pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:56/301)

pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 140

pietruszki posiekanej 1 łyżeczka Vegety,lub sól morska i szczypta gałki muszkatołowej do smaku Wykonanie W rondlu o grubym dnie rozgrza ć łyżkę smalcu ,lub oliwy,dodać boczek pokrojony w kostkę i piec na zloty kolor. Odsączyć na bibule. kapusta W tym samym rondlu w pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień(...)dodać mąkę i miksować do połączenia składników. Doda ć boczek i pietruszkę ,Vegety i gałkę muszkatołową. Wszystko połączyć ,wymieszać ,i formować kulki. Gdy ciasto jest zbyt lepkie, zanurzyć dłonie w mące . W naczyniu żaroodpornym (użyłam 35x25cm) umieścić kapustę. Na kapu ście poukładać kulki z bułek,całość polać po wierzchu śmietaną. Piec oko ło 1 godziny

w mojej kuchni
Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami 231

razie dziś polecam kotlet schabowy, ale w nieco innym wydaniu niż nasz ulubiony panierowany klasyk. Oto roladki ze schabu z suszonymi śliwkami i plasterkiem wędzonego boczku. Idealnie smakują podane z pieczonymi młodymi ziemniakami. A może do tego kefir... ? Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook(...)śliwkami Składniki: 5 kotletów schabowych 5 plastrów parzonego wędzonego boczku 20 suszonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz sól Do panierowania: 1 jajko mąka pszenna tarta bułka Dodatkowo: olej do smażenia 1 łyżeczka masła wykałaczki Wykonanie: Kotlety rozbijamy na grubość około 5 mm, solimy i pieprzymy. Na każdym układamy plasterek boczku i 4 śliwki. Zwijamy dosyć ściśle w roladkę

Kulinarne przygody Gatity
Szaszłyki z ziemniaków - mniam :) 173

twardego  żółtego sera (najlepiej parmezan lub inny twardy ) 1 jajko 4 prostokątne kawałki  miękkiego żółtego sera ( do nadzienia ) 150 -200g plastrów boczku 4 długie wykałaczki sol, pieprz do smaku papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA   Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem, dodać utarty ser, jajko, sól i pieprz do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Nadziać(...)wykałaczki kawałki żółtego miekkiego sera, oblepić ziemniakami, a nastepnie owinąć plastrami boczku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  Ułożyć tak przygotowane szaszłyki na papierze do pieczenia. Zapiekać w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 15 minut SMACZNEGO

zielonacukinka
Zupa krem z brokułów 106

będą miękkie. Dodać posiekana pietruszkę. Zmiksować blenderem na krem. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolać odrobinę bulionu/wrzącej wody. Zupę doprawić do smaku. Blachę wyłożyć papierem. Plastry boczku rozłożyć na papierze do pieczenia, upiec w piekarniku, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Pestki uprażyć na suchej patelni. Zupę nalać do miseczek, do każdej miseczki włożyć chipsy z boczku, posypać

Obiad gotowy
Pieczarki faszerowane otulone boczkiem 79

pieczarek. Serdecznie zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki otulone boczkiem – składniki: 10 dużych pieczarek 1 jajo ugotowane na twardo łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego pół łyżki bułki tartej pół płaskiej łyżki masła 10 plasterków boczku wędzonego surowego sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki otulone boczkiem – wykonanie: Z pieczarek wydrążyć nóżki. Same kapelusze chwilę(...)jajko i podsmażyć. Posypać solą i pieprzem do smaku. Dodać masło i bułkę tartą i jeszcze chwilę smażyć. Każdy kapelusz napełnić farszem. Następnie każdy kapelusz owinąć boczkiem i spiąć wykałaczką. Przygotowane pieczarki piec w piekarniku 180.st.C z funkcją góra – dół, aż dość dobrze zarumieni się boczek. Około 20 minut, Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pieczarki faszerowane otulone boczkiem

Olcia gotuje!
Dania z makaronem – najlepsze przepisy 218

szpinakiem) Makaron z kurczakiem, oscypkiem oraz żurawiną Makaron z mięsem mielonym, boczkiem i pieczarkami w śmietanowym sosie Makaron z pesto z rukoli, pomidorkami koktajlowymi i pieczonym kurczakiem Makaron po góralsku – z boczkiem i oscypkiem Tagliatelle w pomidorowym sosie z prosciutto, pomidorkami i mozzarellą Farfalle w zielonym towarzystwie Dania makaronowe z rybą: Kokardki z łososiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Smaki Na Talerzu
Pizza ze szparagami i boczkiem 86

boczkiem na sosie serowym . Pomimo zaledwie kilku składników pizza jest bogata w smaku i wyraźnie czuć to sezonowe warzywo, które w towarzystwie słonego boczku dobrze się odnajduje. Pizza ze szparagami i boczkiem jest warta polecenia, zwłaszcza teraz, kiedy sezon na szparagi jest w pełni. Udostępnij Składniki na pizzę ze szparagami i boczkiem Dodatki: 10 zielonych szparagów 100 g wędzonego boczku(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia, brzegi ciasta na pizzę podwinąć pod spód. Na środku rozprowadzić sos serowy, ułożyć szparagi oraz wędzony boczek. Pizzę ze szparagami i boczkiem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C ( z termoobiegiem ), piec ok. 18 minut . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Pizza ze szparagami i boczkiem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Focaccia z boczkiem, cebulą i rozmarynem 69

Dokładnie miała taka wyjść – puszysta i porządnie nadziana. Jeżeli chodzi o dodatki, zawsze chciałam ją zrobić z boczkiem, rozmarynem i cebulą. Nie wiem czemu, po prostu. I już. Przepisów na ciasto jest milion, ja skupiłam się na przepisach Kingi Paruzel i Jamiego Olivera. Trochę pozmieniałam proporcje, ale naprawdę nieznaczne.  Focaccia i tak wyszła wyśmienita. A co do dodatków(...)piórka cebulę, pokrojony w mniejsze kawałki boczek i liście rozmarynu. Można ją jeszcze skropić odrobiną oliwy. Odstawiamy na 15 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 min.  Artykuł Focaccia z boczkiem, cebulą i rozmarynem pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Quiche Lorraine z cebulką i chili. 182

boczku  50 g sera cheddar  1 mała cebula  Pałowa małej papryczki chili Jalapeno lub czerwonej pepperoni  3 jajka (L)  280 ml śmietanki kremówki 30%  1/2 łyżeczka soli  1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu  szczypta startej gałki muszkatołowej  1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki czerwonej Wykonanie :  Przygotowanie spodu i pieczenie wstępne(...)oraz papier. Żółtko mieszamy z zimną wodą i tą mieszanką smarujemy całą powierzchnię tarty i wstawiamy ponownie do piekarnika na 5 minut. Masa i dodatki oraz pieczenie końcowe:  7. Wszystkie składniki kroimy: Boczek i cebulę w dość drobną kostkę. Cebulę wraz z boczkiem podsmażamy na suchej patelni do momentu uzyskania złocistego koloru. Pod koniec przyprawiamy słodką papryką

vaniliowoczekoladowa
Tarta z brokułem, boczkiem i pieczarkami 215

boczkiem i jajkiem Składniki na na formę do tarty o średnicy 27cm : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU   200g boczku wędzonego w plastrach  300g pieczarek 1/2 główki brokuła - tylko różyczki, bez grubej łodygi 1 cebula - duża  100g sera żółtego stilton - lub innego twardego i aromatycznego   100g sera żółtego(...)zmiksować do połączenia. Podpieczony i wystudzony spód tarty posypać lekko bułką tartą lub kaszą manną - wchłonie nadmiar płynów ze składników i spód tak nie namoknie podczas pieczenie. Następnie po kolei wyłożyć: pieczarki, boczek, cebulę i brokuł. Wylać na to masę śmietanowo-jajeczną. Wierzch posypać startą mozzarellą, a na koniec startym żółtym serem.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C

Grunt to przepis!
Pieczone ziemniaczki z jajkiem 230

Dzisiaj będziemy uwielbiać pieczone ziemniaczki 🙂 Jakie wspomnienia wywołuje w Was myśl o ziemniakach pieczonych w ognisku? Zapewne jakiś ciepły, letni wieczór, wokół zielono i

Wiszniówka
Serowe scones 160

występuje tez wersja wytrawna z serem. Pyszne i aromatyczne, najlepiej smakują jeszcze ciepłe posmarowane masłem. Dodatkowo można pałaszować je z boczkiem lub jajkiem. Takie małe cholesterolowe szaleństwo:-) Składniki na około 12 sztuk: 250g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki soli 60g masła 50g żółtego sera (ja użyłam sera cheddar) 150ml mleka Dodatkowo: 100g boczku(...)Rozgniatamy ciasto na grubość około 2,5 – 3cm i wykrawamy szklanką lub okrągłą foremka kółka i wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 º. Dodatkowo możemy ugotować jajka i podpiec boczek w piekarniku, którymi ozdobimy nasze serowe scones

wysmienity
Kurczak na ryżu — szybki i prosty przepis na danie obiadowe 124

ryżu, kurczak z ryżek, ryż z kurczakiem, zapiekany ryż z kurczakiem Prep Time 20 min. Czas pieczenia ok.: 1 godz. Total Time 1 godz. 20 min. Servings 6 osób Ingredients Przygotowanie kurczaka: 10 sztuk pałek z kurczaka 10 plastrów cienko pokrojonego w plasterki boczku Zalewa: 5 szklanek wody ½ kostki margaryny 4 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki cukru 2 łyżki wegety(...)drugiej od dołu kratce. Pieczemy pod przykryciem ok. 1 h. Po upływie tego czasu można odkryć naczynie na następne 15 min. aby kurczak z boczkiem miał możliwość się lekko zapiec. Notes Czas całkowitego pieczenia uzależniony będzie przede wszystkim od rodzaju ryżu, dlatego też kurczaka na ryżu pieczemy do momentu, aż zauważymy, że ryż znacznie napęczniał. W trakcie pieczenia można ponownie

Zufi.pl
Krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem 189

zamiast czytać lub po prostu patrzeć na śpiące dziecię. Ale do rzeczy - zupa, która zawojowała co najmniej 6 znanych mi osób. Krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem i paseczkami smażonego boczku na wierzchu - niebo w gębie! Pysznie kremowy, absolutnie nie mdły i idealny na taką pluchę i szarość, jaka panuje za oknem. Przepis pochodzi ze strony Kukbuka , zmieniłam jedynie szczegóły(...)łyżki masła 2 szalotki 1 litr bulionu wołowego 4 łyżki czosnkowej oliwy z oliwek Czosnek (cały, w łupinie, kładziemy na blasze i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy tak przez około 20-25 minut. Po tym czasie wyciągamy, studzimy i obieramy - łupiny wyrzucamy. Szalotki podsmażamy na oliwie czosnkowej. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy aż zaczną lekko

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pyszny gotowany boczek na chleb 196

Zrobiłam ten boczek inaczej jak zwykle. Wyszedł pyszny. Zwykle piekę, tym razem ugotowałam. Zaskoczył nas pysznym smakiem. Polecam. Skórę z boczku dokładnie oczyścić ostrym noże. Opalić nad palnikiem, żeby pozbyć się wszystkich ewentualnych włosów. Skórę ponacinać tworząc skośną szachownicę. Boczek doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz majerankiem. Z dwóch stron posmarować musztardą. W środku posmarować musztardą grubiej. Ciasno

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania