawiamy na 220°C z termoobiegiem.  Grzyby układamy na najniższej półce i pieczemy max 15 min. Plastry boczku (tuż przed podaniem grzybów) miksujemy blenderem. Portobello podajemy z kiełkami i prażonym boczkiem

Moniki Smakołyki
Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i boczkiem 125

kurczaka, wędzonym boczkiem, serem halloumi, papryką, cebulą i świeżym ananasem. Kurczaka przyprawiłam na ostro, dodając do marynaty sporą ilość mielonej papryki chili.  Szaszłyki wyszły kolorowe oraz aromatyczne, z kruchym, soczystym i pikantnym mięsem z kurczaka, które świetnie komponuje się ze słodkim ananasem, słonym boczkiem wędzonym oraz słodko-słonawym serem halloumi.  Podałam je z pieczonymi ziemniaczkami oraz sosem(...)kroimy w plastry, a następnie każdy plasterk kroimy na pół. Na patyczki nadziewamy kawałki kurczaka, boczku, papryki, ananasa, cebuli i sera halloumi w dowolnej kolejności. Moja kolejność: kurczak - ananas - papryka - boczek - ser halloumi - kurczak - cebula - ananas - papryka - boczek - kurczak Szaszłyki układamy w blaszce do pieczenia.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około

Kuchnia MagdaLeny
Szpinakowe babeczki bezglutenowe z boczkiem i pomidorkami 54

boczek dodajcie jeszcze jedną cebulę i 3 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia. Składniki 200 g liści szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g wędzonego boczku 4 duże jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) lub kamienia winnego 50 g mąki kokosowej świeżo mielona gałka muszkatołowa, ilość wg upodobań sól, pieprz 12 sztuk  pomidorków koktajlowych tłuszcz do smarowania foremek(...)minutach zdejmujemy patelnię z palnika. Szpinak bardzo drobno siekamy, mieszamy z jajami. Możemy również zmiksować razem z jajami na jednolitą zieloną masę. Dodajemy przestudzony boczek z cebulą i czosnkiem, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierowymi papilotkami i wypełniamy szpinakową masą do 3/4 wysokości. Na wierzch wykładamy połówki

Tajemnice Smaku