pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:64/301)

TARTA Z KURKAMI + FILMIK 146

Tarta z kurkami na kruchym spodzie to świetna przystawka. Smakuje podana na ciepło jak i na zimno. Polecam.  SKŁADNIKI : 250 g mąki pszennej 100g masła szczypta proszku do pieczenia sól do smaku(...)ciasto, w razie konieczności. Wykładamy je na stolnicę i zagniatamy. Formę na tarte należy naoliwić i rozłożyć w niej ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w temperaturze 190 % C. Do dzbana robota przekładamy boczek i cebulę, miksujemy 10 s/o 8. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem i podpiekamy. Ustawiamy czas na 15 minut 100 % C. Kopystkę zgarniamy wszystko

Kulinarne Fantazje Marioli
Pyszne rogaliki 149

otwór mięsa. 5.    Zawijamy w boczek, robiąc kształt rogala, najlepiej spiąć wykałaczką. 6.    Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 7.    Zapiekamy w piekarniku do chwili aż boczek się zarumieni. 8.    Danie gotowe. 9.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Zawijaski z ciasta francuskiego i boczku 152

barszczyk czerwony – możecie ugotować sami lub dla leniwych instant   Ciasto francuskie kroje na paseczki. Na każdy pasek nakładam takiej samej długości i szerokości boczek. Zawijam kręcąc końcami ciasta. Posypuję czarnym sezamem. Piekę w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia.   Artykuł Zawijaski z ciasta francuskiego i boczku pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Paluszki bekonowe 266

Składniki: Ciasto francuskie Boczek w plasterkach Białko do posmarowania Przygotowanie: Ciasto ułożyć na płaskiej powierzchni, poukładać na nim plasterki boczku. Pociąć ciasto z boczkiem w paski. Następnie poskręcać i posmarować białkiem. Piec w temperaturze ok. 180*C do momentu, kiedy ciasto ładnie się zarumieni a boczek ładnie upiecze. Paluszki idealnie sprawdzają się na imprezie

The Sweet Damsel
Pieczony królik 247

czosnku Tuszę królika wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami (jałowiec wcześniej rozgnieść). Czosnek dodajemy na ok. dwie godziny przed pieczeniem . Królika wstawiamy pod przykryciem do lodówki na noc. Rano przewracamy królika na drugi boczek. Jeśli olej wsiąkł w królika, dolewamy ok. dwóch łyżek. Ponownie wstawiamy królika do lodówki. W sumie królik powinien leżeć w przyprawach(...)oleju ok. doby . Po pracy dodajemy do królika pokrojony w drobną kosteczkę czosnek (można go też zetrzeć na tarce). Przekręcamy królika ponownie na pierwszy boczek i wkładamy pod przykryciem do piekarnika i pieczemy ok. godziny w temp. 180 stopni C. Po nakłuciu udka powinien z niego wyciekać przezroczysty (nie krwisty płyn). Można podawać od razu po upieczeniu z wybranymi surówkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Pulpety z pieczarką owinięte boczkiem 109

przygotować surowy boczek, a później przejdziemy do pulpetów i sałatki z grzybów Shimeji. To było nasze danie Walentynkowe, także jeśli szukasz pomysłu na romantyczną kolację, oto on!   Jak przygotować surowy boczek? Boczku mieliśmy aż 1kg, a więc został nam go spory kawałek, który świetnie sprawdził się na kanapkach. SKŁADNIKI DO BOCZKU: - 1kg boczku w całości - 3 łyżeczki musztardy(...)PPRZYGOTOWANIA BOCZKU: KROK 1: Boczek myjemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego (na spód wlewamy trochę wody) skórą do dołu i nacieramy solą. KROK 2: Musztardę mieszamy z chrzanem i smarujemy nimi boczek z góry i z boków. KROK 3: W moździerzu kruszymy pieprz, jałowiec i suszone piri – piri, po czym posypujemy od góry boczek. KROK 4: Obok boczku układamy pokrojoną

Związek na patelni
Bażant z figami 150

włożyłem do brytfanki.. Przykryłem folią i piekłem przez ok. 100 minut. Po tym czasie zdjąłem folię i dopiekłem mięso do miękkości, ułożyłem plastry boczku na górze bażanta (10-15 min.). Zlałem sos z pieczenia, zagotowałem, doprawiłem, redukowałem do uzyskania gęstej konsystencji. Wyjąłem kilka fig i plastrów buraczków, zmiksowałem je, dodałem do sosu. Bażanta przełożyłem na paterę, dodałem pokrojone

R'n'G Kitchen
Polędwiczka z zielonym groszkiem i liśćmi buraka 255

świeżo zmieloną solą morską z ziołami i kolorowym pieprzem. Ułożyć liście z buraków dodać zielony groszek, gałązki koperku i zwinąć roladę. Całą roladę obłożyć cienko pokrojonym boczkiem wędzonym. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia przełożyć roladę i posmarować olejem. Włożyć na środkowy ruszt do nagrzanego piekarnika na 190 st i piec około 40 minut. 10 minut przed końcem włączyłam funkcję grilla

Ala piecze i gotuje
Zapiekanka z tortellini i serami 195

żaroodpornego dajemy tortellini, na nich rozkładamy równomiernie boczek z cebulką, całość polewamy sosem serowym, posypujemy równomiernie startym żółtym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 15-20 minut na termoobiegu. Smacznego :)) boczek, szpinak, natka pietruszki, żółty ser, ser pleśniowy, cebula, ser topiony, pierożki tortellini

Bułka z Chlebem
Zabielany barszcz wielkanocny z kiszonych buraków, z sokiem czarnego bzu, chrzanem, jajkiem i wędzonką 168

bulion warzywny dzień wcześniej.  Przelewam wywar przez gęste sito. Odkładam warzywa, wykorzystując je w różny sposób. W wielkanocny poranek kroję wędlinę w małą kostkę: szynka, boczek wędzony, wędzona kiełbasa i różne pieczone mięsa. Kroję również wędlinę ze święconki. Wrzucam do wrzącego bulionu. Dolewam odpowiednią ilość śmietanki 30% i doprowadzam do wrzenia. Teraz mój sekretny składnik. Sok z owoców

Leśny Zakątek
Przepis #23 Babka z brokułem w środku 145

wyłożonej papierem foremki ( u mnie prostokątna) Wykładamy połowę ciasta. Pokrywamy spód oraz delikatnie smarujemy boki foremki. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 15-20 minut.  Farsz - 1 brokuł świeży lub opakowanie mrożonego - kilka plastrów wędzonego boczku - kilka plastrów sera mozarella(...)Brokuł gotujemy we wodzie. Następnie przyprawiamy solą i blendujemy. Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczone ciasto.  Na wierzch układamy pokrojony w mniejsze plasterki boczek oraz kawałki mozarelli.  Całość przykrywamy drugą częścią ciasta.  Pieczemy w piekarniku przez nastepne 15 - 20 minut w temperaturze 160 stopni.  Babkę można podawać na przykład z sosem czosnkowym lub tzatziki - świetnie uzupełnią

Health-Fit-Life
Pasztet wieprzowy z grzybami 162

listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku do wyłożenia formy Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso(...)dodając brandy i doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem lub wyłożyć cienko pokrojonymi plastrami boczku. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut

królestwo garów
Jajka sadzone na boczku w bułce 247

miarę dokładnie się do niej dopasowując. Posypujemy tymiankiem. Rozbijamy skorupki jajek i wylewamy ich zawartość po jednym do obu bułek. Bułki z boczkiem, pomidorem i jajkiem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut – zależnie od możliwości piekarnika i tego jak bardzo ścięte jajko chcemy uzyskać. Na 2-3 minuty przed końcem pieczenia posypujemy z wierzchu(...)border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-117 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Drążenie bułek Szybkie podsmażanie pomidora Składniki w bułce gotowe do pieczenia Zapiekamy, pod koniec dodając ser i pomidory Jajka sadzone na boczku w bułce Post Jajka sadzone na boczku w bułce pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Rolada owinięta w boczek 233

przygotowania potrzebujemy: Mięso wp-woł– 900g Boczek w plastrach- 500g Papryka- 250g Pieczarki- 230g Ser gouda- 150g Szpinak- 140g Cebula- 110g Jajko- 100g Ser cheddar- 70g Mąka migdałowa- 40g Musztarda- 20g Masło- 20g Sól, pieprz, czosnek w proszku Mięso mieszamy z mąka, jajkiem, cebulą, musztardą, startym chedarem i przyprawiamy. Paprykę wraz z pieczarkami kroimy w kostkę i lekko smażymy, szpinak(...)zawijamy wraz z końcami rolady. odstawiamy mięso do lodówki na 30min. Na tym samym papierze robimy „plecionkę” z plastrów boczku na szerokość naszej rolady. Mięso delikatnie przekładamy na boczek i dokładnie zawijamy wraz z bokami. Pieczemy około godziny w temperaturze 200C, Roladę można polewać od czasu do czasu wytopionym tłuszczem. Pod koniec włączyć termoobieg aby boczek się zrumienił

serzmiesem